POLITYKA

Czyli wszystko to co nie mieści się w powyższych kategoriach - taki nasz mały hutniczy Hyde Park:)

Moderator: dUfio

Awatar użytkownika
BINGONH

Postautor: BINGONH » ndz maja 02, 2010 9:53 am

OŻÓG 1950 pisze:Co sądzicie o przedłużeniu przez Ukraiński rząd stacjonowania rosyjskiej floty na Krymie?

Rosja umacnia swoje wpływy w Europie Środkowo-Wschodniej.

Obecność wojsk rosyjskich w tym rejonie jest gwarantem bezpieczeństwa, przed wybuchem konfliktu.
Może nie wszyscy o tym wiedzą ale jest taki twór jak Autonomiczna Republika Krymu.
Państwo ukraińskie jest słabe, i bez obecności wojsk rosyjskich na Krymie doszło by do wybuchu powstania.
Co do odciąganie Ukrainy od zachodu to śmiem podejrzewać że jeszcze im to na dobre wyjdzie, zresztą już wyszło tańszy gaz!
Dlaczego my np nie możemy mieć ropy w tej cenie co mieszkańcy USA skoro mają tu być bazy US ARMY?

Awatar użytkownika
metal
Site Admin
Kontakt:

Postautor: metal » ndz maja 02, 2010 10:21 am

bn pisze:
Pozostając poza dyskusją: decyzję podjął kardynał Dziwisz, do czego się przyznaje i de facto jako jedyny o tym ma prawo decydować (katedra nie jest państwowa tylko prywatną własnością kościoła). osobiście bym podjął pewnie inną, ale nie zdanie właściciela powinno być decydujące.

Niestety mylisz się.
Ktoś musiał poprosić Dziwisza o zgodę (bo Dziwisz może się zgodzić na pochówek na Wawelu, albo nie, ale sam nie mógł zdecydować że to ma być akurat Wawel.
No i właśnie tej osoby (grupy osób), która się zwróciła z prośbą (wymyśliła że to Wawel a nie Powązki) nie znamy.

Bingo: Obecność wojsk rosyjskich nie jest gwarantem pokoju i nigdy nie była. Tak samo jak stacjonowanie wojsk US w Polsce jest moim zdaniem oddaniem części naszej suwerenności tak samo stacjonowanie wojsk rosyjskich na Krymie zagraża niepodległości Ukrainy. Chyba nikt nie ma wątpliwości, że znaczna cześć społeczeństwa Ukr mówi wyłącznie po rosyjsku i jest silnie prorosyjska, że włodarze Rosji ingerują w politykę wewnętrzną Ukr (np. namaszczając swoich kandydatów na wysokie stanowiska).
Nie zdziwiłbym się gdyby (jak w Gruzji) nagle Rosjanie ruszyli z bratnią pomocą jakiejś uciśnionej grupie ludności Ukrainy...
Ostatnio zmieniony ndz maja 02, 2010 10:25 am przez metal, łącznie zmieniany 1 raz.
ObrazekStaram się pisać poprawnie po polsku!

dzuhas
Kontakt:

Postautor: dzuhas » ndz maja 02, 2010 10:24 am

ojej . a co to za roznica kto to wymyslil ? a jak sie okaze ze Zenon Kowalski to uznasz ze Zenon jest glupi ?
pzdr Osiek

Awatar użytkownika
birkut

Postautor: birkut » ndz maja 02, 2010 10:48 am

BINGONH pisze:Birkut sztuczne naiwne i chore było i jest to wielkie umiłowanie dla Kaczyńskiego po śmierci.

szanowalem go i cenilem przed smiercia, chyba nie masz watpliwosci?

BINGONH pisze: Jakby nie ten lot to na jesieni przegrał by wybory z kretesem,.

tak jak w 1995 roku gdy Donald w ostatnim sadzazu przedwyborczym wg GFK Polonia prowadzi ok 20% :wink:

BINGONH pisze: i odszedł w niesławie.

zapewne. media u nas maja wielki wplyw na spoleczenstwo.
nie wazne jaki jestes tylko jak cie przedstawiaja (w to ze byl pijak i cham chyba uwierzyles :lol: :lol: w odroznieniu od Bolka i Olka)

BINGONH pisze: ON NIE ODDAŁ ŻYCIA ZA OJCZYZNĘ TYLKO ZGINĄŁ W WYPADKU !!!

