Wybory nowego Papieża
Moderator: dUfio
- Lukasz_HKS
Wybory nowego Papieża
Zbliża się termin rozpoczęcia konklawe. Kogo wy osobiście widzielibyście jako następce zmarłego Jana Pawła II ?? Jak sądzicie, jak świat przyjmie nowego Papieża ?? Nazwiska głównych kandydatów do objęcia tej posady napewno znacie więc podajcie nazwiska waszych kandydatów. Poniżej informacja z Onet.pl
Nieoficjalnym najpoważniejszym kandydatem na następcę Jana Pawła II jest kardynał Joseph Ratzinger. W Watykanie kolegium kardynalskie przygotowuje się do wyboru nowego papieża. Do rozpoczęcia konklawe pozostało pięć dni.
Nieoficjalne źródła podają, że kardynał Ratzinger dysponuje już teraz nawet 50 głosami poparcia. A więc brakuje mu zaledwie ośmiu do wymaganej większości i wyboru na papieża.
Podczas dzisiejszej, dziewiątej już kongregacji ogólnej, kardynałowie dyskutowali nad sytuacją Kościoła i świata, a także przyjęli kondolencje od przedstawicieli korpusu dyplomatycznego akredytowanego przy Watykanie.
Kardynał Ratzinger podziękował za kondolencje ambasadorom ponad 170 krajów. Kardynał przypomniał, że Jan Paweł II wielokrotnie wzywał państwa do rozwiązywania konfliktów w sposób pokojowy i na drodze dialogu. Wspomniał też, że papież zachęcał rządzących do troski o najsłabszych i najbiedniejszych.
Ja osobiście również jestem za kardynałem z Niemiec.
Nieoficjalnym najpoważniejszym kandydatem na następcę Jana Pawła II jest kardynał Joseph Ratzinger. W Watykanie kolegium kardynalskie przygotowuje się do wyboru nowego papieża. Do rozpoczęcia konklawe pozostało pięć dni.
Nieoficjalne źródła podają, że kardynał Ratzinger dysponuje już teraz nawet 50 głosami poparcia. A więc brakuje mu zaledwie ośmiu do wymaganej większości i wyboru na papieża.
Podczas dzisiejszej, dziewiątej już kongregacji ogólnej, kardynałowie dyskutowali nad sytuacją Kościoła i świata, a także przyjęli kondolencje od przedstawicieli korpusu dyplomatycznego akredytowanego przy Watykanie.
Kardynał Ratzinger podziękował za kondolencje ambasadorom ponad 170 krajów. Kardynał przypomniał, że Jan Paweł II wielokrotnie wzywał państwa do rozwiązywania konfliktów w sposób pokojowy i na drodze dialogu. Wspomniał też, że papież zachęcał rządzących do troski o najsłabszych i najbiedniejszych.
Ja osobiście również jestem za kardynałem z Niemiec.
Hutnik
- DorotkaHKS
- Lukasz_HKS
A tutaj zdjęcia reszty kandydatów:
Francis Arinze - Nigeria
Jorge Mario Bergoglio - Argentyna
Christoph Schonborn - Austria
Angelo Scola - Włochy
Oscar Andres Rodriguez Maradiaga - Honduras
Antonio Maria Rouco Varela - Hiszpania
Norberto Rivera Carrera - Meksyk
Claudio Hummes - Brazylia
Dionigi Tettamanzi - Włochy
Angelo Sodano - Włochy
Nicolas de Jesus Lopez Rodriguez - Dominikana
Giovanni Battista Re - Włochy
Crescenzio Sepe - Włochy
Dario Castrillon Hoyos - Kolumbia
Godfried Danneels - Belgia
Tarcisio Bertone - Włochy
Ivan Dias - Indie
To wszyscy główni kandydacji. Mam nadzieje że nikogo nie pominołem.
Francis Arinze - Nigeria

