Reprezentacja Polski

Czyli wszystko to co nie mieści się w powyższych kategoriach - taki nasz mały hutniczy Hyde Park:)

Moderator: dUfio

MUSTAFA PL

Postautor: MUSTAFA PL » wt sie 23, 2005 11:11 am

Olisadebe zrezygnuje z gry w kadrze?!

Gol strzelony Wiśle zapewnił Emmanuelowi Olisadebe powołanie do kadry narodowej, ale jego powrót do reprezentacji wcale nie jest przesądzony – informuje „Przegląd Sportowy”.

- Prawdę mówiąc zastanawiałem się nad powołaniem do reprezentacji. Mam pewne przemyślenia odnośnie kadry i ewentualnej, mojej w niej obecności – mówi „Oli”.

- Zastanawiałem się, czy mój powrót naprawdę ma sens. Nie chciałbym, aby największy problem kadry nazywał się Emmanuel Olisadebe. Nie chcę burzyć czegoś, co zostało zbudowane przez ostatnie lata. Obecna reprezentacja gra bardzo dobrze, ma wyniki, a najważniejsze – tworzy monolit. Czy w tej sytuacji rzeczywiście jestem jej potrzebny? – zastanawia się napastnik Panathinaikosu.

- Czy jestem gotów zrezygnować z gry w kadrze? Powiem tak, wolę, aby kibice zapamiętali mnie jako zawodnika, który pomógł reprezentacji wygrać eliminacje do MŚ 2002, niż gracza, który cztery lata później przyszedł na gotowe i jeszcze coś popsuł. Boję się po prostu, że ludzie zaczną mówić – no tak, kadra jest o krok od wyjazdu na mundial, więc nagle postanowił wrócić. A ja tego nie chcę! Nie chcę niczego za darmo. Dlatego już teraz zapowiadam, jeśli miałbym odebrać miejsce w kadrze np. Niedzielanowi, to wolę zostać w domu, bo on sobie na to miejsce zapracował. Nie chcę być w kadrze obcym ciałem. Dlatego mam spory dylemat. Nie wiem, czy przyjadę na zgrupowanie do Herzlake. Wszystko uzależniam od rozmowy z trenerem Janasem – zakończył Olisadebe.

Wiedziałem , że tak zrobi !!
Niech nie pierdoli , że nie chce burzyć monolitu kadry , bo jest śmieszny , niechce mu się poprostu grać z orłem na pierśi i taka jest prawda !! Jak dla mnie jest to bardzo dobra wiadomość Oli w kadrze był nie potrzebny niech Janas za niego dowoła Pawła Brożka . Niech się tylko Janas nie kompromituje i niech nie prosi Oliego o zmiane decyzji .

Wracając do Olisadebe dziękuje mu za piękne el. M.Ś. 2002 i za bramke strzeloną USA w finałach . Dzięki Oli i powodzenia w PAO (ale nie w meczu z Wisła) .
Obrazek Hutnik DYWIZJONU 303 !
thk

telipinus

Postautor: telipinus » wt sie 23, 2005 5:54 pm

Daro pisze:A kiedy to Chmiest strzelił bramke w Legii?????

O ile sie nie myle to sztrzelil jednego, ale nie pamietam w jakim to bylo meczu. A nawet jesli nie to strzelil mnostwo chocby w Belchatowie.
tylko Hutnik HKS

MUSTAFA PL

Postautor: MUSTAFA PL » wt sie 23, 2005 6:26 pm

telipinus pisze:
Daro pisze:A kiedy to Chmiest strzelił bramke w Legii?????

O ile sie nie myle to sztrzelil jednego, ale nie pamietam w jakim to bylo meczu. A nawet jesli nie to strzelil mnostwo chocby w Belchatowie.

