POLITYKA

Czyli wszystko to co nie mieści się w powyższych kategoriach - taki nasz mały hutniczy Hyde Park:)

Moderator: dUfio

Awatar użytkownika
BINGONH

Postautor: BINGONH » czw lis 10, 2011 3:09 pm

OŻÓG 1950 pisze:Bingo na tym filmiku masz oświadczenie części rodzin smoleńskich (bo tak ich się chyba określa) na temat tego, co sądzą o Kopacz:
http://www.youtube.com/watch?v=4kt-vI0c ... re=related

Dla mnie sprawa smoleńska jest zamknięta, tego filmiku z przemówieniem Macierewicza komentował nie będę.

Nie wiem czy wybór marszałka który jest zwykłą kurtuazją powinien być poprzedzony debatą w tak ostrym tonie.

A wszystkim wyznawcą PIS-u polecam kupno na długi weekend Najwyżeszego Czasu! Co prawda przeczytałem dopiero 2 artykuły w tym jeden arcy ciekawy o Ziobrze i jego "karierze" w ministerstwie...

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » czw lis 10, 2011 3:25 pm

Jeszcze raz powtórzę - chodzi mi o oświadczenie rodzin, a nie o przemówienie Macierewicza. Przewiń filmik trochę dalej.

PS: Wyznawcom

Awatar użytkownika
BINGONH

Postautor: BINGONH » czw lis 10, 2011 6:40 pm

OŻÓG 1950 pisze:Jeszcze raz powtórzę - chodzi mi o oświadczenie rodzin, a nie o przemówienie Macierewicza. Przewiń filmik trochę dalej.

Sprawa zamknięta dla mnie. Nie mam co komentować

A poza tym ja tu żadnego oświadczenia nie widzę tylko wykłada Macierewicza

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » czw lis 10, 2011 7:57 pm

BINGONH pisze:
OŻÓG 1950 pisze:Jeszcze raz powtórzę - chodzi mi o oświadczenie rodzin, a nie o przemówienie Macierewicza. Przewiń filmik trochę dalej.

Sprawa zamknięta dla mnie. Nie mam co komentować

A poza tym ja tu żadnego oświadczenia nie widzę tylko wykłada Macierewicza

Ręce mi opadają.

72,92% filmiku to oświadczenie rodzin.

Może podpowiem: OD 1:40

Awatar użytkownika
BINGONH

Postautor: BINGONH » czw lis 10, 2011 8:17 pm

OŻÓG 1950 pisze:Ręce mi opadają.

Nie gorączkuj się aż tak bo mi się filmik pomyliły komentowałem ten co Macierewicz samolot pokazuje...

A co do treści podpisano:
Federowicz,
Kochanowska,
Melak,
Gosiewska,
Kurtyka.

Zakładając że każdy zmarły ma 1 rzecznika to jest to stanowisko 5 osób - czyli nawet nie 10% katastrofy.
Niech złożą wniosek do prokuratury na Kopacz że nie dopełniła obowiązków służbowych i niech to sąd oceni - tyle tytułem komentarza.

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » czw lis 10, 2011 8:21 pm

BINGONH pisze:
OŻÓG 1950 pisze:Ręce mi opadają.

Nie gorączkuj się aż tak bo mi się filmik pomyliły komentowałem ten co Macierewicz samolot pokazuje...

A to przepraszam, ale skąd mogłem wiedzieć.

BINGONH pisze:A co do treści podpisano:
Federowicz,
Kochanowska,
Melak,
Gosiewska,
Kurtyka.

Zakładając że każdy zmarły ma 1 rzecznika to jest to stanowisko 5 osób - czyli nawet nie 10% katastrofy.

Wróć stronę wcześniej. Wyraźnie napisałem "części rodzin smoleńskich".
Zresztą czemu to ma służyć, taki wstęp? Wywód z ogólnie nakreśloną tezą od samego początku? Ale po co?

BINGONH pisze:Niech złożą wniosek do prokuratury na Kopacz że nie dopełniła obowiązków służbowych i niech to sąd oceni - tyle tytułem komentarza.

I uważasz, że taka osoba jest właściwą osobą na stanowisko marszałka?
A drugie pytanie to - jak myślisz, co zrobi polski sąd w takiej sytuacji? Jakie masz zdanie na temat polskich sądów?

