DOBRE ŻARCIE - czyli co i gdzie warto jeść
Moderator: dUfio
krowodrzaHKS pisze:hoduje ktoś może chilli? Ja mam 2 krzewy Siberian House Pepper (jeden obrodził, z drugim coś miętko jest), 1 Anaheim (wiem, że słabe, ale póki co nie miałem z tym żadnych problemów), 1 bliżej nieokreślona odmiana (dostałem gratis i będę wiedział jak coś urodzi). Jak kogoś zainteresuje, to mogę wrzucić zdjęcia, lub posłużyć radą
Siemasz.
Wrzuciłbyś zdjęcia i doradził co, gdzie trzeba kupić i co i jak robić, aby zacząć hodować chili.
Jestem fanem pikantnego jedzenia
BuA SPW pisze:krowodrzaHKS pisze:hoduje ktoś może chilli? Ja mam 2 krzewy Siberian House Pepper (jeden obrodził, z drugim coś miętko jest), 1 Anaheim (wiem, że słabe, ale póki co nie miałem z tym żadnych problemów), 1 bliżej nieokreślona odmiana (dostałem gratis i będę wiedział jak coś urodzi). Jak kogoś zainteresuje, to mogę wrzucić zdjęcia, lub posłużyć radą
Siemasz.
Wrzuciłbyś zdjęcia i doradził co, gdzie trzeba kupić i co i jak robić, aby zacząć hodować chili.
Jestem fanem pikantnego jedzenia
To ja wrzucę fotkę swojej papryczki.
Jakość średnia zrobione telefonem.
Jakbyś faktycznie był zainteresowany to podbij do mnie.
Mój ojciec jest ogrodnikiem nie tylko z zamiłowania, ale i z zawodu to ziomkowi załatwi roślinkę i podpowie, co i jak.
Mówię to co myślę, robię to co mówię
-
- Posty: 726
- Rejestracja: sob wrz 18, 2004 12:20 pm
- Lokalizacja: Nowa Huta
SIMON NH pisze:http://krakow.naszemiasto.pl/artykul/1381199,krakow-wybralismy-najlepsza-zapiekanke-z-okraglaka,id,t.html#ef8deabe3f2e721f,1,3,5
Osobiście bardziej smakują mi bieńczyckie - zwłaszcza wersja z sałatką i majonezem.
Okrąglak jest jak dla mnie przereklamowany, fakt dobre ale bez szału.
Nadrabiają za to ceną i dużym wyborem dodatków.
Zgadzam się że zapiekanki z okrąglaka są mocno przereklamowane. W większosci to mrożony szajs z hurtowni, na który dorzuca się tylko dodatki, czasami też wątpliwej jakosci. Jedyny plus to duży rozmiar tych zapiekanek.
O wiele lepsze są zapiekanki robione od początku na miejscu. Dlatego polecam zapiekanki na pętli tramwajowych w Bronowicach Nowych oraz na Czarnowiejskiej koło parku krakowskiego.
O wiele lepsze są zapiekanki robione od początku na miejscu. Dlatego polecam zapiekanki na pętli tramwajowych w Bronowicach Nowych oraz na Czarnowiejskiej koło parku krakowskiego.
może nie mrożone ale gotowe są przywożone i dodatki nakładane na bieżąco...
Z drugiej strony przy takiej ilości Klientów trudno byłoby szybko i na bieżąco robić zapiekanki.
Czas oczekiwania wzrósł by znacznie...
Z drugiej strony przy takiej ilości Klientów trudno byłoby szybko i na bieżąco robić zapiekanki.
Czas oczekiwania wzrósł by znacznie...
Każdy człowiek jest głupcem przez pięć minut dziennie. Mądrość polega na tym, aby tylko przez pięć minut.
Elbert Hubbard
Elbert Hubbard
SIMON NH pisze:może nie mrożone ale gotowe są przywożone i dodatki nakładane na bieżąco...
Z drugiej strony przy takiej ilości Klientów trudno byłoby szybko i na bieżąco robić zapiekanki.
Czas oczekiwania wzrósł by znacznie...
Nie wiem jak jest we wszystkich punktach w tym okrąglaku, ale w kilku na pewno kupują gotowe mrożone. Bardziej chodzi tu raczej o opłacalnosc niż o czas, bo i bez tego czeka sie długo. Zresztą znam miejsca z zapiekankami w Krakowie, gdzie przemiał ludzi jest nie mniejszy, a i tak wszystko idzie sprawniej, pomimo że trzeba te zapiekanki zrobić od zera. Kwestia dobrej organizacji i chęci, a nie tylko dzikiego zysku.
Zresztą nie ma sie co oszukiwać, że gdyby pozbyć sie tej całej otoczki związanej z miejscówką i klimatem, to te zapiekanki by gineły w tłumie podobnego smieciowe żarcia, które pełno w Krakowie.
SIMON NH pisze:może nie mrożone ale gotowe są przywożone i dodatki nakładane na bieżąco...
Z drugiej strony przy takiej ilości Klientów trudno byłoby szybko i na bieżąco robić zapiekanki.
Czas oczekiwania wzrósł by znacznie...
Na Bieńczycach jakoś dają radę a zawsze jak idę to jest parę osób.
