POLITYKA

Czyli wszystko to co nie mieści się w powyższych kategoriach - taki nasz mały hutniczy Hyde Park:)

Moderator: dUfio

bn

Postautor: bn » pt gru 03, 2010 3:13 pm

BINGONH pisze:
OŻÓG 1950 pisze:
Bingo, wcześniej pisałeś, że odpowiada Ci korporacjonizm, jak w takim razie pogodzisz to z wolnością, o którą tak walczysz w temacie o zakazie palenia?

Nie napisałem że mi odpowiada tylko że jest mi do niego najbliżej, można by użyć określenia kapitalizm z ludzką twarzą - ale to pojęcie zbyt ogólne.
Pisałem to do Slav - bo jak sam twierdzi ma socjalne poglądy - a Ja jestem za tym aby wypracować model który nie ogranicza rozwoju gospodarki a jednocześnie zapewnia ochronę podstawowych praw pracowniczych.

Tak dla jasności, to termin korporacjonizm nie wziął się korporacji-wielkich firm, tylko korporacji-cechów. Takich związków rzemieślników, jak dziś w Polsce korporacje prawnicze, którzy mają monopol na taką działalność, nie dopuszczają konkurencji poza rodziną i zdzierają przez ludzi ile się wlezie. To jest ten korporacjonizm NOP-u, czyli socjalizmu, etatyzmu i biurokracji ile się da z malutkim marginesem na przychody dla koncesjonariuszy. Dlatego do narodowych radykałów bardziej pasuje termin lewica narodowa, jak zresztą czasem są nazywani.

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » pt gru 03, 2010 3:20 pm

BINGONH pisze:Nie napisałem że mi odpowiada tylko że jest mi do niego najbliżej, można by użyć określenia kapitalizm z ludzką twarzą - ale to pojęcie zbyt ogólne.
Pisałem to do Slav - bo jak sam twierdzi ma socjalne poglądy - a Ja jestem za tym aby wypracować model który nie ogranicza rozwoju gospodarki a jednocześnie zapewnia ochronę podstawowych praw pracowniczych.
Tak się składa że sam musiałem korzystać z pomocy państwa (PIP-u) aby swoje należności wyegzekwować - i pomoc otrzymałem.
Więc nigdy się nie zgodzę na puszczenie gospodarki całkiem na żywioł, bo to zbyt niebezpieczne zwłaszcza dla ludzi mniej wykształconych którzy nie będą umieli upomnieć się o swoje

A co to ma do palenia to nie mam pojęcia, ale daruj już sobie te fajki bo tu się nie dogadamy

1. Pomógł Ci PIP, czyli Państwo, a nie Firma.

2. Nie określiłbym korporacjonizmu, jako "kapitalizmu z ludzką twarzą".

Wcześniej pisałeś, że jesteś przeciwko kosmopolityzmowi.
Tymczasem korporacjonizm, sprowadza się w gruncie rzeczy, po dużym uproszczeniu, do tego, że duża część władzy skupiona jest w rękach właścicieli korporacji. Egro: Państwa tracą dużą część swojego władztwa.

Dodam do tego jeszcze, że korporacje są ponadnarodowe.

Kończąc stwierdzam, że:
- zgodnie z Twoimi prawicowymi poglądami powinieneś być stanowczo przeciwko korporacjonizmowi. Także coś chyba pomieszałeś.

"A co to ma do palenia to nie mam pojęcia"
- wspólny mianownik - wolność, o którą tak się domagałeś.

Zważywszy na to, że korporacje są amerykańskie, niemieckie itd., to byłbyś skazany na łaskę Amerykanów, Niemców itd.

A więc wszystko ponad Państwami.

Totalnie jest to sprzeczne z tym, co wcześniej pisałeś:
- z wolnością (na przykładzie zakazu palenia)
- z Unią Europejską (wobec której jesteś przeciwko)
- wreszcie (chyba) z samymi założeniami prawicy

bn pisze:Tak dla jasności, to termin korporacjonizm nie wziął się korporacji-wielkich firm, tylko korporacji-cechów.

Ty piszesz skąd się wziął termin, a ja co on oznacza obecnie - przynajmniej zgodnie tym, czego się uczyłem - zwłaszcza na przykładzie Japonii (która może sobie pozwolić na takie rozwiązanie z racji posiadania japońskich korporacji).
...więc gdy goły opadniesz na lód, mały biznes zrób, szybki biznes zrób, jakiś biznes zrób. Potem laba! Tylko skok, jeden skok, na bank...