Mnóstwo goli w Koronie strzelił Piechna czy to znaczy , że powinien trafić do kadry ? A dla Legii na 99% nie strzelił gola (chyba ,że w sparingu - ale wątpie) ale oczywiście szanuje twoje zdanie . Ty masz inny obraz kadry ja inny .

pozdro.

thk

Junior

Postautor: Junior » wt sie 23, 2005 6:39 pm

Koniec z tym Chmiestem. proszę o JEDEN argument czemu on a nie choćby: Piechna, Kuźba, Ślusarski, Sikora, Kryszałowicz, Korzym, Włodarzyk, Klatt, Niciński, Gajtkowski, Bania, Moskała, Król czy jakikolwiek inny napastnik który strzelił już choć jedną bramke w lidze. A Chmiest wogóle praktycznie nie gra i nic nie strzelił a że w Bełchatowie........ :lol: :lol: to chyba druga liga była. Tak to jamogę zaproponaować do kadry jakiegokolwiek rezerwowego napastnika z pierwszej ligi

A co do kadry i Olisabede, to iekawe jak to się rozwinie. Ale dzisiaj mu życze minimum Hat-tricka

PRECZ Z PROWIŚLACKIMI OPINIAMI NA FORUM HUTNIKA
"Hutniczy chłopie bądź na Topie"

Awatar użytkownika
HDS

Postautor: HDS » ndz sie 28, 2005 11:18 pm

Dwunastu piłkarzy reprezentacji Polski rozpoczęło w niedzielę w niemieckiej miejscowości Herzlake zgrupowanie przed meczami eliminacji mistrzostw świata z z Austrią w Chorzowie (3 września) i Walią w Warszawie (7 września).

- Na zgrupowaniu jest 12 zawodników - Marcin Baszczyński, Dariusz Dudka, Tomasz Kłos, Tomasz Frankowski i Radosław Sobolewski z Wisły Kraków, Mariusz Jop i Damian Gorawski z FK Moskwa oraz Tomasz Rząsa (HFC ADO Den Haag), Wojciech Kowalewski (Spartak Moskwa), Andrzej Niedzielan (NEC (Nijmegen)), Bartosz Bosacki (1.FC Nürnberg VfL) i Jacek Bąk (Al-Rayyan) - poinformował kierownik polskiego zespołu Krzysztof Rola-Wawrzecki.

Pozostałych trzynastu kadrowiczów dołączy do drużyny narodowej w poniedziałek.

Selekcjoner Paweł Janas na spotkania z Austrią i Walią powołał 25 piłkarzy. W ekipie znaleźli się wszyscy gracze występujący w wygranym przez Polaków turnieju imienia Walerego Łobanowskiego na Ukrainie. Ponadto powołania otrzymali Bosacki i Emmanuel Olisadebe z Panathinaikós AÓ.

Napastnik greckiego klubu wraca do reprezentacji po prawie półtorarocznej przerwie. Po raz ostatni Olisadebe wystąpił w kwietniu 2004 roku w towarzyskim meczu z Irlandią (0-0).

Kadrowicze będą się przygotowywać do wrześniowych meczów w eliminacjach MŚ w niemieckim Herzlake. Piłkarze wrócą do Polski 2 września - dzień przed konfrontacją z Austrią i zamieszkają w katowickim hotelu Novotel.

Kadra na mecze z Austrią i Walią

Bramkarze: Artur Boruc (1980, Celtic FC, Szkocja, 8A), Wojciech Kowalewski (1977, Spartak Moskwa, Rosja, 5A), Sebastian Przyrowski (1981, Dyskobolia Grodzisk Wielkopolski, 2A)

Obrońcy: Marcin Baszczyński (1977, Wisła Kraków, 22A), Jacek Bąk (1973, Al-Rayan, Katar, 63A-2 gole), Tomasz Kłos (1973, Wisła Kraków, 64A-5 goli), Tomasz Rząsa (1973, HFC ADO Den Haag, Holandia, 30A-1 gol), Mariusz Jop (1978, FK Moskwa, Rosja, 4A), Dariusz Dudka (1983, Wisła Kraków, 4A), Michał Żewłakow (1976, RSC Anderlecht, Belgia, 47A-1 gol), Bartosz Bosacki (1975, 1.FC Nürnberg VfL, Niemcy, 6A).

