Ciekawostki Historyczne
Moderator: dUfio
Cytuje - Marian Mikołaj Łącz (ur. 5 grudnia 1921 w Rzeszowie, zm. 2 sierpnia 1984 w Warszawie), polski aktor teatralny i filmowy, piłkarz, reprezentant Polski.
Kontynuujac tematyke OGNIA... Jak wiemy, jeden z zołnierzy majora Kurasia po wieziennej odsiadce zatrudnil sie do budowy Nowej Huty.
O kim mowa (pseud i pozycja w organizacji). A moze ktos wiecej o nim napisze ?? Mi sie udalo jeszcze ustalic gdzie mieszkał i gdzie spoczywa.
Swoja droga - malo znana postac, a jakze historyczna, ktora polowe swego zycia spedzila w naszym miescie...
Kontynuujac tematyke OGNIA... Jak wiemy, jeden z zołnierzy majora Kurasia po wieziennej odsiadce zatrudnil sie do budowy Nowej Huty.
O kim mowa (pseud i pozycja w organizacji). A moze ktos wiecej o nim napisze ?? Mi sie udalo jeszcze ustalic gdzie mieszkał i gdzie spoczywa.
Swoja droga - malo znana postac, a jakze historyczna, ktora polowe swego zycia spedzila w naszym miescie...
Marian Łącz
tutaj jego zdjęcie: http://www.filmpolski.pl/fp/index.php/11277
EDIT: ja pier... spóźniłem się o sekundy...
EDIT 2:
Jan Kolasa pseudonim "Powicher" - zastępca "ognia" ?
tutaj jego zdjęcie: http://www.filmpolski.pl/fp/index.php/11277
EDIT: ja pier... spóźniłem się o sekundy...

EDIT 2:
derexnh pisze:Kontynuujac tematyke OGNIA... Jak wiemy, jeden z zołnierzy majora Kurasia po wieziennej odsiadce zatrudnil sie do budowy Nowej Huty. O kim mowa (pseud i pozycja w organizacji). A moze ktos wiecej o nim napisze ?? Mi sie udalo jeszcze ustalic gdzie mieszkał i gdzie spoczywa. Swoja droga - malo znana postac, a jakze historyczna, ktora polowe swego zycia spedzila w naszym miescie...
Jan Kolasa pseudonim "Powicher" - zastępca "ognia" ?
...więc gdy goły opadniesz na lód, mały biznes zrób, szybki biznes zrób, jakiś biznes zrób. Potem laba! Tylko skok, jeden skok, na bank...
- Stefek_Burczymucha
Jan Kolasa - "Powicher", był zastępcą "Ognia" i dowódcą jednej z największych grup z nim związanych, działał w rejonie Chochołowa.
Tutaj trochę więcej:
http://www.fmw.org.pl/index.php?action= ... &option=16
Tutaj trochę więcej:
http://www.fmw.org.pl/index.php?action= ... &option=16
Wasting time is an important part of living.
ciakawostka - moj dziadek(AK) mowi ze byl w oddziale Ognia przez chwile i to faktycznie byl bandyta. pewnie prawda lezy po srodku
Ostatnio zmieniony śr maja 25, 2011 1:03 am przez dzuhas, łącznie zmieniany 1 raz.
pzdr Osiek
Skoro kolega udzielił takiej samej odpowiedzi, to mniemam, że jest ona dobra. A zatem, skoro byłem pierwszy daję pytanie/zadanie.
Proszę podać:
a). datę próby wysadzenia pomnika Lenina,
b). jeżeli się da (jak nie, to ja podam) - godzinę, o której nastąpiła pierwsza eksplozja,
c). trzy hipotezy mówiące o tym, kto był autorem "zamachu na Lenina".
Sorry, że tak dużo
Proszę podać:
a). datę próby wysadzenia pomnika Lenina,
b). jeżeli się da (jak nie, to ja podam) - godzinę, o której nastąpiła pierwsza eksplozja,
c). trzy hipotezy mówiące o tym, kto był autorem "zamachu na Lenina".
Sorry, że tak dużo

...więc gdy goły opadniesz na lód, mały biznes zrób, szybki biznes zrób, jakiś biznes zrób. Potem laba! Tylko skok, jeden skok, na bank...
Ja juz dziekuje na dzisiaj jednak..
Dodam jeszcze tylko, ze w zeszlotygodniowym UWAZAM RZE mozna bylo przeczytac ciekawostke historyczna autorstwa Wiktora Suworowa nt. pojedynku wojennego Hitler vs Stalin, udowadniajaca (dosc interesujacą argumentacją) zwyciestwo tego pierwszego. Jakby ktos mial problem ze znalezieniem tego artykulu to moge zeskanowac - lektura arcyciekawa !!