Awatar użytkownika
BINGONH

Postautor: BINGONH » czw lis 10, 2011 9:58 pm

OŻÓG 1950 pisze:Wróć stronę wcześniej. Wyraźnie napisałem "części rodzin smoleńskich".
Zresztą czemu to ma służyć, taki wstęp? Wywód z ogólnie nakreśloną tezą od samego początku? Ale po co?

To jest stanowisko kilku osób związanych z PIS-em, bardziej uczciwe było by firmowanie tego jako stanowisko PIS-u

Co do Kopacz

Do puki nie zapadnie prawomocny wyrok osoba jest niewinna,
Nie oskarżony ma się tłumaczyć oskarżającemu To winę się udowadnia nie niewinność.
Nie uważam żeby to był kandydat idealny, z dwojga złego wolał bym Schetynę obawiam się że Kopacz jako marszałek będzie "za miękka" a ten sejm będzie bardzo ostry - prawdopodobnie najostrzejszy w historii.

Co do sądów to

Usługi prawnicze są za drogie (tu plus dla PIS-u chciał uwolnienia dostępu do zawodu), termin za długi, w moim odczuciu aparat sprawiedliwości zarabia za dużo, za wiele kobiet orzeka w sprawach rodzinnych (rozwody, prawo do adopcji)

Ale o jakieś specjalne upolitycznianie sądów bym nie oskarżała, owszem że dużym błędem był brak lustracji i że są naciski w poszczególnych sprawach.
Bardziej problemem jest prawo które często jest niejasne (za dużo możliwości dowolnej interpretacji) czy wręcz jest sprzeczne (choćby sprawa niedoszłych posłów PIS-u)

stazyja69

Postautor: stazyja69 » czw lis 10, 2011 11:14 pm

BINGONH pisze:Co do Kopacz

Nie oskarżony ma się tłumaczyć oskarżającemu To winę się udowadnia nie niewinność.
Nie uważam żeby to był kandydat idealny, z dwojga złego wolał bym Schetynę obawiam się że Kopacz jako marszałek będzie "za miękka" a ten sejm będzie bardzo ostry - prawdopodobnie najostrzejszy w historii.

Oj , Bingo jeszcze się zdziwisz .
Daj jej kwartał - zobaczysz że ma jaja :wink:

-------------------------------------------------------------------------
Ziobryści zabiegali w Platformie o stanowisko wicemarszałka Sejmu dla Kempy. Kurski rozmawiał o tym z Tuskiem
http://wpolityce.pl/wydarzenia/17793-na ... -z-tuskiem

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » pt lis 11, 2011 2:32 am

BINGONH pisze:
OŻÓG 1950 pisze:Wróć stronę wcześniej. Wyraźnie napisałem "części rodzin smoleńskich".

To jest stanowisko kilku osób związanych z PIS-em, bardziej uczciwe było by firmowanie tego jako stanowisko PIS-u

Tak, tak... Ten zły PiS to w niczym nie może mieć racji. Nawet jak coś tak po ludzku, dla poczciwego człowieka, jest nie w porządku, to i tak to ma być stanowisko PiSu - bo oni to podnieśli na forum opinii publicznej...

BINGONH pisze:Co do Kopacz

Po pierwsze - "dopóki".

Po drugie - nie pytałem Cię o wykładnię prawa, ale o osobiste (ludzkie) zdanie.

Coś mi się wydaje, że obawiasz się komentować drażliwe (niezgodne z linią partii JKM) kwestie. A to o Macierewiczu nic nie skomentujesz, a to sprawa smoleńska zamknięta, a to regułka na temat prawa zamiast zwykłego powiedzenia co czujesz.

BINGONH pisze:Usługi prawnicze są za drogie (tu plus dla PIS-u chciał uwolnienia dostępu do zawodu), termin za długi, w moim odczuciu aparat sprawiedliwości zarabia za dużo, za wiele kobiet orzeka w sprawach rodzinnych (rozwody, prawo do adopcji)

Ale o jakieś specjalne upolitycznianie sądów bym nie oskarżała, owszem że dużym błędem był brak lustracji i że są naciski w poszczególnych sprawach.
Bardziej problemem jest prawo które często jest niejasne (za dużo możliwości dowolnej interpretacji) czy wręcz jest sprzeczne (choćby sprawa niedoszłych posłów PIS-u)

Bingo :shock:

Nie boli Cię, że sądy są w tych samych rękach, co w PRL?
Zszokowałeś mnie niemiłosiernie. Niby taki anty systemowy, a poprawność polityczna bije aż nadto.
A co z rozprawami przeciwko Cejrowskiemu (tak dla przykładu)?
A co z zabójcą Włosika? Jaką on karę odbył?