Marcin_SuchaBeskidzka

Postautor: Marcin_SuchaBeskidzka » pt gru 03, 2010 4:48 pm

BINGONH pisze:chyba najmniej średniowieczem (bez urazy Marcin)

Bez jaj, jakby takie coś miało mnie urażać, to chyba już dawno umarłbym z rozpaczy :)

BINGONH pisze:Ja jestem za tym aby wypracować model który nie ogranicza rozwoju gospodarki a jednocześnie zapewnia ochronę podstawowych praw pracowniczych. (...) nigdy się nie zgodzę na puszczenie gospodarki całkiem na żywioł, bo to zbyt niebezpieczne zwłaszcza dla ludzi mniej wykształconych którzy nie będą umieli upomnieć się o swoje

A to ciekawostka... Jest to zgodne w 99% z moimi poglądami (ten 1% polega na tym, że zastąpiłbym "mniej wykształconych" na po prostu "mniej zaradnych", bo to niekoniecznie ma związek z wykształceniem).

Awatar użytkownika
birkut

Postautor: birkut » pt gru 03, 2010 5:44 pm

demokracja według PO

Jeśli nie możesz wprowadzić cenzury, wykup wszystkie gazety, w których jest cos dla ciebie niewygodnego
:oops:

http://www.youtube.com/wa...player_embedded

http://wpolityce.pl/view/...Doslownie_.html

edit:
demokracja według PO

Jeśli nie możesz wprowadzić cenzury, wykup wszystkie gazety, w których jest cos dla ciebie niewygodnego
i nie dopuść żeby pokazali to na youtube :roll:

demokracja według PO

Jeśli nie możesz wprowadzić cenzury, wykupuj wszystkie gazety
"Zauważyłem, że wszyscy którzy popierają aborcję zdążyli się już urodzić" - Ronald Wilson Reagan
http://ofensywawolnosci.pl/ksiega-pamia ... do-ksiegi/

Awatar użytkownika
BINGONH

Postautor: BINGONH » pt gru 03, 2010 7:58 pm

Marcin_SuchaBeskidzka pisze:A to ciekawostka... Jest to zgodne w 99% z moimi poglądami (ten 1% polega na tym, że zastąpiłbym "mniej wykształconych" na po prostu "mniej zaradnych", bo to niekoniecznie ma związek z wykształceniem).

W takim razie w tym wypadku zgadzamy się w 100% :D

OŻÓG - mylisz wszystko jak leci.
Korporacjonizm był we Włoszech Mussoliniego u Salazar w Portugalii czy Hiszpanii Franko.
Ja bym ten system nieco modyfikował bo nie jest dla mnie idealny jak pisałem ale jak do tej pory był jedyną w miarę udana próbą połączenia interesów pracowników i pracodawcy pod nadzorem państwa w roli superarbitra

------------------
------------------------------------------------------------

Jak ktoś po dzisiejszym dniu dalej popiera PIS jest dla mnie złodziejem.
Bo ta formacja dalej chce kraść moje pieniądze!!!
Wiadomo że PJN może sobie odbierać bo nic i tak nie dostaje, wiadomo że PO nie potrzebuję pieniędzy i robi to pod publikę.
Ale kretyńskie gadanie nawiedzonego o tym że jak nie finansowanie z budżetu to korupcja jest równie śmieszne co żałosne.
W takim razie Ja się domagam by z moich podatków finansować NOP.
Każda organizacja w tym kraju utrzymuje się ze środków własnych (składki) bądz darowizn czy sponsoringu.
Pobieranie przez partie polityczne pieniędzy z budżetu jest czystym złodziejstwem

----------------------------------------------------------------------------

Na koniec dla przeciwników broni palniej

Zamiast V-BLOGu dowiedzą się Państwo jak legalnie kupić spluwę.

