POLITYKA

Czyli wszystko to co nie mieści się w powyższych kategoriach - taki nasz mały hutniczy Hyde Park:)

Moderator: dUfio

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » wt kwie 05, 2011 6:34 pm

PITROL pisze:Często z Ziemkiewiczem się nie zgadzam z powodu jego bezkrytycznego podejścia do Pis-u.W tym wypadku ma racje.JE Tusk funduje nam jakby na to nie patrzeć prezent w postaci tego że będziemy dopłacać Niemcom i Francuzom do ich euro nawet go samemu nie używając!!!I będziemy mieć dalej wielkie G do gadania.Tymczasem ważne jest to że Jarek obraził Hanysów.Dla mediów jak i dla pajaców-celebrytów jak Meller-y i inne.Ostatnio wszyscy kupowali w Biedronce, a teraz każdy będzie slązokiem bo to takie POlskie i POlitycznie POprawne.

Polska debata publiczna jest na dnie. Wydarzenia tak brzemienne w skutki, jak wprowadzenie Polski do zagadkowej strefy euro-bis, przechodzą równie niezauważone, jak niegdyś „pakt trzech czarnych orłów”. Zbyt szczelnie wypełniła bowiem eter gromada małp przedrzeźniających każde słowo Jarosława Kaczyńskiego. Obraził Gabon! Obraził Kaszubów! – serwują nam co dzień rozrechotani od rana prezenterzy i zapraszani przez nich „eksperci”.

autor-Ziemkiewicz

Trochę odnośnie Twojego komentarza Pitrol...

Przyznam, że nawet śmieszne:
http://www.youtube.com/watch?v=2_bkaQ3c18s

Tyle tylko, że wkurwia mnie ta dyskredytacja bez merytorycznej dyskusji, a jedynie poprzez przedstawienia J.K. jako obciachu.
...więc gdy goły opadniesz na lód, mały biznes zrób, szybki biznes zrób, jakiś biznes zrób. Potem laba! Tylko skok, jeden skok, na bank...

stazyja69

Postautor: stazyja69 » wt kwie 05, 2011 7:31 pm

OŻÓG 1950 pisze:Tyle tylko, że wkurwia mnie ta dyskredytacja bez merytorycznej dyskusji, a jedynie poprzez przedstawienia J.K. jako obciachu.

A kto i z kim miałby prowadzić merytoryczną dyskusję ?

1. Naszym zdaniem obecna władza chce zrobić wszystko, by się przy niej utrzymać i jest gotowa posunąć się także do fałszowania. Wolimy chuchać na zimne, sprawdzać i kontrolować - tłumaczy Adam Hofman, rzecznik PiS.
http://www.tvn24.pl/0,1698306,0,1,hofma ... omosc.html

2. Reporterzy TVN24 ujawnili, że niektórzy z europosłów (Marek Migalski, Paweł Kowal, Jacek Kurski, Jacek Protasiewicz, Bogusław Sonik, Marek Siwiec) pracujący w sejmowej komisji ds. Unii Europejskiej pobierają diety tylko składając podpis na liście obecności.
304 euro za podpis. "To nie jest zarobek. To dieta"

http://www.tvn24.pl/-1,1698273,0,1,buze ... omosc.html

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » wt kwie 05, 2011 7:54 pm

Stazyja zgadzam się z obydwoma Twoimi punktami.
Tylko, czego ma to dowodzić?
...więc gdy goły opadniesz na lód, mały biznes zrób, szybki biznes zrób, jakiś biznes zrób. Potem laba! Tylko skok, jeden skok, na bank...

Awatar użytkownika
BINGONH

Postautor: BINGONH » wt kwie 05, 2011 9:25 pm

A ja bym się przyczepił do tej wypowiedzi na temat śląska.

