PRZYSZŁOŚĆ KS Hutnik KRAKÓW

Tematy piłkarskie (do 2010 r.)

Moderatorzy: dUfio, majlech

Ares

Postautor: Ares » wt lip 28, 2009 12:20 pm

Nie znam kwot wynagrodzeń i listy płac piłkarzy i zarządu ale chyba nie trudno sie domyśleć że jedni i drudzy są "przeinwestowani", bo solidarnie nie spełnili przedsezonowych obietnic i rok w rok sprzedają kibicom gówno mówiąc że to czekolada, czyli obiecują cuda na kiju, awanse i Bóg wie co jeszcze, po czym na koniec sezonu sprytnie się tłumaczą z porażek. Zresztą taka tendencja jest niemal w całej Polsce, pensje piłkarzy i działaczy wielokrotnie przewyższają ich prace, umiejętności i zaangażowanie. Niestety w Hutniku dochodzi jeszcze ten problem że spółka jest na krawędzi bankructwa.
Dużo sie ostatnio mówiło o tym że piłkarzom obcięto kontrakty o jakis tam procent ze względów oszczednościowych. Fakt faktem nie widze w tym nic złego skoro za taką kopanine zarabiali bardzo dobre pieniądze w skali tej ligi. Natomiast ciekawy jestem tego czy zarząd i kierownictwo spółki również na znak solidarności i checi ratowania klubu również sobie "przycieło" pobory? Jesli tak to również nie widze w tym nic złego (groszy na pewno nie zarabiali), a jeśli nie to wcale mnie to nie dziwi :)

Awatar użytkownika
Kosoviak

Postautor: Kosoviak » wt lip 28, 2009 12:29 pm

Ares pisze:Dużo sie ostatnio mówiło o tym że piłkarzom obcięto kontrakty o jakis tam procent ze względów oszczednościowych. Fakt faktem nie widze w tym nic złego skoro za taką kopanine zarabiali bardzo dobre pieniądze w skali tej ligi. Natomiast ciekawy jestem tego czy zarząd i kierownictwo spółki również na znak solidarności i checi ratowania klubu również sobie "przycieło" pobory? Jesli tak to również nie widze w tym nic złego (groszy na pewno nie zarabiali), a jeśli nie to wcale mnie to nie dziwi :)

Mi się jednak wydaje, że to co obcięli zawodniką, dorzucili do własne kieszeni.
W końcu kasa musi się zgadzać :P
Mam swój rozum i swoje sympatie!!

Hutnik & DYNAMO % JASTRZĘBIE & MAGDEBURG

Oro

Postautor: Oro » wt lip 28, 2009 12:36 pm

metal pisze:
Oro pisze:Prezesie, jak świetnie się Ciebie słucha! To jest dokładnie to, co cały czas usiłuję wszystkim tu przekazać. Ludzie ciężko pracują, powiem nawet: zapierdalają, na połowę tej kasy, którą piłkarzyki w klubach piłkarskich dostają za kopanie piłki (bo w wielu przypadkach nie można tego nazwać grą). Ilu z was mając 17 czy 18 lat miało ot tak,lekką rączką kilka stów kieszonkowego za to, że trochę pokopaliście piłkę? Ilu chciałoby dostawać kilkanaście stów za może 15 godzin pracy w tygodniu? Piłkarzom się wydaje, że warci są nie wiadomo jakiej kasy, a ile są warci, to pokazali na boisku. Tak jak było to napisane w czyimś poście kiedyś tam:zespół był przeinwestowany i teraz jest najwyższa pora to zmienić. A jeśli komuś się nie podoba, to może grać będzie chciał ktoś, kto Hutnika będzie miał w sercu, a nie tylko na pasku z wypłatą.

Co i rusz piszesz o "piłkarzykach" i ich wysokich pensjach (zgoda) i braku wyników (zgoda). Chciałbym, żebyś się wypowiedział na temat powiązania wyników i pensji "innych pracowników SSA" ( w domyśle członków zarządu).
Aha i nie pytałem ile zarabia zarząd bo to wiem.

