Wybory 2011

Czyli wszystko to co nie mieści się w powyższych kategoriach - taki nasz mały hutniczy Hyde Park:)

Moderator: dUfio

Awatar użytkownika
BINGONH

Postautor: BINGONH » czw wrz 29, 2011 11:09 pm

OŻÓG 1950 pisze:Mam podobne zdanie co Jarek - to znaczy, żeby kluczowe spółki zostały w polskich rękach.

W Polskich rękach nie koniecznie musi oznaczać w rękach państwa.

Jak masz OŻÓG pomysł na poprawę stosunków z Litwą?

Rafał_Hutnik

Postautor: Rafał_Hutnik » czw wrz 29, 2011 11:22 pm

Bingo, jak powiedział Marks, kapitał nie ma ojczyzny, więc nie wiem jak w praktyce widziałbyś to, o czym mówisz.

Awatar użytkownika
BINGONH

Postautor: BINGONH » pt wrz 30, 2011 12:27 am

Rafał_Hutnik pisze:Bingo, jak powiedział Marks, kapitał nie ma ojczyzny, więc nie wiem jak w praktyce widziałbyś to, o czym mówisz.

Nie jestem marksistą :wink:

A na poważnie to państwo powinno mieć w rękach tylko te gałęzie przemysłu które są niezbędne do zapewnienia bezpieczeństwa

- przemysł zbrojeniowy
- kolej
- porty
- elektrownie
- wodociągi
- gaz
- rafinerie

itp.

Co do prywatyzacji Lotosa to na pewno nie jestem zwolennikiem oddawania wszystkiego w prywatne łapy, zresztą zawsze byłem zwolennikiem tzw. trzeciej drogi coś na wzór http://pl.wikipedia.org/wiki/Korporacjonizm czy obecnych Chin.

Gospodarka działa na zasadach wolnorynkowych ale państwo z góry zabezpiecza swój interes i reguluje podstawowe relacje pomiędzy pracownikiem a pracodawcą nie wtrącając się do reszty.

W tym jednym czyli gospodarce nie zgadzam się z Korwinem niestety

Temat złożony i na dłuższą dyskusje...

W każdym razie kapitalizm tak ale z ludzką twarzą i by najmniej nie w trosce o najbiedniejszych tylko dla świętego spokoju aby potem nie trzeba było strzelać do tłum nieudaczników których jakiś polityczny hochsztapler z marksistowskim hasłami będzie chciał użyć jako narzędzia do przejęcia władzy

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » pt wrz 30, 2011 1:02 am

Bingo, a to ja mam mieć pomysł?
Na pewno nie tak ostro, jak Sikorski.
Litwini reagują tak, jak my byśmy reagowali, gdyby Niemcy do nas wysyłały takie sygnały, jak Sikorski na Litwę.

No, ale nie po to wszedłem na forum...

Nie wiem, czy zauważyliście, ale Fundacja im. Stefana Batorego przeprowadziła pewne badania nt. tego jak kampanię wyborczą prezentują media.

Tutaj jest link do raportu skróconego:
http://www.batory.org.pl/doc/Monitoring ... skrot1.pdf

A tutaj strona fundacji/badnia
http://www.batory.org.pl/maszglos/parlament_2011.htm

Co do raportu skróconego - dobre są strony: 27-34 oraz komentarz na stronie 35 :)

Pokrótce:

Wiadomości - w zasadzie pokazują wszystkich kandydatów neutralnie, z jednym zastrzeżeniem - trochę obrywa się Tuskowi.

Teleexpress - promuje Tuska.

Najobiektywniej poszczególnych kandydatów przedstawia Serwis Info (TVP 1) <= chyba się pomylili i chodzi o TVP3.

Panorama - najlepiej przedstawia Tuska. Obrywa się Kaczyńskiemu i Napieralskiemu (nie patrzę na dalsze miejsca, gdzie czas emisji jest bardzo krótki)

Fakty najczęściej pokazują Tuska i Kaczyńskiego, przy czym tego pierwszego bardzo często w pozytywnym świetle, a tego drugiego w negatywnym świetle.

Wydarzenia najczęściej pokazują Tuska. Resztę liderów dużo rzadziej - przy czym najbardziej obrywa się Kaczyńskiemu i Napieralskiemu.