Tu mam strasznie mieszane uczucia, bo z jednej strony bardzo lubię Śląsk i Ślązaków i zdarzało mi się wypić piwo z takim co mieli na sobie podkoszulki z napisami Oberschlesien.
A z drugiej strony RAŚ jest pewną formą ruchu no właśnie jakiego? Sepratści? Antypolacy? Proniemieccy?
Dla mnie sprawa jest szersza i ma trochę inne podłoże.
Ślązacy są narodowością tak samo jak Kaszubi tylko czy w związku z tym mają być inaczej traktowani?
Bardzo ale to bardzo cenie sobie ludzi przywiązanych do miejsca swego pochodzenia.
Sam czuję się mocno związany z Nową Hutą i bardziej obchodzi mnie to żeby u mnie było dobrze a nie w Katowicach, ale duchowo bliżej mi do tych dla których Śląsk jest na pierwszym miejscu.
Polska jako państwo składa się z małych ojczyzn, są rzeczy które nas łączą w pewną całość i jako tako powinniśmy to akceptować. Ale rola państwa jest zupełnie inna niż rola regionu.
W Polsce po pierwsze regiony są sztuczne ( podział na województwa ) bo nie wiem czy znajdziecie w Częstochowie jednego Ślązaka albo co ma wspólnego Zakopane z Krakowem?
Podział powinien być tworzony oddolnie bo ludzie muszą się czuć wspólnotą i czasami ta wspólnota to mogą być dwie wsie liczące 300 osób a czasami obszar wielkości 1/5 kraju.
Ale tylko ludzie czujący ze sobą jakąś więź duchową są gotowi działać dla dobra swego regionu a w konsekwencji dla dobra państwa
Jakoś nie widzę aby na Śląsku ktoś podkładał bomby, pluł na Polską flagę, czy nadmiernie afiszował swoje przywiązanie Niemców.
Chcą autonomii ja też chce. Bo też czuje się związany z Nową Hutą a Kraków jest mi równie obcy co Katowice.
Czym ma być ta autonomia? Nie wiem warto się zastanowić i porozmawiać.
A tym którzy tak bezgranicznie kochają swego guru próbującego wejść nieudanie w buty nacjonalizmu przypominam
http://pl.wikipedia.org/wiki/Powstania_ ... %C4%85skie
potomków tych ludzi nie wolno wyzywać od zakamuflowanej opcji niemieckiej bo więksi z nich patrioci niż z tych co tak chętnie nas pchali do wspólnej Europy

Awatar użytkownika
PITROL

Postautor: PITROL » wt kwie 05, 2011 11:14 pm

Bingo napisałeś rzeczowo i na temat.Ogólnie rozumie Twoje argumenty.Jednak nie oto w moim poście chodziło aby bronić Jarka, a podkreślić że przez wytykanie mu błędów większych lub mniejszych(zależy od punktu widzenia) opinia publiczna nie słyszy o tym w jakie wielkie bagno pakuje nasz rząd PO.Ot temat zastępczy dla zmylenia gawiedzi..
Mówię to co myślę, robię to co mówię

stazyja69

Postautor: stazyja69 » wt kwie 05, 2011 11:15 pm

Bingo pod ostatnim zdaniem podpisuję się :idea:

Ożóg , powtórzę :A kto i z kim miałby prowadzić merytoryczną dyskusję ?
Niemal wszyscy okopali się i napierdal... :!:

Pitrol , a dlaczego temat zastępczy :?:

Awatar użytkownika
PennyWise

Postautor: PennyWise » wt kwie 05, 2011 11:22 pm

@Śląskość.
Trzeba być ślepym aby nie widzieć problemu(nasza zgoda z GKS, bieżąca działalność Ruchu Chorzów).
@diety poselskie eurodeputowanych.
Polactwo zawsze pozostanie polactwem, skądkolwiek by nie było i jakiekolwek by się hasła za tym kryły. W zachowaniu tych osobników nie widzę nic nadzwyczajnego, kasa(we wszelkich postaciach) dla większości tego skurwiałego narodu pozostanie bytem nadistotniejszym.
BOG Z Nami, chuj z Nimi.
Oldschool Fan

derexnh

Postautor: derexnh » śr kwie 06, 2011 12:14 am

A ja sie pozwole nie zgodzic z wypowiedzia Bingo,
- "Ślązacy są narodowością tak samo jak Kaszubi ..." No wlasnie w tym problem ze nie sa. Jakbys pokusil sie przeczytac 1 zdanie wyzej nad ta czescia raportu, wiedzialbys, ze sad najwyzszy odrzucil ich brednie w 2007r.
Mimo to, w spisie powszechnym taka rubryka sie znajduje !?

- Co do malych ojczyzn itp oczywiscie sie zgodze - natomiast to POLSKA wlasnie jest tym tworem scalajacym nas w calosc. Mysle, ze nikt nie ma watpliwosci ze kaszub to polak, goral to polak, mazur to polak itd nt. czy slazak to polak ? Dla mnie oczywiscie tak, niestety tutaj nastepuje rozmycie. Slazak to slazak ! Istna paranoja. I absolutnie nie jest mi blizej (jak np. deklarujesz) do tych co region maja na 1 miejscu. Bo u mnie w takiej gradacji na 1 miejscu jest wlasnie ojczyzna. A tak wychodzi cos na ksztalt: gra Hutnik ale pojde na Wande...

- Widzialbys autonomie NH, tu oczywiscie mozna dyskutowac, natomiast jestem przekonany, ze nie przyszloby Ci do glowy wpisac w spisie narodowosc nowohucka. A hanysy to wlasnie zrobia !
I o to sie rozchodzi (jakby ktos nie rozumial problemu i wierzyl, ze Kaczynski jest "skinem w garniturze").