Jorge Mario Bergoglio - Argentyna

Christoph Schonborn - Austria

Angelo Scola - Włochy

Oscar Andres Rodriguez Maradiaga - Honduras

Antonio Maria Rouco Varela - Hiszpania

Norberto Rivera Carrera - Meksyk

Claudio Hummes - Brazylia

Dionigi Tettamanzi - Włochy

Angelo Sodano - Włochy

Nicolas de Jesus Lopez Rodriguez - Dominikana

Giovanni Battista Re - Włochy

Crescenzio Sepe - Włochy

Dario Castrillon Hoyos - Kolumbia

Godfried Danneels - Belgia
Tarcisio Bertone - Włochy

Ivan Dias - Indie

To wszyscy główni kandydacji. Mam nadzieje że nikogo nie pominołem.
Hutnik
Według przepowiedni chyba Nostradamusa jak dobrze pamiętam, to kolejnym Papieżem ma zostać czarnoskóry. Osobiście wierze w przepowiednie (nie wiem dlaczego) więc myślę, że to właśnie takowy człowiek zostanie papieżem
Polecam lekturkę Nostradamusa dla ludzi ciekawych przepowiedni które się sprawdzały, tak jak i przepowiedni które ten człowiek przepowiedział, a nie mieliśmy jeszcze okazji sie przekonać czy to prawda

Polecam lekturkę Nostradamusa dla ludzi ciekawych przepowiedni które się sprawdzały, tak jak i przepowiedni które ten człowiek przepowiedział, a nie mieliśmy jeszcze okazji sie przekonać czy to prawda

- Lukasz_HKS
Lukasz_HKS pisze:Czytał ktoś to info z Onetu co wkleiłem ?? Tam pisze że nieoficjalnie Ratzinger ma już poparcie 50 głosów. Coś słyszałem od rodziców że Watykan jest taki że nie wybierze czarnoskurego kardynała na Papieża.
To Ci rodzice, źle mówili, bo pół godziny temu przeczytałem na telegazecie że Kuria Rzymska "obstawia" za czarnym.
HaKaeS - to nie Nostradamus, tylko jakiś taki co sie coś kończy na "-iasz". Ostatnio czytałem coś o tym gdzieś ale za skur... sobie nie przypomne jak on sie nazywał co to przepowiedział

murdock pisze:Lukasz_HKS pisze:Czytał ktoś to info z Onetu co wkleiłem ?? Tam pisze że nieoficjalnie Ratzinger ma już poparcie 50 głosów. Coś słyszałem od rodziców że Watykan jest taki że nie wybierze czarnoskurego kardynała na Papieża.
To Ci rodzice, źle mówili, bo pół godziny temu przeczytałem na telegazecie że Kuria Rzymska "obstawia" za czarnym.
HaKaeS - to nie Nostradamus, tylko jakiś taki co sie coś kończy na "-iasz". Ostatnio czytałem coś o tym gdzieś ale za skur... sobie nie przypomne jak on sie nazywał co to przepowiedział![]()
No to całkiem możliwe, co nie zmienia faktu, że biografia Nostradamusa jest bardzo ciekawa i polecam prześledzić jego historię ludziom, którzy się interesują przepowiedniami.
Ares - obecnie każdemu który byłby wybrany na Papieża, czy to murzyn czy biały było by bardzo ciężko. Wiadomo, że ludzie będą go porównywać do Jana Pawła II - a uważam, że długo jeszcze takiego człowieka nie będzie jak on. Choć masz rację, że dużo trudniej było by ciemno skóremu od białego

murdock pisze:Lukasz_HKS pisze:Czytał ktoś to info z Onetu co wkleiłem ?? Tam pisze że nieoficjalnie Ratzinger ma już poparcie 50 głosów. Coś słyszałem od rodziców że Watykan jest taki że nie wybierze czarnoskurego kardynała na Papieża.
HaKaeS - to nie Nostradamus, tylko jakiś taki co sie coś kończy na "-iasz". Ostatnio czytałem coś o tym gdzieś ale za skur... sobie nie przypomne jak on sie nazywał co to przepowiedział![]()
malachiasz
walka z pijaństwem obowiązkiem społecznym