Porównanie ocen kandydatów w serwisach informacyjnych Komentarz
Porównując przyznane przez ewaluatorów oceny materiałów poświęconych poszczególnym kandydatom można stwierdzić, że w tygodniu 19-25 września telewizja publiczna w wyważony, stonowany sposób relacjonowała kampanię wyborczą. Świadczy o tym zdecydowana przewaga neutralnych ocen w odniesieniu do najważniejszych polityków.
Spośród czterech serwisów informacyjnych emitowanych przez telewizję publiczną najbardziej „poprawny” jest Serwis Info (niemal wyłącznie neutralne noty), zaś najwięcej skrajnych ocen (pozytywnych lub negatywnych) odnotowano w Panoramie.
Dwa serwisy stacji komercyjnych prowadzą inną politykę niż programy informacyjne mediów publicznych. W Wydarzeniach i Faktach oceny w większym stopniu są spolaryzowane, zaś emitowane materiały - ostre, często kontrowersyjne, z wyraźnie zarysowaną tezą oraz stanowiskiem dziennikarza.
O ile media publiczne zachowują pewną równowagę w sposobie pokazywania poszczególnych kandydatów, serwisy stacji komercyjnych (zwłaszcza Fakty TVN) zdecydowanie częściej ukazują premiera Tuska w pozytywnym świetle i zajmują krytyczne stanowisko wobec liderów opozycji.

Komentarz ze strony 35.

W ocenie ewaluatorów obraz premiera w mediach publicznych był wyważony, podczas gdy media komercyjne częściej ukazywały premiera w pozytywnym świetle. Ponad połowa materiałów poświęconych premierowi w Faktach TVN miała pozytywną walencję. Informacje o negatywnym wydźwięku dla Donalda Tuska zostały zaobserwowane wyłącznie w dwóch serwisach telewizji publicznej: Wiadomościach i Panoramie.

Komentarz ze strony 40.

W ocenie ewaluatorów, ponad 1/3 wszystkich materiałów poświęconych liderowi PiS ma negatywny wydźwięk dla tego polityka. Niepochlebne materiały na temat prezesa PiS częściej pojawiają w serwisach mediów komercyjnych (ponad połowa materiałów o Jarosławie Kaczyńskim ma negatywną walencję), niż w mediach publicznych (przeszło 8 proc. udział ocen negatywnych).

Komentarz ze strony 44.

W ocenie ewaluatorów, ponad 27 proc. wszystkich materiałów poświęconych liderowi SLD ma negatywny wydźwięk dla tego polityka. Niepochlebne materiały na jego temat zdecydowanie częściej pojawiają w serwisach mediów komercyjnych (ponad 43 proc. udział ocen negatywnych), niż w mediach publicznych, w których ten odsetek wynosi 2 proc

Komentarz ze strony 48.

Odwrotnie niż w przypadku pozostałych liderów najważniejszych ugrupowań parlamentarnych, serwisy telewizji publicznej częściej prezentowały Waldemara Pawlaka (ponad 7 proc. udział w czasie wszystkich kandydatów), niż dwóch serwisy stacji komercyjnych (niespełna 3 proc.). Na uwagę zasługuje fakt, że lider PSL szczególnie często pojawiał się w Teleexpressie.
Pozytywne oceny dla tego polityka zostały odnotowane wyłącznie w przypadku Wydarzeń Polsat-u. W pozostałych serwisach występują wyłącznie oceny neutralne lub ambiwalentne.

Komentarz ze strony 52.

Wkleiłem tylko część.
Myślę, że teza o proPOwskich Faktach TVN została udowodniona naukowo aż za dobitnie. Masakra.

Pozdrawiam

stazyja69

Postautor: stazyja69 » pt wrz 30, 2011 9:02 am

OŻÓG 1950 pisze:Myślę, że teza o proPOwskich Faktach TVN została udowodniona naukowo aż za dobitnie. Masakra.

Piszesz o telewizji prywatnej .
Telewizja publiczna na dzień dzisiejszy jest w miarę o.k. ( FB )
Jak znajdziesz 5 minut , sprawdż jak wyglądała sytuacja w telewizji publicznej przed wyborami 2006 roku .
Oczywiście również Fundacja Batorego .

