Wybory Samorządowe - CZAS PRZEJĄĆ WŁADZĘ

Czyli wszystko to co nie mieści się w powyższych kategoriach - taki nasz mały hutniczy Hyde Park:)

Moderator: dUfio

Awatar użytkownika
KonradHKS

Postautor: KonradHKS » czw paź 28, 2010 6:53 pm

stazyja69 pisze:Można skreślić jedno nazwisko. Oddanie głosu na daną osobę oznacza w pierwszej kolejności zagłosowanie na daną listę, a następnie wskazanie swojej preferencji co do konkretnego kandydata. Przy ustalaniu wyników wyborów w pierwszej kolejności zliczone zostaną głosy na poszczególne listy, następnie obliczona liczba mandatów przypadających na listę (odsetek mandatów będzie zbliżony do odsetka oddanych głosów), potem rozdzielone mandaty wewnątrz listy pomiędzy najczęściej skreślane nazwiska.

Tyle opanowałem, chodziło mi o jeszcze bardziej szczegółowe sprawy (w jaki sposób wynik procentowy danej partii w całym KRK rozdziela radnych po dzielnicach) które po części poruszył dziadekrk.

dziadekrk pisze:P.S. Jeszcze w kwestii technicznej: jeśli ktoś ma zamiar poprzeć KWWJM, ale w jego okręgu nie będzie mógł zagłosować na Pawła bezpośrednio, niech nie głosuje na osoby z pierwszych miejsc listy, bo może się okazać, że dzięki ich głosom nasz kandydat odpadnie, a wejdzie ktoś z innego okręgu.

Tak w skrócie najkorzystniejsze dla Pawła i Hutnika jest:
- głosowanie na Majchrowskiego w każdym okręgu
- głosowanie na Pawła (czyli jednocześnie na listę Majchrowskiego) w okręgu VII
- i głosowanie na osoby z dołu listy Majchrowskiego w okręgach I-VI

Tak czy nie :?:

gg-nh

Postautor: gg-nh » czw paź 28, 2010 9:32 pm

Odpowiadam Konradowi:
1. tak, korzystne jest głosowanie na listę KW Jacka Majchrowskiego w każdym okręgu w wyborach do Rady Miasta. Pośrednio korzystne jest także głosowanie na JM jako kandydata na prezydenta, choć te wyniki oczywiście nie mają znaczenia z punktu widzenia wyboru składu RMK.
2. tak, w okręgu VII tylko Paweł Derlatka
3. okręgi I-VI z punktu widzenia Pawła nie mają znaczenia. Mandaty dzieli się w ramach okręgu. Np. kandydat z okręgu nr 6 może mieć nawet 10 razy więcej głosów niż Paweł ale on o mandat walczy z innymi kandydatami z okręgu 6, a nie z 7. Natomiast pamiętajmy jeszcze, że żeby KW Majchrowskiego był w ogóle brany pod uwagę przy podziale mandatów musi w skali całego miasta przekroczyć 5 % głosów ! Dlatego osoby głosujące w innych okręgach niż nr 7 mogą przyczynić się do polepszenia wyniku listy i przekroczenia przez nią poziomu 5 % w skali miasta, co będzie upoważniało do uczestniczenia w podziale mandatów.

Gumezi

Postautor: Gumezi » czw paź 28, 2010 11:15 pm

co za ironia losu.dla kibiców cracovii wspieranie majchrowskiego i jego listy do RM to niemal obowiązek.żydki nam pomogą,elegancko.
my Hutnika wierni fani,z Nowej Huty chuligani

Awatar użytkownika
birkut

Postautor: birkut » pt paź 29, 2010 3:20 pm

BINGONH pisze:[I czy nie lepiej było by już przed wyborami dokonać zmiany na stanowisku prezesa w NH2010.

dokladnie tylko o to mi chodziło. i wtedy może startować nawet z PO :roll:

BINGONH pisze:Podobna do kadencji Macieja Twaroga - był z LPR jest honorowym prezesem Młodzieży Wszechpolskiej i jakoś nikt Hutnika z nacjonalizmem nie kojarzył, a uważam że jako radny zrobił sporo dobrego

tylko dlatego że MT nie pełnil w HutnikuŻADNEJ funkcji

BINGONH pisze:A co do wyborów to akurat start z listy prof. Majchrowskiego uważam za najmniej szkodliwy, pomyślcie co by się tu działo jakby kandydowało z list PO czy PIS

twoja bardzo subiektywna opinia

metal pisze:[Birkut - zredaguj proszę, wyślę je w Twoim imieniu gdzie trzeba.