- Wpisanie w spisie narodowosci slaskiej to obecnie moda. Wystarczy wejsc na forum Ruchu i przeczytac co pisza na ten temat. Ba, nawet instrukcje mozna dostac :

"WERSJA REPREZENTATYWNA
Wchodzimy na stronę http://www.spis.gov.pl
Dokonujemy identyfikacji przy użyciu formularza identyfikacyjnego.
Logujemy się używając swojego numeru PESEL i uzyskanego hasła.
Uzupełniamy informacje w działach „wykaz osób” i „gospodarstwa domowe”.
Wypełniamy formularz osobowy.
Pytanie 1a na stronie 10 formularza osobowego to pytanie o narodowość do jakiej się poczuwamy – jeżeli chcemy zadeklarować śląską, to należy wybrać opcję „inna” i wpisać polu poniżej „śląska” (bez cudzysłowu).
Pytanie 1b wypełniamy, jeżeli chcemy zadeklarować także przynależność do innego narodu bądź grupy etnicznej. Nie ma możliwości wpisania/zaznaczenia dwukrotnie takiej samej pozycji.
Pytanie 2 dotyczy języka używanego przez nas w kontaktach domowych. Pierwsza opcja dotyczy używania jedynie języka polskiego. Jeżeli chcemy zadeklarować język śląski, to winniśmy zaznaczyć jedną z dwóch pozostałych możliwości i w dostępnym miejscu wpisać „śląski” (bez cudzysłowu).
Pytanie 9 dotyczy języka ojczystego – tu również można zadeklarować śląski, zaznaczając pole „inny niż Polski” i wpisując „śląski” (bez cudzysłowu).
Pomoc dotyczącą pozostałych aspektów samospisu internetowego można uzyskać pod adresem [link do pliku pomocy w .pdf, który GUS udostępni wraz z rozpoczęciem spisu – obecnie jest pomoc dla wersji demo]."

Zreszta pamietajcie jak do tej kwestii odnosilo sie Jastrzebie, ktore ten problem widzialo na codzien.

- Co do tematu zastepczego, kiedys juz pisalem co mysle, ale jesli juz, to bardziej przyczynu szukalbym w tym, ze omawiamy 1 zdanie z raportu... który ma 116 stron !! Tak wiec tu szukalbym przyczyn tej histerii.

Na koniec pozdrawiam mojego serdecznego przyjaciela ze Slaska, ktory kilkakrotnie goscil juz na meczach naszego kochanego klubu, z ktorym na dyskusjach w temacie, ktory teraz wyplynal, spedzilismy kilka grubych lat i spedzimy jeszcze wiecej na pewno :) (notabene ma niemiecki paszport) hehe

Zapewne wiekszosc juz widziala ale ku pamieci :
http://www.youtube.com/watch?v=NmSn7dXq4ME

derexnh

Postautor: derexnh » śr kwie 06, 2011 12:24 am

Jeszcze raz JA !!

Zapomnialem dodac, ze wyszlo sprostowanie do slynnego juz zdania, jak widac trzeba tlumaczyc niektorym oczywistosci :

"PiS na prośbę swoich śląskich działaczy raport postanowił uzupełnić.

Do zdania, które wywołało kontrowersje, zostały dodany pasus wyjaśniający, co kryje się pod słowem "śląskość". Fragment obecnie brzmi: "Można dodać, że śląskość, która odrzuca polską przynależność narodową, jest po prostu pewnym sposobem odcięcia się od polskości i przypuszczalnie przyjęciem po prostu zakamuflowanej opcji niemieckiej."

W przypisie PiS wyjaśnił, że uzupełnienie dodano, "mimo, że jasno wynika ono z powyższego akapitu, jak również z pozostałych fragmentów raportu. Powyższe wyjaśnienie zdecydowaliśmy się dodać, ponieważ wielu dziennikarzy i polityków interpretowało zawarte w tekście jasne tezy w fałszywy sposób."

- By wyjaśnić już do samego końca: nie mamy nic przeciwko Ślązakom. Śląskość to polskość. Chodzi tylko o tą śląskość, która kwestionuje tożsamość narodową - polską, odrzuca polskość, o pana Gorzelika, który chce stworzyć państwo śląskie. Nie mamy nic do samorządności, nie mamy nic do tego, żeby być dumnym ze swojego regionu ale jesteśmy przeciw separatyzmom - tłumaczył rzecznik PiS Adam Hofman."

Tak mi sie przypomnialo jak w sobote JKM mowil na spotkaniu w Krakowie, ze przyczyna slabego poparcia jest to, ze jest zbyt inteligentny i ludzie nie rozumieja o co mu chodzi, hehe...

