Wszystko o Nowej Hucie

Czyli wszystko to co nie mieści się w powyższych kategoriach - taki nasz mały hutniczy Hyde Park:)

Moderator: dUfio

Awatar użytkownika
Cato

Postautor: Cato » pt cze 26, 2009 9:20 am

konkurs filmowy o Nowej Hucie - ciekawe 180 - sekundowe filmiki..

http://www.krakow.pl/180/
być HUTNIKIEM to być najgorętszym
ten kawałek męczy niekumatych

Awatar użytkownika
metal
Site Admin
Kontakt:

Postautor: metal » pt cze 26, 2009 9:25 am

Polecam uwadze filmik 3 minuty wokół Huty - można zobaczyć stadion i kibiców Hutnika.
ObrazekStaram się pisać poprawnie po polsku!

Awatar użytkownika
Cato

Postautor: Cato » pt cze 26, 2009 9:39 am

zdecydowanie najlepszy, choć bardzo ciekawa też "Nowa Huta Najmłodsza Siostra Krakowa", oba filmiki klasa

Rafał_Hutnik

Postautor: Rafał_Hutnik » pt cze 26, 2009 10:10 am

a ja mam pytanie co musze zainstalowac do mojego firefoxa zeby mi takie filmiki chodzily ?

Awatar użytkownika
Cato

Postautor: Cato » pt cze 26, 2009 10:52 am

zdezaktywuj pop-upa znaczy się żeby Ci wyskakiwało.. pewnie coś albo z active-x, albo z javą, albo microsoft windows media player firefox plugin

Awatar użytkownika
KoKoNH

Postautor: KoKoNH » pt cze 26, 2009 12:40 pm

ma ktoś może mp3 z filmiku 180 sekund NH? pewnie będzie na nowej płycie Szpaka, ale jeszcze jej nie ma :P

http://www.terazhuta.pl/mcLajosz/index. ... &razdel2=2 -> kawałek Lajosza - Człowiek z NH

JOK_NH

Postautor: JOK_NH » pt cze 26, 2009 3:10 pm

Kuźwa mi nie chcą iść te filmiki, a na jednym znajomka widzę... :(

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » pt cze 26, 2009 4:04 pm

JOK_NH pisze:Kuźwa mi nie chcą iść te filmiki, a na jednym znajomka widzę... :(

mnie też nie idą :/

Awatar użytkownika
Cato

Postautor: Cato » pt cze 26, 2009 4:24 pm

coś się na stronie ebło bo mnie też przestały działać..

Awatar użytkownika
KoKoNH

Postautor: KoKoNH » pt cze 26, 2009 8:02 pm

mi też nie działały, potem ściągnąłem i zainstalowałem plugin, nadal nic, odświeżyłem i obraz się pokazał...

ah, nie da się kliknąć na filmik ;/

Awatar użytkownika
Cato

Postautor: Cato » pt cze 26, 2009 8:10 pm

JOK_NH pisze:Kuźwa mi nie chcą iść te filmiki, a na jednym znajomka widzę... :(

bo juz za pozno...

Do piątku (26 czerwca) do godz. 14:00, możecie głosować na najlepszy film zgłoszony do konkursu "180 sekund wokół Nowej Huty". Każda osoba może oddać jeden głos dziennie.

głupio zrobili :evil:

Awatar użytkownika
birkut

Postautor: birkut » ndz cze 28, 2009 11:05 pm

Awatar użytkownika
SOLARIS

Postautor: SOLARIS » pn cze 29, 2009 1:01 pm

co do tego samolotu to szok :cry: [*]

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » śr lip 01, 2009 7:24 pm

Hala w Czyżynach gotowa do budowy

Firma Perbo Projekt zakończyła prace nad projektem wykonawczym hali widowiskowo-sportowej. Oznacza to, że - po sprawdzeniu dokumentów – będzie można rozpocząć przygotowania do ogłoszenia przetargu na budowę wielofunkcyjnej areny w Czyżynach.

Podczas dzisiejszej (1 lipca, środa) sesji Rady Miasta Krakowa radni zapoznali się ze stanem prac nad realizacją hali widowiskowo-sportowej w Czyżynach. „Mamy gotowy projekt wykonawczy obiektu. Są szanse, że jeszcze w tym roku ogłoszony zostanie przetarg i ruszą pierwsze prace przy budowie obiektu” - mówił Tadeusz Trzmiel, Zastępca Prezydenta Krakowa ds. Inwestycji Miejskich. Zapowiedział on, że jeszcze w sierpniu do Rady Miasta Krakowa zostanie złożony pakiet uchwał w sprawie finansowania tej inwestycji.

Nowoczesna hala widowiskowo-sportowa w Czyżynach ma pomieścić maksymalnie 18,5 tysięcy widzów. Będzie w niej można organizować sportowe zawody o randze światowej oraz duże wydarzenia kulturalne. Przestrzeń sportowa o powierzchni 5500 m² umożliwi przeprowadzenie zarówno zawodów lekkoatletycznych, hokejowych jak i innych dyscyplin halowych (futsal, piłka ręczna, siatkówka, koszykówka, tenis, gimnastyka artystyczna, jazda figurowa na lodzie, sporty walki).

