Wszystko o Nowej Hucie

Czyli wszystko to co nie mieści się w powyższych kategoriach - taki nasz mały hutniczy Hyde Park:)

Moderator: dUfio

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » wt sie 25, 2009 3:15 pm

Graffiti z Ożańskim

MURALE. Maciej Twaróg chce, by na os. Willowym zostało wykonane murale z wizerunkiem Piotra Ożańskiego.

Jak informowaliśmy, radni miasta uznali, że Piotr Ożański (przodownik pracy, pierwowzór "człowieka z marmuru") nie powinien być dłużej patronem placu na os. Willowym i zmienili nazwę na plac Przy Poczcie. Maciej Twaróg czeka na odpowiedź Rady Miasta, bowiem wezwał ją do usunięcia naruszenia prawa, które według niego miało miejsce przy podjęciu tej uchwały. Wskazuje, że w plebiscytach na najbardziej znanych nowohucian Ożański zawsze jest w czołówce, a radni zmieniając nazwę, nie wzięli pod uwagę zdania mieszkańców. - Chcę, by powstało murale z postacią pracującego Ożańskiego. Myślę, że dobrym miejscem byłby budynek na os. Willowym, w którym mieści się centrum zabaw dla dzieci "Bzikoland" - mówi Maciej Twaróg. (WT)

Za: Dziennik Polski

Krzycho

Postautor: Krzycho » czw sie 27, 2009 11:00 am

walka z pijaństwem obowiązkiem społecznym

Awatar użytkownika
BINGONH

Postautor: BINGONH » czw sie 27, 2009 11:34 am

Przepraszam a co Kukliński ma wspólnego z NH?

krowodrzaHKS

Postautor: krowodrzaHKS » czw sie 27, 2009 1:01 pm

BINGONH pisze:Przepraszam a co Kukliński ma wspólnego z NH?

tyle samo co Ronald Reagan. :wink:
raval pisze:Nasz klub jest kurwa zajbisty kocham go, kurwa ale patologia, ja pierdole

Obrazek

HAMAS

Postautor: HAMAS » czw sie 27, 2009 1:07 pm

Uważam to za BZDURE ,niech w USA postawią mu pomnik !

Marcin_SuchaBeskidzka

Postautor: Marcin_SuchaBeskidzka » czw sie 27, 2009 1:37 pm

Jestem z Suchej Beskidzkiej, w zasadzie Nowa Huta ani mnie ziębi, ani grzeje, ale tych rozmaitych dziwnych pomysłów dotyczących NH, które pojawiają się co chwila, naprawdę Wam nie zazdroszczę. Idiotyczny pomysł z nazwaniem Placu Centralnego imieniem Ronalda Reagana skończył się tak, jak to było do przewidzenia - urzędnicy swoje "przepchnęli", ale jedynym śladem po nowej nazwie są tak naprawdę... tabliczki na murach, bo chyba każdy wciąż używa nazwy "Plac Centralny", a nie "Plac Reagana". I całe szczęście. Niestety z pomnikiem już tak nie będzie, jeśli on rzeczywiście powstanie, to będzie widział go każdy, choćby nie chciał...

Awatar użytkownika
Raven

Postautor: Raven » czw sie 27, 2009 1:41 pm

Korekta. Nazwę placu zmieniono z "Plac Centralny" na "Plac Centralny im. Ronalda Reagana" ,a nie na "Plac Reagana".

Edit.

1)
(M.Twaróg) wskazuje, że w plebiscytach na najbardziej znanych nowohucian Ożański zawsze jest w czołówce
. Czy można zobaczyć gdzieś wyniki takiego plebiscytu ?

2) Jakich więc ludzi związanych z Nową Hutą chcielibyście uhonorować pomnikiem , nazwą ulicy , itp ?

Marcin_SuchaBeskidzka

Postautor: Marcin_SuchaBeskidzka » czw sie 27, 2009 2:19 pm

Raven pisze:Korekta. Nazwę placu zmieniono z "Plac Centralny" na "Plac Centralny im. Ronalda Reagana" ,a nie na "Plac Reagana".

No i słowo w słowo tak napisałem: "pomysł z nazwaniem Placu Centralnego imieniem Ronalda Reagana" a nie "Pomysł ze zmianą nazwy Placu Centralnego na Plac Ronalda Reagana" :)

Awatar użytkownika
BINGONH

Postautor: BINGONH » czw sie 27, 2009 2:28 pm

Raven pisze:Korekta. Nazwę placu zmieniono z "Plac Centralny" na "Plac Centralny im. Ronalda Reagana" ,a nie na "Plac Reagana".

Edit.

1)
(M.Twaróg) wskazuje, że w plebiscytach na najbardziej znanych nowohucian Ożański zawsze jest w czołówce
. Czy można zobaczyć gdzieś wyniki takiego plebiscytu ?

2) Jakich więc ludzi związanych z Nową Hutą chcielibyście uhonorować pomnikiem , nazwą ulicy , itp ?

