HKS, czyli: Hutnicy Kochają Siłownię

Czyli wszystko to co nie mieści się w powyższych kategoriach - taki nasz mały hutniczy Hyde Park:)

Moderator: dUfio

SIMON NH
Posty: 1649
Rejestracja: wt wrz 06, 2005 1:49 pm
Lokalizacja: Nowa Huta

Postautor: SIMON NH » czw lis 10, 2005 5:11 pm

w diecie najwazniejsze sa takie czynniki jak
-wiek
-płeć
-rodzaj wykonywanego zajecia-praca-jaka?(umysłowa czy fizyczna), studia
-grupa krwi!!-ostatnio czytalem ze zaleznie od grupy jaka masz takie mieso mozesz jesc. np Ja mam A rh+ i nie moge jesc wieprzowego..

Racje ze nie mozna jesc po 18 i min 3h przed snem
No i oczywiscie akywny sposob zycia!
Każdy człowiek jest głupcem przez pięć minut dziennie. Mądrość polega na tym, aby tylko przez pięć minut.
Elbert Hubbard

Awatar użytkownika
metal
Site Admin
Posty: 3362
Rejestracja: pn sie 23, 2004 5:01 pm
Lokalizacja: http://www.Hutnik.krakow.pl
Kontakt:

Postautor: metal » czw lis 10, 2005 5:44 pm

PennyWise pisze:A co robicie zeby schudnac :roll: :?: :wink: :D

sprawdzone przeze mnie:
- zero fastfoodu (coli i innych syfów też)
- zero mięsa
- zero chleba (tylko pieczywo chrupkie)
- obfite sniadanie z dużą ilością warzyw i ryb
- ew 2 śniadanie (nabiał)
- obiad do syta ale nie więcej - najpóżniej o 18
- dużo wody mineralnej

co ciekawe w schudnięciu nie przeszkadzały spore(?) ilości wypijanego piwa 3-4 butelki dziennie - najczęściej wieczorem.

PZDR: Metal

PS: rwd ale ten koleś to nie był za Hutnikiem, prawda ;) ?
ObrazekStaram się pisać poprawnie po polsku!

KSH74NH
Posty: 4418
Rejestracja: śr sie 25, 2004 6:09 pm
Lokalizacja: swiatniki gorne

Postautor: KSH74NH » czw lis 10, 2005 5:52 pm

Dodam jeszcze ze mozna pic piwa i wodki do woli nie wplywa to na wzrost masy wrecz przeciwnie procent wypala tkan ke tluszczowa
Sprawdzone
Problem w tym ze po piciu piwka czy wodki wzmaga sie apetyt

SIMON NH
Posty: 1649
Rejestracja: wt wrz 06, 2005 1:49 pm
Lokalizacja: Nowa Huta

Postautor: SIMON NH » czw lis 10, 2005 5:55 pm

KSH74NH pisze:po piciu piwka czy wodki wzmaga sie apetyt


Racja--alkohol w malych ilosciach poprawia trawienie-wino czy wodeczka ,nalewka po obiedzie dobrze wplywa na organizm.Ale jak zwykle wazny jest UMIAR!!!!!!
Każdy człowiek jest głupcem przez pięć minut dziennie. Mądrość polega na tym, aby tylko przez pięć minut.

Elbert Hubbard

SIMON NH
Posty: 1649
Rejestracja: wt wrz 06, 2005 1:49 pm
Lokalizacja: Nowa Huta

Postautor: SIMON NH » czw lis 10, 2005 7:24 pm

Tak naprawde to nie wazne ile wazysz ale jakisz masz współczynnik BMI--Indeks Wagi Ciała.Oto link aby obliczyc własny BMI

http://www.dieta.sklep.pl/herbalife_waga.php
Każdy człowiek jest głupcem przez pięć minut dziennie. Mądrość polega na tym, aby tylko przez pięć minut.

Elbert Hubbard

mr.Vitaminka
Posty: 1959
Rejestracja: pn sie 29, 2005 3:19 pm

Postautor: mr.Vitaminka » czw lis 10, 2005 7:58 pm

SIMON NH pisze:Tak naprawde to nie wazne ile wazysz ale jakisz masz współczynnik BMI--Indeks Wagi Ciała.Oto link aby obliczyc własny BMI

http://www.dieta.sklep.pl/herbalife_waga.php




niby wszystko ok - ale przecież każdy jest inaczej zbudowany, może być bardzo umięśniony i wyjdzie ze ma nadwage, albo może mieć pokłady tłuszczu i wyjdzie że jest w normie. kiedyś sobie to liczyłem jednak nie ma to większego sensu, z wyzej wymienionych powodów.
następnego lata Hutnik będzie mistrzem świata

Awatar użytkownika
HDS
Posty: 2394
Rejestracja: czw sie 26, 2004 1:15 pm
Lokalizacja: z krakoofka koło Nowej Huty

Postautor: HDS » czw lis 10, 2005 8:04 pm

SIMON NH pisze:-grupa krwi!!-ostatnio czytalem ze zaleznie od grupy jaka masz takie mieso mozesz jesc. np Ja mam A rh+ i nie moge jesc wieprzowego..


Powinieneś znać swoją grupę krwi, nie jest ona potrzebna tylko do konieczności transfuzji krwi, ale jej powinna być podporządkowana cała dieta. Wyróżniamy 4 grupy krwi: 0, A, B, AB, nazwa grupy pochodzi od antygenu, który zawiera(czyli grupa krwi A zawiera antygen A, grupa krwi 0 nie zawiera żadnego prawdziwego antygenu). Każda grupa krwi ma swoją historię.
Układ odpornościowy wykrywa za pomocą antygenu gdy, do układu dostał się obcy antygen. Wtedy wytwarzane są przeciwciała, mają one za zadanie zniszczenie obcego antygenu. Kiedy przeciwciało znajdzie antygen intruza, zachodzi reakcja aglutynacji, czyli sklejania, przeciwciało przyłącza się do antygenu i tworzy go bardzo lepkim, przez co wirusy, baterie sklejają się ze sobą i są łatwe do usunięcia. Ważną rolę w tego typu dietach odgrywają lektyny, są to bogate i różnorodne proteiny, które mają bardzo silne właściwości aglutynujące. Lektyny mogą mieć działanie przyjazne dla organizmu(np.: przyspieszać metabolizm, regulować pracę tarczycy), a także niekorzystne(zakłócają uwalnianie insuliny, wiążą czerwone komórki krwi), zależy jak one się mają do danej grupy krwi


0
Najstarszą jest grupa 0, powstała wraz z pojawieniem się najstarszych ludzi – neandertalczyków, jej antygen powstaje z samej fruktozy. Życie człowieka było wtedy krótkie, brutalne, można było umrzeć od małego zadrapania. Z tego powodu układ immunologiczny tej grupy jest bardzo nietolerancyjny i nadaktywny, odrzuca każdą inną grupę krwi podczas transfuzji. Układ pokarmowy jest odporny, Jak wiadomo w tamtych czasach ludzi polowali na zwierzęta, musieli wykonywać bardzo ciężkie prace i jedli to co upolowali, głównie mięso i ryby. Czynnikami sprzyjającymi właściwemu rozwojowi ludzi z grupą krwi 0 są intensywne ćwiczenia fizyczne i białko zwierzęce. W układach pokarmowych typu 0 zakodowana jest informacja o sposobie odżywiania ludzi w dawnych czasach. Wysokowoproteinowa dieta myśliwego-zbieracza i ogromne wymagania fizyczne stawiane organizmom wczesnych typów 0 utrzymywały prymitywnych ludzi w łagodnym stanie ketozy – stanie w którym metabolizm jest przyspieszony. Ketoza jest wynikiem wysokobiałkowej i wysokotłuszczowej diety z niską zawartością węglowodanów. Organizm metabolizuje białka i tłuszcze w ketonie, które w zastępstwie cukrów wykorzystywane są do utrzymania stałego poziomu glukozy. Połączenie ketozy, stałej aktywności fizycznej i braku kalorii stworzonej dla pozbawionej tłuszczu „maszyny” do polowania stanowiło klucz do przeżycia człowieka. Teraz pożywienie jest zanieczyszczone i skażone hormonami podawanymi przez hodowców dla przyspieszenia wzrostu zwierząt. Sukces w stosowaniu diety typu 0 zależy od tego, czy jesz chude, wolne od chemikaliów mięso i ryby. Źródłem pokarmu nie powinno być mleko i produkty zbożowe, ponieważ układ pokarmowy tej grupy nie zaadoptował się do nich w pełni. Na początku stosowania takiej diety można schudnąć ograniczając produkty zbożowe. By przybrać na wadze potrzebny jest gluten znajdujący się w kiełkach pszenicy, kukurydzy działa on na metabolizm człowieka wytwarzając odwrotność stanu ketozy. Jednym z czynników nabierania wagi jest funkcjonowanie tarczycy. Grupa 0 ma tendencje do niższego poziomu trijodotyroniny(hormonu tarczycy) co może prowadzić do zatrzymania płynów w organizmie i zmęczeniu.
Żywność która sprzyja nabieraniu wagi:
- gluten pszenicy – zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm
- kukurydza - zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm
- fasola nerkowata – pogarsza wykorzystywania kalorii
- fasola navy – pogarsza wykorzystywanie kalorii
- soczewica – hamuje właściwy metabolizm odżywczy
- kapusta – hamuje działanie hormonu tarczycy
- brukselka – hamuje działanie hormonu tarczycy
- kalafior – hamuje działanie hormonu tarczycy
- gorczyca – hamuje działanie hormonu tarczycy
Żywność która sprzyja utracie wagi:
- wodorosty – zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy
- owoce morza – zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy
- sól jodowana – zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy
- wątroba – jest źródłem witaminy B, sprzyja wydajnemu metabolizmowi
- czerwone mięso – sprzyja wydajnemu metabolizmowi
- kapusta włoska, szpinak, brokuły – sprzyjają wydajnemu metabolizmowi
Niektóre produkty, które można jeść bez negatywnych skutków:
Baranina, cielęcina, jagnię, mięso bawołu, mięso jelenia, serce, wątroba, wołowina,
Biały okoń, dorsz, halibut, łosoś, szczupak, śledź, kozi ser, masło, ser farmer, ser feta, ser mozarella, ser sojowy oraz mleko sojowe, olej z oliwek, olej z siemienia lnianego, pestki dyni, orzech włoski, fasola aduke, fasola azuki, fasola pinto, groch „czarne oczko”, jęczmień, mąka ryżowa, ryż dmuchany, chleb esseński, chleb ezechiela, mąla żytnia, ryż brązowy i biały, makaron z karczocha, brokuły, chrzan, kalarepa, szpinak, figi, śliwki, sok z anansasa, z ciemnej wiśni, z suszonej śliwki, chleb świętojański, curry, kurkuma, pietruszka, dżem(z niektórych owoców), majonez, musztarda, kozieradka, lipa, papryka, woda sodowa,

Należy unikać:
Bekonu, szynki, gęsi, wieprzowina, barakudy, kawioru, łososia wędzonego, ośmiornicy, skrzydelnika, suma, śledzia marynowanego, chudego lub 2% mleka, jogurtów, kefiru, koiego mleka, lodów, maślanki, pełnego mleka, serów(oprócz tych co były wymienione jako nieszkodliwe), serwatki, oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju z orzeszków ziemnych, maku, masła z orzeszków ziemnych, orzecha brazylijskiego, orzeszków litchi, orzeszków nerkowca, orzeszków pistacjowych, orzeszków ziemnych, fasoli copper, fasoli navy, fasoli nerkowatej, fasoli tamaryndowanej, soczewicy amerykańskiej, soczewicy czerwonej, soczewicy zielonej,kiełków pszenicy, mąki z owsa, mąki zbożowej, otrębów z owsa, otrębów z pszenicy, płatków familia, płatków kukurydzianych, płatków siedem zbóż, płatków grape nut, pszenicy, skrobi,angielskich grzanek, bułek z otrębami owsa, chleba z kiełków pszenicy, chleba wieloziarnistego, grzanek, grzanek kukurydzianych, obwarzanek, pieczywa z maki durum, pieczywa z mąki macowej, pieczywa z otrębów pszenicy, pieczywa pszennego, wysokoproteinowego chlebabiałej mąki pszennej, makaronu grysikowego, makaronu soba, makaronu ze szpinaku, mąki glutenowej, mąki grahama, mąki z kiełków pszenicy, mąki z owsa, wszystkich pszennych mąka, awokado, bakłażana, białej kapusty, białej kukurydzy, białych ziemniaków, brukselki, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, czerwonych ziemniaków, czarnych oliwek, gorczycy, grzybów shiitake, kalafiora, lucerny, oliwek greckich, oliwy hiszpańskiej, pieczarek, żółtej kukurydzy, figi rajskiej, jeżyny, mandarynki, melona kantalupy, melona miodunki, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru, truskawek,soku z jabłek, soku z kapusty, napojów jabłkowych, napojów i soków pomarańczowych, cynamonu, gałki muszkatołowej, kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, skrobi kukurydzianej, syropu kukurydzianego, wanilii, ketchupu, marynowanego kopru, marynat koszernych, marynat kwaśnych, marynat słodkich, przypraw smakowych, aloesu, czerwonej koniczyny, coca coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, kawy bezkofeinowej, kawy regularnej, czarnej herbaty regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych.


A

Drugą grupą krwi która pojawiła się na świecie jest grupa A. Antygen tej grupy składa się z fruktozy i N-acetylogalactozaminy. Grupa A powstawała w okresie, gdy ludzkość prowadziła rolniczy tryb życia, żywność była zawsze świeża, naturalna i zdrowa. Układ immunologiczny typu A jest bardzo wrażliwy, niestety przedstawiciele tej grupy bardzo często popadają w choroby serca, nowotwory i cukrzyce, jednak jedząc zgodnie ze swoją grupą krwi zmniejsza się bardzo ryzyko zachorowania na te choroby. Podczas stosowania diety na początku można bardzo stracić na wadze poprzez wyeliminowanie mięsa z diety. W tym przypadku mięso działa dokładnie inaczej niż w przypadku grupy 0, zwalania metabolizm, prowadzi też do zatrzymywania wody w organizmie, ponieważ system trawienny wolno przetwarza nieodpowiednie pożywienie. Mięso może odkładać się w organizmie w postaci tłuszczu. Poziom kwasu żołądkowego grupy A jest bardzo niski, spowodowane jest to przystosowaniem się przodków do diety wegetariańskiej. Nabiał również nie jest dobrym wyjściem, nasycone tłuszcze mogą upośledzać działanie serca, prowadzić do otyłości, cukrzycy. Pszenica wydaje się dla tej grupy być jak najbardziej prawidłową, jest ale jej nadmiar prowadzi utylizacji kalorii i zakwaszeniu tkanki mięśniowej.
Żywność która sprzyja nabieraniu wagi:
- mięso – słabo trawione, magazynowane w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej, zwiększona ilość toksyn trawiennych
- nabiał – zaburza metabolizm składników odżywczych
- fasolka nerkowata – zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm
- fasolka limejska – zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm
Żywność która sprzyja utracie wagi:
- oleje roślinne – wzmacniają skuteczność trawienia, zapobiegają zatrzymywaniu płynów
- produkty sojowe – wzmacniają skuteczność trawienia, szybko są metabolizowane
- warzywa – wzmagają skuteczność metabolizmu, przyspieszają ruch robaczkowy jelit
- ananas – zwiększa utylizacje kalorii, przyspiesza ruch robaczkowy jelit


Niektóre produkty, które można jeść bez negatywnych skutków:
Indyk, kurczak, kury cornish, dorsz, granik, karp, łosoś, makrela, pstrąg morski, pstrąg tęczowy, sarfynki, sieja, srebrny okoń, szczupak, ślimaki, żółty okoń, mleko sojowe, ser sojowy, kefir, ser feta, ser owczy, ser mozzarella, olej z oliwek, olej z siemienia lnianego, olej z wątroby dorsza, masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni, kasztany, mak, masło migdałowe, masło sezamowe, masło słonecznikowe, migdały, nasiona pinii, orzeszki litchi, orzeszki filberts, orzechy włoskie, pestki słonecznika, siemię sezamu, czerwona soja, fasolka aduke, fasolka azuki, fasola czarna, fasola into, fasola zielona, groch „czarne oczko”, strączkowe amerykańskie, strączkowe czerwone, strączkowe zielone, fasolka biała, fasolka broad, fasolka fava, strąki groszku, amarant, gryka, kasha, chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej, wafle ryżowe, chleb żytni, chrupki wasa, obwarzanki, chleb orkiszowy, gryka, makaron soba, makaron z karczocha, mąka ryżowa, mąka żytnia, owies, ryż biały, ryż brązowy, mąka pszenna, mąka grahama, mąka jęczmienna, botwinka, brokuły, cebula czerwona, cebula hiszpańska, dynia, chrzan, czosnek, marchew, mniszek lekarski, pietruszka, por, rzepa, szpinak, tofu, kukurydza, cukinia, kalafoir, seler, szparaga, wodorosty, ogórek, pędy bambusa, rzodkiew, seler, borówki, czarne jagody, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, wiśnia, jeżyny, morela, rodzynki, śliwki, agrest, arbuz, brzoskwinia, granaty, daktyle, jabłko, kiwi, melon, truskawki, miso, imbir, mięta

Należy unikać:
Baraniny, bażanta, bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, królika, kuropatwy, mięsa bawołu, mięsa jagnięcia, przepiórki, serc, szynki, wątróbki, wieprzowiny, wołowiny, wołowiny mielonej, alozy, barakudy, bieługi, flądry, halibuta, homara, kalmara, kawioru, kraba, krewetek, losoisa wędzonego, małży, morszczuka, muli, okonia błękitnoskrzelego, okonia prążkowanego, ostrygi, ośmiornicy, plamiaka, przegrzebka, raka, sardeli, skrzydelnika, soli, suma, szarej soli, śledzia, tilefish, tuńczyka błękitnopłetwego, węgorza, żółwia, żab, chudego lub 2% mleka, lodów, masła, maślanki, pełnego mleka, wszystkich serów (oprócz tych co były wymienione jako nieszkodliwe), serwatki, serka wiejskiego, oleju bawełnianego, oleju krokoszowego, oleju kukurydzianego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego, orzecha brazylijkiego, orzecha nerkowca, orzeszków pistacjowych, fasoli copper, fasoli garbanzo, fasoli lima, faoli navy, fasolki czerwonej, fasolki nerkowatej, fasolki tamarind, granoli, kiełków pszenicy, otrębów pszenicy, płatków familia, płatkówgrape nut, płatków siedem zbóż, pszenicy, skrobi,angielskich grzanek, bułeczek z otrębów pszennych, chleba pełnopszenicznego, chleba wieloziarnistego, makaronu z grysiku, makaronu ze szpinaku, mąki białej, mąki pełnopszenniczej, bakłażana, białej kapusty, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, fasolki limejskiej, pieczarek, grzybów shiitake, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwek hiszpańskich, papryki czerwonej, papryki jalapeno, papryki zielonej, papryki żółtej, pomidorów, ziemniaków białych, ziemniaków czerwonych, ziemniaków słodkich, ziemniaków yams, bananów, mandarynek, mango, melonu kantalupa, melonu miodunka, orzechów kokosowych, papai, plantana, pomarańczy, rabarbaru, soku z papai, soku pomarańczowego, soku pomidorowego, kaparów, octu balsamicznego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu cayenne, pieprzu peppercorn, pieprzu czarbego mielonego, pieprzu czerwonego, wintergreen, żelatyny,ketchupu, majonezu, czerwonej koniczyny, szczawiu, coca coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, napojów gazowanych, destylowanych likierów, piwa, wody selzera, wody sodowej.

B

Następną grupą krwi jaką chce opisać jest typ B. Dawni przedstawiciele grupy B wiedli koczowniczy tryb życia i zajmowali się hodowlą. Dlatego ta grupa jako jedyna może w pełni korzystać z dobrodziejstw nabiału. Antygen tej grupy powstaje na skutek przyłączenia do fruktozy D-galactozaminy. Posiada silny system immunologiczny, oraz tolerancyjny układ pokarmowy. Ta grupa krwi jest bardzo odporna na nowotwory i choroby serca, jeżeli nawet na nie zachorują istnieje większe prawdopodobieństwo, że się z nich wyleczą. Jednak ta grupa podatna jest na egzotyczne zaburzenia układu odpornościowego, takie jak rozsianie, toczeń, stwardnienie i syndrom chronicznego zmęczenia. Najbardziej sprzyjają tyciu kukurydza, gryka, soczewica, orzeszki ziemne i siemię sezamu. Każde z tych rodzajów żywności posiada inną lektynę, ale wszystkie wpływają na efektywność procesu metabolicznego, wywołując zmęczenie, zatrzymanie płynów i hipoglikemię – groźny spadek cukru we krwi po zjedzeniu posiłku. Grupa B podobnie reaguje jak grupa 0 na gluten znajdujący się w zarodkach pszenicy i w produktach pełnopszenicznych Lektyna glutenowa dołącza się do problemów powodowanych przez inne rodzaje żywności zwalniające metabolizm. Kiedy żywność nie jest skutecznie trawiona i spalana jako paliwo dla ciała, jest magazynowana w postaci tkanki tłuszczowej. Jeżeli nie będziesz spożywał produktów, które zakłócają Twój metabolizm, będziesz mógł bez problemów tracić tłuszcz, nie masz żadnych problemów żeby spalać tłuszcz( w grupie 0 jest niski poziom trijodotyroniny – hormonu tarczycy), wystarczy tylko trzymać diety.

Żywność która sprzyja nabieraniu wagi:
- kukurydza – zakłóca efektywność insuliczną, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii
- rośliny strączkowe – zakłócają właściwe przyswajanie żywności, spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii
- orzeszki ziemne – zakłócają efektywność metabolizmu, zakłócają funkcje wątroby, przyczyna hipoglikemii
- siemię sezamu – spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii
- gryka – zakłóca trawienie, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii
- pszenica – zakłóca procesy trawienne i metaboliczne, powoduje, że żywność jest składowana w organizmie w postaci tłuszczu, zamiast być spalana w postaci energii, zakłóca efektywność insuliczną.

Żywność która sprzyja utracie wagi:
- zielone warzywa – pomaga w efektywnym metaboliźmie
- mięso – pomaga w efektywnym metaboliźmie
- jaja, niskotłuszczowe produkty mleczne – pomaga w efektywnym metaboliźmie
- wątroba – pomaga w efektywnym metaboliźmie
- herbatka z lukrecji – przeciwdziała hipoglikemii

Niektóre produkty, które można jeść bez negatywnych skutków:
Baranina, dziczyzna, królik, jagnię, bażant, cielęcina, indyk, mięso bawołu, wątroba, wołowina, wołowina mielona, aloza, dorsz, flądra, garnik, halibut, łupacz, łosoś, kawior, mahimahi, makrela, młode szczupaki, morlesz, morszczuk, nawęd żabnica, sardynka, szczupak, plamiak, pstrąg morski, solabiały okoń, karp, ryba miecz, rekin, śledzie peklowane, pstrąg tęczowy, sum, żółty okoń, kałamarnica, chude lub 2% mleko, jogurt, kefir, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski, masło, ser jarslberg, ser kazeinowy, maślanka, mleko sojowe, pełne mleko, ser brie, ser gouda, ser edam, ser munster, ser sojowy, ser szwajcarski, ser śmietankowy, serwatka, olej z oliwek, olej z siemienia lnianego, olej z wątroby dorsza, kasztan, makadamia, masło migdałowe, migdał, orzech brazylijski, orzech hikorii, orzeszki lithi, orzeszki pekan, fasola czerwonej soi, fasolka limejska, fasolka navy, fasolka nerkowata, bób amerykański, bób normalny, fasola biała, fasolka szparagowa, fasola pnąca, fasolka tamaryndowca, fasola copper, fasola czerwona, groszek w strąkach, groszek zielony, zielona fasola, orkisz, otręby owsa, otręby ryżowe, owsianka, proso, ryż dmuchany, familia, granola, grape nuts, krem ryżowy, skrobia, chleb z brązowego ryżu, wafle ryżowe, pieczywo chrupkie wasa, chleb ezechiela, chleb esseński, bułki z otrębami owsa, chleb bezglutenowy, chleb orkiszowy, mąka z owsa, mąka ryżowa, makaron z kaszy mannej, makaron ze szpinaku, mąka biała, mąka grahama, mąka orkiszowa, ryż biały, ryż brązowy, botwinka, brokuły, brukselka, buraki, gorczyca, grzyby shiltake, kapusta biała, kapusta chińska, kapusta czerwona, kalafior, kapusta bezgłowa, marchew, papryka czerwona, papryka zielona, papryka żółta, pietruszka, słodkie ziemniaki, białe ziemniaki, ogórek, cebula czerwona, koper, orzech wodny, paproć jadalna, por, chrzan, sukinia, imbir, kapusta pekińska, rzepa, seler, szparagi, wodorosty, ananas, banan, czarne winogrona, jeżyna, papaja, śliwki ciemne, śliwki czerwone, śliwki zielone, agrest, arbuz, cytryna, jabłka, daktyle, grejpfruit, gruszka, malina, mango, morele, pomarańcza, kiwi, truskawka, wiśnia, sok z winogron, morela, napój jabłkowy, seler, curry, kurkuma, sól, zielona herbata,






Należy unikać:
Bekonu, gęsi, kaczki, kurczaków, kur cornish, kuropatwy, przepiórek, serc, szynki, wieprzowiny, barakudy, bieługi, homara, ostryg, ośmiornicy, raka, kraba, krewetek, małży, okonia, omółków jadalnych, sardeli, skrzydelnika, ślimaków, wędzonego łsososia, węgorza, yellowtail, żab, żółwi, lodów, sera amerykańskiego, sera blue, sera string, oleju bawełnianego, oleju canola, oleju korkoszowego, oleju kukurydzianego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego, oleju słonecznikowego, masła sezamowego, masła słonecznikowego, masła orzechowego, orzecha filbert, orzecha nerkowca, nasion pinii, orzeszków pistacjowych, maku, pestek dyni, pestek słonecznika, siemienia sezamu, fasoli aduke, fasoli azuki, fasoli czarnej, fasoli „czarne oczko”, fasoli garbanzo, fasoli pinto, soczewicy amerykańskiej, soczewicy czerwonej, soczewicy zielonej, amarantu, gryki, jęczmienia, kamutu, kasha, kremu pszenicy, kukurydzianki, nasion pszenicy, otrębów pszenicy, płatków kukurydzianych, płatków „siedem zbóż”, żyta, bułek kukurydzianych, chleba z otrębów pszennych, chleba wieloziarnistego, chleba żytniego, chrupek żytnich, mąki durum, obwarzanek, pełnopszenicznego chleba, rye vita, dzikiego ryżu, gryki, kasha, makaronu z karczocha, makaronu soba, mąki couscous, mąki glutenowej, mąki jęczmiennej, mąki pszennej, mąki pszennej bulgur, mąki żytniej, pszennej maki durum, awokado, dyni, karczocha amerykańskiego, karczocha jerozolimskiego, kiełków mung, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej, kukurydzy żółtej, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwek hiszpańskich, oliwek zielonych, pomidorów, rzodkiewki, tempeh, tofu, granatów, karamboli, opuncji, orzecha kokosowego, persymonów, rabarbaru, cynamonu, czarnego mielonego pieprzu, esencji migdałowej, korzennika lekarskiego, pieprzu białego, skrobi kukurydzianej, słodu jęczmiennego, syropu kukurydzianego, tapoki, żelatyny, ketchupu, aloesu, lipy, chmielu, podbiału, czerwonej koniczyny, dziewanny, senesu, goryczki, tasznika pospolitego, kozieradki pospolitej, znamion kukurydzy, coca coli, innych napojów gazowanych, likierów destylowanych, wody seltzera, wody sodowej.

AB

Ostatnią grupą krwi jaka istnieje jest AB, jest to najmłodsza i współczesna grupa. Na świecie jest najmniej ludzi posiadających tą grupę krwi. Nie mają jednak kłopotów z transfuzją krwi, nie posiadają antyciał przeciwko żadnej grupie krwi, mogą przyjmować od wszystkich. Antygen tej grupy składa się z fruktozy, D-galactozaminy, oraz N-acetylogalactozaminy. Ta grupa posiada wrażliwy układ pokarmowy i zbyt tolerancyjny układ odpornościowy AB jest grupą posiadającą właściwości zarówno grupy A i B, posiada antygeny a i B, przez co jest bardziej odporna na niektóre lektyny pokarmowe niż inne grupy. Panhemaglutininy są lektynami zlepiającymi wszystkie grupy, ale najlepiej tolerowane są przez AB, właśnie przez obecność obu antygenów. Podobnie jest z pomidorami, działają niekorzystnie na wszystkie grupy oprócz AB. Jak już pisałem, grupa ta odziedziczyła właściwości grupy A i B, dlatego posiada niska poziom soku żołądkowego(charakterystyczne dla grupy A), przez co jedzenie mięsa prowadzi do odkładania się go w tkance tłuszczowej. Nie można także spożywać fasoli nerkowanej albo lima, ponieważ prowadzi to do hipoglikemii(tak jak w grupie B).

Żywność która sprzyja nabieraniu wagi:
- czerwone mięso – słabo trawione, magazynowane w organizmie w postaci tłuszczu, zatruwa przewody jelitowe
- fasolka nerkowata – zakłóca efektywność insulinową, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii
- fasolka limejska – zakłóca efektywność insulinową, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii
- nasiona i pestki – przyczyna hipoglikemii
- kukurydza – zakłóca efektywność insulinową
- gryka – spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii
- pszenica – spowalnia tempo metabolizmu, zakłóca efektywność insulinową, powoduje nieefektywne zużywanie kalorii

Żywność która sprzyja utracie wagi:
- tofu – pomaga w efektywnym metabolizmie
- owoce morza – pomaga w efektywnym metabolizmie
- produkty mleczne – regulują produkcję insuliny
- zielone warzywa – pomaga w efektywnym metabolizmie
- wodorosty – regulują produkcję insuliny
- ananas – pomaga w trawieniu, stymuluje ruchy jelit


Niektóre produkty, które można jeść bez negatywnych skutków:
Baranina, indyk, jagnię, królik, bażant, wątroba, tuńczyk, aloza, dorsz, granik, łosoś, mahimahi, makrela, młody szczupak, ślimak, morszczuk, pstrąg morski, pstrąg tęczowy, biały okoń, karp, sola, srebrny okoń, kałamarnica, kawior, małże, rekin, śledź, żółty okoń, jogurt, kefir, kwaśna śmietanka, mleko owcze, ser farmer, ser feta ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski, chude lub 2% mleko, mleko sojowe, ser edam, ser gouda, ser kazeinowy, ser szwajcarski, ser śmietankowy, serwatka, olej z oliwek, olej canola, olej z orzeszków ziemnych, olej z siemienia lnianego, olej z wątroby dorsz, kasztany, masło z orzeszków ziemnych, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, migdał, orzech brazylijski, orzech hikorii, orzech litchi, orzeszki pistacjowe, fasola czerwona, fasolka czerwonej soi, fasolka navy, fasolka pinto, soczewica zielona, bób, fasolka pnąca, fasola copper, fasolka szparagowa, fasola zielona, soczewica amerykańska, zielony groszek,orkisz, otręby ryżowe, otręby owsa, owsianka, proso, ryż dmuchany, jęczmień, otręby pszenicy, płatki familia, płatki grape nuts, płatki sojowe, skrobia, chleb z brązowego ryżu, chleb esseński, chleb ezekiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej, chleb żytni, pieczywo chrupkie wasa, pieczywo z prosa, rye vita, wafle ryżowe, bagietki pszeniczne, bułki z otrębów owsa, chleb z mąki pszennej, chleb bezglutenowy, chleb wieloziarnisty, wysokoproteinowy chleb, dziki ryż, makarony z mąki z kiełków pszenicy, makaron z mąki owsianej, makaron z mąki ryżowej, makaron z mąki żytniej, ryż biały, ryż brązowy, mąka biała, mąka jęczmienna, makaron z kaszy mannej, mąka pełnopszeniczna, mąka pszeniczna, mąka pszeniczna durum, mąka pszeniczna bulgur, botwinka, brokuły, burak, gorczyca, kalafior, mniszek lekarski, ogórek, pietruszka, seler, słodkie ziemniaki, tofu, groszek, brukselka,cebula żółta, cebula zielona, cebula hiszpańska, chrzan, oliwki greckie, pieczarki, pędy bambusa, pomidor, por, rzepa, kapusta biała, kapusta chińska, kapusta czerwona, kapusta pekińska, koper, szparagi, wodorosty, ziemniak biały, ananas, cytryna, grejpfrut, wiśnie, winogrona, śliwki zielone, śliwki czerwone, malinojeżyna, arbuz, bananowce, borówka, brzoskwinie, gruszka, jabłko, jeżyna, melony, morela, papaja, lima, rodzynki, suszone śliwki, sok z ciemnej wiśni, sok z selera, curry, czosnek, miso, pietruszka, agar melasa, czekolada, kminek, kurkuma, papryka, sól, sos sojowy, szczypiorek, wanilia, majonez, musztarda, imbir, lucerna, rumianek, zielona herbata, żeńszeń, kawa,

Należy unikać:
Bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, kuropatwy, kurczaków, kur cornish, mięsa bawołu, przepiórek, serc, szynki, wieprzowiny, wołowiny, wołowiny mielonej,barakudy, bieługi, flądry, halibuta, homara, krabów, krewetek, łososia wędzonego, łupacza, małży, okonia, bluegill, okonia morskiego, okonia pasiastego, ostryg, ośmiornicy, raków, sardeli, skrzydelnika, szarej soli, śledzia marynowanego, węgorzy, yellowtail, żab, żółwia, lodów, masła, maślanki, pełnego mleka, sera amerykańskiego, sera blue, sera brie, sera camembert, parmsean, sera provolone, sera sherbet, oleju bawełnianego, oleju krokoszowego, oleju kukurydzy, oleju sezamowego, oleju słonecznikowego, masła sezamowego, orzechów laskowych, masła słonecznikowego, maku, pestek dyni, siemienia sezamu, pstek słonecznika, fasoli aduke, fasoli azuki, fasoli czarnej, fasoli garbanzo, fasoli fava, fasoli lima, fasoli nerkowatej, groszku „czarne oczko”, gryki, kamatu, kasha, mąki kukurydzianej, płatków kukurydzianych, bułek kukurydzianych, kaszy gryczanej, makaronu z karczocha, makaronu soba, awokado, fasoli limejskiej, grzyba abalone, grzyba shitake, karczocha amerykańskiego, karczocha jerozolimskiego, kiełków mung, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej, kukurydzy zółtej, oliwek czarnych, papryki czerwonej, papryki jalapeno, papryki zielonej, papryki żółtej, rzodkiewki, bananów, gruszek, granatów, guawy, karamboli, manga, orzechów kokosowych, persimony, pomarańczy, rabarbaru, soków pomarańczowych, allspice, anżyku, esencji migdałowej, kaparów, octu balsamic, octu białego, octu jabłkowego, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego, skrobi kukurydzianej, słodu jęczmiennego, syropu kukurydzianego, tapoki, żelatyny, ketchupu, marynat, relish, sosu worcesterchire, aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny, goryczki, kozieradki, lipy, senesu, tasznika pospolitego, znamiona kukurydzy, coca coli, herbaty, likierów destylowanych, napojów gazowanych dietetycznych



Pomoc: książka Dr Petera J.D’Adamo i Catherine Whitney pt: „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi”

SIMON NH
Posty: 1649
Rejestracja: wt wrz 06, 2005 1:49 pm
Lokalizacja: Nowa Huta

Postautor: SIMON NH » czw lis 10, 2005 8:36 pm

..wlasnie to chcialem powiedziec odnosnie grupy krwi a odzywianie :) hehe

A co uwazacie o tabletkach?? Tak/Nie :?:
Każdy człowiek jest głupcem przez pięć minut dziennie. Mądrość polega na tym, aby tylko przez pięć minut.

Elbert Hubbard

rwd
Posty: 118
Rejestracja: czw sty 13, 2005 4:39 pm

Postautor: rwd » czw lis 10, 2005 9:00 pm

METAL pisze:
PS: rwd ale ten koleś to nie był za Hutnikiem, prawda ;)


hehe nie, biało-czerwone nasienie (PS-tłumaczył się że nie wie co to za koszulka i że właśnie ją dostał do kumpla na urodziny :lol: )


========
Z tymi grupami krwi to już jak dla mnie nadgorliwość. Chodzi o to by przy tym wszystkim też dobrze się czuć.
Przynajmniej ja jakos drastycznie sobie nie odmawiam przyjemności dla podniebienia.
Życie jest zbyt krótkie a i tak nie wierzę że za pare lat dalej będę miał zapał do drastycznego pilnowania się z dietą - tak więc moim celem jest w miarę utrzymanie sylwetki i stopniowe zwiększanie siły - większych ambicji nie mam, kulturystą też nie zostanę.

PS.
Właśnie mi dotarło takie cosik
http://photos.allegro.pl/photos/oryginal/69/6983/698301/69830154
i sobie obliczam jak to rozłożyć.

Jak to było z tą kreatyną?
Pierw była jakaś faza nasycenia....?

Awatar użytkownika
HDS
Posty: 2394
Rejestracja: czw sie 26, 2004 1:15 pm
Lokalizacja: z krakoofka koło Nowej Huty

Postautor: HDS » czw lis 10, 2005 9:20 pm

Obrazek

Obrazek

i krotki artykul na temat kreatyny...


Niektórzy producenci suplementów zalecają dwustopniowy sposób przyjmowania kreatyny. Czyli duże dawki (20 gramów dziennie podzielone na 4 porcje) przez pięć pierwszych dni, by szybko napełnić mięśnie, a następnie zmniejszyć dawkę do poziomu, jaki wystarcza do utrzymania wypełnienia mięśni.

Wokół tak przyciągającego uwagę suplementu jakim jest kreatyna, krąży wiele mitów i półprawd, które bardzo trudno zdemaskować. Opierając się na badaniach nad stosowaniem kreatyny naukowcy doszli do wniosku, że faza intensywnego ładowania kreatyny nie jest konieczna, a nawet może zaszkodzić osiągnięciu optymalnego rezultatu. Podawanie mniejszych ilości kreatyny znacznie wydłuża jej pozytywne działanie.

W rzeczywistości ciągłe przyjmowanie mniejszych dawek kreatyny daje lepszy końcowy efekt przyrostu mięśni niż połknięcie ogromnych ilości kreatyny w fazie ładowania.

Niektórzy producenci suplementów zalecają dwustopniowy sposób przyjmowania kreatyny. Czyli duże dawki (20 gramów dziennie podzielone na 4 porcje) przez pięć pierwszych dni, by szybko napełnić mięśnie, a następnie zmniejszyć dawkę do poziomu, jaki wystarcza do utrzymania wypełnienia mięśni.

Biorąc pod uwagę rezultaty nowych badań, jest to nieporozumienie. Jeśli nadal bierzesz duże dawki kreatyny po pełnym nasyceniu swoich mięśni, nadmiar kreatyny dosłownie spłukiwany jest w toalecie. Kreatyna przyjmowana w nadmiarze może niepotrzebnie obciążać nerki i wątrobę.

Praca dr Harrisa rzuca nieco światła na fazę ładowania kreatyny. Podczas tego badania podawano 30 gram kreatyny dziennie. Pierwszego dnia 40% przyjętej kreatyny zostało wydalone z moczem. Ilość ta wzrosła do 61% drugiego dnia i 68% trzeciego dnia. Wysycenie receptorów kreatynowych we krwi w konsekwencji prowadzi do zmniejszenia zdolności mięśni do gromadzenia kreatyny !

Inna praca autorstwa dr Hultmana porównywała całkowitą ilość zgromadzonej kreatyny w mięśniach podczas fazy ładowania i bez niej. Okazało się, że w obu przypadkach nie było znaczących różnic w całkowitej ilości kreatyny w mięśniach po 28 dniach stosowania.

Podsumowując:
Przyjmowanie mniejszych dawek kreatyny wydłuża czas gromadzenia i szczytowego wchłaniania suplementu. Lepiej jest przyjmować kreatynę w małych dawkach.

Kreatyna działa w dwóch różnych mechanizmach. Po pierwsze, kreatyna zwiększa objętość komórki, zatem mięśnie podczas fazy nasycenia wypełniają się płynem; może to wywołać błędne wrażenie rzeczywistego długotrwałego przyrostu mięśnia.
Po drugie, kreatyna regeneruje zasoby ATP (adenozynotrójfosforanu - głównego źródła energii w organizmie) na poziomie komórki mięśniowej i to właśnie prowadzi do długotrwałego przyrostu mięśni.

Niektórzy producenci suplementów, którzy zalecają fazę nasycenia wysokimi dawkami, wykorzystują te krótkotrwałe zauważalne rezultaty, by skłonić użytkownika do stosowania dawek podtrzymujących. Rośnie wówczas sprzedaż i szybkość zużycia kreatyny. Jednakże rezultaty takiego stosowania mogą pojawić się kosztem rzeczywistego, długotrwałego przyrostu mięśni, o jaki naprawdę chodzi.

Nasza rada:
Stosuj kreatynę cyklicznie (np. przez 6 tygodni, potem 3 tygodnie przerwy) bez fazy nasycenia.
Możesz spróbować również systemu dwufazowego:

Dzień z treningiem;
1-2 gramy kreatyny rozpuszczone w wodzie i przyjęte na 30 minut przed treningiem (dlaczego nie w soku? - węglowodany przyjęte przed treningiem hamują wydzielanie hormonu wzrostu);

1-2 gramy kreatyny rozpuszczone w soku owocowym lub odżywce Carbo przyjęte od 1 do 2 godzin po treningu. Teraz organizm wykorzysta węglowodany pochodzące z potreningowego posiłku do przetransportowania kreatyny do mięśni;

Dzień bez treningu;
2-3 gramy kreatyny przyjmujemy raz dziennie na pusty żołądek - rozpuszczone w soku owocowym;

Okazuje się, że kreatyna może być bardzo skutecznym środkiem, szczególnie przyjmowana w małych dawkach, cyklicznie i bez fazy nasycenia.

mr.Vitaminka
Posty: 1959
Rejestracja: pn sie 29, 2005 3:19 pm

Postautor: mr.Vitaminka » pt lis 11, 2005 9:30 am

tak dla rozrywki między seriami na klate:

Obrazek

zapisywać na dysku, drukować, wieszać na siłkach! do tego dąrzymy!



ciekawy jestem ile stali na wdechu :P zwróćcie uwagę przede wszystkim na prawą część...


bez napinki panowie, bez napinki :wink:
następnego lata Hutnik będzie mistrzem świata

Awatar użytkownika
PennyWise
Posty: 1335
Rejestracja: pn kwie 18, 2005 2:09 pm
Lokalizacja: spod budki z piwem;]

Postautor: PennyWise » pt lis 11, 2005 9:32 am

Ty chodzi o to bysmy wszyscy byli jak ten Tur/krowa na tej fladze :wink: :?:
BOG Z Nami, chuj z Nimi.
Oldschool Fan

mr.Vitaminka
Posty: 1959
Rejestracja: pn sie 29, 2005 3:19 pm

Postautor: mr.Vitaminka » pt lis 11, 2005 9:35 am

PennyWise pisze:Ty chodzi o to bysmy wszyscy byli jak ten Tur/krowa na tej fladze :wink: :?:


dokładnie, każdą serię, ćwiczenie nalezy podporządkować celowi, w tym momencie już go mamy :wink: najlepiej powieszonego np nad modlitewnikiem :)


o Tura tez chodzi... :)
następnego lata Hutnik będzie mistrzem świata

mr.Vitaminka
Posty: 1959
Rejestracja: pn sie 29, 2005 3:19 pm

Postautor: mr.Vitaminka » czw lis 17, 2005 9:27 pm

krótka piłka z mojej strony:

ile bierzecie na rekord na klate?


ja ponad rok temu wziąłem ok 110kg, za jakiś czas powtórne stane do bicia "rekordu" :wink:
następnego lata Hutnik będzie mistrzem świata

Marchewa
Posty: 628
Rejestracja: sob wrz 18, 2004 1:33 pm
Lokalizacja: NOWA HUTA

Postautor: Marchewa » czw lis 17, 2005 10:51 pm

rekord 127,5 kg teraz nie osiagalny jak narazie