POLITYKA

Czyli wszystko to co nie mieści się w powyższych kategoriach - taki nasz mały hutniczy Hyde Park:)

Moderator: dUfio

Rafał_Hutnik

Postautor: Rafał_Hutnik » sob sty 31, 2015 5:25 pm

Bingo, nerkę usuwa tylko jedna klinika w Krakowie ?

Awatar użytkownika
BINGONH

Postautor: BINGONH » sob sty 31, 2015 8:34 pm

Rafał_Hutnik pisze:Bingo, nerkę usuwa tylko jedna klinika w Krakowie ?

Prywatnie operacje robią w jednej. Przynajmniej tylko jedną znalazłem na internecie. Koszt 15 000 zł.

Rafał_Hutnik

Postautor: Rafał_Hutnik » sob sty 31, 2015 10:42 pm

Potrzebujący był nieubezpieczony, że trzeba było robić prywatnie ?

Awatar użytkownika
BINGONH

Postautor: BINGONH » ndz lut 01, 2015 10:27 am

Rafał_Hutnik pisze:Potrzebujący był nieubezpieczony, że trzeba było robić prywatnie ?

Był ubezpieczony.
Wstępne badania były z dopiskiem pilne i tu zaczęły się przygody...
jakoś połowa stycznie (nie pamiętam już dokładnej daty)
wynik z usg - diagnoza guz (czyli prawdopodobnie rak)
konieczność wykonania tomografii komputerowej
termin ze szpitala na koniec miesiąca (coś ponad 2 tygodnie czekania) + czekanie na konsultację wizyta na początek lutego

Tomografię prywatnie można zrobić za 450zł terminy było coś około tygodnia czekania (akurat weekend wypadał w między czasie) wizyta prywatna u specjalisty 100zł termin od ręki

Kobieta w rejestracji (w innym szpitalu) jak zobaczyła pierwsze wyniki badań, sama bez żadnej prośby czy łapówki początkowo dała termin (mieliśmy dopisek pilne) porównywalny z tym prywatnym. A ostatecznie jakimś cudem poszukała i wcisnęła nas na nfz! na drugi dzień!!!

Na wyniki z TK czeka się 2 dni, w dniu odbioru mieliśmy konsultację u urologa (prywatna za 100zł) i wyrok.
Rak, bez przerzutów, natychmiastowa operacja.

W tym szpitalu co byliśmy na konsultacji nie robią takich zabiegów.
Podobno najlepsza klinika jest na Grzegórzeckiej a tam nam dali termin na 28 kwietnia !!!

Próbowaliśmy coś załatwiać na zieloną kartę (nikt w przychodni nie wiedział jak to wypisać, sic!) ostatecznie ściągnęli jakiegoś informatyka (?) bo baby w rejestracji widać są za głupie lub nie przeszkolone by wystawić świstek papieru, który i tak chuja dał...

Termin był tak odległy, że postanowiliśmy działać inaczej. (fizycznie nie zagrażało to życiu, choć zdrowi to do końca nie wiadomo, bo sami z jednego badania na drugie widzieliśmy po wynikach, że guz rośnie!)
Po za tym, dziękuję bardzo, żyć ze świadomością, że ma się raka, nerkę do usunięcia przez 3 miesiące !!!

Szukałem klinik prywatnych w Krakowie. Znalazłem tylko jedną (może jeszcze jakieś są, ale nie wyłowiłem)
koszt operacji 15 tys termin ok 2-3 tygodni.

Ta przygoda przekonała mnie, że do tej pory sobie teoretyzowałem o tym, że prywatna służba zdrowia jest lepsza od państwowej, teraz wiem to z autopsji!

Ożóg - przegrałeś tą batalię! Wyszło na moje

15 tys zł to nie są jakieś kosmiczne pieniądze. Zwłaszcza jak składa się cała rodzina. Zawsze też można wziąć kredyt.
A gdyby nie ZŁODZIEJSKI HARACZ pobierany na NFZ co miesiąc, taką kwotę można by sobie odłożyć w kilka lat (nie mówiąc już o tym, że zapewne u prywatnego ubezpieczyciela, całość załatwiło by się pewnie od ręki!!!)
Zresztą sami sobie policzcie, że pacjent pracuje na umowę o pracę (ma coś ok 30 lat pracy) i ile w tym czasie wybulił na NFZ???
Nie licząc drobnych chorób typu grypa, przeszedł tylko jedną operację usunięcia wyrostka. Więc gdyby ta kasa trafiał na konto a nie do państwowej służby zdrowia, mógłby sobie jeszcze po operacja zafundować jako sanatorium wczasy na Majorce...

