Stadion Hutnika - zarządcy, remonty, perspektywy.

Wszystko o nowym, NASZYM Hutniku.

Moderatorzy: dUfio, majlech, lucero

ksh72

Re: Stadion Hutnika - zarządcy, remonty, perspektywy.

Postautor: ksh72 » pn lis 04, 2024 9:19 am

dUfio pisze:w ogolenie to nie wiem, czy juz na same baraze nie ma wymogu posiadania swiatel.

"Drużyny, które zajmą 1 i 2 miejsce w końcowej tabeli 2. Ligi będą uczestniczyć w rozgrywkach 1. Ligi w następnym sezonie. Drużyny, które zajmą 3, 4, 5 i 6 miejsce w tabeli rozgrywek 2. Ligi rozegrają mecze barażowe o awans do rozgrywek 1. Ligi, przy czym kluby, które zajmą 3 i 6 miejsce w tabeli, rozegrają między sobą 1 mecz. Gospodarzem meczu będzie klub, który zajął 3 miejsce w tabeli rozgrywek. Natomiast, kluby, które zajmą 4 i 5 miejsce w tabeli, rozegrają między sobą 1 mecz. Gospodarzem tego meczu będzie klub, który zajął 4 miejsce w tabeli rozgrywek. Zwycięzcy tych meczów rozegrają między sobą 1 mecz. Gospodarzem tego meczu będzie klub zajmujący wyższe miejsce w tabeli rozgrywek. Zwycięzca tego meczu będzie uczestniczył w rozgrywkach 1. Ligi w następnym sezonie.

Do udziału w meczach barażowych uprawnione będą wyłącznie kluby, które zajmą w rozgrywkach 2. Ligi 3, 4, 5 i 6 miejsce w tabeli i uzyskają licencję uprawniającą do udziału w rozgrywkach 1. Ligi w następnym sezonie. W przypadku gdy klub, który zajmie 3, 4, 5 lub 6 miejsce w tabeli 2. Ligi i nie przystąpi do meczów barażowych, zastosowanie mają odpowiednie przepisy związkowe w sprawie zasad uzupełniania klas rozgrywkowych. Drużyny, które zajmą miejsca 15-18 w tabeli rozgrywek 2. Ligi, spadną do rozgrywek właściwej terytorialnie grupy 3. Ligi, w których będą uczestniczyć w następnym sezonie. Drużyny, które zajmą miejsca 13 i 14 w tabeli rozgrywek 2. Ligi rozegrają mecze barażowe o udział w rozgrywkach 2. Ligi z drużynami wicemistrzów 3. Ligi."

https://prawosportowe.pl/a/regulamin-ro ... n-20242025

dUfio

Postautor: dUfio » pn lis 04, 2024 9:32 am

No właśnie, a u nas było tak:

11. Komisja postanowiła przyznać klubowi Hutnik Kraków (na stadionie zastępczym przy ul. Kresowej 1 w Sosnowcu)

Sama 1 liga wiadomo, że tam. A baraż? Obawiam się że też, ten o 18:45 na pewno

stazyja69

Postautor: stazyja69 » pn lis 04, 2024 10:04 am

Czyli zostanie nam celować w 5-6 miejsce.
I ewentualne dwa wyjazdy na baraże.

dUfio

Postautor: dUfio » pn lis 04, 2024 10:08 am

Czuję baraż z wieczysta na reymonta

bn

Postautor: bn » pn lis 04, 2024 4:42 pm

Gdyby nam mieli kazać grać baraż u siebie w Sosnowcu, to byłby duży przerost formy nad treścią. To są mecze drużyn drugoligowych, więc niby czemu mielibyśmy nagle spełnić normy pierwszoligowe. O ile w ogóle będzie taka sytuacja, powinni nasz mecz ustawić o 17:45 ew. 17:30 i powinno wystarczyć.

Inna sprawa, że mało który klub walczący o pierwszą ligę na poważnie nie ma jeszcze oświetlenia. Ostatni raz taki przypadek był chyba w 2018 roku. Garbarnia zagrała baraż o I ligę przy Rydlówce z Pogonią Siedlce i nie było z tym problemu. Dopiero na I ligę się przenieśli na Reymonta.

dUfio

Postautor: dUfio » pn lis 04, 2024 5:20 pm

bn pisze:Gdyby nam mieli kazać grać baraż u siebie w Sosnowcu, to byłby duży przerost formy nad treścią. To są mecze drużyn drugoligowych, więc niby czemu mielibyśmy nagle spełnić normy pierwszoligowe. O ile w ogóle będzie taka sytuacja, powinni nasz mecz ustawić o 17:45 ew. 17:30 i powinno wystarczyć.

Inna sprawa, że mało który klub walczący o pierwszą ligę na poważnie nie ma jeszcze oświetlenia. Ostatni raz taki przypadek był chyba w 2018 roku. Garbarnia zagrała baraż o I ligę przy Rydlówce z Pogonią Siedlce i nie było z tym problemu. Dopiero na I ligę się przenieśli na Reymonta.

