Problemy z kompem !

Czyli wszystko to co nie mieści się w powyższych kategoriach - taki nasz mały hutniczy Hyde Park:)

Moderator: dUfio

pavel

Postautor: pavel » pt lip 22, 2011 2:14 pm

dziadekrk pisze: jak wygląda instalacja windowsa XP na takim szpeju (nie ma szufladki na płytę)?

http://toin.pl/20/windows-xp-z-pendrivea
Robiłem kiedyś, nie jest trudno :)
Albo ściągasz probram UltraIso i robisz bootowalnego pendrive wypakowywując płytkę z xp .

Awatar użytkownika
Stefek_Burczymucha

Postautor: Stefek_Burczymucha » pt lip 22, 2011 6:57 pm

olej Atoma, kup coś na AMD Fusion
Wasting time is an important part of living.

Awatar użytkownika
dziadekrk

Postautor: dziadekrk » pt lip 22, 2011 7:42 pm

Czyli instalkę jakoś się uda uskutecznić (przynajmniej w teorii), a w czym ten AMD jest lepszy od Intela?

A i jeszcze pytanie mam o matrycę, lepsza matowa czy błyszcząca?
Obrazek
Hinduskie ścierwo won z Nowej Huty!!

Awatar użytkownika
Stefek_Burczymucha

Postautor: Stefek_Burczymucha » pt lip 22, 2011 8:45 pm

dziadekrk pisze:Czyli instalkę jakoś się uda uskutecznić (przynajmniej w teorii), a w czym ten AMD jest lepszy od Intela?

A i jeszcze pytanie mam o matrycę, lepsza matowa czy błyszcząca?

instalacja z usb to pikuś a AMD jest lepszy we wszystkim: http://pclab.pl/art43879.html
co do matrycy to zalezy w jakich warunkach bedziesz uzywal netbooka, jesli w pomieszczeniach i przy odpowiednim oswietleniu to mozesz ew. rozwazyc glare, natomiast "w teren" tylko matowa

Awatar użytkownika
dziadekrk

Postautor: dziadekrk » sob lip 23, 2011 3:50 pm

Dzięki za porady, porównanie faktycznie daje do myślenia (zwłaszcza obsługa multimediów), ale tego procesora Zacate chyba w netbookach nie montują. C-50 AMD też jest na platformie fusion? Takie coś znalazłem w rozsądnych pieniądzach:

http://www.x-kom.pl/p/64491-netbook-10-acer-ao522-c-50-2048-320-czarny.html

Co powiesz Stefek?
Obrazek

Awatar użytkownika
Stefek_Burczymucha

Postautor: Stefek_Burczymucha » sob lip 23, 2011 9:20 pm

zacate i ontario to nazwy ukladów. zacate stworzono z mysla o subnotebookach a ontario przeznaczone sa glownie do netbookow. zacate na obecną chwilę to procesory e240, e300, e350 i e450 a ontario to c50 i c30. ten c50 mimo iz jest nizej taktowany to i tak jest szybszy od wiekszosci atomow zwłaszcza wszedzie tam, gdzie w grę wchodzi akceleracja grafiki (a programisci coraz czesciej siegaja po dodatkowa moc obliczeniową ktora oferują GPU).
http://www.notebookcheck.net/AMD-C-30-N ... 964.0.html
http://www.notebookcheck.net/AMD-C-50-N ... 960.0.html

Obrazek

dzuhas
Kontakt:

Postautor: dzuhas » pt lip 29, 2011 10:06 pm

mam poltorej roku Laptopa Samsung za ok 3 tys. bedac w Anglii ogladalem na nim transmisje sportowe przez cale dnie na non stopie i nic nie swirowal. teraz wlacze mecz to po 20-30 minutach jest goracy jak goraca herbata a transmisja dziala jak z zwolnionym tempie - ogolnie mowiac nie dziala. dzieje sie tak samo jak ogladam jakies you tuby czy inne filmy, a jak sie upre i beda ogladal dalej -mimo ze to masochizm - to sie wylacza. Wtf ?!
pzdr Osiek

Awatar użytkownika
Lucas[NH]

Postautor: Lucas[NH] » sob lip 30, 2011 10:30 am

Karta graficzna się przegrzewa i wówczas komputer się może wyłączać sam automatycznie bo ma pewnie zabezpieczenie płyta gł odnośnie temperatury.Sprawdź czy chłodzenie działa bo to może być przyczyną.

Awatar użytkownika
centrum nh

Postautor: centrum nh » sob lip 30, 2011 11:03 am

ogólnie w laptopach na wentylatorach zbiera się kurz i wtedy wiatrak nie wyrabia. Popatrz z której strony masz te kratki wentylacyjne i czy widać ile kurzu jest. Powinno się w sumie tak choć raz w roku rozebrać ( gdy już nie mamy gwarancji) i wyczyścić to wszystko, odkurzyć. Pomaga bo miałem to samo w Asusie.

huteusz
Kontakt:

Postautor: huteusz » sob lip 30, 2011 1:05 pm

albo zwyczajnie odkurzacz do dziury z wiatrakiem przylozyc :P

Awatar użytkownika
centrum nh

Postautor: centrum nh » sob lip 30, 2011 1:14 pm

w laptopie to nie pomoże :wink: to metoda do stacjonarki raczej :) moge dać nr do kumpla który sie tym zajmuje i Ci go przeglądnie, nie jest drogi.. groszowe sprawy. Dogadacie sie. Mieszka na Centrum A

Awatar użytkownika
dziadekrk

Postautor: dziadekrk » śr wrz 28, 2011 11:13 am

Witam, posypał mi się windows i po ciężkich bojach odzyskałem dane z partycji C. Teraz czeka mnie instalka nowego windowsa i już mi się nie chce na samą myśl o instalacji wszystkich sterowników, programów, ustawianiu konfiguracji itd. I tu moje pytanie: czy jak się już z tym wszystkim uporam to można zrobić tak, żeby dysk (z nowym windowsem, sterownikami i ustawieniami) podpiąć do innego kompa i skopiować do jednego folderu całą zawartość partycji systemowej? Chodzi mi o to, żeby w razie konieczności zamiast od nowa instalować winde i bawić się we wszystkie ustawienia i instalacje, poprostu sformatować partycję, podpiąć dysk do drugiego kompa i skopiować na C zawartość takiego zapasowego folderu z gotowym windowsem i wszystkimi ustawieniami, sterownikami itp. Będzie to działać w razie czego? Mam nadzieję, że nie namieszałem za bardzo i wiecie o co mi chodzi. Z góry dzięki za odpowiedź.
Obrazek

Hutnik_Czyzyn

Postautor: Hutnik_Czyzyn » śr wrz 28, 2011 11:24 am

możesz sobie utworzyć kopie zapasową windowsa
Hutnik CZYŻYNY !

Awatar użytkownika
Stefek_Burczymucha

Postautor: Stefek_Burczymucha » śr wrz 28, 2011 11:54 am

zrób obraz partycji systemowej darmowym programem DriveImage XML albo jakimś płatnym (Acronis True Image, Norton Ghost).

dzuhas
Kontakt:

Postautor: dzuhas » wt paź 04, 2011 11:29 pm

da sie jakos przeczyscic z kurzu laptopa nie otwierajac go ?
pzdr Osiek