Hutniczy marketing

Akcje i pomysły marketingowe.
Przetargi, reklamy, sponsoring.
Public Relations. Gorące newsy ze Sportowej S.A.

Moderatorzy: dUfio, marketing, HQSa

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » śr sie 03, 2005 11:01 pm

Marcin skąd wiedziałeś :lol:

hehe :D

A tak poważnie drogi Robinie, gdyby chciało Ci się ruszyć na prezentację, to byś zyskał w moich oczach, a tak to uważam, że jesteś starym leniem, który tylko marudzi.

Dziękuję bardzo, głosujcie na mnie :lol:

Awatar użytkownika
dziadekrk

Postautor: dziadekrk » czw sie 04, 2005 2:17 am

Robin pisze:(...)zapewne Twoim zdaniem wszystko powinienem chwalić!(...)

:shock: Prorok jaki, czy ki pieron??

A wracając do tematu: dzisiaj oficjalnie potwierdzono informację o budowie nowej fabryki MAN-a w Niepołomicach. Może to dla nas szansa na konkretny sponsoring...
Obrazek
Hinduskie ścierwo won z Nowej Huty!!

Awatar użytkownika
HDS

Postautor: HDS » czw sie 04, 2005 9:22 am

tak - jasne - cinquecento też ma być produkowane w Polsce i w zwiazku z tym odrazu Fiat ma zacząć sponsorować jedenastkę z NH? Najpierw MAN musie sie wybudować sprzedać kilka "polskich" sztuk i dopiero mogą mysleć o ew. sponsoringu czogo kolwiek...

Awatar użytkownika
admin
Site Admin

Postautor: admin » czw sie 04, 2005 9:41 am

Do wszystkich gorących głów:
Na tym forum nie będzie banów za poglądy.
Robin może spać spokojnie - tym bardziej, że jego wypowiedzi noszą znamiona wysokiej inteligencji (co nie oznacza, że Redakcji podobaja się wszystkie jego poglądy)

Pozdro. Metal

Awatar użytkownika
PennyWise

Postautor: PennyWise » czw sie 04, 2005 9:46 am

admin pisze:Do wszystkich gorących głów:
Na tym forum nie będzie banów za poglądy.
Robin może spać spokojnie - tym bardziej, że jego wypowiedzi noszą znamiona wysokiej inteligencji (co nie oznacza, że Redakcji podobaja się wszystkie jego poglądy)

Pozdro. Metal

I tak powinno być pełne poparcie dla Admina-Metala.Po to jest forum ,aby każdy mógł wyrazić swoje poglądy .Precz z totalitaryzmem , po to nasi przodkowie walczyli z komuna , aby i na hutniczym forum wolność słowa panowała :D
BOG Z Nami, chuj z Nimi.
Oldschool Fan

Hutnik_Skarpa

Postautor: Hutnik_Skarpa » czw sie 04, 2005 9:57 am

To w takim razie za co wlazly dostal bana? :wink: W końcu też wyrażał swoje poglądy no może troszke upierdliwie no ale... :P
A tak w temacie to też mi się wydaję zę nie trzeba się tak napalać na MAN. Jeśli już to raczej w przyszłości.

Awatar użytkownika
snuff

Postautor: snuff » czw sie 04, 2005 10:28 am

A dlaczego niby MAN miałby inwestować w Hutnika??? Napiszcie mi chociaż 3 sensowne powody!!!
Wpadamy w paranoje, nie długo okaże się że w Proszowicach inwestuje potentat na rynku dojarek i zaraz się odezwą głosy, że może by został sponsorem Hutnika.
Sponsor musi mieć pewne korzyści z tego, że daje nas kasę.
Nasz potencjał markitingowy jest co tu dużo mówić mizerny, więc jedyne co sponsor może uzyskać to lepszy odbiór swojej działności w NH bo co by nie mówić to większość mieszkańców NH ma pozytywne zdanie o Hutniku a więc sponsor mógłby porpawić swój wizerunek wspierając klub. W tym upatruje nadzieje na to, że Mittal wreszcie się zdecyduje dać kasę na klub bo to może poprawić jego nie korzystny wizerunek na terenie NH na czym zapewne mu zależy. Żadne Coca-cole MANy i etc. nie mają biznesu aby się angażować w Hutnika ( no może z łaski wykupią jakąś reklamę na Stadionie). Popytajcie Piotrka jak mu idzie szukanie spnsorów, nawet tych drobnych. Jeśli już ktoś daje kasę to z sentymentu, mało który bizmesmen jednak kieruje się sentymentem większość patrzy na rachunek ekonomiczny. Przedsiębiorca z NH który ma dać 1000zł za reklamę na bilecie myśli sobie co ja z tego będe miał?? Czy nie lepiej za tę kasę zrobić własne ulotki i rozdawać je na ulicach, zapewniam was, że koszt będzie mniejszy a siła rażenia takiejgo przekazu większa. Ilu z Was jest w stanie powiedzieć kto się reklamowal na biletach w zeszłym roku ( z pamięci bez zagladania do swoich zbiorów:))?