W hali będzie się także znajdować obszerna przestrzeń wystawienniczo-targowa. Będą tam też tak zwane skyboxy – miejsca wynajmowane przez firmy na organizację różnych przedsięwzięć biznesowych. Projektanci nie zapomnieli też o specjalnych kącikach dla najmłodszych. W ramach hali działać też będzie centrum odnowy biologicznej, zaplecze restauracyjne, a także... tymczasowy karcer dla krewkich kibiców.

Zgodnie z planami Miasta, wielofunkcyjna arena w Czyżynach ma zostać zrealizowana do końca 2012 roku. W kwietniu Miasto uzyskało prawomocną decyzję o pozwoleniu na budowę dla inwestycji. Główną drogę dojazdową do areny będzie ulica Lema. Jej budowa rozpoczęła się wczoraj (30 czerwca, czwartek). Szacuje się, że koszt hali widowiskowo-sportowej wyniesie około 360 mln złotych. (M).

Data komunikatu: 2009-07-01

Za: www.krakow.pl

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » sob lip 04, 2009 2:16 am

Hala w Czyżynach na kredyt
Bartosz Piłat
2009-07-03, ostatnia aktualizacja 2009-07-03 21:41

Nie udało się znaleźć inwestora prywatnego, więc miasto chce budować halę widowiskowo-sportową za pożyczkę. Wiceprezydent Tadeusz Trzmiel twierdzi, że prace można by rozpocząć nawet w październiku.
Projekt hali widowiskowo-sportowej w Czyżynach. Autor koncepcji: Perbo Projekt Kraków i Modern Construction Systems Poznań
Projekt hali widowiskowo-sportowej w Czyżynach. Autor koncepcji: Perbo Projekt Kraków i Modern Construction Systems Poznań
Prezydent Jacek Majchrowski za wszelką cenę chce ruszyć z budową hali widowiskowo-sportowej jeszcze w tej kadencji. Odpowiedzialny za losy inwestycji wiceprezydent Tadeusz Trzmiel szuka więc kolejnych sposobów na zdobycie pieniędzy niezbędnych do sfinansowania budowy.

Kilka tygodni temu okazało się, że hali nie uda się zbudować na zasadach partnerstwa publiczno-prywatnego (PPP); miasto szukało inwestorów, którzy byliby gotowi zbudować halę za własne pieniądze, by potem zarobić na jej obsłudze. Nie zgłosiła się ani jedna firma.

Teraz wiceprezydent proponuje więc, by budowę hali sfinansowało miasto. Ponieważ jednak Kraków nie może już pożyczać pieniędzy, by nie przekroczyć dopuszczalnego prawem poziomu zadłużenia, Trzmiel zaproponował, by halę zbudował Krakowski Holding Komunalny. To on miałby wziąć pożyczkę i ogłosić przetarg.

- To nie jest dobre rozwiązanie. Holding będzie bardzo osłabiony finansowo z powodu kolejnej pożyczki i z pewnością będzie wymagał zastrzyków finansowych z budżetu miasta. Choć więc limitów zadłużenia nie przekroczymy, to i tak będziemy musieli zrezygnować z jakichś inwestycji, by pomagać KHK - ocenia Grzegorz Stawowy, radny Platformy Obywatelskiej. - Moim zdaniem za wszelką cenę należy szukać inwestora zewnętrznego i trzymać się przyjętego modelu PPP - dodaje.

Według części radnych fiasko PPP sprzed kilku tygodni to efekt okrojenia przestrzeni komercyjnej przy hali. Jej obecny projekt budowlany i zdobyte nań pozwolenie na budowę umożliwiłoby jedynie zarobek na imprezach sportowych i innych widowiskach odbywających się wewnątrz hali. Na stałą przestrzeń handlową nie ma już co liczyć. - Prawdopodobnie dlatego nikt nie zgłosił się do jej budowania. Rachunek ekonomiczny dla prywatnego inwestora musi być jednoznacznie korzystny - mówi Stawowy. - Dlatego miasto powinno uzupełnić projekt o dodatkowe funkcje, na których można by zarobić. Na razie jestem przeciwny rozwiązaniu proponowanemu przez wiceprezydenta - dodaje.

- Już teraz, choć nie ma hali, mamy zainteresowanych zaplanowanymi tam powierzchniami handlowo-usługowymi, których oferty są warte ok. 2 mln euro rocznie. To kwota, która pozwala utrzymać halę i zarabiać na organizacji imprez - ripostuje wiceprezydent Trzmiel. - Też wolałbym partnera zewnętrznego, ale nie udało się go znaleźć, bo jest kryzys. Skoro nie ma innego sposobu, KHK założy spółkę córkę, której zadaniem będzie budowa hali. Zadłużenie budżetu miasta powinny zrekompensować niższe ceny za prace budowlane, które mamy przez kryzys - wiceprezydent wyjaśnia plan.

Wycena dla hali widowiskowej przewiduje, że na jej budowę będzie potrzeba ok. 400 mln zł. Miasto będzie pomagało ją spłacać dopiero po 2014 roku specjalnymi zastrzykami do budżetu spółki córki KHK. Wiceprezydent Trzmiel zakłada, że prace przy budowie hali mogłyby ruszyć jeszcze w końcu października tego roku.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kraków