2 liga - sezon 2020/21
Moderatorzy: dUfio, majlech, lucero
-
markow pisze:mr.Vitaminka pisze:patryk pisze:Cóż, ja nadal liczę, że mnie Emilewicz adoptuje i pooglądam mecze z trybun jako honorowy kibic piłki nożnej w Polsce z numerem licencji 54617846156165416
***** *** i cała resztę
hahahaha dzięki Tobie przyszedł mi do głowy karkołomny pomysł.
Skoro sport mogą uprawiać zawodowcy, co stoi na przeszkodzie aby klub podpisał kontrakty z każdym kibicem, który chce przyjść na mecz?
Wiadomo co dzieje się z piłkarzami, którzy nie mieszczą się w szerokiej kadrze - odsyłani są na trybuny.
Nie mam pojęcia jak skonstruowany jest kontrakt z piłkarzem na szczeblu centralnym czy np. nie ma konieczności wpisania nawet najdrobniejszej kwoty zarobku, ale przecież nie każdy będzie mógł być obecny na "treningach" a za to można wlepić karę, która w miesięcznym bilansie będzie równała się zapłacie na rzecz klubu równowartości 2/3/4 biletów wstępu
Trzeba by było wszystkich wpisać do Extranetu:
Generalnie trzeba by było zobaczyć ten regulamin, czy można by było go wykorzystać pod tym kątem:
https://www.pzpn.pl/public/system/files ... 6.2020.pdf
no to prościej - zatrudnić jako pracowników klubu (tutaj chyba nawet wchodzi w grę wolontariat).
oczywiście to mocny off topic - jeśli to totalne sci-fi to proszę o usunięcie postów.
Wawrów! <oklaski> Wawrów!
mr.Vitaminka pisze:markow pisze:mr.Vitaminka pisze:patryk pisze:Cóż, ja nadal liczę, że mnie Emilewicz adoptuje i pooglądam mecze z trybun jako honorowy kibic piłki nożnej w Polsce z numerem licencji 54617846156165416
***** *** i cała resztę
hahahaha dzięki Tobie przyszedł mi do głowy karkołomny pomysł.
Skoro sport mogą uprawiać zawodowcy, co stoi na przeszkodzie aby klub podpisał kontrakty z każdym kibicem, który chce przyjść na mecz?
Wiadomo co dzieje się z piłkarzami, którzy nie mieszczą się w szerokiej kadrze - odsyłani są na trybuny.
Nie mam pojęcia jak skonstruowany jest kontrakt z piłkarzem na szczeblu centralnym czy np. nie ma konieczności wpisania nawet najdrobniejszej kwoty zarobku, ale przecież nie każdy będzie mógł być obecny na "treningach" a za to można wlepić karę, która w miesięcznym bilansie będzie równała się zapłacie na rzecz klubu równowartości 2/3/4 biletów wstępu
Trzeba by było wszystkich wpisać do Extranetu:
Generalnie trzeba by było zobaczyć ten regulamin, czy można by było go wykorzystać pod tym kątem:
https://www.pzpn.pl/public/system/files ... 6.2020.pdf
no to prościej - zatrudnić jako pracowników klubu (tutaj chyba nawet wchodzi w grę wolontariat).
oczywiście to mocny off topic - jeśli to totalne sci-fi to proszę o usunięcie postów.
Pzpn zdajsie narzuca i pilnuje limitów osób obsługujących mecze podczas wirusa, więc raczej misterny plan raczej do szuflady, choć deklaracja wolontariatu na rzecz klubu zawsze w cenie i kiedyś może się przydać:)
Po co kluby mają się wychylac. Grają? Grają. Kasa leci? Leci...
Przykład z dziś:
16,5 miliona złotych dotacji z UM Katowice dla wielosekcyjnego @GKS_Katowice na 2021 rok.
Podział na drużyny:
piłkarze - 6.352.236 zł
piłkarki - 1.207.831 zł
siatkarze - 4.026.964 zł
hokeiści - 4.912.969 zł
+400 tys. na sport dziecięcy
Gorzej gdy na swoją działalność trzeba zarobić np wynajmem obiektów...
Przykład z dziś:
16,5 miliona złotych dotacji z UM Katowice dla wielosekcyjnego @GKS_Katowice na 2021 rok.
Podział na drużyny:
piłkarze - 6.352.236 zł
piłkarki - 1.207.831 zł
siatkarze - 4.026.964 zł
hokeiści - 4.912.969 zł
-
Przy takich dotacjach to nasi siatkarze graliby o medale w plus lidze, piłkarze pewnie by byli u bram ekstraklasy, a może ręczni i koszykarze też by coś znaczyli na sportowej mapie Polski. W wielu miastach w naszym kraju jest jeszcze bardzo dużo "znajomych królika".
dUfio pisze:Po co kluby mają się wychylac. Grają? Grają. Kasa leci? Leci...
Przykład z dziś:
Podział na drużyny:
piłkarze - 6.352.236 zł
piłkarki - 1.207.831 zł
siatkarze - 4.026.964 zł
hokeiści - 4.912.969 zł
Piotrek pisze:Przy takich dotacjach to nasi siatkarze graliby o medale w plus lidze, piłkarze pewnie by byli u bram ekstraklasy, a może ręczni i koszykarze też by coś znaczyli na sportowej mapie Polski. W wielu miastach w naszym kraju jest jeszcze bardzo dużo "znajomych królika".
To dlaczego piłkarze Kataru, USA, Chin, czy Arabii Saudyjskiej nie walczą o Mistrzostwo Świata w każdej edycji?