OKi w zamian miejsce w zarządzie i pół kiełbaski free na każdym meczu.
a tak serio to jeśli nikt w tak ważnej sprawie z zarządu pisma nie potrafi napisać to trzeba poprosić o pomoc Oraczewskiego- prezesa
Syn chyba go namowi??

metal pisze:A wpisy namawiające TUTAJ do głosowania na przeciwników Pawła uważam za co najmniej niezręczność.

hmm a które to wpisy. 2x przeczytałem temat i nie zauważylem żadnego.
"Zauważyłem, że wszyscy którzy popierają aborcję zdążyli się już urodzić" - Ronald Wilson Reagan
http://ofensywawolnosci.pl/ksiega-pamia ... do-ksiegi/

Awatar użytkownika
BINGONH

Postautor: BINGONH » pt paź 29, 2010 7:13 pm

birkut pisze:
BINGONH pisze:Podobna do kadencji Macieja Twaroga - był z LPR jest honorowym prezesem Młodzieży Wszechpolskiej i jakoś nikt Hutnika z nacjonalizmem nie kojarzył, a uważam że jako radny zrobił sporo dobrego

Zgoda ale potrafił przychodzić na sesje rady miasta w koszulce Hutnik, i był z nim mocno kojarzony

Awatar użytkownika
PennyWise

Postautor: PennyWise » pt paź 29, 2010 8:22 pm

W ramach pluralizmu i wymiany opinii(mam nadzieja, że Metal nie zadziała jak dyrekcja jedynki w TVP :lol: ).

27 kwietnia, 50 lat od obrony krzyża w 1960, miał odwiedzić Nową Hutę śp. Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Lech Kaczyński. Pamiętał o tej rocznicy. Wizyta miała się rozpocząć od mszy świętej w Arce Pana. Następnie miał, wraz z Prezesem IPN Januszem Kurtyką, otworzyć wystawę „Miasto bez Boga? Miasto Kościołów”. Potem chciał złożyć kwiaty na pomniku Bogdana Włosika. Planowany przyjazd do Krakowa poprzedziła wizyta przygotowawcza pracowników Kancelarii. Uczestniczyła w niej śp. Kasia Doraczyńska, która 10 kwietnia zginęła pod Smoleńskiem. Miałem towarzyszyć Prezydentowi w tej wizycie. Trudno wspominać tamte dni…

Po obronie krzyża w 1960, także w latach 80. tu najsilniej sprzeciwiano się reżimowi. Nigdy nie zapomnę transporterów i armatek wodnych ZOMO jadących ul. Opolską w kierunku Huty. To ludzie z Huty najbardziej wtedy ryzykowali. To najnowsza historia naszego kraju i powód do dumy.

Paradoksalnie jednak, właśnie Nowa Huta najmniej skorzystała ze zmian po 1989. Dużą część kombinatu zlikwidowano, przepadły miejsca pracy. Pozostało wiele rozgoryczenia.

A dziś? Widać tu dużo zieleni, ale przestrzeń publiczna jest często zaniedbana. Stare centrum ma swój klimat, ale brakuje kawiarenek i pubów. Budynki wymagają renowacji, na starych chodnikach można skręcić nogę. Brakuje parkingów. Wiele szkół wymaga pilnych remontów. Na osiedlach, gdzie wciąż powstają nowe bloki, brak miejsc w przedszkolach i żłobkach. Potrzebna jest także oferta dla seniorów, którzy chętnie włączyliby się w jakąś aktywność, ale nie mają się gdzie spotkać, a wokół nie brak pustych lokali komunalnych. Gdzie dobre zarządzanie ze strony obecnych władz miasta?

Nowa Huta to ważna część Krakowa. Niestety, prezydent Jacek Majchrowski ewidentnie jej nie docenia. Tu mieszka 30% krakowian, którzy mają pełne prawo domagać się, aby ich dzielnicy poświęcano więcej uwagi i przekazywano więcej pieniędzy niż do tej pory. Trzeba rozbudować i naprawiać ulice, budować parkingi.