Awatar użytkownika
HDS

Postautor: HDS » czw sie 04, 2005 10:29 am

Centrum europejskiej księgowości i centralę zarządzania kadrami na Europę chce utworzyć w Krakowie międzynarodowy koncern Philip Morris - dowiedzieliśmy się nieoficjalnie.Po dobrej informacji z Niemiec (o budowie fabryki MAN-a w Niepołomicach piszemy na stronach ogólnopolskich), mamy kolejną budującą wiadomość. - W Krakowie powstanie zaplecze kadrowe dla wielkiego tytoniowego koncernu. Zatrudnienie znajdzie pół tysiąca pracowników - usłyszeliśmy w środę od jednego z urzędników, którzy rozmawiali z PhM o nowych inwestycjach. - To jeszcze wiadomość niepotwierdzona, więc nie znamy więcej szczegółów - zaznaczono. Wiadomo za to, że Kraków powoli wyrasta na miasto usług - przed rokiem powstało centrum rozliczeniowe Lufthansy, które zatrudnia ponad 200 osób, w Capgemini pracuje ponad 400. Marszałek małopolski Janusz Sepioł, oceniając dla nas zainteresowanie inwestorów województwem, podkreślał poprawiające się wciąż wskaźniki ekonomiczne regionu. - Mamy najniższą stopę bezrobocia w Polsce [około 14 proc. - red.]. Do tego świetnie wypadamy w rankingach edukacyjnych. Dla zagranicznych inwestorów szczególnie ważna jest łatwość pozyskania dobrze wyszkolonych pracowników - przyznaje. Philip Morris w Krakowie ma dziś fabrykę papierosów. Dotąd zainwestował w Polsce około pół miliarda dolarów.

Ehhh gdyby nie ta pieprzona ustawa zakazujaca firmom tytoniowym promowania sie przez sport... :(

BuA SPW

Postautor: BuA SPW » czw sie 04, 2005 11:11 am

Wstrętne cepy z gazet, nie w Krakowie mają, tylko w Hucie fabrykę papierosów, która jeszcze kilka lat wstecz zasmradzała pobliskie osiedla..
Obrazek

tomnh

Postautor: tomnh » czw sie 04, 2005 12:22 pm

Może się narażę...
A może też zostanie to uznane za wyraz własnego poglądu, ale szanując poglądy innych trzeba mieć też umysł krytyczny. Jeżeli coś jest ewidentną głupotą (a w przypadku wypowiedzi Robina wiele osób podniosło wiele argumentów) to nie można tego rozpoznawać jako poglądów. A najprościej: nie mylmy poglądów z bzdurami i opiniami nie popartymi wiedzą na dany temat. Zwłaszcza, że z tego co wiem, mają podstawę polityczną. Więcej nic nie powiem w tym temacie.
Sorki za OT.

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » czw sie 04, 2005 12:31 pm

TomNH Zgadzam się z Tobą.

A co do tego MAN nasuwa mi sie jedno pytanie: Ale dlaczego nie możemy spróbować :?: ...

Marcin_SuchaBeskidzka

Postautor: Marcin_SuchaBeskidzka » czw sie 04, 2005 12:45 pm

tomnh, spokojnie, póki co, to naraża tu się tylko Robin i - w jakimś małym stopniu - ja, idąc choć troszkę pod prąd :)

EDIT: O, przepraszam, zwracam honor - dopiero teraz zauważyłem post admina. Jestem zbudowany całą jego treścią, naprawdę szczerze gratuluję.

Awatar użytkownika
dziadekrk

Postautor: dziadekrk » czw sie 04, 2005 3:22 pm

HDS pisze:tak - jasne - cinquecento też ma być produkowane w Polsce i w zwiazku z tym odrazu Fiat ma zacząć sponsorować jedenastkę z NH?(...)

Różnica między Fiatem a MAN-em jest taka, że Fiata robią w Tychach, a MAN-a będą produkować rzut kamieniem od NH. Tak przy okazji wspomnę tylko, że Opel swoją fabrykę chciał zbudować w Krakowie, ale nasi zacni włodarze spod znaku jeszcze bodaj Lassoty zapewniali inwestorom takie warunki, że Opel uciekł do Gliwic. Kto mówi, że to ma być dziś, teraz?? Oczywiście jest to perspektywa kilku lat.

snuff pisze:A dlaczego niby MAN miałby inwestować w Hutnika??? (...)

