Nowa Sportowa Spółka Akcyjna

Wszystko o nowym, NASZYM Hutniku.

Moderatorzy: dUfio, majlech, lucero

HAMAS

Re: Nowa Sportowa Spółka Akcyjna

Postautor: HAMAS » ndz lip 28, 2024 1:19 pm

Panie właścicielu spółki Hutnik Kraków jeśli nie chce Pan inwestować swoich pieniążków w zawodników to proszę chociaż zainwestować w Fachowców i zatrudnić za dobre pieniądze Dyrektora sportowego, bez tego to dziecinada i kręcenie jakiś lodów nawet nie wiem przez kogo.

lucero

Postautor: lucero » ndz lip 28, 2024 1:31 pm

Warto chyba tez sobie na tym etapie pomyśleć o Cognorze, NH2010 i ogólnie o dzielnicy

Jak zakładaliśmy stowarzyszenie to jedna z nadziei była maksymalna mobilizacja i zjednoczenie. Miał być klub kibolski i miał zintegrować całą Hutę. Z jednej strony wyszło z drugiej pokazało ze ta mobilizacja to może 2k ludzi

Fajny potencjał aby grać w 3 lidze, przy dobrym zbiegu okoliczności w 2 i się tym faktem cieszyć. Ran na piec lat awansować do 1/16 PP. Nie zgodzę się tutaj z Trębaczem ze stworzyszenie by nie dało rady na tej polce

Pomijając indolencje Janiczaka którego ktoś podsumował dobrze na FB ze to „dyrektor” dobry na 3 ligę gdzie pije się piwko po meczu i trenuje 3 razy w tygodniu, pomijając problemy z wejściem na stadion, infantylny marketing. Którego polewkę ma każdy ogarnięty człowiek to brutalna prawda jest taka ze z czym do ludzi ? Stadion powinien być skrojony dla nas czyli Max to co ma Polonia Bytom.

Wyjazdy, oczywiście za nie pełen szacun dla wszystkich, ale to potencjał 2 ligi, w ekstraklasie byłby to poziom Warty i nikt by nas tam nie chciał. Może dla kogos to jakaś wielka różnica ale ja nie widziałem żadnej różnicy w wyjeździe na PP s Katowicach w 90 a szlagierami z Heko czy Balinem gdzie zreszta było zajebiscie

Wyobraźmy sobie finał PP - przecież by nas tam pojechało 1000 osób na sektor 15k

Można oczywiście mówić ze sukcesy by wszystko zmieniły ale chyba jak szczerze podejdziemy do tematu do każdy wie ze ten środek trzeciej ligi to było dla nas idealne miejsce pod szyldem NH2010 gdzie każdy mógłby zapytać na schodach kogos z zarządu dlaczego nie mamy napastnika bez programów typu kawusia

Nie zmienia to faktu ze gadanie Trębacza o silnej drużynie (teraz i rok temu) to farsa a jeszcze mam osobiste przekonanie ze mecz z Kotwicą był jak nie sprzedany to przynajmniej odpuszczony z interwencja naszego gk na czele

Awatar użytkownika
stefan batory

Postautor: stefan batory » ndz lip 28, 2024 3:28 pm

lucero pisze:
Wyjazdy, oczywiście za nie pełen szacun dla wszystkich, ale to potencjał 2 ligi, w ekstraklasie byłby to poziom Warty i nikt by nas tam nie chciał. Może dla kogos to jakaś wielka różnica ale ja nie widziałem żadnej różnicy w wyjeździe na PP s Katowicach w 90 a szlagierami z Heko czy Balinem gdzie zreszta było zajebiscie

Wyobraźmy sobie finał PP - przecież by nas tam pojechało 1000 osób na sektor 15k

To akurat nie nasze zmartwienie, Niecieczy, Niepołomic, Łęcznej, Legnicy a nawet Płocka czy Gliwic też "nikt" by tam nie chcial a jednak byli, są i pewnie nie raz będą.
HUTNICZY KLUB SPORTOWY

lucero

Postautor: lucero » ndz lip 28, 2024 4:42 pm

My tez byliśmy ;)