Dodam jeszcze tylko, ze w zeszlotygodniowym UWAZAM RZE mozna bylo przeczytac ciekawostke historyczna autorstwa Wiktora Suworowa nt. pojedynku wojennego Hitler vs Stalin, udowadniajaca (dosc interesujacą argumentacją) zwyciestwo tego pierwszego. Jakby ktos mial problem ze znalezieniem tego artykulu to moge zeskanowac - lektura arcyciekawa !!
Dobra Bingo niech będzie, że zaliczyłeś
Daj następne pytanie.
Jeżeli chodzi o pełną odpowiedź:

Daj następne pytanie.
Jeżeli chodzi o pełną odpowiedź:
a). noc z 17 na 18 kwietnia 1979 roku (czyli data 18 IV 1979)
b). godzina 2:12
(W aktach Prokuratury Rejonowej podano godzinę 2:15, jednak, jak się okazało w śledztwie, zegarek, patrolującego okolicę swoim radiowozem, kaprala E. Stafy spieszył o 3 minuty)
c)
I hipoteza: autorem "zamachu" był Andrzej Szewczuwianiec
II hipoteza: autorem "zamachu" był Tadeusz Winczewski
III hipoteza: „zamach na Lenina” był prowokacją służb specjalnych
(gdyż de facto pomnikowi nic się nie stało).
-
Julia Brystygierowa. Kilka tygodni temu na TVP Historia oglądałem nawet film dokumentalny program poświęcony jej osobie, bodajże Świat Luny.
Ścierwo nieprzeciętne, jak większość działających w kierownictwie i i "krawężnikach" V Departamentu.
W jakim niemieckim mieście działała placówka i swoisty "ośrodek emigracyjny" Organizacji Polskiej ONR-u, posiadającej polityczne zwierzchnictwo nad NSZ-em.
Dodam, że utworzona została w 1945 r. przez Wawrzkowicza.
Ścierwo nieprzeciętne, jak większość działających w kierownictwie i i "krawężnikach" V Departamentu.
W jakim niemieckim mieście działała placówka i swoisty "ośrodek emigracyjny" Organizacji Polskiej ONR-u, posiadającej polityczne zwierzchnictwo nad NSZ-em.
Dodam, że utworzona została w 1945 r. przez Wawrzkowicza.
Quam dulce et decorum est pro patria mori
-
Dokładnie. Trzeba było zadać od razu pytanie, ponieważ widać, że byłeś pewny odpowiedzi.
Zapytam przy okazji. Nie ma ktoś z Was w domu pozycji Łysiaka "Talleyrand. Droga Mefistofelesa"? Tego jeszcze nie czytałem, w bibliotekach nieosiągalne a...kupować raczej nie będę.

Zapytam przy okazji. Nie ma ktoś z Was w domu pozycji Łysiaka "Talleyrand. Droga Mefistofelesa"? Tego jeszcze nie czytałem, w bibliotekach nieosiągalne a...kupować raczej nie będę.
Quam dulce et decorum est pro patria mori
Troublemaker pisze:Dokładnie. Trzeba było zadać od razu pytanie, ponieważ widać, że byłeś pewny odpowiedzi.
Ja mam (jak wszystko Ł.)
PennyWise pisze:Podajcie nazwisko człowieka, przez którego Hitler zaczął nienawidzieć Żydów
a jest ktos taki ustalony ?? ja czytalem o conajmniej kilku hipotezach m.in :
- bo jego przodek był zydem
- bo jakis zyd zajał mu miejsce na uczelni
- co tam bylo jeszcze podczas 1 wojny swiatowej
Chetnie sie dowiem