Wszystko o Nowej Hucie

Czyli wszystko to co nie mieści się w powyższych kategoriach - taki nasz mały hutniczy Hyde Park:)

Moderator: dUfio

JOK_NH

Postautor: JOK_NH » śr wrz 02, 2009 4:23 pm

OrlO pisze:http://www.youtube.com/watch?v=rirZY_LiNlU
jakiby nie byl i tak trzeba bedzie ogladnac:)

Film jest naprawdę zajebisty. Oglądałem go w niedzielę na PC. Zdobył tam nawet jakąś nagrodę.

OrlO

Postautor: OrlO » śr wrz 02, 2009 4:25 pm

JOK_NH pisze:
OrlO pisze:http://www.youtube.com/watch?v=rirZY_LiNlU
jakiby nie byl i tak trzeba bedzie ogladnac:)

Film jest naprawdę zajebisty. Oglądałem go w niedzielę na PC. Zdobył tam nawet jakąś nagrodę.

amozna wiedziec gdzie mozna go jeszcze ogladnac?

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » pn wrz 07, 2009 10:22 pm

Dzierżyński od Sikorskiego w Muzeum PRL-u
tjh
2009-09-06, ostatnia aktualizacja 2009-09-06 20:47

Radosław Sikorski odwiedził w niedzielę dawne nowohuckie kino Światowid, w którym ma powstać Muzeum PRL-u. W schronie przeciwatomowym dawny opozycjonista, a obecnie szef Ministerstwa Spraw Zagranicznych, przekazał pierwszy eksponat dla muzealnej ekspozycji.

Prezent pochodzi z prywatnej kolekcji Sikorskiego. To tabliczka z nazwą Placu im. Feliksa Dzierżyńskiego z Bydgoszczy.

- Zrywałem ją osobiście z pewną amerykańską dziennikarką. To było dokładnie dwadzieścia lat temu. Kilka tygodni później wybraliśmy się razem na obalanie muru berlińskiego. A od siedemnastu lat... jesteśmy małżeństwem - wspominał Sikorski.

Tabliczkę z nazwą placu Dzierżyńskiego przekazał władzom muzeum w znajdującym się pod budynkiem kina Światowid schronie przeciwatomowym. - Nowa Huta miała być symbolem komunizmu, nowego raju na ziemi. Jej mieszkańcy pokazali jednak, że nie życzą siebie tej utopii. I dziś Nowa Huta jest miejscem symbolicznym w naszej historii. Dlatego apeluję do wszystkich, którzy mają podobne pamiątki, aby pomogli stworzyć tu miejsce przypominające o naszym zwycięstwie, o tym, jak było i jak już nigdy nie będzie - podkreślał minister.

Pomysł otwarcia Muzeum PRL-u w dawnym nowohuckim kinie Światowid, należącym do zabytków architektury socrealistycznej, podsunęli Andrzej Wajda i Krystyna Zachwatowicz, którzy od kilkunastu lat zabiegali o stworzenie pierwszej w Polsce placówki dokumentującej dzieje komunizmu. Półtora roku temu przedstawiciele władz miasta Krakowa oraz Muzeum Historii Polski podpisali list intencyjny o stworzeniu wspólnej placówki finansowanej przez gminę oraz Ministerstwo Kultury, a będącej oddziałem ogólnopolskiego MHP.

Scenariusz Muzeum PRL-u przygotowuje obecnie rada programowa, w której oprócz Wajdy i Zachwatowicz zasiadają historycy: Andrzej Chwalba, Andrzej Friszke, Andrzej Paczkowski, Tomasz Gąsowski, filmoznawca Tadeusz Lubelski, senator Janusz Sepioł, redaktor Tomasz Fiałkowski z "Tygodnika Powszechnego" i dyrektor miejskiego wydziału kultury Stanisław Dziedzic.

Ekspozycja obejmować będzie okres od 1945 do 1989 r. Pierwsza stała wystawa w nowohuckim muzeum ma być uruchomiona jeszcze w 2010 roku.

Pamiętasz Bar Smok? Pomnik Lenina? Masz zdjęcia z czasów PRL? Zamieść je w serwisie www.tamteczasy.pl

Źródło: Gazeta Wyborcza Kraków

Obrazek
...więc gdy goły opadniesz na lód, mały biznes zrób, szybki biznes zrób, jakiś biznes zrób. Potem laba! Tylko skok, jeden skok, na bank...

Awatar użytkownika
birkut

Postautor: birkut » pn wrz 07, 2009 11:29 pm

ok 15-lat temu miało powstac muzeum komunizmu w jednym z budynku HiLu.
nawet była wystawa promujaca ten projekt i emitowane cegiełki (mam w domu).
tez min Wajda to organizowal.
tak na marginesie to bede kibicował zeby im sie nie udało ( w tym składzie).
Friszke, Chwalba (członek PZPR), Fiałkowski.
to się dowiemy że to Jaruzelski, dwa Cześki, Urban i wąsacz wywalczyli wolność :lol:

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » pn wrz 07, 2009 11:41 pm

Jakbyś kiedyś miał czas, to proszę walnij skan, albo zdjęcie tej cegiełki.

Raz, że mnie to ciekawi, a dwa, że przyda mi się do magisterki :)

Pozdrawiam :)
...więc gdy goły opadniesz na lód, mały biznes zrób, szybki biznes zrób, jakiś biznes zrób. Potem laba! Tylko skok, jeden skok, na bank...