ODDAL ZYCIE WYPELNIAJAC OBOWIAZKI PANSTWOWE, a nie jadac na dziwki z koelgami.
a byc moze zginal w zwiazku ze swoim postepowaniem jako glowa panstwa

BINGONH pisze: To że o zmarłych należy mówić dobrze albo wcale nie znaczy że nie można mówić prawdy nawet jak jest ona bolesna..

w tym przypadku prawde (w "wolnych" mediach) zaczeto mowic dopiero po jego smierci.

BINGONH pisze: Niestety w chwilach gdy widzę tłumy żegnające człowieka po którym pluli, media bijące się w piersi że zle o nim mówił, odechciewa mi się żyć w tym społeczeństwie obłudników.

na podstawie czego wyciagnales takie wnoski??
dlaczego sadzisz ze ci co go zegnali na niego pluli??
nikt go nie lubil a zostal prezydentem ??? :roll:
w I turze wyborow prezydenckich glosowalo na Lecha Kaczynskiego 4 947 927 osob a w II 8 257 468 osob.
zyjesz w medialnym swiecie.
to wlasnie w glownych mediach ci co na niego pluli za zycia nagle go zalowani.
i to sa obludnicy.
wiec nie myl swiata mediow z swiatem realnym
Ostatnio zmieniony ndz maja 02, 2010 10:53 am przez birkut, łącznie zmieniany 2 razy.
"Zauważyłem, że wszyscy którzy popierają aborcję zdążyli się już urodzić" - Ronald Wilson Reagan
http://ofensywawolnosci.pl/ksiega-pamia ... do-ksiegi/

Awatar użytkownika
metal
Site Admin
Kontakt:

Postautor: metal » ndz maja 02, 2010 10:51 am

Racz wspomnieć, że znaczna część tych ludzi została przez Kaczyńskich OSZUKANA:
a) obietnicą POPiSu
b) słowami Jarosława, że jeśli brat będzie prezydentem to on premierem nie zostanie.

Oczywiście możesz sobie wierzyć w co chcesz, ale nie każ nam sądzić że białe jest czarne...

bn

Postautor: bn » ndz maja 02, 2010 11:36 am

metal pisze:a) obietnicą POPiSu

to raczej przez Kaczyńskich do spółki z Tuskiem :)

bn

Postautor: bn » ndz maja 02, 2010 11:48 am

metal pisze:Chyba nikt nie ma wątpliwości, że znaczna cześć społeczeństwa Ukr mówi wyłącznie po rosyjsku i jest silnie prorosyjska, że włodarze Rosji ingerują w politykę wewnętrzną Ukr (np. namaszczając swoich kandydatów na wysokie stanowiska).
Nie zdziwiłbym się gdyby (jak w Gruzji) nagle Rosjanie ruszyli z bratnią pomocą jakiejś uciśnionej grupie ludności Ukrainy...

Jeśli chodzi o Ukrainę, często popełnianym błędem jest to, że wiele osób patrzy na Ukrainę przez pryzmat naszego kraju i naszej historii i z tej perspektywy ocenia tamtą politykę. Tymczasem język to jedno, a poczucie bycia Ukraińcem to drugie. Zdecydowana większość obywateli Ukrainy jest dwujęzyczna: część mówiła w domu po ukraiński, część po rosyjsku, ale języki te tak bardzo się tam przeplatają, że mówią biegle w obydwu. Jedna grupa to Ukraińcy, którzy mówią głównie po rosyjsku. Inna to Rosjanie na Ukrainie, których jest zdecydowana mniejszość (głównie mieszkający na Krymie). Nawet jednak na Krymie osłabły tendencje separatystyczne. Z punktu widzenia interesów Ukrainy, obecność floty czarnomorskiej nie musi być problemem. Flota stacjonuje i teraz, więc znacznie niższe ceny gazu mogą być za to godziwą zapłatą. Rosja jest dla wielu Ukraińców naturalnym sojusznikiem, więc zupełnie inaczej jest to przez większość obywateli postrzegane, niż byłoby to np. w Polsce.

Awatar użytkownika
metal
Site Admin
Kontakt:

Postautor: metal » ndz maja 02, 2010 1:02 pm

bn pisze:
metal pisze:a) obietnicą POPiSu

to raczej przez Kaczyńskich do spółki z Tuskiem :)

Tak oczywiście masz rację, wymienioną przez mojego adwersarza liczbę osób głosujących na Kaczyńskiego w wyborach prezydenckich zawdzięcza on również Tuskowi.

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » ndz maja 02, 2010 1:48 pm

metal pisze:Racz wspomnieć, że znaczna część tych ludzi została przez Kaczyńskich OSZUKANA:
a) obietnicą POPiSu
b) słowami Jarosława, że jeśli brat będzie prezydentem to on premierem nie zostanie.

