02.03.2025 Hutnik Kraków -Skra Częstochowa g.12

Wszystko o nowym, NASZYM Hutniku.

Moderatorzy: dUfio, majlech, lucero

wojo77

Re: 02.03.2025 Hutnik Kraków -Skra Częstochowa g.12

Postautor: wojo77 » pn mar 03, 2025 11:48 am

snuff pisze:MM taki jest, ale mam wrażenie że nie mówi niczego czego nie ma przemyślanego. Prawda jest taka, że mamy słabszy skład niż na jesieni i on tylko to stwierdza. Mówił też co wato podbić, że jak będzie dobra sytuacja to będą się bić o awans - chyba chciał zdjąć presję z młodych.

Zastanawiam się na ile ta wypowiedź jest przemyślana w ogólnym kontekście. Jak ktoś nie zagląda tu na forum to może sobie pomyśleć że zarząd a przede wszystkim Właściciel P. Sztuczkowski nie zrobił za wiele. Gość może pomyśleć po co mam dawać co miesiąc jak i tak tego nie doceniają i narzekają. Ja na jego miejscu bym się lekko zdenerwował. Niech Musiał narzeka do zarządu a nie wylewa swoje żale publicznie bo trochę z tym lamentem przesadza, niczemu to nie służy jak tylko zabezpiecza jego dupę. Ostatnio mówił że potrzebuję skrzydło i dziewiątkę o Kendim już wtedy wiedział. Za Górskiego zagrał Semik i się sprawdził więc było to niepotrzebne

dUfio

Postautor: dUfio » pn mar 03, 2025 1:05 pm

luke.krak pisze:To jak widać że zaciskanie pasa jest konkretne. )

Czy ja wiem czy zaciskanie pasa
Kuzim to pewnie kontrakt podobny do Rakelsa. Wilak na pewno kasuje więcej niż Glogo
Kontuzjowanym też trzeba płacić.
Jakby było wielkie zaciskanie to byśmy niebrali gości z takim cv

Każdy trener który przychodzi do Hutnika wie jak ten klub funkcjonuje, więc nie wiem czemu MM taki zdziwiony, a jest tu już trzecią rundę

Co do meczu poza wygrana najbardziej cieszy gol "Sernika", pierwszy autorstwa wychowanka Świętego. Historia dzieje się na naszych oczach

1979

Postautor: 1979 » pn mar 03, 2025 3:30 pm

dUfio pisze:
Kontuzjowanym też trzeba płacić. h

Właśnie zawsze mnie to interesowało. Normalnie jest tak ,że pierwszy miesiąc płaci pracodawca, a później ZUS z obniżoną stawką ,bodajże o 20%. W klubach piłkarskich jest inaczej czy jak? Jeżeli taki Kędziora nie zagra 4 miesiące, to klub wypłaca mu pensje co miesiąc ,czy przejmuje wynagrodzenie Ubezpieczalnia?bo chyba opłacane sa wszystkie składki.
od swych narodzin przez wszystkie lata
NA ZAWSZE Hutnik
powstrzyma nas tylko koniec świata

BYLISMY - JESTESMY - BEDZIEMY

pawcio

Postautor: pawcio » pn mar 03, 2025 3:50 pm

1979 pisze:
dUfio pisze:
Kontuzjowanym też trzeba płacić. h

Właśnie zawsze mnie to interesowało. Normalnie jest tak ,że pierwszy miesiąc płaci pracodawca, a później ZUS z obniżoną stawką ,bodajże o 20%. W klubach piłkarskich jest inaczej czy jak? Jeżeli taki Kędziora nie zagra 4 miesiące, to klub wypłaca mu pensje co miesiąc ,czy przejmuje wynagrodzenie Ubezpieczalnia?bo chyba opłacane sa wszystkie składki.

