BINGONH pisze:OŻÓG 1950 pisze:Wróć stronę wcześniej. Wyraźnie napisałem "części rodzin smoleńskich".
Zresztą czemu to ma służyć, taki wstęp? Wywód z ogólnie nakreśloną tezą od samego początku? Ale po co?
To jest stanowisko kilku osób związanych z PIS-em, bardziej uczciwe było by firmowanie tego jako stanowisko PIS-u
Tak, tak... Ten zły PiS to w niczym nie może mieć racji. Nawet jak coś tak po ludzku, dla poczciwego człowieka, jest nie w porządku, to i tak to ma być stanowisko PiSu - bo oni to podnieśli na forum opinii publicznej...
BINGONH pisze:Co do Kopacz
Do puki nie zapadnie prawomocny wyrok osoba jest niewinna,
Nie oskarżony ma się tłumaczyć oskarżającemu To winę się udowadnia nie niewinność.
Po pierwsze - "dopóki".
Po drugie - nie pytałem Cię o wykładnię prawa, ale o osobiste (ludzkie) zdanie.
Coś mi się wydaje, że obawiasz się komentować drażliwe (niezgodne z linią partii JKM) kwestie. A to o Macierewiczu nic nie skomentujesz, a to sprawa smoleńska zamknięta, a to regułka na temat prawa zamiast zwykłego powiedzenia co czujesz.
BINGONH pisze:Usługi prawnicze są za drogie (tu plus dla PIS-u chciał uwolnienia dostępu do zawodu), termin za długi, w moim odczuciu aparat sprawiedliwości zarabia za dużo, za wiele kobiet orzeka w sprawach rodzinnych (rozwody, prawo do adopcji)
Ale o jakieś specjalne upolitycznianie sądów bym nie oskarżała, owszem że dużym błędem był brak lustracji i że są naciski w poszczególnych sprawach.
Bardziej problemem jest prawo które często jest niejasne (za dużo możliwości dowolnej interpretacji) czy wręcz jest sprzeczne (choćby sprawa niedoszłych posłów PIS-u)
Bingo
Nie boli Cię, że sądy są w tych samych rękach, co w PRL?
Zszokowałeś mnie niemiłosiernie. Niby taki anty systemowy, a poprawność polityczna bije aż nadto.
A co z rozprawami przeciwko Cejrowskiemu (tak dla przykładu)?
A co z zabójcą Włosika? Jaką on karę odbył?
I nie pisz mi proszę frazesów o tym, że "usługi prawnicze są drogie", bo wiesz... możemy rozmawiać o tym, że kula jest okrągła... Ale tu nie o to chodziło.