Sezon 2021/22 - transfery, sparingi, info

Wszystko o nowym, NASZYM Hutniku.

Moderatorzy: dUfio, majlech, lucero

dUfio

Postautor: dUfio » pt sie 20, 2021 4:23 pm

"Łaska kibica na pstrym koniu jeździ" to mowil pod nck-em Szpinak do Łacha już w 1990 roku...

pawcio

Postautor: pawcio » sob sie 21, 2021 5:26 pm

ksh72 pisze:
pawcio pisze:
Ciekawe komentarze się pojawiły pod newsem na 90minut:

"Bardzo dobry sezon i dostaje kopa. CZEMU? bo zauważa że legenda Szydełki jest bardzo cienkimi nićmi szyta. Gość który robił robotę w Hks wiosną to drugi trener Staszewski. odszedł do Zabrza
Chłopaki zostawiły serce, utrzymały zespół w lidze i w nagrodę kop w tyłek. Ozim, Hansu, Jodła itd. Z bandy świrów zrobiła się przechowalnia rezerw gts. ujowo"

"Szydełko jest trenerem, który się woził wiosną na pracy innych. Politykę transferową ma z układanki, nie z potrzeb HKS. Żeby nie było za późno."

odkąd przybył do nas SzySzy po każdym meczu Hutnika (a już na pewno po nie wygranym) na 90minut pojawiają się nieprzychylne mu komentarze i nikt nie robił z tego sensacji, no ale skoro na 5 meczów zremisował jeden to trzeba zacząć...

Jestem absolutnie ostatnim który by robił, nie czytalem na ogół komentarzy na 90minut, nie wiedziałem że to norma, zauważyłem te i wrzuciłem. Tyle.

Awatar użytkownika
markow

Postautor: markow » ndz sie 22, 2021 8:47 am

Jeśli trener na konferencji nie może odpowiedzieć, to może ktoś na forum będzie mógł. Czemu gramy trzema młodzieżowcami podczas spotkań, tym samym osłabiając skład? Chyba widać, że na dzień dzisiejszy młodzieżowcy z pola nie spełniają pokładanych nadziei przed sezonem. Czy dla zarządu bardziej liczy się kasa z PJS niż II liga?
-------------------------------------------------------
Forever Hutnik - Czyzyny HKS

ONLYHKS

Postautor: ONLYHKS » ndz sie 22, 2021 9:01 am

markow pisze:Jeśli trener na konferencji nie może odpowiedzieć, to może ktoś na forum będzie mógł. Czemu gramy trzema młodzieżowcami podczas spotkań, tym samym osłabiając skład? Chyba widać, że na dzień dzisiejszy młodzieżowcy z pola nie spełniają pokładanych nadziei przed sezonem. Czy dla zarządu bardziej liczy się kasa z PJS niż II liga?

Tu na pewno nikt Ci nie odpisze ale w sumie przecież to oczywiste
Ja nie rozumiem naszego budżetu tyle sponsorów bogaty congor a my jesteśmy biedni. Widać po transferach. Z 4 lig
Widocznie. 3 liga to na tą chwilę szczyt możliwośći

Awatar użytkownika
markow

Postautor: markow » ndz sie 22, 2021 10:04 am

ONLYHKS pisze:
markow pisze:Jeśli trener na konferencji nie może odpowiedzieć, to może ktoś na forum będzie mógł. Czemu gramy trzema młodzieżowcami podczas spotkań, tym samym osłabiając skład? Chyba widać, że na dzień dzisiejszy młodzieżowcy z pola nie spełniają pokładanych nadziei przed sezonem. Czy dla zarządu bardziej liczy się kasa z PJS niż II liga?