Awatar użytkownika
metal
Site Admin
Kontakt:

Postautor: metal » sob wrz 12, 2009 9:33 am

ObrazekStaram się pisać poprawnie po polsku!

Pawełek__NH

Postautor: Pawełek__NH » wt wrz 22, 2009 10:20 am

http://www.krakow24.info.pl/content/now ... eden-dzien

Najpierw bank na osiedlu Wandy w Nowej Hucie, a kilka godzin później udany atak na placówkę bankową przy pl. Bieńczyce w tym samym regionie. Złodzieje zrabowali łącznie 25.000 złotych. Policja wyznaczyła nagrodę dla osoby, która pomoże w ujęciu sprawców.
Plaga napadów na nowohuckie banki trwa. Dzisiaj rano dwóch zamaskowanych mężczyzn weszło do punktu bankowego na osiedlu Wandy i grożąc kasjerką narzędziem przypominającym broń „wynegocjowało” 25.000 złotych.
Kilka godzin później jeden mężczyzna w tym samym stylu wtargnął do banku przy pl. Bieńczyce. Ukradł 10.000 złotych.
Policja nie wyklucza, że byli to ci sami sprawcy. Jak mówi Dariusz Nowak, rzecznik małopolskiej policji, obecnie trwa przeglądanie nagrań z monitoringu i zabezpieczanie śladów.
Dodajmy, że od początku roku był to już 10 i 11 napad na bank w tym rejonie Krakowa. Małopolska policja po raz kolejny wyznaczyła nagrodę pieniężną dla osoby, która pomoże w ujęciu bandytów. Tym razem suma wynosi 15.000 złotych. [kk]
My Hutnika fani po świecie rozsypani za Hutnik za HKS pójdziemy aż po życia kres.

Pawełek__NH

Postautor: Pawełek__NH » czw wrz 24, 2009 12:32 am

My Hutnika fani po świecie rozsypani za Hutnik za HKS pójdziemy aż po życia kres.

Awatar użytkownika
PennyWise

Postautor: PennyWise » czw wrz 24, 2009 9:21 pm

W dzisiejszym Duzym Formacie , ciekawy wywiad z Mackiem Twarogiem, nawróconym liberałem 8) .
Polecam, było nie bytło cos tam dla Hutnika robił, jako jedyny z całej tej bandy oszustow i złodziei(mowia o politykach, radnych ).
BOG Z Nami, chuj z Nimi.
Oldschool Fan

Awatar użytkownika
metal
Site Admin
Kontakt:

Postautor: metal » pt wrz 25, 2009 9:33 am

Tytuł jest raczej "byłem faszystą" - czyli trzeba by go nazwać "nawróconym faszystą" a nie nawróconym liberałem.

Awatar użytkownika
PennyWise

Postautor: PennyWise » pt wrz 25, 2009 9:46 am

metal pisze:Tytuł jest raczej "byłem faszystą" - czyli trzeba by go nazwać "nawróconym faszystą" a nie nawróconym liberałem.

Nawróconym na Liberalizm byłym faszystą 8)
BOG Z Nami, chuj z Nimi.

Oldschool Fan

Awatar użytkownika
metal
Site Admin
Kontakt:

Postautor: metal » pt wrz 25, 2009 10:04 am

Szczerze mówiąc w tekście odnalazłem elementy pozytywizmu (praca u podstaw) a nie liberalizmu, ale to pewnie dlatego, że nie jestem wyczulony na tym punkcie.

bn

Postautor: bn » pt wrz 25, 2009 10:10 am

Powiedziałbym raczej: nawróconym na socjalizm....

Awatar użytkownika
BINGONH

Postautor: BINGONH » pt wrz 25, 2009 10:19 am

Miałem wrzucić wieczorem duży fragment wywiadu ale widzę że mnie ubiegliście.
Z wypowiedzi Maćka najbardziej kują zdania pochwalne dal Michnika i Balcerowicza.
Kasjera sobie odpuśćmy ale o Michniku dobrego zdania powiedzieć nie można.
Chyba że się jest zawziętym wrogiem , państwa polskiego, narodu polskiego, katolików...

( i szczerze mówiąc to nie do końca wierze że Twaróg tak myśli, pewnie GW coś po swojemu zrozumiała)

Zgodzę się z tym że Twaróg zrobił dla Huty bardzo dużo dobrego, ale to jego nawrócenie poszło wyraźnie w złym kierunku.
Szkoda...
Ale i tak dzięki Maćku za to co zrobiłeś do tej pory bo Huta długo nie będzie miała takiego radnego jak Ty

Awatar użytkownika
Aldaris

Postautor: Aldaris » pt wrz 25, 2009 11:52 am

Jest takie ładne powiedzienie Bismarcka : "Kto za młodu nie był socjalistą, ten na starość będzie świnią" Tu nieco inaczej odnosi się do Twaroga, ale generalnie poglądy zmieniają się wraz z wiekiem, a tendencje pro faszystowskie czy skrajnie prawicowe, są domeną ludzi młodych. Widać, że Pan Twaróg się starzeje, a co za tym idzie zmienia się na lepsze. Zapewne z czasem zmieni też swój pogląd odnośnie Rzeczpospolitej Nowohuckiej :wink:
"Mnie sprawy tych dzikusów nie obchodzą. Ja jestem chrześcijaninem" - Zakari Lambo