OT: chyba z 1989 :wink:
Obrazek

Ares

Postautor: Ares » pt wrz 30, 2011 9:53 am

stazyja69 pisze:Telewizja publiczna na dzień dzisiejszy jest w miarę o.k.

Mylisz się. Upolityczniona i to do tego stopnia że podzielono się nawet poszczególnymi kanałami telewizji publicznej. W którymś wrześniowym Newsweek'u pojawił się ciekawy artykuł na ten temat, pokazujący jak to się kształtowało w ostatnich latach i jak to wygląda dziś. Link poniżej:

http://polska.newsweek.pl/lwy-z-grupy-t ... 7,1,1.html

stazyja69

Postautor: stazyja69 » pt wrz 30, 2011 10:28 am

Ares pisze:
stazyja69 pisze:Telewizja publiczna na dzień dzisiejszy jest w miarę o.k.

Mylisz się. Upolityczniona i to do tego stopnia że podzielono się nawet poszczególnymi kanałami telewizji publicznej. W którymś wrześniowym Newsweek'u pojawił się ciekawy artykuł na ten temat, pokazujący jak to się kształtowało w ostatnich latach i jak to wygląda dziś. Link poniżej:

http://polska.newsweek.pl/lwy-z-grupy-t ... 7,1,1.html

Mam świadomość że kanały TVP zostały przydzielone/podzielone .
To nie jest moje zdanie , odniosłem się do tego co wkleił Ożóg ( Fundacja Batorego ) .
Cytat:
Porównując przyznane przez ewaluatorów oceny materiałów poświęconych poszczególnym kandydatom można stwierdzić, że w tygodniu 19-25 września telewizja publiczna w wyważony, stonowany sposób relacjonowała kampanię wyborczą. Świadczy o tym zdecydowana przewaga neutralnych ocen w odniesieniu do najważniejszych polityków.

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » pt wrz 30, 2011 2:10 pm

W Publicznej też są jaja.
Z raportu wynika, że najlepiej oglądać Serwis Info - patrząc na wykres tylko ten program pozostał całkowicie obiektywny.

Natomiast najbardziej stronnicze są oczywiście Fakty.

Stazyja, chcesz, żebym coś sprawdzał i mnie przepytujesz, a sam nie odpowiedziałeś na moje ostatnie pytanie :)

Awatar użytkownika
Aldaris

Postautor: Aldaris » ndz paź 02, 2011 5:16 pm

http://wybierzpis.org.pl/kandydaci/malo ... eg,13.html

Zachęcam do głosowania na kandydatów nr: 7,18,26,28 :D
"Mnie sprawy tych dzikusów nie obchodzą. Ja jestem chrześcijaninem" - Zakari Lambo

Awatar użytkownika
pawel_nh_zw

Postautor: pawel_nh_zw » ndz paź 02, 2011 9:18 pm

Byłem dzisiaj z ziomkiem na wiecu JKM. Bez kitu, przekonał mnie. Głosuję na KNP i nie ma bata.

Btw. gdzie można znaleźć jakieś zdjęcia/filmy?
Mistrzejowice Hutnika kibice!

Awatar użytkownika
PSKNHKS

Postautor: PSKNHKS » ndz paź 02, 2011 11:31 pm

paweł:
http://korwin-mikke.blog.onet.pl/Wielki ... 08060820,n

Jako ciekawostka bo byłem na obu :
"Biało miasteczkowy" wiec platformy w momencie jak przyjechał matoł zgromadził około 100 może trochę ponad osób głównie klakierów od małopolskich członków tej partii, wokół pełno boru i tajniaków, porozmawianie z tuskiem na "spotkaniu z wyborcami" mało możliwe.
żeby było ciekawiej po chwilowym przemówieniu puścili mu oklaski z nagrania...!

Wiec JKM zebrał koło 2000 osób, ludzi którzy stali i słuchali mimo ze Korwin gadał przeszło godzinę, potem zszedł i można z nim było na spokojnie powymieniać poglądy.
Nie ma sensu porównywać.

Awatar użytkownika
BINGONH

Postautor: BINGONH » ndz paź 02, 2011 11:34 pm

Aldaris pisze:http://wybierzpis.org.pl/kandydaci/malopolskie/okreg,13.html

Zachęcam do głosowania na kandydatów nr: 7,18,26,28 :D

A ja stawiam taką tezę i jestem gotów się założyć że...

