A ja sie pozwole nie zgodzic z wypowiedzia Bingo,
- "Ślązacy są narodowością tak samo jak Kaszubi ..." No wlasnie w tym problem ze nie sa. Jakbys pokusil sie przeczytac 1 zdanie wyzej nad ta czescia raportu, wiedzialbys, ze sad najwyzszy odrzucil ich brednie w 2007r.
Mimo to, w spisie powszechnym taka rubryka sie znajduje !?
- Co do malych ojczyzn itp oczywiscie sie zgodze - natomiast to POLSKA wlasnie jest tym tworem scalajacym nas w calosc. Mysle, ze nikt nie ma watpliwosci ze kaszub to polak, goral to polak, mazur to polak itd nt. czy slazak to polak ? Dla mnie oczywiscie tak, niestety tutaj nastepuje rozmycie. Slazak to slazak ! Istna paranoja. I absolutnie nie jest mi blizej (jak np. deklarujesz) do tych co region maja na 1 miejscu. Bo u mnie w takiej gradacji na 1 miejscu jest wlasnie ojczyzna. A tak wychodzi cos na ksztalt: gra Hutnik ale pojde na Wande...
- Widzialbys autonomie NH, tu oczywiscie mozna dyskutowac, natomiast jestem przekonany, ze nie przyszloby Ci do glowy wpisac w spisie narodowosc nowohucka. A hanysy to wlasnie zrobia !
I o to sie rozchodzi (jakby ktos nie rozumial problemu i wierzyl, ze Kaczynski jest "skinem w garniturze").
- Wpisanie w spisie narodowosci slaskiej to obecnie moda. Wystarczy wejsc na forum Ruchu i przeczytac co pisza na ten temat. Ba, nawet instrukcje mozna dostac :
"WERSJA REPREZENTATYWNA
Wchodzimy na stronę http://www.spis.gov.pl
Dokonujemy identyfikacji przy użyciu formularza identyfikacyjnego.
Logujemy się używając swojego numeru PESEL i uzyskanego hasła.
Uzupełniamy informacje w działach „wykaz osób” i „gospodarstwa domowe”.
Wypełniamy formularz osobowy.
Pytanie 1a na stronie 10 formularza osobowego to pytanie o narodowość do jakiej się poczuwamy – jeżeli chcemy zadeklarować śląską, to należy wybrać opcję „inna” i wpisać polu poniżej „śląska” (bez cudzysłowu).
Pytanie 1b wypełniamy, jeżeli chcemy zadeklarować także przynależność do innego narodu bądź grupy etnicznej. Nie ma możliwości wpisania/zaznaczenia dwukrotnie takiej samej pozycji.
Pytanie 2 dotyczy języka używanego przez nas w kontaktach domowych. Pierwsza opcja dotyczy używania jedynie języka polskiego. Jeżeli chcemy zadeklarować język śląski, to winniśmy zaznaczyć jedną z dwóch pozostałych możliwości i w dostępnym miejscu wpisać „śląski” (bez cudzysłowu).
Pytanie 9 dotyczy języka ojczystego – tu również można zadeklarować śląski, zaznaczając pole „inny niż Polski” i wpisując „śląski” (bez cudzysłowu).
Pomoc dotyczącą pozostałych aspektów samospisu internetowego można uzyskać pod adresem [link do pliku pomocy w .pdf, który GUS udostępni wraz z rozpoczęciem spisu – obecnie jest pomoc dla wersji demo]."
Zreszta pamietajcie jak do tej kwestii odnosilo sie Jastrzebie, ktore ten problem widzialo na codzien.
- Co do tematu zastepczego, kiedys juz pisalem co mysle, ale jesli juz, to bardziej przyczynu szukalbym w tym, ze omawiamy 1 zdanie z raportu... który ma 116 stron !! Tak wiec tu szukalbym przyczyn tej histerii.
Na koniec pozdrawiam mojego serdecznego przyjaciela ze Slaska, ktory kilkakrotnie goscil juz na meczach naszego kochanego klubu, z ktorym na dyskusjach w temacie, ktory teraz wyplynal, spedzilismy kilka grubych lat i spedzimy jeszcze wiecej na pewno

(notabene ma niemiecki paszport) hehe
Zapewne wiekszosc juz widziala ale ku pamieci :
http://www.youtube.com/watch?v=NmSn7dXq4ME