Mowa tylko o tym iż ośrodki w stylu Legnica Płock nie mówiąc już o Niepołomicach pretensji mieć nie powinny gdyby to był 2 a nawet 3 poziom rozgrywkowy

Mowa o tym ze Janiczak na luzie może sprzedawać Jome, Trębacz od dwóch lat głównie podkreśla ze jesteśmy trzecim wyborem i ogólnie to u nas bieda ale stabilna a to wszystko przy oglądalności wywiadu w stylu 100 osób i frekwencji u siebie na poziomie 700

Gdyby taki cognor był w przykładowo w Ruchu Chorzów i prezes od dwóch by mówił ze to trzeci wybór a klub jest pomimo sponsora i tak biedny to zapewne tak komfortowo i ze stoickim spokojem by tego przed 5k tłumem nie mówił

Gdzieś tam czasami obejrzy się jakiś wywiad z klubów pokroju Stali Stalowa Wola i tam jakos nigdy nikt nie podkreśla ze do nich to nikt nie chce przychodzić

luke.krak

Postautor: luke.krak » ndz lip 28, 2024 6:06 pm

Sukcesów brakuje a ludzi będzie pełno...tylko nie na jeden sezon awansować do ekstraklasy tylko na kilka z jakimiś sukcesami a wtedy i kibiców będzie no ale cóż... marzenia...póki co Wieczysta bliżej realizacji takiego scenariusza

