Stadion Hutnika - zarządcy, remonty, perspektywy.

Wszystko o nowym, NASZYM Hutniku.

Moderatorzy: dUfio, majlech, lucero

JOK_NH

Re: Stadion Hutnika - zarządcy, remonty, perspektywy.

Postautor: JOK_NH » śr lis 20, 2024 2:47 pm

dUfio

Postautor: dUfio » czw lis 21, 2024 10:47 am

zajrzałem do projektu budzetu Krakowa na rok 2025
https://www.krakow.pl/aktualnosci/28888 ... 5_rok.html

i faktycznie jest tam ujęte 600 tys dla Hutnika

ZIS/S1.177/24 Przebudowa Stadionu Miejskiego KS Hutnik 926 92601 ZIS 600 000 600 000

ale łaski nie robia. kasa w budzecie ma sie znalezc tez na inne obiekty np:

KS Grębałowianka - modernizacja obiektów sportowych - 2 mln
Budowa krytej pływalni na terenie KS Clepardia - 13 mln
Modernizacja obiektów RKS Juvenia 4,6 mln
Budowa boiska treningowego z sztuczną nawierzchnią na obiekcie Centrum Aktywnego Wypoczynku KS Borek 3,3 mln
Modernizacja obiektów KS Bronowianka - 4,5 mln
KS Korona, ul. Kalwaryjska - modernizacja basenu - 1 mln
4 KS Bieżanowianka - budowa parkingu wraz z infrastrukturą towarzyszącą - 1 mln

oczywiscie te 0,6 mln to kropla w morzu potrzeb, gdyby faktycznie powazniejsza modernizacja miala miejsce to pochlonie wiecej kasy niz ta na mniejsze kluby razem wzięte. Co beedzie -zobaczymy. Natomiast przy powyzszych projektach nie ma nigdzie glosow w necie (glownie wislakow) "po co komu kolejny obiekt sportowy"
jedyne wyjscie to lobbowac, naciskac i przede wszystkim nie dac wmowic sobie, ze "po co nam" "nie nalezy sie nam"
rownolegle TRZEBA walczyc o przystosowanie obiektow na ewentualna 1 lige zeby to miec z glowy nawet zanim bysmy awansowali, od swiatla zacyznajac (potem bedzie mozna je komus sprezentowac, tak jak my dostalismy z Kałuzy)

bn

Postautor: bn » czw lis 21, 2024 7:10 pm

dUfio pisze:zajrzałem do projektu budzetu Krakowa na rok 2025
https://www.krakow.pl/aktualnosci/28888 ... 5_rok.html

i faktycznie jest tam ujęte 600 tys dla Hutnik
ZIS/S1.177/24 Przebudowa Stadionu Miejskiego KS Hutnik 926 92601 ZIS 600 000 600 000

(...)

Co beedzie -zobaczymy
.

Z dalszej części dokumentu wynika że to kasa na projekt nowego stadionu a właściwie część kasy bo rozpisali że projekt ma być dopiero gotowy w 2026:

Wykonane prace przygotowawcze do realizacji inwestycji.
Numer zadania: ZIS/S1.177/24
Nazwa zadania: Przebudowa Stadionu Miejskiego KS Hutnik
Finansowanie w 2025 r.: 600 000 zł
Faza procesu inwestycyjnego w 2025 r.: P
Lata realizacji: 2024 – 2026
Jednostka realizująca: ZIS
Całkowity zakres rzeczowy: wg WPF
Zakres rzeczowy w 2025 r.:
1) Ogłoszenie zamówienia publicznego na opracowanie dokumentacji projektowej.
2) Zawarcie umowy na opracowanie dokumentacji projektowej.
3) Rozpoczęcie opracowania dokumentacji projektowej.
Efekt w 2025 r.:
Rozpoczęte opracowanie dokumentacji projektowej
.

wojo77

Postautor: wojo77 » czw lis 21, 2024 7:21 pm

Niestety im mniejszy się okaże tym wièksza szansa na powodzenie, te 8 tysięcy super ale wolę mniejszy , najlepszy na 5 plus rozbudowa na ew.puchary z punktu budowlańca......

dUfio

Postautor: dUfio » czw lis 21, 2024 7:51 pm

wojo77 pisze:Niestety im mniejszy się okaże tym wièksza szansa na powodzenie, te 8 tysięcy super ale wolę mniejszy , najlepszy na 5 plus rozbudowa na ew.puchary z punktu budowlańca......

jesli calosc to 8 tysięcy to upraszczajac dwie trybuny po 2,5 tys wzdłuż boiska i dwie po 1,5 tys za bramkami

z tego co mowiono to ewentualna budowa miała by być realizowana etapami, tak zeby caly czas mozna bylo grac na SS

zapewne na początek by miala byc robiona trybuna główna od strony klasztoru - na 2,5 tys, wiec nie byloby problemy zeby obecna z budynkiem klubowym byla nadal uzywana i dla kibicow i dla pilkarzy i dla calego klubu. Gdyby zostala zakonczona tak zeby sie tam wyprowadzic na stale mozna by sie zabrac za wyburzanie budynku klubowego, potem pozostale trybuny, potem sektor gosci

w bardzo optymistycznej wersji nawet przy braku ukonczonego obiektu moze sie za kilka lat uda miec chociaz cos takiego jak w Stalowej Woli - czyli dwie nowe trybuny i sektor gosci na starej bryle, a z czasem rozbudowa...