A dlaczego Bayern jest sponsorowany przez Opla?? A dlaczego Telefonika zainwestowała w Wisłę?? Przecież nie liczyła chyba, że kibice zaczną kupować od nich kable...
Puśćmy na chwilę wodze fantazji: Wchodząc z porządną kasą w Hutnika, za dwa lata ma się prawie na 100% ekstraklasę. Utrzymanie klubu na najwyższym ligowym poziomie (występy w europejskich pucharach) jest kilka (jeśli nie kilkanaście) razy tańsze niż w Bundeslidze.

snuff pisze:(...)W tym upatruje nadzieje na to, że Mittal wreszcie się zdecyduje dać kasę na klub bo to może poprawić jego nie korzystny wizerunek na terenie NH na czym zapewne mu zależy.(...)

A dlaczego miałoby mu na tym zależeć, sprzedaż stali przecież przez to nie wzrośnie??

snuff pisze:(...)Ilu z Was jest w stanie powiedzieć kto się reklamowal na biletach w zeszłym roku (...)
A jesteś mi w stanie powiedzieć jakie reklamy widziałeś wczoraj po dzienniku?? Nawet jak nie oglądałeś, to uwierz, że mało kto z tych co oglądali byłby w stanie wymienić chociaż połowę. Reklama działa na podświadomość. Jej głównym zadaniem jest wyrobienie marki.

OŻÓG 1950 pisze:TomNH Zgadzam się z Tobą.
(...)A co do tego MAN nasuwa mi sie jedno pytanie: Ale dlaczego nie możemy spróbować :?: ...

Otóż to!!
Obrazek

Awatar użytkownika
snuff

Postautor: snuff » czw sie 04, 2005 4:57 pm

snuff pisze:A dlaczego niby MAN miałby inwestować w Hutnika??? (...)

A dlaczego Bayern jest sponsorowany przez Opla?? A dlaczego Telefonika zainwestowała w Wisłę?? Przecież nie liczyła chyba, że kibice zaczną kupować od nich kable...
Puśćmy na chwilę wodze fantazji: Wchodząc z porządną kasą w Hutnika, za dwa lata ma się prawie na 100% ekstraklasę. Utrzymanie klubu na najwyższym ligowym poziomie (występy w europejskich pucharach) jest kilka (jeśli nie kilkanaście) razy tańsze niż w Bundeslidze.

snuff pisze:(...)W tym upatruje nadzieje na to, że Mittal wreszcie się zdecyduje dać kasę na klub bo to może poprawić jego nie korzystny wizerunek na terenie NH na czym zapewne mu zależy.(...)

A dlaczego miałoby mu na tym zależeć, sprzedaż stali przecież przez to nie wzrośnie??

snuff pisze:(...)Ilu z Was jest w stanie powiedzieć kto się reklamowal na biletach w zeszłym roku (...)
A jesteś mi w stanie powiedzieć jakie reklamy widziałeś wczoraj po dzienniku?? Nawet jak nie oglądałeś, to uwierz, że mało kto z tych co oglądali byłby w stanie wymienić chociaż połowę. Reklama działa na podświadomość. Jej głównym zadaniem jest wyrobienie marki.

1. Bo Bayern i Wisła to w swoich krajach są potęgi piłkarskie i legendy.
2. Napisałem dlaczego liczę na Mittala, może on chcieć poprawić swój wizerunek wśród mieszkańców NH z której to wywodzi się wielu jego pracowników. Może chcieć pokazać, że nie jest takm złym kapitalistom ktory przyszedł do Huty i nic innego oprócz słupków wzrostu go nie obchodzi.
3.Nie mieszaj rekalmy telewizyjnej z reklamą powiązaną z marką. Przeciez każdy wie, że Wisła ma za sponsora ERĘ ( od dziś Tyskie) a KSC Comarch.

Awatar użytkownika
dziadekrk

Postautor: dziadekrk » czw sie 04, 2005 6:22 pm

1. No i co z tego?? Hutnik jest legendą dla nas, a sponsor jest po to, żeby zrobić z niego potęgę piłkarską. Nie jest to niemożliwe, czy Groclin jest legendą polskiej piłki?? :lol: A potęgą piłkarską na nasze warunki jest.
2. Ale ja nie pytałem czemu liczysz na Mittala, tylko pytałem czemu miałoby mu zależeć na poprawie wizerunku. Sam mapisałeś:
(...)Sponsor musi mieć pewne korzyści z tego, że daje nas kasę.
(...)mało który bizmesmen jednak kieruje się sentymentem większość patrzy na rachunek ekonomiczny.

3. Czemu wszyscy nie mieliby wiedzieć, że sponsorem Hutnika jest MAN??
Obrazek