Wg. bloggera prowadzącego stronę „De Republica Emendanda” jest to b. łatwe wystarczy pojechać do Austrii

http://www.wykop.pl/ramka/542861/jak-le ... c-karabin/

Tam broń może mieć praktycznie każdy. Przy okazji: w Austrii broń kupiło 10% „obywateli” - w Polsce 0,35%. Liczba zabójstw w Austrii (na 100.000 mieszkańców) 0,67 – w Polsce: 1,29. Prowadzi (3,98) Luksemburg, w którym posiadanie broni jest absolutnie zakazane.

Awatar użytkownika
PennyWise

Postautor: PennyWise » pt gru 03, 2010 9:25 pm

Niech ten Twój NOP przegroczy magiczną granice 3% poparcia to subwencje dostanie, sorry, ale jak się ma poparcie liczące mniej niż liczba palców lewej ręki drwala to nici z subwencji :lol: .
Rozumiem, że jako propagator idei silnego państwa, nie bardzo wierzysz, że zapewni Ci bezpieczeństwo i stąd ta silna potrzeba posiadania własnej pukawki.
Austria jako raj na ziemii :shock: bardziej zjebanego kraju w Europie chyba nie ma, nie trzeba jechać żeby zobaczyć, wystarczy obejrzeć coś z twórczości Hanekiego, lub poczytać noblistkę Jelinek (polecam).
BOG Z Nami, chuj z Nimi.
Oldschool Fan

Awatar użytkownika
BINGONH

Postautor: BINGONH » pt gru 03, 2010 9:56 pm

Nawet jeśli NOP zdobędzie 40% poparcia nie życzę sobie tego aby był finansowany z mojej kieszeni, chyba że zostanę jego członkiem i dobrowolnie będę płacił składkę.

Jedną z metod jaką silne państwo ma mi zapewnić bezpieczeństwo jest danie mi prawa i narzędzi do obrony.

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » pt gru 03, 2010 10:42 pm

BINGONH pisze:
W takim razie w tym wypadku zgadzamy się w 100% :D

OŻÓG - mylisz wszystko jak leci.
Korporacjonizm był we Włoszech Mussoliniego u Salazar w Portugalii czy Hiszpanii Franko.

Człowieku wyjdź ze swojego historycznego świata.
Mamy XXI wiek i wielkie międzynarodowe korporacje.

BINGONH pisze:Jak ktoś po dzisiejszym dniu dalej popiera PIS jest dla mnie złodziejem.

Ja popieram.
Wolę jasno wiedzieć, że coś idzie z budżetu, niż domyślać się, że kasa leci z lewych interesów. A jeśli idzie z lewych interesów, no to chyba wiadomo o czyje interesy walczy dana partia.

BINGONH pisze:Na koniec dla przeciwników broni palniej

Zamiast V-BLOGu dowiedzą się Państwo jak legalnie kupić spluwę.

Wg. bloggera prowadzącego stronę „De Republica Emendanda” jest to b. łatwe wystarczy pojechać do Austrii

http://www.wykop.pl/ramka/542861/jak-le ... c-karabin/

Tam broń może mieć praktycznie każdy. Przy okazji: w Austrii broń kupiło 10% „obywateli” - w Polsce 0,35%. Liczba zabójstw w Austrii (na 100.000 mieszkańców) 0,67 – w Polsce: 1,29. Prowadzi (3,98) Luksemburg, w którym posiadanie broni jest absolutnie zakazane.

Wiesz co jest najgorsze w statystyce?
Jak się ją stosuje wybiórczo.

Skutecznie przekonałeś mnie do tego, że NOP to chorzy ludzie.

GW -2008-09-23
"W szkole zawodowej w Kauhajoki zamaskowany mężczyzna otworzył ogień do uczniów i pracowników. Zginęło 10 osób. Morderca to Matti Juhani Saari, 22-letni uczeń szkoły."

Info na jednym z forów internetowych - 11.02.2008
"W stołówce szkoły średniej w Memphis w stanie Tennessee padły strzały. Jeden z uczniów został ciężko ranny. Strzelał jego kolega z klasy; został już zatrzymany.
Rzeczniczka policji w Memphis Monique Martin powiedziała telewizji CNN, że uczeń ostatniej klasy, ranny co najmniej dwukrotnie, jest w stanie krytycznym.

Strzały padły podczas zajęć z wychowania fizycznego, prowadzonych w stołówce. Bliższych okoliczności zajścia nie podano."