Tu na pewno nikt Ci nie odpisze ale w sumie przecież to oczywiste
Ja nie rozumiem naszego budżetu tyle sponsorów bogaty congor a my jesteśmy biedni. Widać po transferach. Z 4 lig
Widocznie. 3 liga to na tą chwilę szczyt możliwośći

Trener powinien mieć pełną swobodę ustalania składu, a nie narzucane przez zarząd ograniczenia, inaczej nic z tego nie będzie. Już po 2 porażkach powinno dojść do rozmowy trener-zarzad, że nie można tak grać. Poza tym moim zdaniem przed sezonem powinniśmy ściągnąć typowego dobrego napastnika, typowa 9. U nas nie ma kto strzelać bramek.

luke.krak

Postautor: luke.krak » ndz sie 22, 2021 8:24 pm

No bo prawda jest taka że nas poprostu nie stać tylko szybko po wiośnie zapomnieliśmy. Przypominam że na farta udało nam się być na 1 miejscu przed pandemia i zakończono rozgrywki.. A że była okazja i jeszcze honor trzeba było Motorowi pokazać to się slizgnelismy do tej 2 ligi i jakoś się kombinuje żeby przetrwać. Widocznie plan zarządu był taki że z 3 młodzieżowcami sobie poradzimy i dwie pieczenie na jednym ogniu zrobimy. Niestety łatwo nie będzie i nawet jak zagramy z 2(bo taki przepis) to kadrę mamy taką że mimo to będzie ciężko. Trzeba wierzyć że jakoś to odpali może w końcu. A ja mam pytanie takie : czy wiadomo już coś jak się toczą sprawy związane z przekształceniem w SSA? Może wtedy faktycznie coś Cognor będzie więcej kasy wrzucał.

Awatar użytkownika
markow

Postautor: markow » ndz sie 22, 2021 8:38 pm

luke.krak pisze:No bo prawda jest taka że nas poprostu nie stać tylko szybko po wiośnie zapomnieliśmy. Przypominam że na farta udało nam się być na 1 miejscu przed pandemia i zakończono rozgrywki.. A że była okazja i jeszcze honor trzeba było Motorowi pokazać to się slizgnelismy do tej 2 ligi i jakoś się kombinuje żeby przetrwać. Widocznie plan zarządu był taki że z 3 młodzieżowcami sobie poradzimy i dwie pieczenie na jednym ogniu zrobimy. Niestety łatwo nie będzie i nawet jak zagramy z 2(bo taki przepis) to kadrę mamy taką że mimo to będzie ciężko. Trzeba wierzyć że jakoś to odpali może w końcu. A ja mam pytanie takie : czy wiadomo już coś jak się toczą sprawy związane z przekształceniem w SSA? Może wtedy faktycznie coś Cognor będzie więcej kasy wrzucał.

SSA - pewnie jak zawsze chodzi o władzę i pieniądze. Sponsor pewnie liczy na swój zarząd i władzę w klubie, a obecny pewnie straciłby większość i kilka osób straciłoby miejsce, więc trwają cały czas negocjacje i walka o "stołki".
Plan zarządu powinien być prosty - zakontraktować napastnika.
Nawet laik może zobaczyć że byliśmy najgorszym zespołem w strzeleniu bramek przez napastników, średnia w lidze to 14, u nas 5. Tylko szczęście i Szydełko nas uratowali przed spadkiem, drugiego takiego cudu nie będzie.
Okienko transferowe zamyka się 31 sierpnia, zarząd do dzieła!!!

wojo77

Postautor: wojo77 » ndz sie 22, 2021 8:52 pm

markow pisze:
luke.krak pisze:No bo prawda jest taka że nas poprostu nie stać tylko szybko po wiośnie zapomnieliśmy. Przypominam że na farta udało nam się być na 1 miejscu przed pandemia i zakończono rozgrywki.. A że była okazja i jeszcze honor trzeba było Motorowi pokazać to się slizgnelismy do tej 2 ligi i jakoś się kombinuje żeby przetrwać. Widocznie plan zarządu był taki że z 3 młodzieżowcami sobie poradzimy i dwie pieczenie na jednym ogniu zrobimy. Niestety łatwo nie będzie i nawet jak zagramy z 2(bo taki przepis) to kadrę mamy taką że mimo to będzie ciężko. Trzeba wierzyć że jakoś to odpali może w końcu. A ja mam pytanie takie : czy wiadomo już coś jak się toczą sprawy związane z przekształceniem w SSA? Może wtedy faktycznie coś Cognor będzie więcej kasy wrzucał.