Pomocnicy: Damian Gorawski (1979, FK Moskwa, Rosja 13A-1 gol), Kamil Kosowski (1977, 1.FC Kaiserslautern, Niemcy, 35A-3 gole), Jacek Krzynówek (1976, TSV Bayer 04 Leverkusen, Niemcy, 51A-8 goli), Sebastian Mila (1982, FK Austria Wiedeń, Austria, 19A-3 gole), Arkadiusz Radomski (1977, FK Austria Wiedeń, Austria, 13A), Mariusz Lewandowski (1979, Szachtar Donieck, Ukraina, 20A), Radosław Sobolewski (1976, Wisła Kraków, 9A-1 gol), Mirosław Szymkowiak (1976, Trabzonspor Kulübü, Turcja, 23A-3 gole), Euzebiusz Smolarek (1981, BV Borussia 1909 (Dortmund), Niemcy, 5A).

Napastnicy: Maciej Żurawski (1976, Celtic FC, Szkocja, 44A-13 goli), Tomasz Frankowski (1974, Wisła Kraków, 14A-9 goli), Andrzej Niedzielan (1979, NEC (Nijmegen), Holandia, 16A-5 goli), Grzegorz Rasiak (1979, Derby County FC, Anglia, 20A-6 goli), Emmanuel Olisadebe (1978, Panathinaikós AÓ, Grecja, 25A-11 goli).

MUSTAFA PL

Postautor: MUSTAFA PL » pn sie 29, 2005 11:08 am

Po meczu Mattersburg - Sturm Graz (1:1) Adam Ledwoń czekał przed kamerą, aby udzielić wywiadu. Miał go udzielić wraz z Dietmarem Kuehbauerem. Austriak jednak stwierdził: - Z tym śmierdzielem wywiadu nie udzielę! Śmierdzisz Polską!

- Ty wieśniaku! Weź swój traktor i wyp... stąd, zanim cię zabije! - odkrzyknął Ledwoń po niemiecku. Austriak obrażał Polskę, a Ledwoń straszył "wieśniaka", co go czeka w Polsce, gdy przyjedzie na mecz do Chorzowa. Raz po raz słychać było tylko okrzyki wściekłego obrażonego Ledwonia: "Zabiję cię!". Obaj się szarpali. Gdyby nie zdecydowana interwencja innych, doszłoby do bójki.

- Czekałem na łobuza pod szatnią, żeby mu porządnie dołożyć, ale nie mogłem go namierzyć. Jestem cały podrapany po tych szarpaninach z s...synem - mówi Ledwoń. - Nienawidzimy się z nim od dawna, już w Bundeslidze mieliśmy na pieńku. A w Austrii nie ma meczu, żebyśmy nie dostali za starcia ze sobą żółtej czy czerwonej kartki. W sobotę też było ostro i za faul na nim dostałem żółtą.

- Kto temu wieśniakowi Kuehbauerowi złamie nos, temu stawiam wielkie piwo! - mówi do reprezentantów Polski Adam Ledwoń. - To nie jest namawianie do złego, to jest namawianie do najmniejszego wymiaru kary. Bo jeśli ja go najpierw trafię, to zabiję.

Jak przyjadą Austriacy do Chorzowa , to trzeba z całych sił gwizdać i bluzgac na tego Kuehbauera , bo nikt nie będzie obrażał Polski , ani obywatela naszego pięknego kraju !!

A co do kadry Janasa to dziś wyczytałem , że Franek poprosił selekcjonera oto żeby mógł na zgrupowanie przyjechać dzień później niż inni Wiślacy , Janas przystał na to . Czyżby Frankowski rozmawiał z II ligowcem hiszpańskim :? oby nie bo na tym transferze Franek wg. mnie może tylko stracić . Warto na tym forum napisać , że świetny mecz w barwach Celticu zozegrali Żurawski ( 2 gole uznane 1 prawidłowy nie uznany i 1 asysta przy bramce Nakamury) i Boruc (obronił karnego) , szkoda tylko , że Janas powołał Olisadebe , bo on może popsuć atmosfere w kadrze , ale oby nie , wg. mnie selekcjoner zamiast Oliego powinienpowołać Brożka lub Saganowskiego , no ale cóż on ich nie powołał i nic już tego nie zmieni , a więc zostaje nam teraz juz tylko zaciskać kciuki do 3 września .

