KACZYŃSKI vs KOMOROWSKI

Czyli wszystko to co nie mieści się w powyższych kategoriach - taki nasz mały hutniczy Hyde Park:)

Moderator: dUfio

NA KOGO ODDASZ SWOJ GLOS W 2 TURZE

Czas głosowania minął ndz lip 04, 2010 1:31 am

KACZYŃSKI
56
52%
KOMOROWSKI
52
48%

Liczba głosów: 108

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » pt cze 25, 2010 12:52 am

jarkonh pisze:Przez 3 lata miałeś to co chcesz ponownie czyli prezydenta Kaczyńskiego patrzącego na ręce PO ( weto )...
Uważasz że to była zdrowa sytuacja to co się działo...
Czy naprawdę chcesz dalej tego samego...
Normalnie nie do wiary...

Uważam, że dzięki wetom PO nie narobiło więcej szkód.
Już mi się nie chce przypominać tych wszystkich afer, o których chyba wszyscy zapomnieli. A których wspólnym mianownikiem była kasa.

Dodam jeszcze, że wolę może nie-najprzystojniejszego prezydenta, ale takiego, który szanuje polskie groby i który walczy o polską rację stanu.

Vide: Kwaśniewski pijany, czy Wałęsa bez pojęcia.
...więc gdy goły opadniesz na lód, mały biznes zrób, szybki biznes zrób, jakiś biznes zrób. Potem laba! Tylko skok, jeden skok, na bank...

MISIEK72

Postautor: MISIEK72 » pt cze 25, 2010 7:55 am

Do Bartek KSH:
Mylisz się, nie mam żadnego kompleksu komuny, taki bardzo stary to jeszcze nie jestem..... Przeżyłem ten okres jeszcze jako dziecko. Interesuję się historią Polski po 1945 roku i stąd ten mój jednoznaczny stosunek do komuny.Uważam , że dla ludzi którzy czynnie uczestniczyli w ówczesnym zyciu politycznym, nie ma miejsca w dzisiejszym zyciu publicznym. I temu miała służyć dekomunizacja, do której nie doszlo między innymi dzięki L.W.
Co do żydokomuny to jeden cytat :