Rafał_Hutnik

Postautor: Rafał_Hutnik » ndz lut 01, 2015 11:38 am

Nie zazdroszczę sytuacji. Nerki usuwają jeszcze w Żeromskim, w Rydgierze na pewno też- i podejrzewam, że terminy znacznie krótsze niż na Klinice. Próbowałeś tam pytać o termin ?

Awatar użytkownika
BINGONH

Postautor: BINGONH » ndz lut 01, 2015 12:00 pm

Temat w zasadzie zamknięty na szczęście jakoś sobie poradziliśmy.
Terminy w innych szpitalach są zbliżone.
Chodziło mi tylko o to by na tym przykładzie, wyleczyć tych co wierzą w utopijną wizję socjalistycznej państwowej służby zdrowia...

flagus

Postautor: flagus » ndz lut 01, 2015 1:27 pm

BINGONH pisze:Temat w zasadzie zamknięty na szczęście jakoś sobie poradziliśmy.
Chodziło mi tylko o to by na tym przykładzie, wyleczyć tych co wierzą w utopijną wizję socjalistycznej państwowej służby zdrowia...

A jest ktos to wierzy???
http://www.pajacyk.pl
http://www.pustamiska.pl
Jedno kliknięcie dziennie --- to chyba niewiele.

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » ndz lut 01, 2015 2:23 pm

Człowieku, jaką batalię? Kompleksy sobie na mnie leczysz? Chcesz mi coś udowodnić? Co ty jesteś? Jakiś troll internetowy, czy jak? Powodzenia

Awatar użytkownika
BINGONH

Postautor: BINGONH » ndz lut 01, 2015 3:11 pm

flagus pisze:
BINGONH pisze:Temat w zasadzie zamknięty na szczęście jakoś sobie poradziliśmy.

A jest ktos to wierzy???

Są i tak długo jak długo ludzie będą w Polsce wierzyć w socjalizm i "darmową" służbę zdrowia, darmowe szkolnictwo itp... będziemy żyli w takim kraju w jakim żyjemy...

OŻÓG 1950 pisze:Człowieku, jaką batalię? Kompleksy sobie na mnie leczysz? Chcesz mi coś udowodnić? Co ty jesteś? Jakiś troll internetowy, czy jak? Powodzenia

Klika razy debatowaliśmy czy wręcz kłóciliśmy się na forum o służbę zdrowia czy ma być państwowa czy prywatna. I na przykładzie z mojego życia udowodniłem Ci, że mam rację. Nie dostrzegłeś tego, trudno, Twój problem.

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » ndz lut 01, 2015 4:50 pm

Radzę Ci zgłosić się do psychoterapeuty.

Awatar użytkownika
BINGONH

Postautor: BINGONH » ndz lut 01, 2015 6:33 pm

Nie stać mnie. Płace za duży haracz na nfz, aby sobie pozwolić na taki luksus.
A terminy w ramach haraczu są tak odległe, że do tego czasu wyzdrowieje :lol:

huteusz
Kontakt:

Postautor: huteusz » pn lut 02, 2015 12:59 am

E no, jakoś za darmo się da wkrecić ;) Młodzieży chyba łatwiej o wiele pod tym względem ;)

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » pn lut 02, 2015 4:08 pm

Oczywiście, że się da.

1979

Postautor: 1979 » pn lut 02, 2015 4:43 pm

Ze trzy próby samobójcze i udawanie ucieczki przed pelikanami na rynku powinny skrócić okres oczekiwania :wink:
Ps. W miedzy czasie udawaj kaktusa
od swych narodzin przez wszystkie lata
NA ZAWSZE Hutnik
powstrzyma nas tylko koniec świata

BYLISMY - JESTESMY - BEDZIEMY

Awatar użytkownika
Lucas[NH]

Postautor: Lucas[NH] » pn lut 02, 2015 5:04 pm

huteusz pisze:E no, jakoś za darmo się da wkrecić ;) Młodzieży chyba łatwiej o wiele pod tym względem ;)

Właśnie nie za darmo tylko za twoje ciężko zapracowane pieniądze, które oddajesz w składkach, a oni biorąc nie mały hajs robią Ci łaskę, że dostaniesz termin za x miesięcy..