Wiesz więc, że nie zarabia takich pieniędzy, jakie niektórzy wierzą, że zarabia. Do tego nie ma do podniesienia z boiska premii za mecz z Neptunem Końskie czy Pogonią Staszów. Pomijając to, że uważam, że wygrywanie z takimi ekipami to obowiązek, a premię w takiej lidze mogą być co najwyżej za zwycięstwa z czołówką. A jeśli dodasz do zarobków piłkarzy i sztabu szkoleniowego premie, nagrody, etc to uważaj, bo może się okazać, że dysproporcja idzie w kierunku przeciwnym, niż się wszystkim wydaje.

A czemu zarząd zarabia (biorąc pod uwagę "łysą pensję" ) więcej niż grajkowie? Bo na całym świecie jest tak, że ten, kto pracuje głową zarabia więcej niż ten, kto pracuje nogami. I może sprawiedliwiej będzie, jeżeli piłkarzy ocenia się po co najmniej pół roku, jeśli i zarząd dostanie przynajmniej tyle samo czasu na spokojną pracę.

Awatar użytkownika
PennyWise

Postautor: PennyWise » wt lip 28, 2009 1:59 pm

Oro, ogarnij się trochę , jaką głową, no kurwa nasi prezesi przez ostanie lata, wszyscy byli co najmniej z dypomami MBA a Harvardu :lol: :lol: .
Pewnie by żadnej roboty w drodze normalnej rekrutacii na żadne stanowisko zarządzające niedostali.
Prawda jest brutalna. Nasz klub jest typowym przykładem spółki nomenklaturowej , panowie z zasługami dla poprzedniego systemu, uwłaszczyli się na majątku powstałym na zgliszczach kombinatu, a jednym z nich jest nasz Hutnik. Mam już ich wszystkich dość począwszy od Figuta, Popiołka, przez Kowalskiego , Presaka po Gila i Oraczewskiego, .
Już mi sie na te wąsate twarze patrzeć nie chce.
Zaorać to wszystko w pizdu i zacząć od nowa, nawet od C klasy, przynajmniej fun bedyze y jezdzenia po klepiskach.
Mamy ludzi mlodych, wyksztalconych, ktorzy nadaja sie pociagnac ten wozek, niech nie wdaja sie rozmowy z tymi panami i robia swoje, jak bedzie trzeba, tez pomoge.
Pozdrawiam
BOG Z Nami, chuj z Nimi.
Oldschool Fan

viki

Postautor: viki » wt lip 28, 2009 2:05 pm

Oro pisze:Bo na całym świecie jest tak, że ten, kto pracuje głową zarabia więcej niż ten, kto pracuje nogami.

Tutaj Oro trafiłeś raczej kulą w płot :lol: Nie wierzę, na przykładzie Ronaldo i żeby było bardziej swojsko Brożka, aby pensje prezesów klubów, w których grają, były wyższe od ich zawodniczych kontraktów.

Co do uposażeń piłkarzy. Nie lubię nikomu zagladać do kieszeni, nie mam takiej natury, ale przez takie wypowiedzi jak Twoje ("piłkarzyki mieli dupy miodem smarowane") coraz bardziej chciałbym sie dowiedzić jakie to zarobki mieli kopacze w zeszłym sezonie. Była mowa o tym, jakie to warunki finansowe ("na poziomie I ligi") miał zapewniony pion sportowy. Byc może to prawda, ale ja w dalszym ciągu zrozumieć nie mogę - nie wiem, moze taki tępy jestem - jak to się stało, że w kadrze III ligowca, oferujacego piłkarzom przed sezonem 1998/1999 kasę jak w I lidze, nie pojawili się wartościowi gracze??? Dlaczego do tego "miodu", nie zleciały się jak muchy do gówna znane nazwiska??? Dlaczego? Jest wolny rynek, a zawodnicy to zwyczajni pracownicy. Tam gdzie płacą dobrze, robole garną się do roboty. A u nas nie... Dziwne.