nie było takiej sytuacji, wiec nie było podobnych dyskusji. teraz, przynajmniej patrzac na tabele niemal na koniec rundy, w walkę o awans/baraze zaangazowane są az 4 druzyny bez świateł na swoim stadionie: Hutnik, Pogoń, Wieczysta i Skolwin. Jakby sezon zakoncyzl sie takim uklad jak dzis u siebie gralaby Wieczysta i Hutnik. Baraze ustalone są na 11 czerwca wiec na dzien roboczy. W poprzednim sezonie bylo podobnie i mecze zagrano o 16 i 18:45, tak, zeby w przypadku dogrywki nie nalozyly sie na siebie - bo oba chce pokazac tvp, ktora ma decydujacy wplyw na wiekszosc terminow meczow w tej lidze, wiec z barazami pewnie bedzie podobne.
nie majacym swiatla pomaga troche pozny zachod slonca w czerwcu, ale rozpoczecie meczu nawet wtedy bedzie mozliwe najpozniej o 17:45 (zeby z ewentualnymi karnymi sie wyrobic przed zachodem slonca, ktory tego dnia jest o 20:49). Ale wtedy poprzedni mecz musialby sie zaczac o 15 - jesli tvp by chciala miec pewnosc pokazania w calosci obu spotkan. Czy pojdzie na to, tego nie wiemy. Wiemy, ze jesli chodzi o terminy/godziny tvp ma decyzujacy wplyw i ma gdzies potrzeby klubow, o cyzm swiadczy chocby toze miedzy meczem z Resovia i Piastem mielismy 2 dni odpoczynku
na pewno nasz obecny obiekt spelnia wymogi 2 ligi i nie spelnia 1. Jak jest z barazami, tego nie wiem. Niemniej to kolejny argument zeby dzialania na rzecz odzyskania jupiterow zaczac wczesniej niz pare dni przed ustaleniem przez pzpn godzin barazy, w ktorych mam nadzieje zagramy, najlepiej oba u nas

Awatar użytkownika
Winnetou

Postautor: Winnetou » pn lis 04, 2024 5:30 pm

W 5.kolejce była porażka z Wieczystą 1-7. 11 kolejek później oni są na 3., a my na 4.miejecu. Chyba nikt wtedy nie wyobrażał sobie takiego scenariusza.

JOK_NH

Postautor: JOK_NH » pn lis 04, 2024 6:13 pm

dUfio pisze:

nie było takiej sytuacji, wiec nie było podobnych dyskusji. teraz, przynajmniej patrzac na tabele niemal na koniec rundy, w walkę o awans/baraze zaangazowane są az 4 druzyny bez świateł na swoim stadionie: Hutnik, Pogoń, Wieczysta i Skolwin.

A to światło, co oni teraz mają, to jest za małe na licencję w pierwszej lidze? Ja właśnie myślałem o czymś takim tymczasowo, w oczekwianiu na stadion.

luke.krak

Postautor: luke.krak » pn lis 04, 2024 6:24 pm

Tak jest, niech nam miasto da chociaż światła jak już sępią na stadion! Koniec z graniem meczy o 12 bo to porażka

dUfio

Postautor: dUfio » pn lis 04, 2024 6:43 pm

JOK_NH pisze:
dUfio pisze:

nie było takiej sytuacji, wiec nie było podobnych dyskusji. teraz, przynajmniej patrzac na tabele niemal na koniec rundy, w walkę o awans/baraze zaangazowane są az 4 druzyny bez świateł na swoim stadionie: Hutnik, Pogoń, Wieczysta i Skolwin.

A to światło, co oni teraz mają, to jest za małe na licencję w pierwszej lidze? Ja właśnie myślałem o czymś takim tymczasowo, w oczekwianiu na stadion.

Coś mają ale chyba nawet na drugą ligę się nie nadaje bo wszystko w tym sezonie grali za dnia.

Awatar użytkownika
snuff

Postautor: snuff » sob lis 16, 2024 5:39 am

Wandyta

Postautor: Wandyta » ndz lis 17, 2024 6:01 pm

luke.krak

Postautor: luke.krak » ndz lis 17, 2024 9:58 pm

A na co mogą liczyć te większe? Powstały koncepcje budowy stadionów Hutnika i Wieczystej.

ŁS: Planujemy przygotowanie projektu budowlanego dla stadionu Hutnika, co ma potrwać około dwóch lat. Na Wieczystą na razie nie ma pieniędzy. Będziemy rozmawiać z właścicielem, zastanawiać się nad odchudzeniem projektu, realizowaniem go etapami.

Czy rzeczywiście na Wieczystej musi powstać podziemny parking? Takie elementy mnożą koszty.

ŁS: Niekoniecznie jest potrzebny, więc jest to temat do dyskusji. Chcemy rozmawiać z właścicielem o możliwości współfinansowania przez niego nowego obiektu.

Hutnik posiada listę koniecznych spraw do załatwienia, gdyby na horyzoncie pojawiła się gra w I lidze na Suchych Stawach. Tam chodziło m.in. o nowy monitoring, oświetlenie.

TM: Jeżeli Hutnik awansowałoby do I ligi, a myśli o rozwoju sportowym, to wiemy, ile mogłoby kosztować przystosowanie obecnego obiektu do wymogów licencyjnych. To około 2 miliony złotych. Należałoby sprawdzić przed uruchomieniem system podgrzewania murawy, zainstalować nowy monitoring i wprowadzić system elektronicznego dostępu kibiców. Zbieramy też informacje o słupach oświetleniowych, które spełniałby wszystkie wymogi.

To mnie ZIS zaskoczył...

dUfio

Postautor: dUfio » pn lis 18, 2024 10:33 am

JOK_NH

Postautor: JOK_NH » pn lis 18, 2024 10:35 am

Szczerze mówiąc, to też byłem zdziwiony in plus tą wypowiedzią, choć dalej jestem stadionosceptykiem :lol: .
Generalnie, to fajnie, że kolejność jest zachowywana, tylko zaraz się okaże, że typ który to mówił "postanowił kontynuować karierę zawodową poza strukturami ZiS" :lol: .