I nie pisz mi proszę frazesów o tym, że "usługi prawnicze są drogie", bo wiesz... możemy rozmawiać o tym, że kula jest okrągła... Ale tu nie o to chodziło.

Awatar użytkownika
BINGONH

Postautor: BINGONH » pt lis 11, 2011 10:01 am

Jak to zwykle bywa w naszych debatach zapowiada się na dłuższą kłótnię :D

Po pierwsze zdanie p. Kurtyki i zdanie p. Gosiewskiej - to są zdania polityków PIS.
Jakby się pod tym stanowiskiem podpisała rodzina Nowackiej, czy Szmajdzińskiego to można by mówić o zadaniu rodzin smoleńskich - a nie tylko jej części związanej z PIS-em

Co mam niby komentować w wypowiedzi Macierewicza, nie jestem ekspertem od katastrof lotniczych (zresztą on też nie)

Co do sądów to nie wiem skąd twoje oburzenie, jak skrytykowałem wymiar sprawiedliwości, uważam że brak lustracji był błędem... Nawet PIS pochwaliłem w tej części mojej wypowiedzi

O co chodzi ze sprawą Cejrowskiego? Nie wiem o czym piszesz

Co do Włosika - zabójca - dostał 10lat odsiedział 5 fakt że dopiero za wolnej polski za komuny do końca był kryty

Za mało - ale na karę śmierci i tak by się to nie kwalifikowało.

I na koniec oceniam obecny system sądowniczy czy ten z minionej epoki?

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » pt lis 11, 2011 2:54 pm

BINGONH pisze:I na koniec oceniam obecny system sądowniczy czy ten z minionej epoki?

Obecny, który ma bardzo wiele wspólnego z poprzednim ;]
Z Cejrowskim chodziło mi o to, że (z tego, co pamiętam) sędzią w rozprawie przeciwko niemu (za to, że skrytykował Kwaśniewskiego) była osoba z poprzedniego systemu. A tak być nie powinno.

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » pt lis 11, 2011 3:07 pm

Zaatakowany za portret pary prezydenckiej

W trakcie uroczystości obchodów Święta Niepodległości na placu Matejki w Krakowie, przy grobie Nieznanego Żołnierza brutalnie zaatakowany został Stanisław Markowski, twórca muzyki do hymnu „Solidarności”.

Przebieg wydarzeń z Krakowa relacjonuje w rozmowie z portalem Niezależna.pl poseł Andrzej Adamczyk.

- W trakcie uroczystości obchodów Święta 11 listopada na placu Matejki w Krakowie przy grobie nieznanego żołnierza miało miejsce wydarzenie bez precedensu. W sposób brutalny i bezwzględny potraktowano pana Stanisława Markowskiego, profesora Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie i wielkiego patriotę, który przyszedł na uroczystość z bukietem kwiatów, niosąc jednocześnie umocowany na drzewcu portret pary prezydenckiej śp. Lecha i Marii Kaczyńskich. Gdy tylko pan Markowski podszedł do grupy czekających w kolejce do złożenia kwiatów przy grobie, został brutalnie zaatakowany przez policję, która próbowała wyrwać mu portret pary prezydenckiej. - tłumaczy w rozmowie z portalem Niezależna.pl poseł Adamczyk.

Stanisław Markowski w rozmowie z naszym portalem tłumaczy, że już przy wejściu na plac został zatrzymany przez kobiety ze służby administracyjnej prezydenta Krakowa, które próbowały nie przepuścić go dalej. Mimo wszystko Stanisławowi Markowskiemu udało się przedostać na plac i ustawić w kolejce do złożenia kwiatów przy grobie Nieznanego Żołnierza. Mężczyzna cały czas trzymał umocowany na drzewcu portret Lecha i Marii Kaczyńskich.