Z tego co wiem to co do zasady piłkarze nie są zatrudniani na podstawie umowy o pracę. Tylko kontraktów pełnych jakichstam machlojek. Standardem podobno są dwie umowy - jedna za jakieś psie pieniądze na właśnie jakieś uprawianie sportu, a druga na bogato na prawa do wizerunku, bo tak się bardziej opłaca że względów podatkowych zapewne. Tak czy inaczej - standardem jest że kluby płacą kontuzjowanym

lucero

Postautor: lucero » pn mar 03, 2025 5:37 pm

wojo77 pisze:A ja już nie trawie musiałowych wypocin. Zamiast się cieszyć po wygranej i fajnym debiucie 16 latka to zabiera morale piłkarzom pierdoląc że gramy o utrzymanie. Czy on kiedykolwiek powiedział coś optymistycznego bo nie pamiętam?

Po odejściu Wrobla mowil ze drużyna się osłabiła a na szpicy trzeba będzie wystawić Głogowskiego, który owszem jest zdolnym chłopakiem ale to melodia przyszłości. Po pół roku jak wzieliśmy w sumie dwóch napastników okazuje się, iż znów jesteśmy słabsi. Rakels przez pół roku nic nie pokazał, ale jego odejście to znów osłabienie... nie sposób trzymać jednak strony Prezesa, który spogląda na to bardziej trzeźwym okiem.

Od Prezesa natomiast warto dowiedzieć się dlaczego Cognor woli 2 zamiast 1 ligę, czy rzeczywiście jedynym sposobem spinania budżetu jest sprzedaż młodych i/lub PJS a zapraszając kogos z Agademii zapytać konkretnie, na jakim etapie po tylu latach jest poziom konkretnych roczników. Może ta młodzież plus kilku wyjadaczy to jest poziom 1ligowy pomimo aktualnego braku ambicji sportowych klubu.

Fan Club Kościuszkowskie

Postautor: Fan Club Kościuszkowskie » pn mar 03, 2025 6:17 pm

Jak poważny trener, może powiedzieć, że jego drużyna nie ma ambicji sportowych po pierwszym meczu rundy ?
Uderzył w klub, piłkarzy, właściciela i nas kibiców za jednym razem...
Wierzę, że to nieprzemyślana wypowiedź, choć trudno mi to przychodzi :?

luke.krak

Postautor: luke.krak » pn mar 03, 2025 7:53 pm

Faktycznie może przesadziłem że zaciskanie pasa jest konkretne ale udzieliło mi się po marudzeniu trenera bo troszkę ma rację ale też nie do końca :wink: z jednej strony chłopina prawdę powiedział co myśli z drugiej uwalił trochę apetyty na 1 ligę bo skoro trener nie wierzy to piłkarze mają uwierzyć i kibice? No kurde sam już nie wiem co o tym myśleć. Chyba że faktycznie przed Wieczystą sobie rozkminił że ściągnie uwagę i presję na siebie skubaniec jeden :lol:

Andrew

Postautor: Andrew » pn mar 03, 2025 9:55 pm

dUfio pisze:
luke.krak pisze:To jak widać że zaciskanie pasa jest konkretne. )

Czy ja wiem czy zaciskanie pasa
Kuzim to pewnie kontrakt podobny do Rakelsa. Wilak na pewno kasuje więcej niż Glogo

Konkraktow wiadomo nie znamy, ale przy wypozyczeniach z jakas tam gwarancja minut to bardzo często macierzysty klub placi duza czesc kontraktu, wiec jest mozliwe ze Hutnik placi Wilakowi podobnie jak Glogowskiemu. Natomiast niechce mi sie wierzyc ze Kuzimski dostal jakis gwiazdorski kontrakt u nas, czyli mowa o zarobkach Tarasovsa czy Urbanczyka. Niemniej zaciskanie pasa to raczej napewno nie, jedynie moim zdaniem troszke mogli zejsc z pensji.

Awatar użytkownika
Winnetou

Postautor: Winnetou » wt mar 04, 2025 6:59 am

Dajcie już spokój trenerowi Musiałowi z tym co powiedział, a czego nie powiedział, bo wygląda to w stylu, jak w szkole Pani na polaku zadawała pytanie: "Co poeta miał na myśli". Mnie bardziej nurtuje dlaczego po meczu nie przyszedł przybić piątki.