SSA - pewnie jak zawsze chodzi o władzę i pieniądze. Sponsor pewnie liczy na swój zarząd i władzę w klubie, a obecny pewnie straciłby większość i kilka osób straciłoby miejsce, więc trwają cały czas negocjacje i walka o "stołki".
Nawet laik może zobaczyć że byliśmy najgorszym zespołem w strzeleniu bramek przez napastników, średnia w lidze to 14, u nas 5. Tylko szczęście i Szydełko nas uratowali przed spadkiem, drugiego takiego cudu nie będzie.

Nie siej fermentu. Gdybyś oglądał wszystkich zagiętych to wiedział byś że warunkiem stawianym przez inwestorów jest pozostawienie obecnego zarządu z czego nasz prezes nie jest zadowolony bo chętnie by się pozbył stołka, próbuj zatem może wskoczysz na to zaszczytne miejsce :wink:

HKS1978

Postautor: HKS1978 » ndz sie 22, 2021 9:19 pm

wojo77 pisze:Nie siej fermentu. Gdybyś oglądał wszystkich zagiętych to wiedział byś że warunkiem stawianym przez inwestorów jest pozostawienie obecnego zarządu z czego nasz prezes nie jest zadowolony bo chętnie by się pozbył stołka, próbuj zatem może wskoczysz na to zaszczytne miejsce :wink:

Już się zaczyna "o sianiu fermentu".
Jak ty wszystko łykasz co ci sprzedadzą w tych całych zagiętych to gratuluję.
Niech zrobią odcinek o tajemniczych fakturach to pooglądamy

Awatar użytkownika
markow

Postautor: markow » ndz sie 22, 2021 9:30 pm

wojo77 pisze:
markow pisze:

Nie siej fermentu. Gdybyś oglądał wszystkich zagiętych to wiedział byś że warunkiem stawianym przez inwestorów jest pozostawienie obecnego zarządu z czego nasz prezes nie jest zadowolony bo chętnie by się pozbył stołka, próbuj zatem może wskoczysz na to zaszczytne miejsce :wink:

Jasne, wszystkie tajemnice negocjacji i umowy zostały przedstawione w zagiętych. Nic tylko wierzyć bezgranicznie tym zapowiedziom. Tak jak podpisanie umowy miało być tuż tuż. Dziękuję, nie czuje się by byc prezesem, wolę komentować to co mi się wydaje za słuszne.

wojo77

Postautor: wojo77 » ndz sie 22, 2021 10:21 pm

markow pisze:
wojo77 pisze:
markow pisze:

Jasne, wszystkie tajemnice negocjacji i umowy zostały przedstawione w zagiętych. Nic tylko wierzyć bezgranicznie tym zapowiedziom. Tak jak podpisanie umowy miało być tuż tuż. Dziękuję, nie czuje się by byc prezesem, wolę komentować to co mi się wydaje za słuszne.

Czytaj ze zrozumieniem ! Nie wszystkie a tylko to że zarząd ma zostać niezmieniony, sprostowałem Twoje insynuacje jakoby niby trwała walka o stołki

Awatar użytkownika
markow

Postautor: markow » ndz sie 22, 2021 10:36 pm

wojo77 pisze:
markow pisze:
wojo77 pisze:
markow pisze:

Czytaj ze zrozumieniem ! Nie wszystkie a tylko to że zarząd ma zostać niezmieniony, sprostowałem Twoje insynuacje jakoby niby trwała walka o stołki

Pożyjemy - zobaczymy kto miał rację.