STENOGRAM Z TAJNEGO REFERATU TOW. JAKUBA BERMANA WYGŁOSZONEGO NA POSIEDZENIU EGZEKUTYWY KOMITETU ŻYDOWSKIEGO W KWIETNIU 1945 ROKU Żydzi mają okazję do ujęcia w swoje ręce całości życia państwowego w Polsce i rozszerzenia nad nim swojej kontroli. Nie pchać się na stanowiska reprezentacyjne. W ministerstwach i urzędach tworzyć tzw. Drugi garnitur. Przyjmować polskie nazwiska. Zatajać swoje żydowskie pochodzenie. Wytwarzać i szerzyć wśród społeczeństwa opinie i utwierdzić go w przekonaniu, że rządzą wysunięci na czoło Polacy, a Żydzi nie odgrywają w państwie żadnej roli. Celem urabiania opinii i światopoglądu narodu polskiego w pożądanym dla nas kierunku, w rękach naszych musi się znaleźć w pierwszym rzędzie propaganda z jej najważniejszymi działami - prasą, filmem, radiem. W wojsku obsadzać stanowiska polityczne, społeczne, gospodarcze, wywiad. Mocno utwierdzać się w gospodarce narodowej. W ministerstwach na plan pierwszy przy obsadzaniu Żydami wysuwać należy: Ministerstwo Spraw Zagranicznych, Skarbu, Przemysłu, Handlu Zagranicznego, Sprawiedliwości. Z instytucji centralnych - centrale handlowe, spółdzielczość. W ramach inicjatywy prywatnej, utrzymać w okresie przejściowym silną pozycję w dziedzinie handlu. W partii zastosować podobną metodę - siedzieć za plecami Polaków, lecz wszystkim kierować. Osiedlanie się Żydów powinno być przeprowadzone z pewnym planem i korzyścią dla społeczeństwa żydowskiego. Moim zdaniem, należy osiadać w większych skupiskach, jak: Warszawa, Kraków; w centrum życia gospodarczego i handlowego: Katowice, Wrocław, Szczecin, Gdańsk, Gdynia, Łódź, Bielsko. Należy również tworzyć typowe ośrodki przemysłowe i rolnicze, głównie na ziemiach odzyskanych, nie poprzestając na Wałbrzychu i Rychbachu - obecnie Dzierżoniów. W tych ośrodkach możemy przystosować przyszłe kadry nasze w tych zawodach, z którymi bylibyśmy słabo obeznani. Uznać antysemityzm za zdradę główną i tępić go na każdym kroku. Jeżeli stwierdza się, że jakiś Polak jest antysemitą, natychmiast go zlikwidować przy pomocy władz bezpieczeństwa lub bojówek PPR jako faszystę, nie wyjaśniając organom wykonawczym sedna sprawy. Żydzi muszą pracować dla swego zwycięstwa, pracując jednocześnie nad zwycięstwem i gruntowaniem komunizmu w świecie, bo tylko wtedy i przy takim ustroju naród żydowski osiągnie najwyższą pomyślność i zabezpieczy sobie najsilniejszą pozycje. Sa niewielkie widoki na to, by doszło do wojny. Jeśli Ameryka zacznie się szybko socjalizować, to tą drogą mniejszych lub większych wstrząsów wewnętrznych i tam musi zapanować komunizm. Wtedy reakcja żydowska, która dziś trzyma z reakcją międzynarodową, zdradzi ją i uzna, że rację mieli Żydzi stojący po drugiej stronie barykady. Podobny przypadek współdziałania Żydów całego świata, wyznających dwie rożne koncepcje ustrojowe - komunizm i kapitalizm - zaistniał w ostatniej wojnie. Dwa największe mocarstwa światowe, całkowicie kontrolowane przez Żydów i będące pod ich wielkim wpływem, podały sobie ręce. Trud Żydów pracujących wokół Roosevelta doprowadził do tego, ze USA wspólnie z ZSRR wystąpiły zbrojnie do walki przeciwko Europie środkowej, gdzie była kolebka nowej idei, opartej na nienawiści do Żydów. Zrobili to Żydzi, gdyż wiedzieli, że w przypadku zwycięstwa Osi, a głównie hitlerowskich Niemiec, które doskonale przejrzały plany polityki żydowskiej, niebezpieczeństwo rasizmu stanie się w USA faktem dokonanym i Żydzi znikną z powierzchni świata. Dlatego też Żydzi sowieccy poświęcili dla tego celu krew narodu rosyjskiego, a Żydzi amerykańscy zaangażowali swoje kapitały. Należy się liczyć z dalszym napływem Żydów do Polski, ponieważ na terenie Rosji jest jeszcze dużo Żydów. Przed wkroczeniem Niemców, w poszczególnych miastach ZSRR było kilka skupisk Żydów polskich: Charków - 36.200, Kijów - 17.800, Moskwa - 53.000, Leningrad - 61.000, w zachodnich republikach 184.730. Żydzi skupieni w tych ośrodkach to przeważnie inteligencja żydowska i dawne kupiectwo żydowskie. Element ten jest obecnie szkolony w ZSRR. Są to kadry budowniczych Polski - tzn. Zgodnie z projektem Politbiura - fachowcy ci obsadzać będą najważniejsze dziedziny życia w Polsce, a ogół Żydów będzie rozlokowany głównie w centrach kraju. Stara polityka żydowska zawiodła. Obecnie przyjeliśmy nową, zespalającą cele narodu żydowskiego z polityką ZSRR. Podstawową zasadą tej polityki jest stworzenie aparatu rządzącego, złożonego z przedstawicieli ludności żydowskiej w Polsce. Każdy Żyd musi mieć świadomość, że ZSRR jest wielkim przyjacielem i protektorem narodu żydowskiego, że jakkolwiek liczba Żydów w stosunku do stanu przedwojennego uległa olbrzymiemu spadkowi, to jednak dzisiejsi Żydzi wykazują wiekszą solidarność. Każdy Żyd musi mieć wpojone to przekonanie, że obok niego działają wszyscy inni, owiani tym samym duchem prowadzącym do wspólnego celu. Kwestia żydowska jeszcze jakiś czas będzie zajmowała umysły Polaków, lecz ulegnie to zmianie na naszą korzyść, gdy zdołamy wychować choć dwa pokolenia polskie.* Według danych wojewódzkiego Komitetu Żydowskiego na terenie Śląska Górnego i Dolnego jest obecnie ponad 40.000 Żydów. Około 15.000 Żydów ma być zatrudnionych w osadnictwie. Powiat Rychbach (Dzierżoniów) i Nysa są przewidziane do tych celów. Akcja osadnicza jest finansowana z żydowskich funduszów zagranicznych i państwowych. Żydzi celowo tworzą nową, choć chwilowo nieznaczną koncentrację elementu żydowskiego, kładąc podwalinę pod zawód rolnika i robotników przemysłowych. Jest to budowanie podłoża szerszych celów politycznych.**
Powyższy tekst jest przedrukiem z książki "O Narodowych Siłach Zbrojnych - NSZ" płk. dypl. Stanisława Żochowskiego, byłego Szefa Sztabu Dowództwa NSZ, Wyd. Retro, Lublin, 1994. W kwietniu 1945 roku żyd-syjonista Jakub Berman był Sekretarzem Stanu Rady Ministrów, członkiem Biura Politycznego PPR, członkiem Tymczasowego Rządu Jedności Narodu i Sekretarzem Poalej Syjonu. Polak, który wykradł stenogram referatu Bermana, został skazany na karę śmierci zmienioną w drodze łaski na karę dożywotniego więzienia