Druga rzecz, która sie kładzie cieniem na zapewnieniach "jaki to nasz obecny Prezes kryształowy", to farmazon nt. chęci awansu. Sorry, ale tego się w kontekście propozycji z zeszłego piątku (awans "przy zielonym stoliku") obronić nie da. Nawet jezeli, winny jest "kryzys światowy", to w momencie grania baraży z Jeziorakiem, Zarząd MUSIAŁ wiedzieć, że z gry w II lidze nici. A nie protestował, gdy ludzie się barażami ekscytowali i składali kasę na nocleg dla kopaczy. Ba, zapewniał: "Chcemy awansu, chcemy awansu!". Eeech, tutaj mam największy żal do obecnego Zarządu. Nie wierzę w spiskową teorię dzieiejów i nie wierzę dlatego, ze "pion sportowy" dostał od "góry" polecenie "nie awansować". Ale wybrażam sobie, z jaką ulgą musieli odetchnąć bonzowie naszego Hutnika po przegranej w Iławie. Żal.

Ja daję w dalszym ciągu nowemu Zarządowi, mimo wszystko, sporą dawkę mojego zaufania. Ale mam przeczucie, że się na tym przejadę :?
ezswaz aN Hutnik

Oro

Postautor: Oro » wt lip 28, 2009 2:12 pm

Ludzie, skoro wszyscy jesteście tacy mądrzy: droga wolna, drzwi otwarte, Presak wyraził chęć sprzedania swoich akcji, a ma pakiet kontrolny o ile się orientuje. Będziecie właścicielami, będziecie rządzić jak będziecie chcieli płacąc piłkarzom jak Brożkowi a prezesem mianujecie sprawnego menago z tytułem MBA, który będzie pracował społecznie. Ja wam życzę powodzenia.

Awatar użytkownika
KonradHKS

Postautor: KonradHKS » wt lip 28, 2009 2:28 pm

Oro pisze:Ludzie, skoro wszyscy jesteście tacy mądrzy: droga wolna, drzwi otwarte, Presak wyraził chęć sprzedania swoich akcji, a ma pakiet kontrolny o ile się orientuje. Będziecie właścicielami, będziecie rządzić jak będziecie chcieli płacąc piłkarzom jak Brożkowi a prezesem mianujecie sprawnego menago z tytułem MBA, który będzie pracował społecznie. Ja wam życzę powodzenia.

Nie wiem czemu się tak burzysz. A w zasadzie to się domyślam ale nie ważne. ktoś jeszcze nie wykształcony jak ja i nie znający się zbyt dobrze na zagadnieniach prawnych jak ja NIE JEST W STANIE ZROZUMIEĆ JEDNEGO:

na cholerę płacono piłkarzom na poziomie 4 ligowym jak piłkarzom na poziomie 1 ligowym? Zajebiście że była kasa na pensje wszystko fajnie ale ktoś chyba jest odpowiedzialny za jakieś transfery? Nie wierze że na ten miód nie było chętnych.

Widze ktoś to zajebiście zaplanował. Nie ogarniam tego w ogóle.

Awatar użytkownika
PennyWise

Postautor: PennyWise » wt lip 28, 2009 2:37 pm

Mi to wyglada na pralnie pieniędzy :lol: :lol:
BOG Z Nami, chuj z Nimi.

Oldschool Fan

JOK_NH

Postautor: JOK_NH » wt lip 28, 2009 3:08 pm

Oro pisze:Ludzie, skoro wszyscy jesteście tacy mądrzy: droga wolna, drzwi otwarte, Presak wyraził chęć sprzedania swoich akcji, a ma pakiet kontrolny o ile się orientuje. Będziecie właścicielami, będziecie rządzić jak będziecie chcieli płacąc piłkarzom jak Brożkowi a prezesem mianujecie sprawnego menago z tytułem MBA, który będzie pracował społecznie. Ja wam życzę powodzenia.

Ale co ty się tak unosisz? Nie widzisz, że argumenty są nie trafione. Wszyscy widzą, że skoro było tak dobrze...to dlaczego skończyło się tak źle? Ja tez po tym wszystkim co tu czytam juz powoli tego nie ogarniam...

GUM

Postautor: GUM » wt lip 28, 2009 3:38 pm

Oro zgadzam sie że jest cheć sprzedania pakietu większościowego za cenę kupna (może nie jest to wielka kasa) ale SSA chce aby szczęśliwy posiadacz akcji spłacił długii spółki. Mój kredyt zaufania będzie miał tylko prezes z ramienia sponsora, który wyłoży kasę na klub bo tylko w tym przypadku będzie pewnosc, że chce się bawić w sport a nie trzymać się rekami i nogami stołka.