HKS1978

Postautor: HKS1978 » ndz sie 22, 2021 11:42 pm

Myślę że powołanie spółki akcyjnej w zarządzie z Janiczakiem to bardzo zły pomysł. I każdy dobrze życzący temu klubowi powinien zdać sobie z tego sprawę.

Awatar użytkownika
PITROL

Postautor: PITROL » pn sie 23, 2021 12:40 am

Służby skarbowe od lat próbują rozplątać gąszcz jego spółek, powiązań, zależności i przyłapać go na błędzie. W 2000 roku z USA przyszło na konto jednej z jego firm blisko milion dolarów. Skarbówka zwęszyła szansę, ale Kulesza wytłumaczył, że pieniądze pożyczyła mu matka, pracownica fizyczna. Skarbówce nie udało się udowodnić, że dolary pochodziły z nielegalnego lub nieznanego źródła, choć o pomoc prosili amerykańskie służby. Kulesza musiał zapłacić tylko podatek od pożyczki.

Najlepszym jego interesem, jeśli chodzi o bezkosztowość i mariaż z pieniędzmi publicznymi, wydaje się stadion miejski. To także układ rodzinny.

W 2008 roku kupił podupadający klub Jagiellonia Białystok. Jest tam jedynym udziałowcem, który zna się na piłce. Siedzibę ma na stadionie, który należy do miasta, a administruje nim spółka samorządowa. To nowoczesny obiekt na prawie dwadzieścia trzy tysiące widzów, zbudowany za ćwierć miliarda złotych publicznych pieniędzy. Dla Kuleszy to biznes samofinansujący się. Prezydent Tadeusz Truskolaski, który jest mężem kuzynki Kuleszy, podpisał z nim dwie umowy. Pierwszą – Kulesza dostaje od miasta co roku około trzech milionów złotych za promocję miasta, piłkarze noszą na koszulkach logo „Wschodzący Białystok". Drugą – Kulesza płaci miastu za dzierżawę stadionu półtora miliona złotych. Zatem na czysto w kasie klubu zostaje półtora miliona złotych miejskich pieniędzy.

To też biznes wzajemny. Gdy Tadeusz Truskolaski w 2014 roku trzeci raz kandydował skutecznie na prezydenta, w mieście rozwieszono billboardy, na których ściskał rękę Michała Probierza, trenera Jagiellonii. Panowie stali na tle tego stadionu. W autobusach komunikacji podczas kampanii wyborczej nadawany był komunikat, w którym prezydent osobiście zapraszał na mecze Jagiellonii.

W 2014 roku miasto oddało klubowi kolejne grunty. Za dwa tysiące dwieście złotych rocznie przekazało na dwadzieścia pięć lat teren o powierzchni ośmiu hektarów, na obrzeżach miasta, na którym mają stanąć boiska treningowe.

Podczas meczów rozgrywanych przez Jagiellonię na stadionie miejskim władze miasta wywieszają na głównych ulicach flagi w klubowych, żółto-czerwonych barwach. Koszt to blisko dziewięć tysięcy złotych.

Za 2,2 miliona złotych miasto miało zbudować na stadionie bandy reklamowe. Po interpelacji jednego z radnych okazało się, że zyski z reklam czerpałby klub, więc zarząd miasta pod naciskiem wycofał się na razie z pomysłu.

Radni miejscy dostają darmowe wejściówki na mecze – kolportowane są w Urzędzie Miejskim.

Lokalna gazeta „Kurier Poranny" reklamowała discopolową imprezę pod hasłem „Disco polo docenione w całej Polsce naprawdę wraca do domu. Musisz tam być". Zespoły, które są własnością Kuleszy, dały koncert na stadionie miejskim, na którym gra jego klub piłkarski.

Niejasna jest transakcja związana z przekazaniem gruntu, na którym stał dawny stadion miejski, przy ulicy Jurowieckiej, w centrum miasta. Jagiellonia kupiła go od miasta za około czterdzieści milionów złotych, w ratach, ale nie płaci w terminie. Klub sprzedał ten grunt za ponad siedemdziesiąt milionów złotych deweloperowi, który stawia tam osiedle.