MISIEK72

Postautor: MISIEK72 » pt cze 25, 2010 8:15 am

http://www.trybunalscy.pl/node/1195

To są prawdziwi bohaterowie bezimienni i anonimowi.

"...Ludwik Danielak był nie tylko nieustraszonym żołnierzem, pozostał nieugięty do końca, nie poddał się ani w śledztwie, w którym nie szczędzono mu na pewno tortur, ani w haniebnym procesie. Przed wykonaniem wyroku miał powiedzieć do swych bliskich: "Gdybym się jeszcze raz urodził, też bym walczył z komuną". W liście pożegnalnym do żony i małego syna napisał w ostatnim zdaniu: "Moje życie to ciernie, ale po śmierci róże. Kocham Was". Został rozstrzelany 5 sierpnia 1955 roku w więzieniu przy ulicy Sterlinga w Łodzi. Miał 32 lata. Nie wiadomo, gdzie został pochowany....."

Takich ludzi było setki, ale niestety jeszcze więcej było takich którzy tworzyli ten chory system.

MISIEK72

Postautor: MISIEK72 » pt cze 25, 2010 8:24 am

"........Widzę, że mamy zupełnie inne poglądy. Podstawowa różnica między nami polega jednak na tym, że Ty odesłałeś mnie w celu edukacji zanim usłyszałeś argumenty. Jak je usłyszałeś stwierdziłeś, że nie ma sensu dyskutować... ......"

Jakie przytoczyłeś argumenty na to ze Wałęsa nie był sprzedawczykiem???. Bo jakoś ich nie mogę sie doszukać w twojej wypowiedzi...

Ja do niego szacunek mam. I równie dobrze mogę stwierdzić, że na szczęście ludzi którym tego szacunku brakuje i snują teorie spiskowe na podstawie poszlak i domysłów sami nie mając odpowiedniej wiedzy jest jeszcze mniej.

To jest twój cały argument, gratuluje odpowiedniej wiedzy. Pewnie chciałbys dostać do ręki podpisane przyznanie się L.W. ....To byłby dowód...Zreszta była taka sprawa ,że L.W. wyslał do TVP swoje oswiadczenie o przyznaniu się do wspólpracy. Zostało ono wycofane na kilka minut przed emisją....
Ostatnio zmieniony pt cze 25, 2010 9:24 am przez MISIEK72, łącznie zmieniany 2 razy.

MISIEK72

Postautor: MISIEK72 » pt cze 25, 2010 9:11 am

Widzę, że mamy zupełnie inne poglądy. Podstawowa różnica między nami polega jednak na tym, że Ty odesłałeś mnie w celu edukacji zanim usłyszałeś argumenty. Jak je usłyszałeś stwierdziłeś, że nie ma sensu dyskutować...