Awatar użytkownika
BINGONH

Postautor: BINGONH » śr kwie 06, 2011 8:48 am

PITROL nie pisałem do Ciebie tylko tak ogólnie a w Polskich mediach są same tematy zastępcze ale fajnie że się zgadzasz

derexnh - co do tej narodowości to zdaje mi się że ważniejsze jest to co ludzie czują niż to jak się ich szufladkuje.
Ja sie czuje Polakiem nie Nowohucianinem a z Hutą jestem związany bo tu się urodziłem mieszkam stąd pochodzą moim przodkowie od dawien dawna.
Widzę za to różnice pomiędzy Śląskiem, Podhalem a Małopolska na Kaszubach nie byłem nie wiem pewnie też są.
Nie widzę za to sprzeczności w tym by ktoś deklarujący narodowość Śląską mógł być dobrym Polakiem. Można być lojalnym członkiem jakieś społeczności zachowując przy tym pewien stopień autonomii.

Awatar użytkownika
PITROL

Postautor: PITROL » śr kwie 06, 2011 11:05 am

stazyja69 pisze:Pitrol , a dlaczego temat zastępczy :?:

Dlatego że w tej chwili jest wiele ważniejszych spraw o których media milczą.
Natomiast czołówki dzienników zajmują sprawy typu jak bardzo Jarek K obraził mieszkańców śląska ,ewentualnie przez 3 dni można wałkować o bandycie Staruchu który pobił piłkarza(aż wypłacił mu liścia)
Ogłupianie ludności i trudno to inaczej nazwać.

Awatar użytkownika
BINGONH

Postautor: BINGONH » śr kwie 06, 2011 11:37 am

Pitrol pamiętaj że mamy demokrację.
Im bardziej ogłupisz naród tym łatwiej będzie Ci go przekonać aby na Ciebie zagłosował

stazyja69

Postautor: stazyja69 » śr kwie 06, 2011 11:53 am

PITROL pisze:
stazyja69 pisze:Pitrol , a dlaczego temat zastępczy :?:

Dlatego że w tej chwili jest wiele ważniejszych spraw o których media milczą.

Nie wątpię że tak jest .
Tylko często jak komuś coś nie pasuje , wypowiada frazes : temat zastępczy ( nie mam tu na myśli Twojej osoby ) .
Co rusz słyszę że : hazard , energetyka jądrowa , katastrofa smoleńska , kasy fiskalne , pedofile i.t.d. to temat zastępczy .
Nie jestem naiwny , po części tak jest - ale nie można przechodzić obok tego obojętnie .
Ostatni przykład "naszych" eurodeputowanych . Jeżeli to prawda to ta wiadomość powinna być numerem jeden , a ci panowie powinni mieć dożywotni zakaz zabawy w politykę .
Gdybym to ja machnął parafkę w pracy i poszedł w pizdu ?
Wąwozowa .

Awatar użytkownika
PITROL

Postautor: PITROL » śr kwie 06, 2011 12:11 pm

A jeśli chodzi o cały RAŚ to zdarzają się tam i takie"kwiatki".
Takie osobniki akurat nadają sensu słowom Kaczyńskiego.
Obrazek
Zwróćcie uwagę na symbol i napis...

Awatar użytkownika
dziadekrk

Postautor: dziadekrk » śr kwie 06, 2011 1:13 pm

BINGONH pisze:(...)przypominam
http://pl.wikipedia.org/wiki/Powstania_ ... %C4%85skie
potomków tych ludzi nie wolno wyzywać od zakamuflowanej opcji niemieckiej bo więksi z nich patrioci niż z tych co tak chętnie nas pchali do wspólnej Europy
wytłuszczenie moje

Bingo, 2 sprawy:
1) Będę gardził każdym sukinsynem dobrowolnie mieszkającym w mojej Ojczyźnie, który próbuje zwalczać polską tradycję, język i kulturę, a jeśli jego pradziadkami byli Powstańcy - Patrioci polscy (przewracają się pewnie w grobie widząc poczynania swoich potomków) to już w szczególności.

2) W obronie ślązaków z kręgu RAŚ przywołałeś wydarzenia w mojej ocenie jednoznacznie świadczące przeciwko nim. Wykaż błąd w moim rozumowaniu, ale po mojemu to spadkobiercami (ideowymi) Powstańców Śląskich (walczących o polskość Śląska i Śląsk dla Polski) są POLACY mieszkający na Śląsku (w tym Ślązacy czujący swoją odrębność, utożsamiający się z własnym regionem, tradycjami i posługujący się gwarą śląską), a środowisko RAŚ jest kontynuacją/odpowiednikiem tego z czym Powstańcy Śląscy walczyli.
Obrazek
Hinduskie ścierwo won z Nowej Huty!!