Jeżeli zostaje się właścicielem klubu piłkarskiego to zazwyczaj na początku inwestuje się w ten klub, więc pytam ile nowy właściciel pakietu większościowego zainwestował pieniędzy. Z tego co wiem (chyba że się mylę) to nic - proszę mi wyjaśnić po co Pan Presak kupił pakiet większościowy w tym roku bo chyba nie myślał zarobić na akcjach. Jak zamieniali się stołkami z obecnym prezesem to już było wiadomo, że jesteśmy bankrutami - to pytam ponownie kto w takiej sytuacji kupuje akcje bankruta jeżeli przedstawia się jako wybitny ekonomista.

gyl

Postautor: gyl » wt lip 28, 2009 3:38 pm

To, że w Polsce istnieje (globalnie, nie tylko u Nas) przegięcie wynagrodzeń piłkarzy w stosunku do umiejętności i wyników, jest jasne. Świadczą o tym choćby europejskie wyniki naszych, zupełnie nieźle opłacanych drużyn OE, z drużynami z lig ekonomicznie bez wątpienia słabszych od naszej.

Wydaje mi się, że w przypadku Hutnika problemy wynikają z konsekwentnie stosowanego przez lata przeinwestowywania w wynagrodzenia piłkarzy, za którymi nie szły efekty (choćby w postaci awansu do II ligi) - podejrzewam, że np. gracze typu Kwiecińskiego czy Zająca za 1 tys./miesiąc nie grali. (długi nie powstały przez pół roku, ani przez rok).

Na ile przyczyniły się do tego żądania kibiców (wszak co roku każdy chciał byśmy "grali o awans", niezależnie od tego, czy spółkę było na to stać, czy nie) a na ile jakieś omamy zarządzających przez ostatnie lata spółką (np. będzie awans = znajdzie się sponsor).

Widać też obecnie, że forma ekonomiczna w jakiej działa spółka akcyjna Hutnik nie sprawdziła się, że trafiła w ślepą uliczkę ewolucji. Łączenie w jednej firmie przedsiębiorstwa remontowego i sekcji piłkarskiej powoduje, że ani jedno nie jest porządną firmą remontową, ani drugie sekcją piłki nożnej z prawdziwego zdarzenia.

Widzę mądrą decyzję, w odmowie gry w II lidze - byłby to klasyczny przypadek ucieczki do przodu. "Forum" byłoby zadowolone, aż do momentu, gdy skończyłoby się jak swego czasu z awansem Błękitnych Stargard.
Jeśli przez ostatnie lata Hutnik żył, wydawał pieniądze i stawiał sobie cele ponad stan, przekraczające potencjał finansowy i organizacyjny, to dobrze że obecnie ktoś stanął twardo na ziemi i zamiast po raz kolejny mamić awansami, jakimi-to-nie-wzmocnieniami pokazuje - stoimy tu, zaciskamy pasa, ratujemy sytuację.
Obecny Zarząd zaczął pracę w momencie, gdy spirala była już nakręcona. Wszyscy chcieli awansu, wszyscy chcieli drugiej ligi. Kibice prowadzili z piłkarzami "rozmowy wychowawcze".
Tylko okazało się, że kasy na realizację tych ambicji po prostu nie ma.

Z resztą - cokolwiek zrobiłby w takiej sytuacji nowy Zarząd i właściciele akcji SSA i tak by wam się nie spodobało (domyślam się np. jaka byłaby rekacja, na wycofanie klubu z baraży o II ligę).