Najwyższa Izba Kontroli wykazała, że ponad sześćdziesiąt procent środków na promocję Białegostoku wydawanych jest przez miasto na sport. Lwia część pieniędzy przypada Jagiellonii. Podczas kontroli NIK zaginęły dokumenty jednego z przetargów, w którym klub dostał cztery miliony złotych. Miasto wyjaśniło, że zaginęły podczas przeprowadzki biura.

To fragment książki o obecnie nam panującym prezesie PZPN z 2015 roku .Nie żebym żałował przegranej kontrkandydata. Źródło wyborcza dlatego tylko cytuje. Jeśli ktoś mi wypomni źródło to ja przypomnę bajeczkę o Putinie. Dalszą część historii pominąłem specjalnie bo tam wjazdy na kiboli i takie tam że np. na Radka Sikorskiego gwizdali..Ale jak mówi stare przysłowie w każdej bajce jest ziarnko prawdy. Jak widać tak się buduje mocny klub piłkarski a nie przez składki kilkudziesięciu/kilkuset? Osób które zresztą sam wpłacam.
To tak tytułem przypomnienia, z kim nasz zarząd musi konkurować. Nie jestem adwokatem i nie chcę nim być, ale sytuacją w Polskiej piłce jest pojebana.
Mówię to co myślę, robię to co mówię

dUfio

Postautor: dUfio » pn sie 23, 2021 5:11 pm

Podpisuje się pod tym

Wszystkie nasze problemy biorą się z biedy. Jest to widoczne na każdym kroku.

Organizacjnie, finansowo, kibicowsko (frekwencja, liczby wyjazdowe) jesteśmy maksymalnie na poziomie środka tabeli 3 ligi.

Ze się znaleźliśmy, a potem w 2 lidze to efekt determinacji paru osób oraz niewyobrażalnego farta w postaci najpierw wirusa a potem zwiększenia ekstraklasy, co skutkowało tym ze z 2 ligi leciały 3, a nie 5 zespołów (tak, wiem że sucho patrząc na tabele by się udało, ale szczerze watpie ze gdybyśmy byli po jesieni na ostatnim miejscu przy 5 lecących to by była taka determinacja w zimie, żeby dalej powalczyć)

Pjs? Bogatsze kluby to nawet nie patrzą na tabele. Dla nas nagroda za ostatnie miejsce (0.2 mln) jest większa niż na klub płaci rocznie jakikolwiek sponsor. Trudno nie spoglądać w tą stronę, choć żeby nie było OCZYWIŚCIE priorytetem powinno być miejsce w tabeli ligowej, komfort pracy trenera itd.

Ale też chyba każdy ma świadomość ze walka w lidze nie będzie za wszelką cenę (zadłużanie się), nie będzie kasy, to nie będzie piłkarzy, spadniemy i tyle.

Inna sprawa ze 3 piłkarzy pod pjs to ledwie 1 więcej niż jest to wymagane, więc szanse na ewentualny sukces chyba raczej nikłe, zwłaszcza że nie mamy małolatów punktujących za 2, więc na starcie jesteśmy na minusie.
Można kręcić nosem na cały program, ale bez tych kombinacji w 2019 pewnie nie udałoby się pozyskać np Gamrota, a bez jego wkładu wątpliwe ze byśmy zajmowali 1 miejsce po jesieni

Co do "tajemniczych inwestorach którzy zaraz sypna kase" to ja słyszę od 25 lat, tak było za ks Hutnik, za ssa ("mittal dajże zeta"), jak powstal NH2010 to już w ogóle miało być bajlando, Leon też swoje naobiecywal, a siana jak nie było tak nie ma. Większego, bo jakieś tam jednak jest. A jesienią 2016 miesięczny budżet na całą drużynę wynosił z tego co pamiętam 10 tys zl