thk

suchystaw50

Postautor: suchystaw50 » pn sie 29, 2005 5:51 pm

jeszcze słówko wyjaśnienia
bauer to po niemiecku rolnik, wieśniak dlatego Ledwoń tym słowem go zwyzywał.
Mam nadzieje ze na Śląskim mu tego nie popuszcza!!!
Suche Stawy-
były ryby
są piłkarze

Awatar użytkownika
HDS

Postautor: HDS » pt wrz 02, 2005 2:00 pm

Mundial w Niemczech na wyciągnięcie ręki

Polscy piłkarze mogą awansować już po meczach z Austrią i Walią. Bezpośredni awans, konieczność gry w barażach albo... trzecie miejsce w grupie. Możliwości jest wiele, ale wierzymy, że po meczach z Austrią i Walią sprawdzi się tylko pierwszy wariant. Przed spotkaniami eliminacji MŚ 2006 z Austrią (3 września w Chorzowie) i Walią (7 września w Warszawie) sytu acja podopiecznych Pawła Janasa jest wręcz komfortowa. Nawet przy ewentualnej porażce z Anglią (12 października w Manchesterze) możemy zająć drugie miejsce i zapewnić sobie bezpośredni awans. Przypomnijmy, że takie prawo przysługuje dwóm wicemistrzom swoich grup eliminacyjnych z najlepszym dorobkiem punktowym (patrz ramka). Kto jednak powiedział, że musimy zająć drugie miejsce? Przecież nawet pierwsze wciąż jest realne. Poniżej rozpatrujemy cztery warianty. Wariant idealny. Wygrywamy trzy pozostałe mecze (nawet z Anglią!) i bez względu na wyniki innych spotkań zajmujemy pierwsze miejsce w grupie z dorobkiem 27 punktów. Wariant optymistyczny.Naszym zdaniem, najbardziej realny. Wygrywamy z Austrią i Walią, ale przegrywamy z Anglią. Z dorobkiem 24 punktów zajmujemy drugie miejsce, co może oznaczać, że jesteśmy najlepszym wicemistrzem spośród wszystkich grup eliminacji. Nie musimy grać w barażach np. z Francją, Hiszpanią albo Szwecją.Wariant umiarkowany. Remisujemy z Austrią, wygrywamy z Walią, a na koniec przegrywamy z Anglią. Z dorobkiem 22 punktów zajmujemy drugie miejsce w grupie, ale musimy walczyć w barażach. Taki wariant jest możliwy nawet w przypadku naszej porażki z Austrią i Anglią (ale pod warunkiem, że pokonamy Walię). Wariant fatalny. Przegrywamy z Austrią, remisujemy z Walią i przegrywamy z Anglią. Austriacy, mimo porażki z Anglikami, wygrywają z Azerami i Irlandczykami. Zdobywają 20 punktów. My, z zaledwie 19, zajmujemy trzecie miejsce.

===============================================

Co będzie, jeśli zajmiemy drugie miejsce

- Trzy z ośmiu grup eliminacji liczą po siedem zespołów. Pozostałe po sześć.To oznacza, że w końcowym rozrachunku wiceliderów (bezpośrednio awansują tylko dwie drużyny, pozostałe zagrają między sobą baraże) będą się liczyć wyniki meczów z drużynami z miejsc 1-6.

- Uwaga: Polska zajmuje obecnie pierwsze miejsce w grupie, ale zakładamy tutaj, że mający mecz mniej Anglicy wygrają zaległe spotkanie.

- Klasyfikacja wiceliderów wszystkich grup:
1. Polska (gr. 6) – 18 punktów w 7 meczach.
2. Szwecja (gr. 8 ) – 15 pkt w 6 meczach.
3. Czechy (gr. 1) – 15 pkt w 6 meczach (odjęliśmy 6 punktów zdobytych z ostatnią w tabeli Andorą).
4. Serbia i Czarnogóra (gr. 7) – 12 pkt w 6 meczach.
5. Szwajcaria (gr. 4) – 12 pkt w 6 meczach.
6. Słowacja (gr. 3) – 12 pkt w 7 meczach (odjęliśmy 6 punktów zdobytych w meczach z Luksemburgiem).
7. Turcja (gr. 2) – 10 pkt w 7 meczach (odjęliśmy 6 punktów zdobytych w meczach z Kazachstanem).
8. Norwegia (gr. 5) – 9 pkt w 6 meczach.

