Wszystko o Nowej Hucie

Czyli wszystko to co nie mieści się w powyższych kategoriach - taki nasz mały hutniczy Hyde Park:)

Moderator: dUfio

bn

Postautor: bn » pt mar 13, 2009 10:41 am

metal pisze:ZARÓWNO Reagan jak i Ożański są osobami, którym na upartego można wiele zarzucić.

Ożański jak Reagan? Przy całym szacunku dla Ożańskiego (należnemu jako ofierze socjalistycznej propagandy), to wybaczcie, ale gdzie Rzym a gdzie Krym :)

Metal napisał:
Birkut napisał
czyli plac centralny to jakaś postać komunistyczna Cool
niedouczony jestem.

metal pisze:Nie jest postacią komunistyczną, stąd moje wyrażenie ŚLEPA dekomunizacja, poczytaj polemiki z czasów dyskusji nad zmianą nazwy PC, inicjatorzy używali argumentu, że nazwę nadali komuniści, że podkreślała ideę oddzielności NH od Krakowa (w domyśle miasto socjalistyczne w opozycji do inteligencko-burżuazyjnego).
Teraz rozumiesz?

Ja to rozumiem i się zgadzam. Dlatego moim zdaniem to była zupełnie różna sprawa, której nie należy z łączyć Ożańskim. Plac Centralny winien być Centralny, a Ożański jest mocno nieszczęśliwą i dyskusyjną postacią.

Awatar użytkownika
metal
Site Admin
Kontakt:

Postautor: metal » pt mar 13, 2009 12:52 pm

Ożański jak Reagan? Przy całym szacunku dla Ożańskiego (należnemu jako ofierze socjalistycznej propagandy), to wybaczcie, ale gdzie Rzym a gdzie Krym :)

Przeczytaj proszę CAŁE zdanie i z nim polemizuj a nie z trzema pierwszymi słowami :)
ObrazekStaram się pisać poprawnie po polsku!

PoMpOn eNHa

Postautor: PoMpOn eNHa » pt mar 13, 2009 4:56 pm

http://www.youtube.com/watch?v=-90FUfXWERg

Mysle ze pasuje w tym miejscu
Fanatyczna Emigracja - Hutnik Nowa Huta

Awatar użytkownika
birkut

Postautor: birkut » sob mar 14, 2009 9:58 pm

stefan batory pisze:"Stefku znokaltowałeś mnie swoją wiedzą historyczną "
To nie kwestia wiedzy, a poglądów.

czyli jeśli fakty przeczą twoim poglądom, to tym gorzej dla faktów. dzięki za szczerość.
nie myślałeś żeby iść w politkę?

bn pisze:"Plac Centralny winien być Centralny

i jest. pełna nazwa brzmi:
plac Centralny imieniem Ronalda Wilsona Reagana.
niektórzy potrafią isć na kompromis :D

Awatar użytkownika
birkut

Postautor: birkut » sob mar 14, 2009 10:21 pm

metal pisze:Birkut: Uwierz mi, że to chyba pierwszy raz odkąd pamiętam, kiedy nie spieram się ze Stefkiem, z resztą zgodzisz się chyba, że taki argument w rzeczowej dyskusji (że niby chciałby mi się przypodobać) nie przystoi.

nie obserwuje wszych wszystkich dyskusji.
mśle że mój argument był bardziej rzeczowy niż jego :lol:

metal pisze:Zgadzam, że z Tobą, że Wymienione przez Ciebie postaci nie miały związku z NH. A Ty zgódź się ze mną, że ZARÓWNO Reagan jak i Ożański są osobami, którym na upartego można wiele zarzucić.