Znając zwyczaje gwieździstych i pasiastych, cieszę się, że jest zakaz na posiadanie broni.
...więc gdy goły opadniesz na lód, mały biznes zrób, szybki biznes zrób, jakiś biznes zrób. Potem laba! Tylko skok, jeden skok, na bank...

Awatar użytkownika
BINGONH

Postautor: BINGONH » pt gru 03, 2010 11:02 pm

OŻÓG 1950 pisze:Człowieku wyjdź ze swojego historycznego świata.
Mamy XXI wiek i wielkie międzynarodowe korporacje.

Po to Ci to piszę żebyś zrozumiał co to jest korporacjonizm a nie tworzył czy powtarzał za kimś jakieś bajki o Japonii.
sprawdź sobie encyklopedyczną definicje tego słowa
http://pl.wikipedia.org/wiki/Korporacjonizm
a potem pisz swoje teorie, bez obrazy ale piszesz głupoty bo nie wiesz o czym piszesz.

Nie wiem czym Cię tak przekonałem do NOP-u (przykład z bronią jest skopiowany z blogu Korwina) - do tych strzelanin to mogę dodać tyle że jakby choć jedna osoba z grona pedagogicznego czy ochroniarz miała broń to zlikwidował by szaleńca i było mniej ofiar. Powiedz mi tylko jakim sposobem przestępcy maja broń, skoro nawet Ja (a mam pozwolenie służbowe z racji zawodu NIE JESTEM Z POLICJI :P ) nie mogę jej kupić do użytku własnego

Co do finansowania partii skoro chcesz im oddawać równowartość budżetu średniego miast, to masz ciekawe podejście.
Dla mnie powinny się utrzymywać tylko ze składek i darowizny (oczywiście jeżeli mamy zamiar bawić się w demokrację)

stazyja69

Postautor: stazyja69 » pt gru 03, 2010 11:28 pm

BINGONH pisze:Dla mnie powinny się utrzymywać tylko ze składek i darowizny (oczywiście jeżeli mamy zamiar bawić się w demokrację)

W/g mnie - tak powinno być .

Slav

Postautor: Slav » pt gru 03, 2010 11:32 pm

Gdyby rzeczywiście tak było (a tak powinno być) to większość partii miałaby mały problem z realizowaniem swojej działalności,lub przynajmniej spadłby poziom aktywności np podczas kampanii wyborczych...
na dłuższą metę anarchiści by się cieszyli,bo partia bez stabilności finansowej to żadna partia,a w konsekwencji kilku lat - martwy twór :wink:

stazyja69

Postautor: stazyja69 » pt gru 03, 2010 11:35 pm

Slav pisze:, spadłby poziom aktywności np podczas kampanii wyborczych...

A to akurat w niektórych przypadkach - żadna strata :wink:

Awatar użytkownika
BINGONH

Postautor: BINGONH » pt gru 03, 2010 11:45 pm

Partia licząca 10 000 członków przy składkach 10zł miesięcznie to jest roczny budżet 1,2 miliona.
Na co patria więcej?
A podczas kampanii i dostęp do TV jest bezpłatny.

Marcin_SuchaBeskidzka

Postautor: Marcin_SuchaBeskidzka » sob gru 04, 2010 9:20 am

Z cyklu "zagadzam się / nie zgadzam się" ;-) - tym razem krótko i konkretnie:

1.W kwestii finansowania partii z budżetu - zgadzam się zdecydowanie z BINGO. To dla mnie skandal, złodziejstwo, na dodatek - totalne zaskorupienie obecnej sceny politycznej. Dla mnie to jest większe złodziejstwo od podatków, VATów itd., bo wysokość tych pierwszych można jeszcze pokrętnie argumentować stabilnością budżetu, koniecznością przekazywania tych środków na jakieś cele itp., natomiast dotacji dla partii nie usprawiedliwia nic.

2.W kwestii broni palnej - zgadzam się zasadniczo z OŻOGIEM. W przeciwieństwie do poprzedniej kwestii widzę pewne argumenty "za" wprowadzeniem powszechnego dostępu do broni, jednak uważam, że argumentów "przeciw" jest znacznie więcej i są mocniejsze.

oszuwar

Postautor: oszuwar » sob gru 04, 2010 12:02 pm

To ja chce 5000zł miesięcznie, inaczej będę kradł, gwałcił i mordował :lol:
Z Hutnikiem od zawsze...