Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Winnetou

|
Wysłany: Pon Kwi 09, 2018 3:15 pm Temat postu: Zamieszkanie w Nowej Hucie |
|
Znajoma osoba (przecietnie zamozna) z poza Krakowa, ze wzgledu na sytuacje rodzinna, zamierza sie przeprowadzic do Nowej Huty. A dokladnie to kupic mieszkanie w tej dzielnicy.
Ktora czesc Nowej Huty/dzielnice/osiedle/wies/dom/mieszkanie byscie polecali? Wszystkie za i przeciw. Stare budownictwo, moze nowe, a moze najnowsze itd. itp.? Zapraszam do merytorycznej dyskusji. |
|
Powrót do góry |
|
 |
KSH74NH
|
Wysłany: Pon Kwi 09, 2018 8:32 pm Temat postu: |
|
na najbardziej "gumiorskie"osiedle , zeby nie zarazila sie wiadomo czym
czyli najlepiej na skarpie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Winnetou

|
Wysłany: Sro Kwi 25, 2018 2:32 pm Temat postu: |
|
Jestescie pomocni w ch.u.j! |
|
Powrót do góry |
|
 |
1950N-H
|
Wysłany: Sro Kwi 25, 2018 2:43 pm Temat postu: |
|
Gdzie by nie zamieszkała w starej hucie to ma same plusy tz. blisko sklepy, dobra komunikacja.
Według mnie stare budownictwo dużo lepsze niż te nowe bloki.
Szerokim łukiem omijał bym Mistrzejowice, Bieńczyce.
Jeśli powstanie metro i zrobią przylasek jak obiecują, bardzo atrakcyjne zrobią się rejony Pleszowa, Branic, Chałupek , Wyciąż. _________________ CHWDP JEBANYM KATOM/"Przypomnij sobie jak kiedyś byłeś gumiorem, odłóż sprzęt walcz z honorem" |
|
Powrót do góry |
|
 |
BINGONH

|
Wysłany: Czw Kwi 26, 2018 7:18 am Temat postu: |
|
Polecam okolice Placu Centralnego.
Jest na miejscu dosłownie wszystko:
- komunikacja MPK
- sklepy
- można zrobić spacer nad Zalew lub łąki
- wyśmienity grill
Dla mnie osobiście to najpiękniejsze miejsce na ziemi.
Nie widzę, tam żadnych minusów, niczego mi nie brakuje. _________________ "PiS wkłada do głowy swoim wyznawcom własną wersję historii i oni w to wierzą. Tworzą własne rachunki krzywd i własnych bohaterów tej swojej fikcji" - Norman Davies |
|
Powrót do góry |
|
 |
Winnetou

|
Wysłany: Pią Kwi 27, 2018 8:07 pm Temat postu: |
|
1950N-H napisał: | Gdzie by nie zamieszkała w starej hucie to ma same plusy tz. blisko sklepy, dobra komunikacja.
Według mnie stare budownictwo dużo lepsze niż te nowe bloki.
Szerokim łukiem omijał bym Mistrzejowice, Bieńczyce.
Jeśli powstanie metro i zrobią przylasek jak obiecują, bardzo atrakcyjne zrobią się rejony Pleszowa, Branic, Chałupek , Wyciąż. |
Dlaczego masz taka opinie o Mistrzejowicach i Bienczycach? Akurat i tu i tam sie wychowalem
Dlaczego stare budownicto lepsze od nowego?
W nowej Nowej Hucie tez sa blisko sklepy, dobra komunikacja, duzo zieleni. |
|
Powrót do góry |
|
 |
PITROL

|
Wysłany: Pią Kwi 27, 2018 10:45 pm Temat postu: |
|
Bo tam brzydkie herby i napisy na murach malują..oczy bolą i rzygać się chcę. _________________ Mówię to co myślę, robię to co mówię |
|
Powrót do góry |
|
 |
1950N-H
|
Wysłany: Sob Kwi 28, 2018 12:16 am Temat postu: |
|
pisząc nowe budownictwo mam na myśli świeżo oddane bloki do użytku, taki blok potrzebuje 2-5 lat żeby dobrze "osiąść", przez co później wychodzą jaja typu pękające ściany,
No i lokalizacja takich bloków jest przeważnie do bani, bo upychają je na siłę często miedzy stare bloki.
Mistrzejowice, Bieńczyce no cóż, wydaje mi się że dla młodej rodziny, nie znającej klimatów NH /Krakowa może być to lekki szok - mam na myśli wjazdy itp no i te brzydkie herby i napisy
Najlepsza lokalizacja to okolice PC. _________________ CHWDP JEBANYM KATOM/"Przypomnij sobie jak kiedyś byłeś gumiorem, odłóż sprzęt walcz z honorem" |
|
Powrót do góry |
|
 |
Krzycho
|
Wysłany: Sob Kwi 28, 2018 12:54 pm Temat postu: |
|
Wypowiem się tylko o mistrzejowicach.
Minusy:
Bloki w większości z wielkiej płyty, a ta wieczną nie jest.
Brak sensownego tramwaju, ten co jest robi wielkie koło. Teoretycznie są plany na nową nitkę tramwaju, ale słyszymy o tym od 20 lat
Wraz z powstaniem nowych osiedli bardzo się zakorkowało.
Plusy:
Są parki, żłobka, przedszkola i szkoły.
W miarę blisko tzw centrum.
Przestrzenie między blokami _________________ walka z pijaństwem obowiązkiem społecznym |
|
Powrót do góry |
|
 |
Winnetou