Generalnie Musiał zdaje egzamin. W lipcu miał skład gorszy niż w sezonie 2023/24, a teraz jeszcze słabszy niż pół roku temu. A wyniki są coraz lepsze.

Co do meczu to fajnie, że wygraliśmy, ale Skra jest drużyną z łapanki. Nie była wymagającym przeciwnikiem. A takie prezenty co otrzymali w pierwszej połowie, gdy piłka przeszła wzdłuż naszej bramki i w drugiej połowie prezent od Hoya, to drużyna ciut lepsza od razu by wykorzystała.

W tym meczu mieliśmy dużo szczęścia i sędziego aptekarza, bo takiego karnego większość by nie uznała.

Wszyscy nasi piłkarze zagrali dobrze, ale moim zdaniem na wyróżnienie zasługują Głogowski (co on jeszcze robi w tej lidze to ja nie wiem. Powinien już być w Ekstraklasie lub za granicą), Sowiński i Semik (tu widzę duże podobieństwo do Michała Stolarza, nawet są z tego samego osiedla).

Wracając jeszcze do Skry to chyba nie jest tam tak źle, bo według Programu Meczowego ich kadra liczy 30 zawodników, w tym 5 bramkarzy. U nas jest tylko 25 graczy.

Na meczu widziałem Rafała Wisłockiego. Parę lat temu prezesa Wisły, teraz wiceprezesa Termaliki, a prywatnie kibica Legii.

mr.Vitaminka

Postautor: mr.Vitaminka » wt mar 04, 2025 9:04 am

ktoś cokolwiek wie nt Puław? jest jakieś posiedzenie komisji? może jakieś plotki z Xa albo instagrama czy gadu-gadu?
Wawrów! <oklaski> Wawrów!

dUfio

Postautor: dUfio » wt mar 04, 2025 1:29 pm

Info czy gramy ma być najpóźniej do piątku do 10, tzn wtedy jest ostatnie zebranie komisji w tygodniu poprzedzającym kolejkę...

pawcio

Postautor: pawcio » wt mar 04, 2025 9:53 pm

Nie wiem dla mnie słowa Musiała to trochę jaja. Moim zdaniem forma przekazu w budowaniu morali jest bardzo ważna Ja rozumiem co mógł mieć na myśli, ale mógł powiedzieć np. Mamy bardzo wąską, młodą kadrę (bo mamy), więc walczyć o awans będzie ciężko, ale będziemy starać się o jak najwyższe miejsce w tabeli. Z tego można wysnuć podobny wniosek co z jego słów, tylko że z formy jego wypowiedzi wynika, że kadra chujowa i nie ma co liczyć na dobry wynik sportowy. Jaki to może mieć wpływ na zawodników, którzy właśnie wygrali przekonywująco mecz (wiadomo z jakim przeciwnikiem, ale jednak) są na dobrym 5 miejscu i zamiast tego użyć do pozytywnego nakręcania ich na kolejne mecze, to wali że jest do dupy i takie wysokie miejsce jest z dupy.
Nie mogę się też z nim zgodzić co do tego że miejsce jest niewspółmierne. Tak to można powiedzieć po 5 meczach, gdzie się ułożył terminarz i ma się fartem 15 punktów. Ale 2/3 sezonu za nami i nie wierzę, że po takim czasie takie miejsce jest z przypadku. Prędzej bym mu uwierzył, gdyby powiedział, że kadra jest do dupy, ale on jest cudotwórcą i wykręcił taki wynik.
Dla mnie to on nie ma ambicji. No ale cóż, można uznać że wyniki go bronią, bo 5 miejsce jest bardzo dobre... chociaż czy tak go bronią, skoro to miejsce jest niezasłużone?