dUfio

Postautor: dUfio » pn lip 29, 2024 10:50 pm

apetyt rośnie w miarę jedzenia
gdy klarował się pomysł NH2010 Hutnik był właśnie po przegranych w fatalnym stylu przegranych barażach z Jeziorakiem, potem niby liderowaliśmy w tabeli, ale każdy wiedział, że będzie z tego jeden wielki ...j.
Jeszcze mglisty pomysł swojej drużyny w jakiejkolwiek lidze, choćby w C-klasie, i na jakimkolwiek obiekcie - chocby na bocznej 1 z trybunką większość przyjmowała entuzjastycznie, byle tylko odciąć się od SSA.
Potem realna robiła się V liga, aż dzięki przychylności MZPN-u stanęło na IV i każdy przyjął to z radością, nikt nie marudził. No ale 2 sezony wystarczy i trzeba uciekać. Po 2 latach wrócilismy do 3 ligi małopolsko-świętokrzyskiej, czyli samym kibicowskim trudem bylismy tam gdzie bujała się ssa pare lat generujac niewiarygodne dlugi. Radocha nadal była, zwłaszcza na początku. Szlagiery najpierw z Sandomierzem, Beskidem, potem Unią czy KSZO wtedy kazdy traktował jak dopust boży, sam nie mogłem spać przed tymi meczami, teraz taki zestaw rywali każdy przyjąłby z politowaniem.
Jeszcze weselej miało byc po reformie i polaczeniu się z Podkarpaciem i Lubelszczyzną, a tam dopiero było wesoło: Motor, Reszów, Karpaty... no ale ekipa Stańca nie podołała i musielismy poczekać na tą ciekawą ćwiartkę 2 lata.
Sam się wtedy zastanawialem, czy dla klubu prowadzonego przez kibiców to juz nie za wysokie progi, no ale jak widac nie i w drugim sezonie po awansie bylismy po jesieni na szczycie, potem pandemia i historia najnowsza, juz na ogolnopolska.
Wielu przemądrzałych i życzliwych prorokowało, że to tym razem juz na pewno za wysokie progi i ze polecimy z hukiem i moje ulubione "po co było się pchać"
chocby kurwa po to, zeby sobie zagrac z GKS-em Katowice (tu oczywiscie nie wypal przez covid), Ruchem Chorzów, Polonią Warszawa, Stomilem Olsztyn, Polonią Bytom, pojechać do Kołobrzegu, Łodzi, Suwałk czy przez Gdańsk do Stężycy, a teraz szykować na Zagłębie Sosnowiec.
Do jechania w 1000 na finał Pucharu Polski czy bycia drugą Wartą Poznań jeszcze daleka droga. Natomiast właśnie ta szara strefa między szczytem a regionem, czyli ogólnopolskie zaplecze ekstraklasy złożone z 2 lig i zasięgu krajowym to jest nasze miejsce na ten moment chyba adekwatne, a dla mnie na 1000% wyzsze niz to co się marzyło koło 2010 czy 2015. Ze nasza forma kibicowska jest nizsza niz chocby w tym 2009 to juz temat inna historię.
'No ale juz tu i owdzie slychac glosy o "gniciu w 2 lidze". Przyciez te same osoby by dokladnie to samo pisały gdybysmy teraz w ekstraklasie odgrywali rolę Zagłębia Lubin czy Piasta Gliwice.
Na PP w Katowicach nie byłem, ale jeśli mam być szczery nie zauważam wielkiej różnicy radochy przy wyjezdzie na Sandomierz czy Beskid w 2012 do zestawieniu z ostatnim Chorzowem czy Stalową, zreszta liczby i sklady tu i tu dosc podobne
Co do stadionu to nie zgodzę, że mamy miec taki jak Polonią Bytom, bo potencjał itd. Oni mają teraz 1175, docelowo 2200, takze bez przesady. Nikt raczej nie jest odklejony i nie oczekuje niczego powyzej 10 tys, raczej przedział 5-10 i to zdecydowanie wiekszosc wolalay blizej 5. W spadku po remontach na WC ostrzymalismy poprzerabiany kurnik z pojemnoscia 6 tys, dachem na czesci tybun, i oswietleniem i nie jest wielkim grzechem teraz oczekiwac czegos podobnego
to ze doceniam to jakadrogę przebyslimy przez 15 lat i gdzie jestesmy nie sprawia ze trzeba pozytywnie oceniac wszystko co sie dzieje w klubie. przeciez kwestie sportowe w tej 2 lidze to jeden wielki ciezki rozpierdol, w zadnym sezonie nie mielismy trenera przez cały (oczywiscie zmiany trzeba ostatecznie uznawac za sluszne bo przynosily zwykle pożądany efekt, ale pozniej rozjebka zaczynała się od nowa). szatnia i kadra to juz w ogole armagedon, musze sie w koncu zmusic i policzyc ilu juz pilkarzy przewinelo sie przez kadre Hutnika w 2 lidze, ale seta dawno pekla bankowo. przeraza tez liczna nietrafionych transferów, ktoś pamieta grajków z czasów Paszkiewicza czy Lipeckiego? te Skrzypki i inne Zalepy, przeciez tego bylo tele, a kazdy pilkarz do kasa za zgloszenie i kasa do kieszeni tegoz pilkarza, a przeciez naszym atutem jest ponoc dokladne ogladanie kazdej zlotowki. oczywiscie wiadomo jak jest z trafnoscia transferow, nigdy nie ma 100%, bywaly dobre okienka, jak zima 20/21 czy zima 22/23, ale niestety wajcha ostatnio przechyla sie w nie ta strone co trzeba.

fan

Postautor: fan » wt lip 30, 2024 8:51 am

Generalnie transfery przed tym sezonem wyglądają na zasadzie... bierzemy kogo się da z 3 ligi bo Słomkę trudno zaliczyć do drugoligowych grajków lub bierzemy kogoś kto grał kiedyś w Hutniku, może dalej dobrze gra...
Ja się pytam na co poszło te 20 % więcej pensji ? na nich ???
Gdzie jest kasa z PJS ??? Gdzie są ambitne plany Cognora ??? - odłożone na okres nowego stadionu czy całkowicie ???

ksh72

Postautor: ksh72 » wt lip 30, 2024 2:09 pm

fan pisze:Generalnie transfery przed tym sezonem wyglądają na zasadzie... bierzemy kogo się da z 3 ligi bo Słomkę trudno zaliczyć do drugoligowych grajków lub bierzemy kogoś kto grał kiedyś w Hutniku, może dalej dobrze gra...
Gdzie jest kasa z PJS ??? Gdzie są ambitne plany Cognora ??? - odłożone na okres nowego stadionu czy całkowicie ???