|
Wysłany: Nie Kwi 29, 2018 6:47 pm Temat postu: |
|
Moja mama, ktora mieszka od 40 lat na Mistrzejowicach i Bienczycach, na pytanie "Co sadzi o starej Nowej Hucie?" odpowiedziala, "Tylko nie tam, bo tam jest dziadostwo" . I taka jest opinia wiekszosci ludzi z nowej Nowej Huty. Dziala to chyba na zasadzie: "Cudze nie znacie, swoje chwalicie".
1950N-H - napisales ze na Mistrzejowicach i Bienczycach sa wjazdy i ogolnie nowi ludzi moga doznac szoku. Wjazdy to bywaly i to czesto, ale sie pokonczyly z 15 lat temu. Mury sa brzydko popisane WC, ale na razie na to nic nie poradzimy. Moze kiedys. Poza tym jaki jeszcze szok masz na mysli? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Obłomow
|
Wysłany: Nie Kwi 29, 2018 7:35 pm Temat postu: |
|
Sporo zależy też od priorytetów tej osoby - gdzie pracuje, czy ma dzieci, czy chce często bywać w centrum Krakowa (knajpy, teatry itd.)
Z Mistrzejowic dojazd autobusem pospiesznym 501/502 pod Dworzec to jakieś 15-20 minut. Ze Starej Huty to co najmniej 2 razy tyle. Z Mistrzejowic bliżej jest do Galerii (Serenada, M1) czy do kina.
Stara Huta to klimat, dużo zieleni, niska zabudowa. Super Zalew no i na Hutnika można podejść na nogach:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
JOK_NH
|
Wysłany: Pon Kwi 30, 2018 12:12 pm Temat postu: |
|
To kiedy ostatni raz jechałeś 502 z PC na dworzec?
Dla mnie 25 minut to nie zły czas, a blokowisko mniejsze. _________________ ..dla nas liczy się jedynie to, żeby GŁOŚNO dopingować GO!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
enhaman
|
Wysłany: Pon Kwi 30, 2018 12:53 pm Temat postu: |
|
Za jakiś czas Mistrzejowice będą miały lepsze połączenie tramwajowe z centrum,bo powstanie linia tramwajowa od Meissnera. _________________ Hutnik - BO TAK.
Hutnik70-Tradycja i Ambicja
Hutnik70-Zadna droga za daleka.Zadna góra za wysoka.
Hutnik - najlepiej rokujący klub w Polsce.
Każdy/a na Stawy.
1918 - 2018 100 lat Niepodległości Polski. |
|
Powrót do góry |
|
 |
stazyja69
|
Wysłany: Pon Kwi 30, 2018 1:09 pm Temat postu: |
|
enhaman napisał: | Za jakiś czas Mistrzejowice będą miały lepsze połączenie tramwajowe z centrum,bo powstanie linia tramwajowa od Meissnera. |
Cytat: | 1,5 roku – projektowanie, 2 lata - budowa obiektu, . Okres ten będzie liczony od momentu zawarcia umowy z partnerem prywatnym. |
Czyli temat linii tramwajowej nie na dziś . |
|
Powrót do góry |
|
 |
enhaman
|
Wysłany: Pon Kwi 30, 2018 1:50 pm Temat postu: |
|
Mówi się o tym nie od dziś. Myślałem, że sprawa w toku. _________________ Hutnik - BO TAK.
Hutnik70-Tradycja i Ambicja
Hutnik70-Zadna droga za daleka.Zadna góra za wysoka.
Hutnik - najlepiej rokujący klub w Polsce.
Każdy/a na Stawy.
1918 - 2018 100 lat Niepodległości Polski. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|