A w tej chwili droga do rządzenia Hutnikiem jest prosta, jak nigdy i wydaje się być otwarta.

lucero

Postautor: lucero » wt lip 28, 2009 3:44 pm

"Zaorać to wszystko w pizdu i zacząć od nowa, nawet od C klasy, przynajmniej fun bedyze y jezdzenia po klepiskach"

Musze to Penny gdzieś zapisać :)

Co do kilku kwestii- pensje 1-ligowe? Bez jaj, stawki były rzeczywiście w miarę, ale nie dochodziły nawet do tego co pilkarze mieli w takiej Puszczy. Obecnie będzie to 1/4 tego co tam przeważnie

Sprawa numer dwa: gramy w 3 lidze obecnie tylko dzięki temu że mamy nazwę Hutnik. Licencja została przyznana do końca roku i to na takich warunkach, że gdyby występowała o nia chociażby taka Puszcza to larum na forum byłoby zajebiste, że przekret itd :)

Co do kierowania klubem- bez obrazy, to co mielismy i mamy może od biedy nadaje się do kierowania pionem remontownym, ale na pewno nie na kierowanie klubem pilkarskim

Ponawiam stare pytanie: kto obecnie w klubie zna się na piłce nożnej, kto ustala konkretne kontrakty itd itd

>A w tej chwili droga do rządzenia Hutnikiem jest prosta, jak nigdy i wydaje się być otwarta.

Że jaka jest? :)

gyl

Postautor: gyl » wt lip 28, 2009 3:52 pm

GUM pisze:... SSA chce aby szczęśliwy posiadacz akcji spłacił długii spółki.

Gum, to działa inaczej. Co do zasady akcjonariusza walą długi spółki, której akcji jest właścicielem. Dłużnikiem jest bowiem spółka. W tym przypadku P. Presaka nie powinno właściwie obchodzić, jak nowy akcjonariusz będzie prowadził sprawy spółki.

GUM pisze:Mój kredyt zaufania będzie miał tylko prezes z ramienia sponsora, który wyłoży kasę na klub bo tylko w tym przypadku będzie pewnosc, że chce się bawić w sport...

To co piszesz, to pobożne życzenia. Przyjdzie Szejk z Dubaju i będzie się bawił w wyrzucanie kasy.
Poza tym, cały czas niektórzy mylą akcjonariusza (właściciela) spółki ze sponsorem - w praktyce reklamodawcą (będzie logo, będzie kasa).

GUM pisze:Jeżeli zostaje się właścicielem klubu piłkarskiego to zazwyczaj na początku inwestuje się w ten klub

W FM zawsze, w real life nie. Cały czas patrzycie na to jak na grę komputerową, podczas gdy prowadzenie spółki to biznes.

GUM pisze:już było wiadomo, że jesteśmy bankrutami - to pytam ponownie kto w takiej sytuacji kupuje akcje bankruta jeżeli przedstawia się jako wybitny ekonomista.

Taki np. Sylwester Cacek także kupuje obecnie w spółki z problemami. Przeprowadza restrukturyzacje, potem sprzedaje. Może Pan Presak chciał zrobić podobnie, ale zwyczajnie się przeliczył, przecenił swoje umiejętności, koniunkturę, renomę spółki? Nie każdy interes się udaje, nawet Cackowi.
Facet zaryzykował, a teraz chce sprzedać akcje. Ale nie liczcie, że ktokolwiek, kto je kupi będzie się zachowywał jak kibic Hutnika grający w FMa.

gyl

Postautor: gyl » wt lip 28, 2009 4:00 pm

lucero pisze:>A w tej chwili droga do rządzenia Hutnikiem jest prosta, jak nigdy i wydaje się być otwarta.
Że jaka jest? :)

Prosta. Umawiasz się z akcjonariuszem. Idziesz do notariusza. Płacisz. Zostajesz właścicielem akcji spółki, posiadającym decydujący wpływ na jej działanie = rządzisz spółką Hutnik Kraków SSA.
Znasz prostszą drogę?

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » wt lip 28, 2009 4:02 pm

Skoro jest tak źle i było już wcześniej, i awans się nie opłacał, to:

Dlaczego nikt z zarządu nie wytłumaczył odpowiednim rangą kibicom, że awansu nie będzie, bo nie ma kasy?

Dlaczego nikt z zarządu nie wytłumaczył odpowiednim rangą kibicom, żeby wzięli zebrane przez siebie pieniądze?

Dlaczego przyjęto tą kasę od kibiców?
Po co?

Skoro awans i tak był nierealny.

Jakby ktoś pomyślał tam na górze, to by powiedział: Panowie, weźcie te pieniądze, nic nie dadzą...
A tak... Kasa poszła, tylko nie wiadomo w ogóle po co :?