Przede wszystkim jednak Nowa Huta powinna mieć centrum na miarę europejskich aspiracji Krakowa, eleganckie i funkcjonalne. To ważne dla całego Krakowa, którego główny nurt życia jest zbyt ścieśniony w okolicach Rynku Głównego, pomiędzy Alejami, Rondem Mogilskim, Kotlarskim i Wisłą. Zbyt wiele spraw się tu załatwia i stąd ogromny ruch i korki.

Stworzenie w Hucie atrakcyjnego centrum życia miejskiego odciążyłoby okolice Rynku. A koszty prowadzenia działalności są tu znacznie niższe niż w okolicach Plant.

Poważnym wyzwaniem jest poprawa stanu miejskich parków. Nie chodzi tylko o place zabaw, których jest za mało, lecz także o zapewnienie młodzieży atrakcyjnej rozrywki na przyzwoitym poziomie np. osiedlowych skate-parków i dostępnych boisk.

Ważnym problemem jest bezpieczeństwo. Sądzę, że jego rozwiązanie można znaleźć w odpowiednich ustaleniach z Policją, a przede wszystkim w zmianie stylu pracy Straży Miejskiej. Więcej patroli pieszych, zwłaszcza wieczorami. Straż musi przestać kojarzyć się tylko ze złośliwie wystawionym mandatem za parkowanie. Powinna być postrzegana jako gwarant porządku.

W Nowej Hucie powinien odżyć także sport. Dobrze, że Wanda ma ligę żużlową. Trzeba działać tak, by także Hutnik wrócił na należne mu miejsce w piłce nożnej. Wierzę, że wszystko da się zrobić. Trzeba tylko woli i determinacji.

Felieton na temat Howej Huty Andrzeja Dudy Kandydata na prezydenta Krk z ramienia Pisu.
BOG Z Nami, chuj z Nimi.
Oldschool Fan

Awatar użytkownika
PennyWise

Postautor: PennyWise » pt paź 29, 2010 8:22 pm

W ramach pluralizmu i wymiany opinii(mam nadzieja, że Metal nie zadziała jak dyrekcja jedynki w TVP :lol: ).

27 kwietnia, 50 lat od obrony krzyża w 1960, miał odwiedzić Nową Hutę śp. Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Lech Kaczyński. Pamiętał o tej rocznicy. Wizyta miała się rozpocząć od mszy świętej w Arce Pana. Następnie miał, wraz z Prezesem IPN Januszem Kurtyką, otworzyć wystawę „Miasto bez Boga? Miasto Kościołów”. Potem chciał złożyć kwiaty na pomniku Bogdana Włosika. Planowany przyjazd do Krakowa poprzedziła wizyta przygotowawcza pracowników Kancelarii. Uczestniczyła w niej śp. Kasia Doraczyńska, która 10 kwietnia zginęła pod Smoleńskiem. Miałem towarzyszyć Prezydentowi w tej wizycie. Trudno wspominać tamte dni…

Po obronie krzyża w 1960, także w latach 80. tu najsilniej sprzeciwiano się reżimowi. Nigdy nie zapomnę transporterów i armatek wodnych ZOMO jadących ul. Opolską w kierunku Huty. To ludzie z Huty najbardziej wtedy ryzykowali. To najnowsza historia naszego kraju i powód do dumy.

Paradoksalnie jednak, właśnie Nowa Huta najmniej skorzystała ze zmian po 1989. Dużą część kombinatu zlikwidowano, przepadły miejsca pracy. Pozostało wiele rozgoryczenia.

A dziś? Widać tu dużo zieleni, ale przestrzeń publiczna jest często zaniedbana. Stare centrum ma swój klimat, ale brakuje kawiarenek i pubów. Budynki wymagają renowacji, na starych chodnikach można skręcić nogę. Brakuje parkingów. Wiele szkół wymaga pilnych remontów. Na osiedlach, gdzie wciąż powstają nowe bloki, brak miejsc w przedszkolach i żłobkach. Potrzebna jest także oferta dla seniorów, którzy chętnie włączyliby się w jakąś aktywność, ale nie mają się gdzie spotkać, a wokół nie brak pustych lokali komunalnych. Gdzie dobre zarządzanie ze strony obecnych władz miasta?