- Uważam, że cząstka prezydenta miała prawo tu być, bo jest to święto tych, którzy walczyli o niepodległość i nie myślałem, że to może wzbudzić taką agresję. - mówi w rozmowie z portalem Niezależna.pl Stanisław Markowski.

Gdy Markowski czekał w kolejce do złożenia kwiatów, nagle podeszło do niego kilku funkcjonariuszy policji w cywilu starając się przy użyciu siły wyrwać mu z rąk portret Lecha i Marii Kaczyńskich.

- Nie dałem sobie wyrwać tego drzewca. Czyłem się tak, tak jakbym dzierżył chorągiew na placu boju. Wiedziałem, że nie mogę się poddać. W pewnym momencie zacząłem wołać „Ludzie pomóżcie” i wtedy policjanci najwyraźniej uznali, że wokół mnie zrobiło się za duże zamieszanie i zostawili mnie w spokoju. Czegoś takiego nie przeżyłem od 1989 roku – relacjonuje w rozmowie z portalem Niezależna.pl Stanisław Markowski.

Stanisław Markowski tłumaczy, że organizatorzy w ogóle nie chcieli go wpuścić na plac tłumacząc, że nie może wejść z transparentem.

- Uważam, że chodziło o to, żeby nie pokazać prezydenta Lecha Kaczyńskiego i jego małżonki. Cały czas chodzi o to, żebyśmy prezydenta Kaczyńskiego go nie widzieli, żeby wyciszyć sprawę pamięci i czci dla niego. Wynika to z poczucia winy władz, które próbują na siłę sprawę smoleńska zgasić myśląc, że można po prostu skalpelem tę pamięć wyciąć. - tłumaczy Stanisław Markowski.

W związku z całym zamieszaniem natychmiast interweniował poseł Andrzej Adamczyk, który razem z senatorem Zbigniewem Cichoniem udał się do funkcjonariusza dowodzącego grupą, która zaatakowała Stanisława Markowskiego.

W odpowiedzi na pytanie o podstawy interwencji funkcjonariuszy policji, politycy usłyszeli, że policja interweniowała na prośbę organizatorów uroczystości. Po paru minutach dowodzący grupą funkcjonariusz najwyraźniej zmienił zdanie i stwierdził, że interweniował... „ponieważ taka była potrzeba”. Policjant stwierdził, że Stanisław Markowski stworzył niebezpieczeństwo, w związku z czym policjanci musieli interweniować. Poseł Adamczyk podkreśla, że organizatorzy w rozmowie z nim zapewnili, że z ich strony nie było żadnego wniosku o interwencję.

- Sprawa ta nie może pozostać bez echa. Podejmę zdecydowane działania, mające na celu wyjaśnienie zaistniałej sytuacji. Niezwłocznie zwrócę się z tym do ministra spraw wewnętrznych i administracji żądając wyjaśnień, a szczególnie kroków jakie zostaną podjęte, aby nie podusić w przyszłości do tego typu skandalicznych zachowań policji. Uważam że atak na bezbronnego człowieka niosącego portret pary prezydenckiej może mieć głębsze podłoże, a nie tylko próbę usunięcia transparentu z tej uroczystości. - tłumaczy w rozmowie z portalem Niezależna.pl poseł Adamczyk.

Źródło: http://niezalezna.pl/18824-zaatakowany- ... zydenckiej

Prz okazji polecam film o NH: "Dymy nad Arką Pana" - w którym wypowiada się właśnie Markowski.

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » ndz lis 13, 2011 5:19 pm

Wywiad z rzecznikiem ONRu (od 21:05 o Korwinie?):
http://www.youtube.com/watch?v=ULc3h3HT ... re=related

bn

Postautor: bn » ndz lis 13, 2011 6:55 pm

OŻÓG 1950 pisze:Wywiad z rzecznikiem ONRu (od 21:05 o Korwinie?):
http://www.youtube.com/watch?v=ULc3h3HT ... re=related

Niezły koleś. Zmienia partie jak rękawiczki. Kilka miesięcy temu został wywalony z UPR za jawne wspieranie PiS-u i Kaczyńskiego, w ostatnich wyborach startował z listy KNP a teraz widzę że już jest w ONR i nadaje na Korwina :)

stazyja69

Postautor: stazyja69 » pn lis 14, 2011 10:27 pm