zgadzam się. słyszałem że Reagan uderzył córkę :roll:
jeśli masz używać takich argumentów to nie podyskutujesz na żaden temat bo przecież zgodzisz się że Żydzi mordowali w czasie II wojny swiatowej Niemców. waż proporcje.
porównywanie tych dwu postaci jest mało poważne.
Ożański był biednym człowieczkiem, wykorzystywanym którym przez czerwonych, który poza biciem rekordów (przeczytaj sobie jak to się odbywało) niczym się nie wyróżnił.
A R.W. Reagan był tym, który najbardzej przyłożył sie do upadku tycze czerwonych.
Polecam:
http://www.reagan.hg.pl/strona/menu.html

metal pisze:Ad III Rzesza: Czytasz dużo, powinieneś zatem wiedzieć, że w Niemczech zdarzają się przypadki nadawania szkołom, czy ulicom, imienia osób, które żyły współcześnie Hitlerowi, TY nazywasz je "Bohaterami III Rzeszy", tak jak zapewne nazwałbyś Ożańskiego "Bohaterem powojennego komunizmu", ja to widzę inaczej. .

jak większość rzeczy :wink:
Wszak w demokracji mądry lud nie zaglosowalby na takich Laughing Laughing Laughing

metal pisze:Nie jestem zwolennikiem demokracji, więc przytyk nie jest trafiony..

tez jesteś "Pinochetystą"?!!! Bracieeeeeeeee :D

Awatar użytkownika
metal
Site Admin
Kontakt:

Postautor: metal » śr mar 25, 2009 12:10 pm

ObrazekStaram się pisać poprawnie po polsku!

Awatar użytkownika
Aldaris

Postautor: Aldaris » czw kwie 02, 2009 10:35 am

"Mnie sprawy tych dzikusów nie obchodzą. Ja jestem chrześcijaninem" - Zakari Lambo

Piotrek

Postautor: Piotrek » ndz kwie 12, 2009 1:08 pm

http://www.youtube.com/watch?v=1A_ws4nGWUc&feature=channel_page

Kto był ten pamięta

ta karetka to chyba ze mną, podbite oko, złamany ząb ale warto było, darmowy i szybki transport do Żeromskiego w środku nocy, a potem już z bucika na Zielone hehehe

Dark

Postautor: Dark » ndz kwie 12, 2009 11:06 pm

Aldaris pisze:http://www.youtube.com/watch?v=1A_ws4nGWUc&feature=channel_page

Kto był ten pamięta :wink:

Oj tak, bylo fajnie :lol:

Awatar użytkownika
bolaj

Postautor: bolaj » czw kwie 16, 2009 11:46 am

za mamusię, za tatusia, za HUTNICZKA

Krzycho

Postautor: Krzycho » sob kwie 18, 2009 11:05 am

walka z pijaństwem obowiązkiem społecznym

Awatar użytkownika
KoKoNH

Postautor: KoKoNH » pt maja 08, 2009 7:04 pm

GrzesiekNH!

Postautor: GrzesiekNH! » sob maja 09, 2009 6:07 pm

Najstarsza część Nowej Huty na liście UNESCO?

Najstarsza część Nowej Huty może już wkrótce trafić na listę światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Urząd miasta jest w trakcie przygotowywania dokumentacji niezbędnej, by starać się o taki wpis. Sprawa toczy się od dawna, ale dopiero teraz coś drgnęło. Radni miasta już w 2004 r. podjęli uchwałę o wpisaniu nowohuckiej alei Róż, placu Centralnego, osiedli Wandy i Willowego na listę UNESCO.

- Zmarnowano sporo czasu, ale lepiej późno niż wcale - ocenia Maciej Twaróg, były radny i autor wniosku. - Prowadzono jałowe debaty, czy uznanie Huty za pomnik historii da jej lepszą ochronę, czy nie. A tu nie chodzi o ochronę, ale o prestiż i korzyści, jakie może zyskać. Od razu zwiększy to zainteresowanie dzielnicą turystów, historyków - przewiduje. Czas, w którym powstawała Nowa Huta, opór opozycji, strajki w kombinacie, obrona krzyża, wysadzenie pomnika Lenina - to zdaniem Twaroga najlepsze potwierdzenie, że Huta powinna zostać uznana za pomnik historii. To zaś warunek wpisania jej na listę UNESCO. Jak ocenia Jan Janczykowski, wojewódzki konserwator zabytków, są duże szanse na to, by rozszerzyć wpis Krakowa o Nową Hutę.