Albo wygrywa PO i tworzy rząd w zależności od wyników z PSL-em, SLD lub Palikotem (lub ze wszystkim do kupy)

Albo wygrywa PIS i ... PO tworzy rząd ze wszystkim do kupy z Premierem Pawlakiem. Bo nie ma szans aby PIS wygrał z przewagą +50%.

Jest jeszcze trzecia możliwość mało realna ale zawsze że wygrywa PIS i reszta partii na złość PIS-owi pozwala mu stworzyć rząd mniejszościowy udzielając wotum zaufania, a potem skutecznie torpedując możliwość rządzenia. Co w połączeniu z nachalną propagandą miało by być grą na wyniszczeni PIS-u. To jednak jest bardziej science fiction bo elektorat PIS-u jest na tyle fanatyczny że już nic go od Jarka nie odsunie...

I tym sposobem dochodzimy do wniosku że to na kogo zagłosujemy nie ma najmniejszego znaczenia bo karty już są rozdane - przykre ale prawdziwe

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » ndz paź 02, 2011 11:36 pm

Bingo, a Ty idziesz na wybory, czy olewasz?

Awatar użytkownika
BINGONH

Postautor: BINGONH » ndz paź 02, 2011 11:45 pm

OŻÓG 1950 pisze:Bingo, a Ty idziesz na wybory, czy olewasz?

Zastanawiam się z jednej strony za moje pieniądze tą kartkę wydrukowali to może ją sobie wezmę na pamiątkę a z drugie nie pójście było by jakąś formą protestu...

Nie podjąłem jeszcze ostatecznej decyzji

Awatar użytkownika
pawel_nh_zw

Postautor: pawel_nh_zw » pn paź 03, 2011 7:25 am

Soróweczka ale to z 2010.

Bingo - PiS miałby jakieś (małe) szanse dogadać się z PJN czy inną małą partią (na PSL nie ma co liczyć). Tak czy tak - czy to uczciwi (rzadkość w tym kraju) socjaliści czy prawdziwa prawica, są blokowani przez rzesze tłuków z wypranymi mózgami wierzących w UE, postęp itd. Ja bym poszedł i oddał głos albo na większe szanse przejęcia władzy przez ludzi, którym na czymś zależy albo odbierając procentowo głos bandzie czworga. Niemniej masz rację i to zatrważające.

Teraz będzie pierdzielenie o polityce i tym, że PiS to mniejsze zło, więc możecie śmiało pominąć ten duży fragment tekstu.
Teraz mamy rząd, w którym jest centroprawica (PO), centrum (PSL) i lewica (SLD), więc w każdej chwili jest się w stanie stworzyć większościowa koalicja. Scenariusz jak z bajki. Tylko, że teraz już nie chodzi o program - chodzi o ratowanie Polski przed totalną klęską a jedyną szansą - jakby nie patrzeć - byłby 50%+1 głos dla Pisu, bo ja ich nie uważam za jednych z bandy czworga, podczas gdy dochodzi już do politycznych morderstw (Ryszard C.) i tak zajadłego zwalczania się obu ugrupowań. Za czasów pisu dług publiczny spadał, kondycja służby zdrowia trochę się poprawiła, poczyniliśmy krok w kierunku państw zachodnich (ustawa o braku możliwości zmuszenia pracownika w handlu do roboty w niedziele, przez pewien czas duże sklepy w niedziele były pozamykane). Niby strata ale dla tych ludzi to duża ulga, móc sobie pójść z rodziną do kościoła i zrobić obiad mając świadomość, że nikt nie zadzwoni do nich i nie powie, że mają przyjść (powszechna praktyka).

W skrócie - Jarek nie stworzy koalicji ale przy odpowiedniej ilości głosów może będzie mógł jakoś dochodzić praw. Jeśli ktoś chce mniejszego zła - zapraszam do urny i głosu na pis.

Ja to był chciał 50%+1 dla KNP, ale to czysty surrealizm, gdy większość społeczeństwa uważa prawicę za ciemnogród i zacofanie nie mając o niej zielonego pojęcia. Demokratyczne wybory = brak szans na zmiany, zamach stanu = wojna na 99% bo UE na pewno nie pozwoliłaby sobie na suwerenność jakiegoś państwa.
Mistrzejowice Hutnika kibice!