miala to wygladac tak
https://stadiony.net/pic-projects/stadi ... wola09.jpg
a wyglada jak wiadomo
https://stadiony.net/pictures/stadiums/ ... wola01.jpg

choc moje wymagania są tak zanizone przez rzeczywistosc, ze nawet ta jedna porządną trybuną na 2,5 tys i swiatlem na początek bym nie pogardził

na pewno jesli juz niwelowac pojemnosc z 8 do np 5 to z jednoszczesna tymczasowym zaniechaniem robienia dwoch trybun za bramka, bo 4-5 tys tysieczny obiekt z trybunami dookola wygladalby niewiele lepiej niz obecna trybunka

oczywiscie towszystko to tylko nasze teoretyzowanie bo licza sie fakty, pieniadze realnie przeznaczone i wydane i wbite łopaty

teraz jest 600 tys, a gdy w marcu prezentowano koncepcje mialo to wygladac tak

Na dokończenie ww. zadania (opracowania projektu budowlanego oraz dokumentacji wykonawczej) w Wieloletniej Prognozie Finansowej Miasta Krakowa zaplanowane jest 2 400 000 zł na 2025 rok.

dUfio

Postautor: dUfio » pn gru 02, 2024 4:13 pm

z htv:

klub naciska na miasto, żeby przystosować stadion do wymogów 1 ligi jak najszybciej (przede wszystkim swiatlo), żeby to miec z glowy, niezaleznie od tego czy Hutnik awansuje czy nie

wstepna kalkulacja kosztu to niewiele ponad 2 mln

kolejne spotkanie z miastem 9 grudnia

bardzo slusznie, powodzenia!

gdyby sie udalo niewykluczone, ze po awansie by grala u nas Wieczysta

luke.krak

Postautor: luke.krak » pn gru 02, 2024 6:18 pm

Dobra karta przetargowa(Wieczysta) w rozmowach z miastem. Załatwili by dwie pieczenie na jednym ogniu. Raz że uciszą na chwilę kibiców Hutnika ze stadionem i kupią sobie czas na te projekty itd. a dwa Wieczysta będzie miała dodatkową opcję w rozgrywaniu meczu w Krakowie co jest niemal pewne że awansują

JOK_NH

Postautor: JOK_NH » pn gru 02, 2024 10:07 pm

Z tym uciszeniem, to myślę że za duże słowo. Faktem jest, że będą szukać czasu i taki zabieg im na to pozwoli, ale nas też nie zablokuje w pewnych kwestiach infrastrukturalnych, jeżeli chodzi o wymogi chociażby w pierwsszej lidze, nie wspominając o poprawieniu frekwencji, byciem "graczem" w czasie antenowym, itd. Myślę, że w naszym obecnym położeniu, to jednak sytuacja win=win. No przynajmniej na chwilę obecną. A kwestia nowego stadionu ma być dalej w grze.

ksh72

Postautor: ksh72 » wt gru 03, 2024 9:03 am

Żeby Wieczysta nie wpadła na ten sam pomysł, że miasto przystosuje jej stadion, bo mają duże szanse na awans, a w przypadku naszego awansu to my u nich ewentualnie będziemy grali. 8)

dUfio

Postautor: dUfio » wt gru 03, 2024 9:16 am

ksh72 pisze:Żeby Wieczysta nie wpadła na ten sam pomysł, że miasto przystosuje jej stadion, bo mają duże szanse na awans, a w przypadku naszego awansu to my u nich ewentualnie będziemy grali. 8)

sportowo by to było (niestety) logiczniejsze, niemniej chyba tam jest po prostu wiecej do roboty (bo u nas juz cos tam jest typu zaplecze dla oświetlenia czy podgrzewania murawy)

luke.krak

Postautor: luke.krak » wt gru 03, 2024 10:10 pm

Ale to my mamy Jubileusz i przedstawiciele miasta się na nim pojawią i coś muszą powiedzieć :wink:

dUfio

Postautor: dUfio » wt gru 10, 2024 9:22 am

W przypadku awansu Wieczystej do 1. Ligi klub prowadzony przez Sławomira Peszkę planuje rozgrywanie meczów domowych na stadionie Wisły Kraków przy Reymonta. Drugą opcją jest... stadion w Sosnowcu. Mniej prawdopodobny wariant zakłada grę na obiekcie Hutnika.
Wieczysta ma w planie modernizację swojego obiektu, jednak miasto w budżecie na 2025 rok nie zaplanowało na ten cel ani złotówki.
TVP Sport

Awatar użytkownika
metal
Site Admin
Kontakt:

Postautor: metal » wt gru 10, 2024 10:49 am

dUfio pisze:
Wieczysta ma w planie modernizację swojego obiektu, jednak miasto w budżecie na 2025 rok nie zaplanowało na ten cel ani złotówki.
TVP Sport

Urzeka mnie, że autor nie widzi absurdu tej historii.

Ja mam w planie remont mojej kuchni, ale miasto też nie zaplanowało na ten cel środków.
ObrazekStaram się pisać poprawnie po polsku!

dUfio

Postautor: dUfio » wt gru 10, 2024 2:39 pm

metal pisze:
dUfio pisze:
TVP Sport

Urzeka mnie, że autor nie widzi absurdu tej historii.

Ja mam w planie remont mojej kuchni, ale miasto też nie zaplanowało na ten cel środków.

Mogą za swoje. Ty też:p

wojo77

Postautor: wojo77 » śr gru 11, 2024 7:26 am

Wczoraj gdzieś czytałem że wisła płaci za jeden mecz 202tys.złotych, wieczysta zapłaci mniej bo pewnie cześć stadionu wynajmą nie mniej jednak przyda sie Kwietniowi wieczenie portfela i może w końcu trzeba będzie płacić za bilety :P