Związanych z Nową Hutą a nie z komunizmem.
Bo jak na razie jest to jedyne kryterium. Radni Krakowa utożsamiają Hutę z komuną i za wszelką cenę chcę to podkreślić.
Jak już tak chcą to NH ma też swoich bohaterów walki z tym ustrojem.
Np. Ks. Tadeusz Isakowicz-Zaleski choć żywym pomników się nie stawia.

Pytanie dla znawców tematu.
Jakiej formacji militarnej Kukliński jest pułkownikiem?
Był Wojska PRL-u ale zdaj mi się że sąd wojskowy skazując go na karę śmierci za zdradę, zdegradował go. ( może się mylę bo nie mogę znaleźć na ten temat informacji. )
Chyba że jako agent CIA dosłużył się tego stopnia.
Pytam bo to trochę dziwne ciągle tytułować człowieka tytułem do którego ( chyba?) nie ma prawa a nawet jak mam to tym bardziej śmieszne bo ten stopień miał w wojsku które zdradził.
Ostatnio zmieniony czw sie 27, 2009 2:35 pm przez BINGONH, łącznie zmieniany 1 raz.

Marcin_SuchaBeskidzka

Postautor: Marcin_SuchaBeskidzka » czw sie 27, 2009 2:30 pm

Ale już np. ks. Kazimierz Jancarz nie żyje.

Krzycho

Postautor: Krzycho » czw sie 27, 2009 3:03 pm

BINGONH pisze:Pytanie dla znawców tematu.
Jakiej formacji militarnej Kukliński jest pułkownikiem?
Był Wojska PRL-u ale zdaj mi się że sąd wojskowy skazując go na karę śmierci za zdradę, zdegradował go. ( może się mylę bo nie mogę znaleźć na ten temat informacji. )
Chyba że jako agent CIA dosłużył się tego stopnia.
Pytam bo to trochę dziwne ciągle tytułować człowieka tytułem do którego ( chyba?) nie ma prawa a nawet jak mam to tym bardziej śmieszne bo ten stopień miał w wojsku które zdradził.

wg wikipedi
W 1995 wyrok uchylono i Kuklińskiemu przywrócono stopień pułkownika, jednak sprawę skierowano ponownie do prokuratury wojskowej. W 1997 śledztwo umorzono, argumentując że działał w stanie wyższej konieczności. Według Leszka Millera rehabilitacja Kuklińskiego była jednym z nieoficjalnych warunków wejścia Polski do NATO.
walka z pijaństwem obowiązkiem społecznym

Awatar użytkownika
Raven

Postautor: Raven » czw sie 27, 2009 3:28 pm

1).
Marcin_SuchaBeskidzka pisze:No i słowo w słowo tak napisałem: "pomysł z nazwaniem Placu Centralnego imieniem Ronalda Reagana" a nie "Pomysł ze zmianą nazwy Placu Centralnego na Plac Ronalda Reagana" :)

Chodzi jedynie o to , że plac cały czas nazywa się centralny , nadano mu jedynie imię patrona. Tak samo nikt przecież nie mówi np. Szkoła Bolesława Prusa tylko używa się zwyczajowej "numerycznej" nazwy. Nie ma żadnych podstaw , żeby nagle ktoś zaczął używać określenia Plac Reagana.

2). Płk. Kukliński jest pułkownikiem Wojska Polskiego. Degradację cofnięto chyba w 1995 roku. Jest jednocześnie pułkownikiem armii USA.

dzuhas
Kontakt:

Postautor: dzuhas » czw sie 27, 2009 3:43 pm

chyba "był"
pzdr Osiek

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » czw sie 27, 2009 4:11 pm

Raven pisze:Chodzi jedynie o to , że plac cały czas nazywa się centralny , nadano mu jedynie imię patrona.

Tak, ale "Plac Centralny" napisane jest małymi literami, a "im. Ronalda Reagana" dużymi. Tak po prostu, żeby wnerwiało.

Gazeta Wyborcza pisze:Oba pomniki stworzą wspólną oś widokową - dodaje Franczyk, zapewniając, że dzięki temu tereny zielone nie zostaną nigdy zabudowane.

Dla mnie szkoda. Zawsze marzyłem, żeby dokończyli Nową Hutę, która przecież jest wybudowana w 90%.

Według mnie najlepsza w tym miejscu była by jakaś szkoła wyższa z reprezentatywnym budynkiem.

Studenci ożywili by troszkę Plac Centralny. Może w końcu powstały by jakieś fajne kawiarenki.

Pozdrawiam
...więc gdy goły opadniesz na lód, mały biznes zrób, szybki biznes zrób, jakiś biznes zrób. Potem laba! Tylko skok, jeden skok, na bank...

Awatar użytkownika
BINGONH

Postautor: BINGONH » czw sie 27, 2009 7:51 pm

Raven pisze:2). Płk. Kukliński jest pułkownikiem Wojska Polskiego. Degradację cofnięto chyba w 1995 roku. Jest jednocześnie pułkownikiem armii USA.

To można być pułkownikiem dwóch armii na raz?