DOBRE ŻARCIE - czyli co i gdzie warto jeść
Moderator: dUfio
DOBRE ŻARCIE - czyli co i gdzie warto jeść
Otwieram temat dla smakoszy.
Na początek ode mnie
Lokale
Grill Na Placu Centralnym - super wielka i super smaczna kiełbaska za jedyne 7zł
Pizzeria Maxi Pizza niestety nie dowożą do NH
http://www.maxipizza.pl/
Pod Wawelem zwłaszcza w poniedziałki ze wzgledu na super promocje piwo po 2,9!
http://www.podwawelem.eu/
Sklepy
Lewiatan na os. Kolorowym - tanio, smakoszom polecam zwłaszcza kiszone ogórki
Nowo otwarty warzywniak na Rondzie Czyżyńskim, budka na pewno dobrze wam znana ze względu na graffiti - towar świeży duży wybór, przystępne cenny
Piekarnie AWITEKS
Produkty
Wszystkie wyroby rybne firmy KING OSKAR
http://pl.kingoscar.com/kraje/polska
Konserwy firmy M&K (obecnie niestety ich już nie widuje)
Negatywna ocena
Żabka Bronowice - drożej niż na stacji benzynowej
Tyle na początek listę będę na pewno uzupełniał
Na początek ode mnie
Lokale
Grill Na Placu Centralnym - super wielka i super smaczna kiełbaska za jedyne 7zł
Pizzeria Maxi Pizza niestety nie dowożą do NH
http://www.maxipizza.pl/
Pod Wawelem zwłaszcza w poniedziałki ze wzgledu na super promocje piwo po 2,9!
http://www.podwawelem.eu/
Sklepy
Lewiatan na os. Kolorowym - tanio, smakoszom polecam zwłaszcza kiszone ogórki
Nowo otwarty warzywniak na Rondzie Czyżyńskim, budka na pewno dobrze wam znana ze względu na graffiti - towar świeży duży wybór, przystępne cenny
Piekarnie AWITEKS
Produkty
Wszystkie wyroby rybne firmy KING OSKAR
http://pl.kingoscar.com/kraje/polska
Konserwy firmy M&K (obecnie niestety ich już nie widuje)
Negatywna ocena
Żabka Bronowice - drożej niż na stacji benzynowej
Tyle na początek listę będę na pewno uzupełniał
Ostatnio zmieniony sob cze 12, 2010 10:35 pm przez BINGONH, łącznie zmieniany 1 raz.
pizzeria Preciozo www.preciozo.pl
na pradniku bialym ( nie dowoza do huty)
na pradniku bialym ( nie dowoza do huty)
musztarda krem z gorczycy z miodem z firmy ankorp
zapiekanki z placu Bienczyckiego
Knysza z szkolnego
knajpa pod jabłonkami
kupuj polskie - dobra akcja
http://www.kupujpolskie.pl/
zapiekanki z placu Bienczyckiego
Knysza z szkolnego
knajpa pod jabłonkami
kupuj polskie - dobra akcja
http://www.kupujpolskie.pl/
pzdr Osiek
gdyby się trafił jakiś wyjazd do zabierzowa to polecam
www.pizzeria-marcomoniola.pl
www.pizzeria-marcomoniola.pl
- centrum nh
- Posty: 1890
- Rejestracja: sob lis 12, 2005 10:32 am
- Lokalizacja: dark side
huteusz napisał:
pamiętam dawno dawno temu posypywanie kromki z tą musztardą cukrem.! To jest smak którego nigdy nie zapomnę
i oczywiscie kromki z miodem śmietaną i cukrem jak śmietana spadała to każdy sobie ją od łokcia zlizywał bo takie to dobre było
dzuhas napisał:musztarda krem z gorczycy z miodem z firmy ankorp
również polecam - mistrzostwo
pamiętam dawno dawno temu posypywanie kromki z tą musztardą cukrem.! To jest smak którego nigdy nie zapomnę
i oczywiscie kromki z miodem śmietaną i cukrem jak śmietana spadała to każdy sobie ją od łokcia zlizywał bo takie to dobre było
centrum nh pisze:Polecam zakupić majonez kielecki i go przerobić czyli do słoiczka zgiatareczką wciskamy 2 ząbki czosnku i odstawiamy na 1 dzień żeby się przegryzło. Do grilla coś pięknego żaden sos czosnkowy sklepowy tego nie pobije!!
Ciekawy przepis muszę spróbować
W takim razie Ja też zdradzę na moje danie firmowe
"Kurczak na piwie"
Składniki
- kurczak
- puszka piwa
- przypawa do kurczak
Czas przygotowania ok 10min + czas pieczenia
Kurczaka pukamy w wodzie jak lekko podeschnie posypujemy przyprawą, Ja zwykle na 1 kurczaka zużywam 1 torebkę przyprawy.
Następnie wiążemy kurczak nóżki ze skrzydełkami prawe z prawy, lewe z lewym.
Puszkę piwa otwieram i wypijamy z niej połowę, po czym na puszkę nadziewamy kurczaka.
Nie bójcie się będzie stał, tak związanego nadzianego na puszkę do piekarnika.
Temperatura ok 200 stopni zależy od jego masy pieczemy ok 1,5 gdz
Po czy wyjmujemy kurczaczka ściągamy go z puszki, uważając by nam się piwo do środka nie wylało, resztę piwa niestety ale już wylewamy.
Daje to świetny efekt smakowy gdyż mięsko samo odchodzi od kości.
Polecam tym bardziej że robiąc kurczak w domu w piekarniku jest to najszybszy i najwygodniejszy sposób przyrządzenia