Dobre pytanie.
A tego ponad milion było jeśli mnie pamięć nie myli.
Przy kawusi o tym nie pytano.

pawcio

Postautor: pawcio » wt lip 30, 2024 5:04 pm

ksh72 pisze:
fan pisze:Generalnie transfery przed tym sezonem wyglądają na zasadzie... bierzemy kogo się da z 3 ligi bo Słomkę trudno zaliczyć do drugoligowych grajków lub bierzemy kogoś kto grał kiedyś w Hutniku, może dalej dobrze gra...

Dobre pytanie.
A tego ponad milion było jeśli mnie pamięć nie myli.
Przy kawusi o tym nie pytano.

Wg mnie odpowiedź jest prosta - w budżecie. Jeśli dobrze to rozumiem, to nikt nie mówi, że Cognor daje te ~3,5M. Tylko tyle wynosi budżet - czyli i Cognor i PJS i inne wpływy, tak to chyba działa w biznesie.

stazyja69

Postautor: stazyja69 » wt lip 30, 2024 5:08 pm

A ta kasa za PJS i tak może być tylko wydana na szkolenie dzieci i młodzieży.
Chyba, że coś się zmieniło.

bn

Postautor: bn » wt lip 30, 2024 7:49 pm

stazyja69 pisze:A ta kasa za PJS i tak może być tylko wydana na szkolenie dzieci i młodzieży.
Chyba, że coś się zmieniło.

Dokładnie, pisali o tym na przykład tu https://weszlo.com/2023/07/04/trzecia-l ... ie-klubow/
kluby, które otrzymają nagrody z PJS w sezonie 2023/24, będą mogły wydawać pieniądze z nagrody tylko na „wydatki związane z procesem szkolenia dzieci i młodzieży w klubie lub akademii klubowej”

Choć stypendia / kontrakty dla naszych juniorów bądź młodzieżowców się zapewne pod to łapią.

HAMAS

Postautor: HAMAS » wt lip 30, 2024 8:37 pm

To nie ma znaczenia na co mają być wydane pieniądze z pjs bo po prostu nimi pokryją wydatki na akademie a to co miało być z klubu na akademie pójdzie na seniorów.

dUfio

Postautor: dUfio » wt lip 30, 2024 8:43 pm

Trudno sobie wyobrazić że spora część tego nie idzie na utrzymanie obiektów, ogrzewanie hali np

wojo77

Postautor: wojo77 » śr lip 31, 2024 7:37 am

HAMAS pisze:To nie ma znaczenia na co mają być wydane pieniądze z pjs bo po prostu nimi pokryją wydatki na akademie a to co miało być z klubu na akademie pójdzie na seniorów.

Nie wiem czy to takie oczywiste skoro w 2 lidze gra Sp. z o.o. a Akademia to stowarzyszenie NH2010. To nie jest jedna kieszeń więc każdy przelew widać i ktoś to może sprawdzić w każdej chwili.

lucero

Postautor: lucero » śr lip 31, 2024 8:11 am

Panowie rozkminka może i słuszna ale pamiętajcie ze najmniejsza zmiana na giełdzie czyli w przypadku Cognora jeden grosz to dla prezesa przepływ 1.3mln złotych a problemem staje się (o ile to prawdziwa sytuacja) 1000 złotych dla takiej legendy jak Święty….

Wywalczenie 800k wyższego budżetu przez Zarząd to rzeczywiście przy takich kwotach Cognora „sukces”

Nie ma chęci do promowania się przez klub i można tylko pytać dlaczego