Problemy z kompem !

Czyli wszystko to co nie mieści się w powyższych kategoriach - taki nasz mały hutniczy Hyde Park:)

Moderator: dUfio

Awatar użytkownika
Raven

Postautor: Raven » czw maja 06, 2010 6:20 pm

Kolejny problem.
Sytuacja występuje już od jakiegoś czasu jednak ostatnio nasiliła się nie do wytrzymania.
Kiedy odpalam dowolną grę lub też przeglądam internet (przy firefox-ie się wieszał. Teraz korzystam z Iron/chrome - i jak na razie jest ok) po chwili ekran "zamarza" tzn. nic się nie zmienia/nie rusza , nie działa myszka , nie działa klawiatura , ostatnia sekunda dźwięku się zapętla pomaga tylko reset. Podczas oglądania filmów problemu żadnego nie zauważyłem , natomiast w przypadku gier/internetu wiesza się po kilku sekundach. Wcześniej były podobne objawy , tzn. identyczny zawias podczas gry , czasem nawet 2 razy z rzędu jednak po 2 resetach nic już się nie wieszało ,aż do ponownego uruchomienia komputera.
Przeinstalowałem system i dalej to samo , więc pewnie to jakiś problem sprzętowy. Orientuję się ktoś co to może być? Temperatury nie wyglądają źle , problemy z procesorem/pamięcią też raczej wykluczam. Czy może to być wina zasilacza? Co robić?

dzuhas
Kontakt:

Postautor: dzuhas » czw maja 06, 2010 11:50 pm

Off topic - to jest moj ulubiony temat ! chcialbym go czytac dzieciom na dobranoc gdybym je mial oczywiscie
pzdr Osiek

Awatar użytkownika
Stefek_Burczymucha

Postautor: Stefek_Burczymucha » czw maja 06, 2010 11:55 pm

Podaj model zasilacza.
Daj też screenshot pełnego testu powierzchni i parametrów SMART dysku twardego (Victoria, HDTune).
Wasting time is an important part of living.

dzuhas
Kontakt:

Postautor: dzuhas » pt maja 07, 2010 12:22 am

Stefek zostaw chlopaka . co Ci zrobil ?!
pzdr Osiek

huteusz
Kontakt:

Postautor: huteusz » pn maja 17, 2010 11:11 pm

Wyjasni mi ktos z jakich przyczyn czasem dzieje sie tak ze ze swojego nr gg nie moge nic nikomu wyslac, niezaleznie od klienta jakiego uzywam, i tylko jak uzyje innego nr to cos dochodzi? jakis ban czy co? nie robie nic nieprzepisowego...

Awatar użytkownika
metal
Site Admin
Kontakt:

Postautor: metal » wt maja 18, 2010 8:38 am

Stefek, czy to normalne:
Zainstalowałem Irona, uruchamiam jakąś mocno zaJavioną stronkę dla porównania w FF i w Ironie, w menadżerze pokazuje 1 proces ff na 150 mb i 3-4 procesy irona w sumie na 200 mb.
OCB? skąd ta ilość procesów?
ObrazekStaram się pisać poprawnie po polsku!

Awatar użytkownika
Stefek_Burczymucha

Postautor: Stefek_Burczymucha » wt maja 18, 2010 2:28 pm

W Iron każda karta to osobny proces. Kiedy wywali się jedna, to nie ubije całej przeglądarki. Mozna ponoć uruchomić Iron/Chrome w trybie -single-process. A że jest więcej procesów to bardzo prawdopodobne, że rozszerzenia takie jak java czy flash oraz silnik renderujący są również uruchamiane w osobnych procesach.

Awatar użytkownika
KoKoNH

Postautor: KoKoNH » śr cze 02, 2010 6:39 pm

Mam kartę geforce 9500 GT, chciałem podłączyć do TV LCD Samsung B530. Podłączyłem kartę do płyty głównej przez SPDIF_0, wgrałem nowe sterowniki, ale niestety dźwięk się nie pojawia. Kabel HDMI - HDMI, powinien wysyłać dźwięk i obraz. Niestety nie ma dźwięku. Miał ktoś może taki problem? W opcjach głosności jest SPDIF, ale nie da się nic przestawić, jest w kolorze szarym czyli nieaktywny. Zastanawiam się nad kupnem kabla jack x2, ale powinno na samym kablu hdmi śmigać :oops:

Awatar użytkownika
Stefek_Burczymucha

Postautor: Stefek_Burczymucha » śr cze 02, 2010 8:46 pm

Nikt tutaj z fusów nie wywróży jaka masz płyte główna i czy korzystasz bezpośrednio z wyjścia HDMI czy poprzez przejśćiówkę DVI>HDMI.
Zobacz czy w BIOS lub w sterownikach od dźwięku nie masz wyłączonego SPDIF.

Awatar użytkownika
KoKoNH

Postautor: KoKoNH » śr cze 02, 2010 10:50 pm

Płyta Gigabyte EP43-S3L, bezpośrednio HDMI. W biosie i ustawieniach dźwięku wszystko ok.

Awatar użytkownika
Stefek_Burczymucha

Postautor: Stefek_Burczymucha » śr cze 02, 2010 11:21 pm

Awatar użytkownika
KoKoNH

Postautor: KoKoNH » czw cze 03, 2010 12:06 am

Czytałem to już wcześniej, niestety nie rozwiązało problemu ;/ jutro spróbuje, jak nie to kupię ten kabel, dzięki za pomoc!

MAX

Postautor: MAX » śr cze 09, 2010 8:55 pm

ostatnio włączyłem sobie gre sensible world of soccer by pograć starym dobrym Hutnikiem zaraz po tym komputer zaczął głośno buczeć(nie ze względu na to, że ogrywałem po kolei Wisle, Lecha czy Legie), buczał tak długo dopóki nie wyłączyłem gry - z ciekawości zainstalowałem kilka innych gier i efekt był ten sam

ostatni raz grałem w cokolwiek jakieś pół roku temu i problemu nie było

jaki może być powód?

Awatar użytkownika
C.A.R.T.O.N

Postautor: C.A.R.T.O.N » śr cze 09, 2010 9:15 pm

Musisz go wyczyścić odkręć klape i odkurzaczem dokładnie i ostrożnie.
Głównie wentylator na płycie głównej i zajrzyj do zasilacza.......
Fanatycy Zakochani

Hutnik Petofiego

MAX

Postautor: MAX » czw cze 10, 2010 2:54 pm

dzieki pomogło

to co zobaczyłem po otwarciu klap przeszło moje najgorsze oczekiwania