Oczywiście możesz sobie wierzyć w co chcesz, ale nie każ nam sądzić że białe jest czarne...

Jaki Ty jesteś Metal obiektywny...
Każda Twoja wypowiedź zionie nienawiścią do PiSu.

Dlaczego piszesz, że "znaczna część tych ludzi została przez Kaczyńskich OSZUKANA"?
Nawet się nie zająknąłeś o roli PO w tym, że POPiS się nie udało.

Już nie mówię, żebyś pisał, że to wina PO, ale jak chcesz być bezstronny to napisz, że obie partie zawiniły.
...więc gdy goły opadniesz na lód, mały biznes zrób, szybki biznes zrób, jakiś biznes zrób. Potem laba! Tylko skok, jeden skok, na bank...

Awatar użytkownika
BINGONH

Postautor: BINGONH » ndz maja 02, 2010 4:51 pm

metal pisze:
bn pisze:

Bingo: Obecność wojsk rosyjskich nie jest gwarantem pokoju i nigdy nie była. Tak samo jak stacjonowanie wojsk US w Polsce jest moim zdaniem oddaniem części naszej suwerenności tak samo stacjonowanie wojsk rosyjskich na Krymie zagraża niepodległości Ukrainy. Chyba nikt nie ma wątpliwości, że znaczna cześć społeczeństwa Ukr mówi wyłącznie po rosyjsku i jest silnie prorosyjska, że włodarze Rosji ingerują w politykę wewnętrzną Ukr (np. namaszczając swoich kandydatów na wysokie stanowiska).

Jak sam zauważyłeś spora część Ukrainy jest nie tyle pro rosyjska co wręcz rosyjska, na Ukrainie mieszka sporo rosjan którzy nie utożsamiają się z Ukrainą
Krym jest tego dobitym przykładem, bez obecności floty czarnomorskiej, władze Ukrainy zapewne czyniły by starania by w pełni podporządkować sobie to terytorium co zapewne wywołało by reakcją za strony Rosji.
Dla tego uważa że obecność tych wojsk jest gwarantem utrzymania obecnego stanu rzeczy który w miarę odpowiada obu stroną

Awatar użytkownika
metal
Site Admin
Kontakt:

Postautor: metal » ndz maja 02, 2010 7:14 pm

OŻÓG 1950 pisze:
Jaki Ty jesteś Metal obiektywny...
Każda Twoja wypowiedź zionie nienawiścią do PiSu.

Dlaczego piszesz, że "znaczna część tych ludzi została przez Kaczyńskich OSZUKANA"?
Nawet się nie zająknąłeś o roli PO w tym, że POPiS się nie udało.

Już nie mówię, żebyś pisał, że to wina PO, ale jak chcesz być bezstronny to napisz, że obie partie zawiniły.

Ożóg, zerknij no post wyżej nad Twoim.
A potem przeproś.

Bingo: chyba pomyliły Ci się strony, Krym należy do Ukrainy a łapki po niego wyciąga właśnie Rosja.

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » ndz maja 02, 2010 10:09 pm

metal pisze:Ożóg, zerknij no post wyżej nad Twoim.
A potem przeproś.

Ten wspomniany post wyżej:

metal pisze:Tak oczywiście masz rację, wymienioną przez mojego adwersarza liczbę osób głosujących na Kaczyńskiego w wyborach prezydenckich zawdzięcza on również Tuskowi.

Przykro mi, ale dalej w zaawulowany sposób atakujesz Kaczyńskiego, niby przyznając, że Tusk miał w tej farsie jakąś rolę. Niby...

Otóż jesteś dobry w grze słów i za nic w świecie nie napiszesz prosto z mostu, kawa na ławę, czegoś, co zachwiałoby ataki na PiS.

To nie jest obiektywne.

Wobec adwersarzy stosujesz stwierdzenia:
- "podważa to dalszą możliwość merytorycznej dyskusji"
- "nie zrozumiałeś tego, a tego"...
- "a teraz przeproś"

Przypomnę Ci, że do tej pory nie odniosłeś się do tego postu:
OŻÓG 1950 pisze:Jednakże chciałbym Ci zwrócić pewną uwagę - jeżeli Ziemkiewicza nazywasz nadwornym przyklaskiwaczem, to bardzo Cię proszę, abyś w podobnym tonie wypowiadał się o dziennikarzach popierających PO (wszak popierają rząd). Wtedy będziemy mogli rozmawiać obiektywnie.

Za to w zaawulowany sposób dajesz mi do zrozumienia, iż jesteś szalenie władczy, dużo mądrzejszy ode mnie, a ja mam gówno do gadania, bo się nie znam.