- Najgroźniejszymi rywalami Polaków będę Szwedzi i Czesi. Obie drużyny, podobnie jak my, przegrały dotychczas tylko jedno spotkanie. Obie czeka jeszcze jeden mecz z liderem. Czesi zagrają m.in. z Holandią a Szwedzi z Chorwacją (my z Anglią). Najważniejszym meczem może okazać się jednak sobotnie spotkanie Szwecji z Bułgarią. Dla nas idealnym wynikiem byłby remis lub porażka Skandynawów.

Awatar użytkownika
ciach_bamboocha

Postautor: ciach_bamboocha » pt wrz 02, 2005 3:51 pm

Austriacy wylądowali - dziennikarze czekali na Kuehbauera

Piłkarze pierwszej piłkarskiej reprezentacji Austrii przylecieli w piątek po południu do Pyrzowic koło Katowic. Na lotnisku żaden z nich nie chciał rozmawiać z dziennikarzami.

Prosto z lotniska piłkarze pojechali autokarem do katowickiego hotelu "Monopol".

Dziennikarze "Super Expressu" próbowali bezskutecznie wręczyć maskę przeciwgazową pomocnikowi Dietmarowi Kuehbauerowi, który w austriackiej telewizji kilka dni wcześniej miał odmówić wspólnego wywiadu z Adamem Ledwoniem mówiąc, że ten śmierdzi Polską.

Austriacy w sobotę wieczorem w Chorzowie rozegrają z Polską mecz eliminacji MŚ.

SE - "+" za akcje :D
Obrazek

nokaut

Postautor: nokaut » pt wrz 02, 2005 6:54 pm

Są jeszcze bilety na ten mecz ?? Nie wie ktos?? :)
Wiara Czyni Cuda
Hutnik NovaHuta

Awatar użytkownika
HDS

Postautor: HDS » pt wrz 02, 2005 11:22 pm

najtanszych (50 i 100) juz nie ma drozsze sa do kupienia w kasach stadionu przed meczem

MUSTAFA PL

Postautor: MUSTAFA PL » sob wrz 03, 2005 5:54 pm

Janas podał skład na mecz z Austrią :

Artur Boruc - Marcin Baszczyński, Tomasz Kłos, Jacek Bąk, Tomasz Rząsa - Euzebiusz Smolarek, Radosław Sobolewski, Mirosław Szymkowiak, Kamil Kosowski - Grzegorz Rasiak, Maciej Żurawski.

Według mnie Janas zamiast "Rossiego" powinien wystawić Frankowskiego , bo przed tak ważnym meczem jak z Austrią się nie eksperymentuje . Duet Rasiak-Żuraw nie jest choćby w 10% tak zgrany jak para "Franio"-"Żuraw". Szkoda , że kontuzje ma Krzynówek , bo nie mam przekonania do Kosowskiego po ostatnich występach w reprezentacji . Ale przed pierwszym gwizdkiem pozostaje optymistą i stawiam 2-0 dla Polski :D .

thk

telipinus

Postautor: telipinus » sob wrz 03, 2005 7:02 pm

Mustafa jedno pytanie- po co to zdrobnienie "Franio"?
Czyzby jakis sentyment? :?
Co do wyniku stawiam 2:0 dla nas.
tylko Hutnik HKS

Awatar użytkownika
PrYzU

Postautor: PrYzU » sob wrz 03, 2005 7:07 pm

drewniak w wyjściowej 11...;|

no comment...

... :twisted:
Hutnik NH KRAKÓW

ps. na WC to ja kupę robię ;)

Hutnik_Skarpa

Postautor: Hutnik_Skarpa » sob wrz 03, 2005 7:11 pm

Może nasz Rasialdo wreszcie sie przełąmie w meczu o punkty EMŚ... W sumie ostatnio nie tak źle grał :)
A Frankowskiego można zostawić jako "dżokera" :P