sudione pisze:Piotrek pisze:Przy takich dotacjach to nasi siatkarze graliby o medale w plus lidze, piłkarze pewnie by byli u bram ekstraklasy, a może ręczni i koszykarze też by coś znaczyli na sportowej mapie Polski. W wielu miastach w naszym kraju jest jeszcze bardzo dużo "znajomych królika".
To dlaczego piłkarze Kataru, USA, Chin, czy Arabii Saudyjskiej nie walczą o Mistrzostwo Świata w każdej edycji?
Rozgrywki ligowe w danym kraju to jednak co innego niż miedzpyanstwowe. Nie da się (z wyjątkami typu Ręczna i Katar 2015) kupić najlepszych piłkarzy i wygrywać tak po prostu. Przez lata czołowe kraje europejskie (tez bogate) i Ameryki Południowej odjechały za daleko.
Poza tym łatwiej jest gdy do kasy dojdzie tradycja i szkolenie, a u nas to niewątpliwie jest
dUfio pisze:Rozgrywki ligowe w danym kraju to jednak co innego niż międzypaństwowe. Nie da się (z wyjątkami typu Ręczna i Katar 2015) kupić najlepszych piłkarzy i wygrywać tak po prostu. Przez lata czołowe kraje europejskie (tez bogate) i Ameryki Południowej odjechały za daleko.
Poza tym łatwiej jest gdy do kasy dojdzie tradycja i szkolenie, a u nas to niewątpliwie jest
Podając te przykłady chodziło mi o to, że kasa to nie wszystko. Trzeba mieć odpowiednie osoby na odpowiednich stanowiskach oraz dobrze zgrany zespół. Nie da się czarodziejsko z dnia na dzień być hegemonem w polskiej lidze (oprócz kupna miejsca w ekstraklasie "Amica-Lech" i budowanie potęgi Wisły w końcu lat 90-tych). Gdybyśmy zwiększyli budżet nawet 10-krotnie nie sądzę, żebyśmy rozdawali karty "od jutra". Teraz ewidentnie widać na przykładzie GKSu Katowice, Motoru Lublin i, np. Termalici, że same pieniądze to za mało. Legia ma (miała?

P.S. Mimo wszystko patrzę z ciekawością na Wieczystą, czy da się osiągnąć sukces budując drużynę piłkarską w latach 20-tych XXI wieku robiąc to samo co Wisła w końcówce lat 90-tych.

sudione pisze:Piotrek pisze:Przy takich dotacjach to nasi siatkarze graliby o medale w plus lidze, piłkarze pewnie by byli u bram ekstraklasy, a może ręczni i koszykarze też by coś znaczyli na sportowej mapie Polski. W wielu miastach w naszym kraju jest jeszcze bardzo dużo "znajomych królika".
A co mnie Katar czy inna grypa obchodzi. W klubach z takimi miejskimi dotacjami jest za dużo ludzi na liście płac. Jak idzie o Hutnik to zobacz ilu naszych wychowanków jest rozrzuconych po całym kraju, siatkarsko Fornal i Komenda to nie jedyni zawodnicy którzy poszli do plus ligi czy 1 ligi, piłkarsko też mamy sporo wychowanków w wyższych ligach. Przy takich pieniądzach pewnie by grali na Suchych Stawach. 4 mln zł na siatkarzy to jest 7 kontraktów po 45 tysi/mies.