Metal odrzućmy grę słów.

Napisz prosto z mostu, iż:
- PO też zawaliło sprawę stworzenia POPiSu
- były ataki medialne na Lecha Kaczyńskiego.

Niby to przyznałeś, ale nie kawa na ławę, a między wierszami...

Ja jestem w stanie stwierdzić, że coś PiS zrobił źle, bo nikt nie jest idealny. Albo, że PO coś zrobiło dobrze. Nie będę pisał tego między wierszami (potem stwierdzając, że niby już wypowiedziałem się na ten temat), ale powiem prosto z mostu - to uważam za dobre, a to za złe.

U Ciebie jeszcze nie doczekałem się takiej postawy.

Dla przykładu:
podziwiam minister zdrowia Kopacz, za to, że nie dała się omamić w sprawie szczepionek przeciwko świńskiej grypie.

Pozdrawiam i proszę o prostą rzeczową dyskusję.
...więc gdy goły opadniesz na lód, mały biznes zrób, szybki biznes zrób, jakiś biznes zrób. Potem laba! Tylko skok, jeden skok, na bank...

Awatar użytkownika
birkut

Postautor: birkut » ndz maja 02, 2010 11:03 pm

tu sylwetka osoby Nr 2 do opluwania przez salony

http://www.youtube.com/watch?v=lA8SWmv- ... r_embedded
"Zauważyłem, że wszyscy którzy popierają aborcję zdążyli się już urodzić" - Ronald Wilson Reagan

http://ofensywawolnosci.pl/ksiega-pamia ... do-ksiegi/

Awatar użytkownika
BINGONH

Postautor: BINGONH » ndz maja 02, 2010 11:12 pm

metal pisze:
Bingo: chyba pomyliły Ci się strony, Krym należy do Ukrainy a łapki po niego wyciąga właśnie Rosja.[/color]

Oj chyba się mylisz, należeć należy z tym że jego mieszkając bliżej do Moskwy niż do Kijowa.

Odsyłam jednak do tego http://pl.wikipedia.org/wiki/Autonomicz ... lika_Krymu

Awatar użytkownika
metal
Site Admin
Kontakt:

Postautor: metal » pn maja 03, 2010 2:22 pm

Drogi Ożogu, często w moich postach stosuję ironię i szyderę, nie należy tego mylić z wywyższaniem się. Takim (najwyraźniej nietrafionym) żartem było "przeproś".

Napiszę Ci prosto z mostu:
- PO i PiS wspólnie oszukały wyborców (że niby będą współrządzić. Nie jestem w stanie napisać że zawaliła PO, bo jestem przekonany, że nie była jedyną winną.
- proszę napisz mi co rozumiesz pod pojęciem "medialne ataki". Jeżeli fakt, że zaprzyjaźnione z władzą media dostają informacje o planowanych aresztowaniach niewygodnych władzy osób, albo że do stacjo telewizyjnych trafiają materiały nagrane przez ABW przy aresztowaniach polityków z innej opcji politycznej... A może oddanie anteny publicznej telewizji prokuratorowi aby zrobił medialny lincz na byłym rządowym ministrze... ? Takie ataki widziałem. Nie na Kaczyńskiego.

I dalej: KOLEJNY RAZ ZAPEWNIAM CIĘ, ŻE NIE JESTEM ZWOLENNIKIEM PO.
Widzę błędy popełnione przez członków tej partii:
Nie doprowadzili do zniesienia obowiązku meldunkowego, nie uporządkowali spraw rozdzielenia kościołów od państwa, nie zrobili porządku z "komisją majątkową" wydająca kapturowe wyroki bez możliwości odwołania, zwiększając obciążenia podatkowe na niektóre grupy produktów powiększyli szarą strefę (np alkohol i papierosy).

A co PiS zrobi dobrze?
Wykończył najbardziej populistyczne i demagogiczne partyjki polskiej sceny politycznej. Propagował wychowanie patriotyczne, akcje medialne upamiętniające 13 grudnia. Myślę, że dużym sukcesem trzeba nazwać utworzenie Muzeum Powstania Warszawskiego.

Czy to Cię zadowala ?

Zwracam uwagę, że często polemizujesz z moimi postami bez odniesienia się do wcześniejszej dyskusji.

Aha, został jeszcze nieszczęsny Ziemkiewicz - czy miałem wcześniej okazję nazwać kogoś przyklaskiwaczem PO? Czy cytowałem takiego ktosia?

Bingo: "Należeć, należy"?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Krym