Na okrąglaku byłem ostatnio w maju (sobota ok południa) czekaliśmy z kolegą z 5min (na pewno dłużej niż zwykle czekam na bieńczycach i nikt się poza nami nie zjawił)
Jedyny minus Bieńczyc to to że nie dają podstawek tylko serwetki
Z cyklu podróże kulinarne
Łódź
Jakaś shorama na Piotrkowskiej - bez szału ale zjadliwa duża porcja. Generalnie na Piotrkowskiej bez problemu zjemy obiad za 15-20zł
Zduńska Wola
Restauracja Biesiada (brak strony)
Zdecydowanie górna półki (jeżeli idzie o ceny) i średnia jeżeli idzie o jakoś.
Mocno przepłacony - Schab po benedyktyńsku.
Zgierz
Kto był w tym mieście (pewnie niewielu) to wie że jak na miasto powiatowe robi wrażenie dużej dziury...
I w tej dziurze mają ORGINALNE TURECKIE KEBABY Z BARANINY!!!
Rewlacja
Piotrków Trybunalski
Hotel Staromiejski - obiad dnia 15zł zupa grzybowa + karczek z grila z frytkami i surówką. Bardzo smacznie i tanie.
UWAGA - OSOBY O SŁABYCH NERWACH POWINNY OMIJAĆ TEN HOTEL SZEROKIM ŁUKIEM, BO NAWET TAKA OAZA SPOKOJU JAK JA MIAŁA OCHOTĘ LUTNĄĆ KELNERA W PAPĘ.
Wyjątkowo nieprzyjemny typ!
Lublin
http://kebablublin.pl/kebab-lublin
rewelacja!
Co ciekawe w Lublinie w każdej budzie jest kebab z baraniny, nawet w Zgierzu jest!
A w Krakowie embargo na baraninę wprowadzili?
Łódź
Jakaś shorama na Piotrkowskiej - bez szału ale zjadliwa duża porcja. Generalnie na Piotrkowskiej bez problemu zjemy obiad za 15-20zł
Zduńska Wola
Restauracja Biesiada (brak strony)
Zdecydowanie górna półki (jeżeli idzie o ceny) i średnia jeżeli idzie o jakoś.
Mocno przepłacony - Schab po benedyktyńsku.
Zgierz
Kto był w tym mieście (pewnie niewielu) to wie że jak na miasto powiatowe robi wrażenie dużej dziury...
I w tej dziurze mają ORGINALNE TURECKIE KEBABY Z BARANINY!!!
Rewlacja
Piotrków Trybunalski
Hotel Staromiejski - obiad dnia 15zł zupa grzybowa + karczek z grila z frytkami i surówką. Bardzo smacznie i tanie.
UWAGA - OSOBY O SŁABYCH NERWACH POWINNY OMIJAĆ TEN HOTEL SZEROKIM ŁUKIEM, BO NAWET TAKA OAZA SPOKOJU JAK JA MIAŁA OCHOTĘ LUTNĄĆ KELNERA W PAPĘ.
Wyjątkowo nieprzyjemny typ!
Lublin
http://kebablublin.pl/kebab-lublin
rewelacja!
Co ciekawe w Lublinie w każdej budzie jest kebab z baraniny, nawet w Zgierzu jest!
A w Krakowie embargo na baraninę wprowadzili?
-
- Posty: 1522
- Rejestracja: ndz wrz 26, 2004 1:24 pm
Podróżującym do Łodzi polecam przed samą Łodzią:
http://www.kruszow.zlotymlyn.pl/
Olbrzymie porcje w świetnych cenach:
- kiełbaska + frytki 13 pln
- shoarma + frytki, filet z kurczaka w cieście + frytki po chyba 19 pln.
Wszystko bardzo dobre, jadłem kilka obiadów tam w ciągu ostatniego roku. W ciągu dnia grill wymiata (filet z kurczaka, karkówka, kiełbaska). W nocy grill nie jest rozpalony, knajpa całodobowa.
W trakcie zamówienia warto myśleć o dodatktach, dla przykładu musztarda to 1,05 pln, sos czosnkowy osobno płatny itp. Ale nawet po zsumowaniu cena w stosunku do rozmiaru porcji jest super.
Natomiast w Łodzi shaorma na Piotrkowskiej faktycznie jest OK. Jest tam "knajpa-podróbka" Sphinxa. Podobny wystrój, lokalizacja Piotrkowska.
http://www.kruszow.zlotymlyn.pl/
Olbrzymie porcje w świetnych cenach:
- kiełbaska + frytki 13 pln
- shoarma + frytki, filet z kurczaka w cieście + frytki po chyba 19 pln.
Wszystko bardzo dobre, jadłem kilka obiadów tam w ciągu ostatniego roku. W ciągu dnia grill wymiata (filet z kurczaka, karkówka, kiełbaska). W nocy grill nie jest rozpalony, knajpa całodobowa.
W trakcie zamówienia warto myśleć o dodatktach, dla przykładu musztarda to 1,05 pln, sos czosnkowy osobno płatny itp. Ale nawet po zsumowaniu cena w stosunku do rozmiaru porcji jest super.
Natomiast w Łodzi shaorma na Piotrkowskiej faktycznie jest OK. Jest tam "knajpa-podróbka" Sphinxa. Podobny wystrój, lokalizacja Piotrkowska.