BINGONH pisze:OŻÓG 1950 pisze:
Bingo, wcześniej pisałeś, że odpowiada Ci korporacjonizm, jak w takim razie pogodzisz to z wolnością, o którą tak walczysz w temacie o zakazie palenia?
Nie napisałem że mi odpowiada tylko że jest mi do niego najbliżej, można by użyć określenia kapitalizm z ludzką twarzą - ale to pojęcie zbyt ogólne.
Pisałem to do Slav - bo jak sam twierdzi ma socjalne poglądy - a Ja jestem za tym aby wypracować model który nie ogranicza rozwoju gospodarki a jednocześnie zapewnia ochronę podstawowych praw pracowniczych.
Tak dla jasności, to termin korporacjonizm nie wziął się korporacji-wielkich firm, tylko korporacji-cechów. Takich związków rzemieślników, jak dziś w Polsce korporacje prawnicze, którzy mają monopol na taką działalność, nie dopuszczają konkurencji poza rodziną i zdzierają przez ludzi ile się wlezie. To jest ten korporacjonizm NOP-u, czyli socjalizmu, etatyzmu i biurokracji ile się da z malutkim marginesem na przychody dla koncesjonariuszy. Dlatego do narodowych radykałów bardziej pasuje termin lewica narodowa, jak zresztą czasem są nazywani.