Jakie argumenty, gdzie one są???????????Może jestem ślepy??
Nie wiem czy mamy rózne poglądy bo nie znam twoich. Moje są jasne i wyraziste. Ty piszesz jakies ogólniki,nie wiem o co ci chodzi. Moge tylko się domyslać że jestes jakimś lewakiem.
Wogóle to po chuj ja wdałem się w ta dyskusje.
http://www.aferyprawa.com/index2.php?dz ... eksty/show
Masz tu jeszcze poczytaj wiem , ze powiesz ze tendencyjnie napisane ale co tam.
Przypierdalasz się , ze mam kompleks komuny. Mam jednoznacznie negatywny stosunek do tego zbrodniczego okresu i zawsze taki bede miał. Dla mnie bohaterami są ludzie pokroju partyzantów którzy walczyli
po wojnie często za to oddając zycie, a dla ciebie bohaterem jest L.W. i to nas rózni zasadniczo.

Awatar użytkownika
PennyWise

Postautor: PennyWise » pt cze 25, 2010 9:18 am

viki pisze:
PennyWise pisze:jest sytuacja analogiczna , sierpień 88 , komuna w gospodarczej śmierci klinicznej , wybuchają strajki na wybrzeżu, Hucie, Stalowej Woli, ludzie zdeterminowani spokojnie dopieli by swego , ale Bolek podpisuje porozumienie z "lewicą" i kończy strajki.

Penny, sięgnij proszę do kalendarium i sprawdź dokładnie jak to wtedy było. Strajki wiosenne 88 roku zaczęli bodaj kierowcy MPK w Bydgoszczy. Chodziło wyłącznie o kasę. Potem stanęła Nowa Huta i pojawił się postulat relegalizacji Silidarności. Stalowa Wola strajkowała krótko. Zastrajkowała też Stocznia Gdańska. Gdy spacyfikowano strajk w NH stocznia w Gdańsku strajkowała OSAMOTNIONA jeszcze prawie tydzień. Wałęsa wyszedł na czele stoczniowców z krzyżem.

Dopiero w sierpniu, gdy stanął Śląsk, Solidarność dostała mocny mandat do działania i negocjacji z komunistami.

Więc nie pisz proszę, że na wiosnę 88 ludzie "spokojnie dopieli by swego". I o jakim porozumieniu Bolka z "lewicą" piszesz??? :shock:

Agdzie ja napisałem coś o wiośnie 88?
Pisałem właśnie o sierpniu 88 , kiedy żadne negocjacje nie powinny się odbywać , komuna była położona na łopatki i tylko przez działania Bolka i jego ludzi doprowadzono do niepotrzebnego zakończenia strajków i przez wspólne obalenie flaszki w Magdalence zapoczątkowano rozmowy okrągłostołowe. Mówiąc o "lewicy" miałem na myśli Pzpr , jako wyborcy Kaczego nie wypada mi mówić o komuchach 8)
BOG Z Nami, chuj z Nimi.
Oldschool Fan

Krzycho

Postautor: Krzycho » pt cze 25, 2010 10:03 am

mialem nie isc do wyborow, ale jak czytam miska72 to coraz bardziej sklaniam sie do zaglosowania na komorowskiego
walka z pijaństwem obowiązkiem społecznym

BarteKSH

Postautor: BarteKSH » pt cze 25, 2010 10:11 am

MISIEK72 pisze: Moge tylko się domyslać że jestes jakimś lewakiem.

Nie, niestety nie trafiłeś moje poglądy to ten straszny liberalizm.

Przypierdalasz się , ze mam kompleks komuny. Mam jednoznacznie negatywny stosunek do tego zbrodniczego okresu i zawsze taki bede miał. Dla mnie bohaterami są ludzie pokroju partyzantów którzy walczyli
po wojnie często za to oddając zycie, a dla ciebie bohaterem jest L.W. i to nas rózni zasadniczo.

Po pierwsze nie przypierdalam się.
Po drugie spokojnie bez nerwów.
Po trzecie widać, że nie zrozumiałeś tego co Ci napisałem odnośnie kompleksu komuny.