dUfio

Postautor: dUfio » śr mar 05, 2025 8:14 am

pamiętajmy, że mówimy o trenerze, który w poprzedniej pracy miał Wieczystą z ogromnym potencjałem i wzmocnieniami i przegrał z nią 3 mecze na 8 (min z Karpatami, ktore potem spadly z ligi!). Peszko, który go zastąpił też przegrał 3, ale w.... 26 meczach.
w poprzedniej pracy spuscił z 2 ligi Garbarnie, czym sprawił, że klub znad Wilgi po raz pierwszy od sezonu 07/08 znalazł się niżej od Hutnika! a nie wydaje mi sie zbey mieli jakis fatalny sklad, odbiegajacy np od naszego
To, ze w ogole ktoś wpadł na to, zeby scoagnac go do Hutnika, ktory krecil sie obok barazy powinno byc dla niego nobilitacja i wyroznieniem bo w klubie ktory gra o wyzsze cele jeszcze nie pracował.
Nie znam szczegółowr ozmow z Musiałem na temat tego, jakie mialy byc plany i wzmocnienia, ale jesli uwaza, ze nie jest tak, jak bylo obiecane to juz mial dwie przerwy w rundach zeby sie z tego wypisac. Nie zrobil tego.
w tej przerwie od poczatku byla gadka, ze budzet jest okreslony i wzmocnimy sie, gdy ktos odejdzie - tam sie stalo. O kontuzjach chyba wiekszosc dowiedziala sie z kawusi.
Oczywiscie wynikow nie ma zlych.Niemniej to kolejny trener przy ktorym zastanawiam sie, czy wyniki osiagamy dzieki niemu czy pomimo niego....

mr.Vitaminka

Postautor: mr.Vitaminka » śr mar 05, 2025 9:55 am

w poprzednim sezonie, w momencie przejęcia sterów przez MM, Hutnik miał średnią 1,4pkt/mecz (średnia Bobli)*. W pozostałych 9 kolejkach pod wodzą już MM średnia ta wyniosła 1,55. W obecnym sezonie wykręcił póki co 1,6/mecz. Czyli, pomimo zmian nadal punktuje praktycznie tak samo. I teraz, skoro mówi że potencjał jest mniejszy niż liczba punktów, to podniesienie średniej punktowej po BB jest jedynie dziełem przypadku (ja tak wcale nie uważam, bo wg mnie grają po prostu lepiej niż wcześniej) albo tak jak piszecie powyżej jest to wynik jego geniuszu.

Także uważam, że mógł to spokojnie powiedzieć w innych słowach, gdzie wybrzmiałoby IDENTYCZNIE ale jednak nie pozostawiało smrodu i możliwości demotywacji zawodników. Chociaż zapewne w szatni też coś rozmawiają i wiedzą na czym stoją a to co idzie w eter to jeszcze co innego. My możemy jedynie się domyślać, a później dostosujemy opinię do efektu. Nikt z nas nie ma czarodziejskiej kuli i nie wie jaki to będzie miało wpływ. Jak zagrają jak z nut to będziemy pisać o jego geniuszu a jak będą chytali w łeb to...wiadomo co. I tak to się kręci.

* na tym etapie rozgrywek (czyli po 20. kolejce) w poprzednim sezonie mieliśmy o 2 punkty mniej niż teraz. Co ciekawe, w zeszłym roku Polonia Bytom po 20. kolejce miała od nas o 8 punktów mniej a i tak na koniec nas wyprzedziła. Pokazuje to, że tutaj nie można być absolutnie niczego pewnym. Możemy wejść do tych barażów albo drżeć do końca o byt. Po jednym meczu, i to ze SKRĄ (chociaż wcale nie uważam ich za największych ogórków tej ligi) ciężko jest o prognostyk formy a tym bardziej po tym co trener powiedział na konferencji pomeczowej...
Wawrów! <oklaski> Wawrów!

lucero

Postautor: lucero » śr mar 05, 2025 10:50 am

dUfio pisze:To, ze w ogole ktoś wpadł na to, zeby scoagnac go do Hutnika, ktory krecil sie obok barazy powinno byc dla niego nobilitacja i wyroznieniem bo w klubie ktory gra o wyzsze cele jeszcze nie pracował

Misiak, Tarasovs, Słomka, Urbanczyk, Wilak plus Fratczak czy Sowinski

Myśle ze połowa trenerów w tej lidze marzyłaby o takich graczach, no chyba ze ta nasza druga liga to rzeczywiście zbiorowisko piłkarskich gwiazd.