Nowa Huta to ważna część Krakowa. Niestety, prezydent Jacek Majchrowski ewidentnie jej nie docenia. Tu mieszka 30% krakowian, którzy mają pełne prawo domagać się, aby ich dzielnicy poświęcano więcej uwagi i przekazywano więcej pieniędzy niż do tej pory. Trzeba rozbudować i naprawiać ulice, budować parkingi.

Przede wszystkim jednak Nowa Huta powinna mieć centrum na miarę europejskich aspiracji Krakowa, eleganckie i funkcjonalne. To ważne dla całego Krakowa, którego główny nurt życia jest zbyt ścieśniony w okolicach Rynku Głównego, pomiędzy Alejami, Rondem Mogilskim, Kotlarskim i Wisłą. Zbyt wiele spraw się tu załatwia i stąd ogromny ruch i korki.

Stworzenie w Hucie atrakcyjnego centrum życia miejskiego odciążyłoby okolice Rynku. A koszty prowadzenia działalności są tu znacznie niższe niż w okolicach Plant.

Poważnym wyzwaniem jest poprawa stanu miejskich parków. Nie chodzi tylko o place zabaw, których jest za mało, lecz także o zapewnienie młodzieży atrakcyjnej rozrywki na przyzwoitym poziomie np. osiedlowych skate-parków i dostępnych boisk.

Ważnym problemem jest bezpieczeństwo. Sądzę, że jego rozwiązanie można znaleźć w odpowiednich ustaleniach z Policją, a przede wszystkim w zmianie stylu pracy Straży Miejskiej. Więcej patroli pieszych, zwłaszcza wieczorami. Straż musi przestać kojarzyć się tylko ze złośliwie wystawionym mandatem za parkowanie. Powinna być postrzegana jako gwarant porządku.

W Nowej Hucie powinien odżyć także sport. Dobrze, że Wanda ma ligę żużlową. Trzeba działać tak, by także Hutnik wrócił na należne mu miejsce w piłce nożnej. Wierzę, że wszystko da się zrobić. Trzeba tylko woli i determinacji.

Felieton na temat Howej Huty Andrzeja Dudy Kandydata na prezydenta Krk z ramienia Pisu.
BOG Z Nami, chuj z Nimi.

Oldschool Fan

bn

Postautor: bn » pt paź 29, 2010 10:19 pm

Kandydatowi życzę powodzenia. Mam nadzieję, że JM w zamian za ten start obiecał wybudowanie nowego stadionu i wkrótce zobaczymy dźwigi i koparki na Suchych Stawach. :) Ponieważ jednak jestem sceptyczny wobec tego pomysłu, napiszę krótką osobistą opinię tylko ten jeden raz teraz. :) Zgadzam się z Lucero że finansowej straty nie będzie bo 0+0=0, natomiast nawet biorąc pod uwagę potencjalną szansę na stadion, koszt wizerunkowy jest bardzo duży. Dotychczas Hutnik był zawsze neutralny politycznie. Wsparcie dla określonej opcji politycznej ten wizerunek psuje i nawet ten wymarzony nowy obiekt według mnie nie jest dobrą ceną by zrezygnować z neutralności wobec zapatrywań politycznych. Różnica między M. Twarogiem a tą sytuacją jest taka, że wtedy jeden z polityków zechciał wspierać Hutnika a teraz to Hutnik chce wspierać jednego z polityków licząc na konfiturę. I to się może źle kojarzyć. Ludzie mają ideały, przekonania i nawoływanie do głosowania sprzecznego z nimi i poparcia szkodliwej według wielu opcji, bo być może ktoś z Hutnika znajdzie się w RM a dzięki temu być może powstanie stadion, wyrządza według mnie więcej szkód niż to wszystko jest warte. Cóż, kandydat zgłoszony i mam nadzieję, że jednak się mylę. Pozdrawiam:)

Awatar użytkownika
birkut

Postautor: birkut » pt paź 29, 2010 11:12 pm

BINGONH pisze:
birkut pisze:

Zgoda ale potrafił przychodzić na sesje rady miasta w koszulce Hutnik, i był z nim mocno kojarzony

brak mi słów
człowieku czy ja gdzieś napisałem ze ktoś ma sie wstydzić Hutnika, udawać kogoś kim nie jest.
wręcz odwrotnie. powinien to okazywać, ale nie powinien kandydując jednocześnie być w (ścisłym) zarzadzie bo nas jednoznacznie wiąze z jedną opcją polityczną.
jeśli dalej nie rozumiesz to nic nie poradzę.
na tym zakończyłem wyjaśnianie moich zastrzeżeń, a panu Derlatce jako że już jest po ptokach życzę powodzenia!!!

bn pisze:Kandydatowi życzę powodzenia. Mam nadzieję, że JM w zamian za ten start obiecał wybudowanie nowego stadionu i wkrótce zobaczymy dźwigi i koparki na Suchych Stawach. :)

pan Majchrowski już jakiś czas temu obiecał nam budowę stadionu, a do dzisiaj nie zrobił kompletnie nic.
wszystko co dotąd zrobiono na stadionie Hutnika było zrobionę wyłącznie pod WiC
no chyba że jupitery sa niezbędne do gry w IV lidze :lol: :lol:
"Zauważyłem, że wszyscy którzy popierają aborcję zdążyli się już urodzić" - Ronald Wilson Reagan

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » sob paź 30, 2010 2:13 am

PennyWise pisze:Felieton na temat Howej Huty Andrzeja Dudy Kandydata na prezydenta Krk z ramienia Pisu.

Skąd ten felieton?
Możesz podać źródło?
...więc gdy goły opadniesz na lód, mały biznes zrób, szybki biznes zrób, jakiś biznes zrób. Potem laba! Tylko skok, jeden skok, na bank...

Awatar użytkownika
birkut

Postautor: birkut » sob paź 30, 2010 12:59 pm

OŻÓG 1950 pisze:
PennyWise pisze:Felieton na temat Howej Huty Andrzeja Dudy Kandydata na prezydenta Krk z ramienia Pisu.

Skąd ten felieton?
Możesz podać źródło?

http://lubczasopismo.salon24.pl/krakow/ ... jest-wazna

Awatar użytkownika
KonradHKS

Postautor: KonradHKS » sob paź 30, 2010 1:39 pm

Bn na prawdę wierzysz że ktoś nam stadion wybuduje? :wink: Po co drużynie z 4 ligi skoro ich stadion spełnia normy z ekstraklasy? Myślę że na kilkanaście lat możemy pożegnać się z marzeniami o nowym stadionie. Jak ta renowacja się zestarzeje i jak awansujemy do rozgrywek centralnych i jak frekwencja będzie przekraczać 2 tys to wtedy można coś myśleć.

Każda drobna pomoc będzie dobra skoro mamy do wyboru drugi wariant czyli brak jakiejkolwiek pomocy.

Awatar użytkownika
jarkonh

Postautor: jarkonh » sob paź 30, 2010 4:10 pm

Jaki stadion...
Dwa boiska treningowe nie są zdatne do użytku...
Miastu żal kilku groszy na ich odnowienie i konkretny drenaż...
A Wy chcecie nowych obiektów od J.M. :lol:
Obrazek

bn

Postautor: bn » sob paź 30, 2010 5:32 pm

KonradHKS pisze:Bn na prawdę wierzysz że ktoś nam stadion wybuduje? :wink: Po co drużynie z 4 ligi skoro ich stadion spełnia normy z ekstraklasy? Myślę że na kilkanaście lat możemy pożegnać się z marzeniami o nowym stadionie. Jak ta renowacja się zestarzeje i jak awansujemy do rozgrywek centralnych i jak frekwencja będzie przekraczać 2 tys to wtedy można coś myśleć.

W stadion dla 4 ligi raczej nie wierzę, prędzej jak awansujemy do I/II ligi jak napisałeś. :) Natomiast ideą mojego wpisu było, że nawet jeśli prezentem za poparcie jednej opcji politycznej będzie stadion, to i tak wolałbym żeby w ten sposób nie handlować dobrym imieniem i neutralnością polityczną HKS. :)

Awatar użytkownika
birkut

Postautor: birkut » sob paź 30, 2010 7:43 pm

KonradHKS pisze:Bn na prawdę wierzysz że ktoś nam stadion wybuduje? :wink: .

przecież Majchrowski kilka lat temu obiecał całkowitą przebudowę stadionu,
a co wyszło
:roll: