Karol - Człowiek, który został Papieżem.

Czyli wszystko to co nie mieści się w powyższych kategoriach - taki nasz mały hutniczy Hyde Park:)

Moderator: dUfio

Awatar użytkownika
DorotkaHKS

Karol - Człowiek, który został Papieżem.

Postautor: DorotkaHKS » pt paź 21, 2005 7:36 am

W środę i w czwartek na TVN był film: "Karol - Człowiek, który został Papieżem." Co sądzicie o tym filmie? Czy dobrze zrobili kręcąc go?

Mi się bardzo podobał, chociaż dużo scen była sztucznych. Nie zaprzeczę, że były momenty, co płakałam jak dziecko... Film jak stwierdził mój Tata bardzo pouczający:)
HKS ---=== Zawsze i wszędzie nieważne jak będzie ===--- HKS

dUfio

Postautor: dUfio » pt paź 21, 2005 7:48 am

był już taki temat ale to nie istotne.
jak dla mnie film rewelacyjny, bardzo fajnie pokazany wątek nowohucki... Własciwie teraz dopiero dociera że Papieża nie ma już wśród nas... :(

FAN86

Postautor: FAN86 » pt paź 21, 2005 7:56 am

Jak dla mnie film conajwyżej niezły.Mi też najbardziej podobał się wątek związany z Nową Hutą.Generalnie jednak film z kategorii tych które należy oglądnąć,jednak nie powala na kolana.

Awatar użytkownika
dziadekrk

Postautor: dziadekrk » pt paź 21, 2005 11:44 am

Film taki sobie, chyba inny reżyser na tak zobowiązujący temat zrobiłby lepszy. Co do wątku nowohuckiego to nie wiem czemu się Wam podobał.. Może mi ktoś wyjaśni o co chodziło z tym krzyżem gdzieś na kombinacie?? Bo jak to miały być wydarzenia z kwietnia 1960 to autorom filmu "gratuluję" fantazji :roll: . Nie było nic a nic o Arce (Arce Pana oczywiście :wink: ).
Obrazek
Hinduskie ścierwo won z Nowej Huty!!

Awatar użytkownika
PennyWise

Postautor: PennyWise » pt paź 21, 2005 4:10 pm

Wszystkim krytykantom nalezy uzmysłowic , zeby pamietali , ze ten film nie powstal z mysla o polskim widzu , dlaczego czepianie sie o detale historyczne jest nie na miejscu .Film jest skierowany glownie to swiatowego widza , ktoremu starano sie przyblizyc i uzmyslowic skad wziela sie sila Jana pawła 2 .Film jest swietny , bardzo dobrze zagrany , laski wszystkie sliczne 8) .Adamczyk zagral role życia .Z tego co sie dopatrzylem to Nowa Hute udawał Łeg , ale moge sie mylic ,czekam z niecierpliwoscia na druga czesc .
ps.Muzyka powala w kinie nie odmowilem sobie placzu , razem ze swoja babcia :roll:
BOG Z Nami, chuj z Nimi.
Oldschool Fan

Awatar użytkownika
enha
Kontakt:

Postautor: enha » pt paź 21, 2005 4:19 pm

hahahhaahha
sliczne laski....jedna z nich wygladala jak tom berenger:D
jak dla mnie to film spłycony na maksa, poza tym na mnostwo niedorobek. ogolnie nie polecam nikomu, chyba juz lepiej jakis reportaz na planet ogladnac, albo poprostu przeczytac cos autorstwa jp2.

GallAnonim

Postautor: GallAnonim » pt paź 21, 2005 4:25 pm

Film bardzo mi sie podobał, nie zgodze sie z dziadkiemkrk w filmie owszem nie było słów Arka Pana ale było o pierwszym kościele w NH a wiadomo ze to o Arke chodzi (oczywiście wiemy to My a nie widz światowy) POZDRO

1979

Postautor: 1979 » pt paź 21, 2005 4:45 pm

spłycony bo musiał byc spłycony -w ciagu 3 godzin nie da sie opowiedziec 60 lat zycia jednego z najwazniejszych ludzi w historii swiata. Jak dla mnie film b.dobry szkoda tylko ze wazniejsze okazało sie zrobienie kasy w kinach na smierci papieza (ten film gdyby papiez zył miał w ogole nie wchodzic do kin tylko odrazu dla telewizji)
od swych narodzin przez wszystkie lata
NA ZAWSZE Hutnik
powstrzyma nas tylko koniec świata

BYLISMY - JESTESMY - BEDZIEMY

Awatar użytkownika
dziadekrk

Postautor: dziadekrk » pt paź 21, 2005 5:56 pm

PennyWise pisze:Wszystkim krytykantom nalezy uzmysłowic , zeby pamietali , ze ten film nie powstal z mysla o polskim widzu , dlaczego czepianie sie o detale historyczne jest nie na miejscu .Film jest skierowany glownie to swiatowego widza , ktoremu starano sie przyblizyc i uzmyslowic skad wziela sie sila Jana pawła 2 (...)

No pewnie, przecież "światowy widz" zna historię dużo lepiej niż przeciętny Polak, więc zaraz wychwyci wszelkie nieścisłości. :wink:
Mnie osobiście okropnie drażni takie przekręcanie historii z niewiadomego powodu. Zdjęcia nie były chyba przez to tańsze. Swoją drogą ciekawe w ilu kinach poza Polską wyświetlany był ten film i ilu obcokrajowców go widziało.

P.S. Co do czepiania się to "polskie obozy koncentracyjne" a "obozy koncentracyjne na terenie okupowanej Polski" to też taki mały detal. :roll:
Obrazek

dUfio

Postautor: dUfio » pt paź 21, 2005 6:08 pm

1979 pisze:szkoda tylko ze wazniejsze okazało sie zrobienie kasy w kinach na smierci papieza (ten film gdyby papiez zył miał w ogole nie wchodzic do kin tylko odrazu dla telewizji)

zgadza się ale jest + taki ze oglądanie filmu w kinie a w tv jest bez porównania

Awatar użytkownika
enha
Kontakt:

Postautor: enha » pt paź 21, 2005 7:36 pm

prawda jest taka ze komercyjne kino polskie w wiekszosci jest na maxa do bani. sam nie wiem z czego to wynika. troche odjade od karola (zeby znow do niego wrocic). kwestia efektow specjalnych... ogladaliscie "wiedzmina" albo "Quo vadis"? efekty specialne do dupy na maxa. skolei ogladalem film zrealizowany przez takich malolatow (jak na filmowy biznes-bo to maturzysci) z sosnowca. film ma tytul "morderca w kaloszach" :-). film byl krecony jedna kamera. zdjecia trwaly miesiac-montaz drugi miesiac-ogolnie uwineli sie przez wakacje. budzet-1000zl (koszt karty video do domowego peceta) efekt-poprostu totalna miazga-efekty komputerowe 100 razy bardziej realistyczne niz we wspomnianych filmach(np.efekt walk mieczmi swietlnymi jak w "starwars"itd.). mysle, ze ten sam bol jest z "karolem". poprostu taki sobie filmik, nic wielkiego. bo skoro dalo sie zrobic dobry film o bezdomym("edi") to czemu produkcja o jp2 kuleje? w sumie odpowiedzi raczej mozna sie domyslac....
a co do arki....projekt kosciola powstal wiele lat pozniej niz walka o krzyz, wiec nie mozna mowic o "arce" tylko faktycznie o "kosciele w nowej hucie"
Obrazek
obrazek dla amatorow arek na calym swiecie:-)

Awatar użytkownika
PennyWise

Postautor: PennyWise » pt paź 21, 2005 7:58 pm

enha pisze:hahahhaahha
sliczne laski....jedna z nich wygladala jak tom berenger:D
jak dla mnie to film spłycony na maksa, poza tym na mnostwo niedorobek. ogolnie nie polecam nikomu, chyba juz lepiej jakis reportaz na planet ogladnac, albo poprostu przeczytac cos autorstwa jp2.

Panie znawca tematu ze inicjały Papieża piszemy z duzej litery , może wymień , te spłycenia i niedoróbku filmoznawco :wink:
Karol to nie jest polski film , nie czepiajmy sie go w kontexcie kina polskiego , pozatym to produkcja telewizyjna , a nie epos hoolodzki za 200mln dolarow , jak za ta kase wyglada swietnie
BOG Z Nami, chuj z Nimi.

Oldschool Fan

Awatar użytkownika
enha
Kontakt:

Postautor: enha » pt paź 21, 2005 8:16 pm

no odpowiedzia na twojego posta moze byc moja wczesniejsza wypowiedz.
tak wogole to ten sam problem co kino komercyjne trawi kino offowe-bo w tym przypadku nikt nie ma kasy- a jedne filmy sa oka , inne nie.
poprostu-karol mi sie nie podoba- nic nie poradze na to:-)
to tyle mam do powiedzenia na ten temat

Awatar użytkownika
dziadekrk

Postautor: dziadekrk » ndz paź 23, 2005 3:20 pm

enha pisze:(...) a co do arki....projekt kosciola powstal wiele lat pozniej niz walka o krzyz, wiec nie mozna mowic o "arce" tylko faktycznie o "kosciele w nowej hucie"

No niezupełnie bo Arke skończyli budować w 1977 roku, a fabuła filmu kończy się w 1978. Poza tym kościół w miejscu gdzie stal kryż, powstał dopiero parę lat temu, więc jeśli mowa o pierwszym kościele zbudowanym w NH to właśnie o Arkę chodzi. Zresztą biskup Wojtyła nieraz odprawiał msze na placu budowy (1967-1977), a w walce o krzyż (która nie była zaplnowana) z tego co mi wiadomo nie uczestniczył.
Obrazek

Awatar użytkownika
abcdefgh

Postautor: abcdefgh » ndz paź 23, 2005 5:39 pm

Jeśli ktoś nie widział jeszcze filmu właśnie teraz trwa.
Hutnik SKARPA