- Będzie to jednak wymagać kilku lat pracy - zastrzega. - Trzeba przygotować dobry plan zarządzania i wizję na przyszłość. Konieczny będzie też plan zagospodarowania przestrzennego i pieniądze, bo Huta jest zaniedbana - przyznaje. - Wpis z pewnością spowoduje wzmożenie ruchu turystycznego, na który teraz dzielnica nie jest przygotowana - dodaje. Magistracki Wydział Kultury i Dziedzictwa Narodowego, po wpisaniu w 2004 r. Nowej Huty do rejestru zabytków, prowadził konsultacje z Regionalnym Ośrodkiem Badań i Dokumentacji Zabytków w sprawie uznania obszaru za pomnik historii. Kandydatura Nowej Huty została zgłoszona oficjalnie 1 września 2008 r. - Jeszcze w tym roku urzędnicy przygotują niezbędną dokumentację oraz wniosek wraz z uzasadnieniem o uznanie za pomnik historii najstarszej części Nowej Huty - mówi Jacek Majchrowski, prezydent Krakowa.

- Ze względu na przypadający w roku 2009 jubileusz 60-lecia Nowej Huty prace zostaną zintensyfikowane - deklaruje. Radny Jerzy Fedorowicz, szef Komisji Kultury Urzędu Miasta podchodzi do sprawy ostrożnie. - Powinniśmy traktować z pokorą wpis Huty na listę światowego dziedzictwa - zastrzega. - Dzielnica ma 60 lat, dopiero staje się dziedzictwem. Na pewno wiele równie atrakcyjnych miejsc się o to stara. Ale nawet jeśli mielibyśmy czekać kilka lat, to warto podjąć takie działania. A jubileusz to dobry moment, aby przypomnieć UNESCO, że miejsce takie jak Nowa Huta istnieje - dodaje.

Pawełek__NH

Postautor: Pawełek__NH » sob maja 23, 2009 3:35 pm

http://1949.pl/?m=200905 Blog Maćka Twaroga
My Hutnika fani po świecie rozsypani za Hutnik za HKS pójdziemy aż po życia kres.

Pawełek__NH

Postautor: Pawełek__NH » wt maja 26, 2009 11:21 pm

Autochtoni i turyści,
Krakusy i Hutasy,
przybywajcie na koncertowe zaślubiny!
Już 5 czerwca o godz. 20:30
w samym sercu Alei Róż
Nowa Huta i Kraków
połączą się w nierozerwalnym związku!
Zapraszamy wszystkich
na multimedialny koncert -
prawdziwie muzyczną i naocznie wizualną ucztę
podczas której
przeszłość połączy się z przyszłością
budując zaśrubowaną na wieki wieków relację małżeńską!
Muzyczne harce na scenie wyprawiać będą:
Pan Maleńczuk,
Abradab,
Grupa Rafała Kmity
Wu-Hae,
Tomasz Mars,
Energy Drink,
LALA i Jevo Kamanda,
Stylowa Spółka Społem,
Layosz Squad
oraz Orkiestra Akademii Beethovenowskiej!
To właśnie oni specjalnie na zaślubiny
przygotowali zupełnie nowe, świeże i prawdziwie wystrzałowe,
niewykonywanie wcześniej utwory!
Historyczne zaślubiny uświetnią również nowohucko-krakowskie legendy,
które odkryją tajemnicę pochodzenia smoka,
nazywanego w szerokich kręgach jako wawelskim.
Przybywajcie!
5 czerwca
Aleja Róż
Zapraszają Nowa Huta, Kraków i Teatr Łaźnia Nowa!

Impreza jest całkowicie bezpłatna!
http://www.myspace.com/nowahuta60lat
My Hutnika fani po świecie rozsypani za Hutnik za HKS pójdziemy aż po życia kres.