Sezon 2023/24 - sparingi, transfery, info
Moderatorzy: dUfio, majlech, lucero
Re: Sezon 2023/24 - sparingi, transfery, info
Ze strony Lecha można się dowiedzieć , że tylko 2 drugoligowe zespoły przygotowywały się do sezonu na obozie. Oby to miało jakieś pozytywne przełożenie.
Dla koneserów: Dziś wyszło wydanie specjalne Przeglądu Sportowego. Nic specjalnego, papierowe za 5 zł, ale można poczytać dla takich fanów drugiej ligi jak my. Ciekawostką jest to że wśród Top 5 gwiazd ligi zostało wskazanych aż dwóch zawodników Hutnika.
Na papierze wyglądamy nieźle, trzeba tylko wziąć pod uwagę że 2 ligę wygrywają drużyny bez gwiazd za to z równym składem. Cała nadzieja w młodzieży która będzie czerpać z doświadczonych graczy.
Tak na marginesie to wstyd się przyznać ale od prawie 20 lat nie mogę się zmusić żeby znów ruszyć dupę na mecz (praca, dom, dzieci). Patrząc na znalezioną ostatnio w czeluściach szafy kartę kibica nr 1215 zdałem sobie sprawę że to już czas zdmuchnąć kurz...
Tak na marginesie to wstyd się przyznać ale od prawie 20 lat nie mogę się zmusić żeby znów ruszyć dupę na mecz (praca, dom, dzieci). Patrząc na znalezioną ostatnio w czeluściach szafy kartę kibica nr 1215 zdałem sobie sprawę że to już czas zdmuchnąć kurz...
Budżety klubów drugoligowych na nowy sezon wg wydanie specjalnego "PS".
11 klubów ma większy budżet a 6 mniejszy.
Chojniczanka 5,0
Kotwica Kołobrzeg 4,5
Sandecja Nowy Sącz 4,5
Olimpia Grudziądz 4,0
Stomil Olsztyn 4,0
GKS Jastrzębie 3,5
KKS Kalisz 3,0
Wisła Puławy 3,0
Zagłębie II Lubin 3,0
Pogoń Siedlce 3,0
Radunia Stężyca 3,0
Hutnik Kraków 2,8
ŁKS II Łódź 2,7
Polonia Bytom 2,5
Skra Częstochowa 2,2
Lech II Poznań 2,0
Olimpia Elbląg 2,0
Stal Stalowa Wola 2,0
11 klubów ma większy budżet a 6 mniejszy.
Chojniczanka 5,0
Kotwica Kołobrzeg 4,5
Sandecja Nowy Sącz 4,5
Olimpia Grudziądz 4,0
Stomil Olsztyn 4,0
GKS Jastrzębie 3,5
KKS Kalisz 3,0
Wisła Puławy 3,0
Zagłębie II Lubin 3,0
Pogoń Siedlce 3,0
Radunia Stężyca 3,0
Hutnik Kraków 2,8
ŁKS II Łódź 2,7
Polonia Bytom 2,5
Skra Częstochowa 2,2
Lech II Poznań 2,0
Olimpia Elbląg 2,0
Stal Stalowa Wola 2,0
Mimo wzrostu o 0.6 jesteśmy niżej niż rok temu
Całe zestawienie (budżet w mln zł)
1. Motor 7,0
2. Polonia 6,4
3. Kotwica 5,0
4. Radunia 5,0
5. Jastrzębie 3,5
6. Polkowice 3,0
7. Stomil 3,0
8. Śląsk II 3,0
9. Zagłębie II 3,0
10. Garbarnia 2,5
11. Hutnik 2,2
12. KKS 2,0
13. Puławy 2,0
14. Olimpia 2,0
15. Siedlce 2,0
16. Znicz 2,0
17. Siarka 1,7
18. Lech II 1,5
wracając jeszcze do tranfseru Assinora to w dosłownym tłumaczeniu Železiarne znaczy Huta, czytając u nich na stronie relację z jakiegoś sparingu używają określenia "Hutnicy" 

W poprzednim sezonie Znicz wywalczył awans mając jeden z najniższych budżetów. Z kolei Kotwica i Radunia mając 2,5 x tyle co Pruszkowianie odpowiednio nie awansowały i prawie spadły.
Wniosek: Pieniądze nie grają.
Zatem kiełbasy do góry i golimy frajerów biednych i bogatych, równo bez wyjątków
Wniosek: Pieniądze nie grają.
Zatem kiełbasy do góry i golimy frajerów biednych i bogatych, równo bez wyjątków

Według kursów STS jesteśmy mocnym kandydatem do odgrywania czołowej roli w lidze.....
Zwycięstwo w lidze @15
Top 2. @7
Top 6. @1,8
Awans @4,25
Spadek @ 15

Zwycięstwo w lidze @15
Top 2. @7
Top 6. @1,8
Awans @4,25
Spadek @ 15
-
MISIEK72 pisze:Według kursów STS jesteśmy mocnym kandydatem do odgrywania czołowej roli w lidze.....![]()
Zwycięstwo w lidze @15
Top 2. @7
Top 6. @1,8
Awans @4,25
Spadek @ 15
wg kursów, STS plasuje nas na 5tym miejscu. ciekawy jestem ich przewidywań z zeszłego roku. My na pewno byliśmy totalnym outsiderem, ale bardziej chodzi mi o przednią część ich ówczesnych przewidywań.
Wawrów! <oklaski> Wawrów!
Ciekawy jestem jak inne zespoły czy się jakość powzmacniały, raczej jakichś głośnych ruchów nie było. Bo patrząc na nas to mimo wszystko mam mieszane uczucia. Z jednej strony, chyba wszyscy spodziewali się większych ruchów, oczywiście nie w stylu Wieczystej, ale jednak. Tak naprawdę, przynajmniej na papierze, faktyczne wzmocnienia są dwa, czyli wydaje się niedużo. Ale z drugiej strony - wygląda to na dość przemyślane ruchy. Patrząc na tabelę za pierwsze półrocze 2023 r. Byliśmy na 8 miejscu, ale mniej bramek od nas zdobyła tylko Olimpia Elbląg. Więc na tamtą ligę, rozsądnie wygląda wzmocnienie ofensywy, które przełożyłoby się na kilka bramek więcej powinno nam zapewnić baraże.
Pytanie właśnie tylko - jak zmieniła się reszta ligi.
pawcio pisze:Ciekawy jestem jak inne zespoły czy się jakość powzmacniały, raczej jakichś głośnych ruchów nie było. Bo patrząc na nas to mimo wszystko mam mieszane uczucia. Z jednej strony, chyba wszyscy spodziewali się większych ruchów, oczywiście nie w stylu Wieczystej, ale jednak. Tak naprawdę, przynajmniej na papierze, faktyczne wzmocnienia są dwa, czyli wydaje się niedużo. Ale z drugiej strony - wygląda to na dość przemyślane ruchy. Patrząc na tabelę za pierwsze półrocze 2023 r. Byliśmy na 8 miejscu, ale mniej bramek od nas zdobyła tylko Olimpia Elbląg. Więc na tamtą ligę, rozsądnie wygląda wzmocnienie ofensywy, które przełożyłoby się na kilka bramek więcej powinno nam zapewnić baraże.
Zestawienie transferów 2 ligi http://www.90minut.pl/transfery.php?id_ ... 1&poziom=3
LOKO pisze:http://www.90minut.pl/news/327/news3275778-Bartlomiej-Fojt-w-Popradzie-Muszyna.html
"A konkretnie: w IV-ligowej drużynie z Muszyny ma rozgrywać mecze, trenować wciąż będzie z Hutnikiem."
https://gazetakrakowska.pl/hutnik-krako ... 2-17790309