Jakie argumenty, gdzie one są???????????Może jestem ślepy??

Najważniejszy argument jest taki: Wałęsa nie przyznaje się do winy a obciążają go tylko i wyłącznie jakieś POSZLAKI. Dla mnie to nie tyle dowód niewinności co wystarczający pewnik aby na razie darować sobie uznawanie go winnym i nazywanie Bolkiem.

Jakie przytoczyłeś argumenty na to ze Wałęsa nie był sprzedawczykiem???. Bo jakoś ich nie mogę sie doszukać w twojej wypowiedzi...

Ja zapytałem czy czytałeś tą książkę. Wtedy moglibyśmy podjąć dyskusję ale jak wszyscy widzieli napisałeś, że nie chcesz polemizować, stąd dziwię się dlaczego płaczesz o brak dokładnych argumentów z mojej strony.

Ale skoro chcesz możemy bawić się dalej.
Czemu w owej książce stwierdzono, że Graczyk nie żyje?? Czemu 'uśmiercono' głównego świadka w sprawie.

Jak ustosunkujesz się do tego że w książce faktycznie są oryginalne dokumenty SB, mówiące że Wałęsa był TW, ale nie ma tam żadnych donosów pisanych własnoręcznie, żadnych podpisów na pokwitowaniach odbioru pieniędzy.

Wreszcie podałeś jako przykład Kornela Morawieckiego który oczywiście jest wielką postacią tamtych czasów. Pogrubiłeś jeden fragment.
Wiesz co zeznał Graczyk ? Twierdzi że kilka razy spotkał się z Wałęsą raz przekazał mu jakieś pieniądze, ale Nic nie wie na temat zarejestrowania go na TW. A przecież według autorów książki to on go werbował. I teraz najważniejsze do czego zmierzam. Graczyk kategorycznie stwierdził, że żadna osoba nie została pokrzywdzona w związku z zeznaniami Lecha Wałęsy

Wybacz, że tak zadaję Ci pytania ale to TY masz jasne i wyraziste poglądy więc proszę rozwiej moje wątpliwości, a nie mówiąc brzydko przypierdalaj się, że nie wiesz o co mi chodzi tylko dlatego, że już od kilku miesięcy wypowiadając się w tematach politycznych staram się pokazać, że najlepsze jest zdystansowanie do całej sytuacji. Broniłem już PO, Kaczyńskiego po jego śmierci, teraz Wałęsy. A Ty potrafisz mnie nazwać tylko lewakiem. wybacz ale nikt mnie tak z rana nie rozbawił.

Jeżeli chcesz kontynuować rozmowę (w co wątpię) to zapraszam na PW. Bo ja już Adminowi podpadać nie mam zamiaru. :wink: [/quote]

Awatar użytkownika
admin
Site Admin

Postautor: admin » pt cze 25, 2010 10:17 am

BarteKSH pisze:Jeżeli chcesz kontynuować rozmowę (w co wątpię) to zapraszam na PW. Bo ja już Adminowi podpadać nie mam zamiaru. :wink:

Jeśli autor wyrazi zgodę to po wyborach zmienimy tytuł wątku na "Byli, obecni i niedoszli Prezydenci RP". Wtedy wszyscy powinny być szczęśliwi. Co nie zmienia faktu, że temat Lecha Wałęsy był wałkowany w wątku "Polityka".

MISIEK72

Postautor: MISIEK72 » pt cze 25, 2010 1:31 pm

Wielka prośba do Admina:

Bardzo proszę o wykasowanie wszystkich moich wpisów w tym temacie i w temacie polityka. Z góry dziękuje i pozdrawiam.

[Użyj opcji "edytuj" widocznej przy każdym Twoim poście (niebieski klawisz, prawy górny narożnik pola). Pozdrawiam. Admin]

Awatar użytkownika
Cato

Postautor: Cato » pt cze 25, 2010 2:13 pm

OŻÓG 1950 pisze:
jarkonh pisze:Przez 3 lata miałeś to co chcesz ponownie czyli prezydenta Kaczyńskiego patrzącego na ręce PO ( weto )...
Uważasz że to była zdrowa sytuacja to co się działo...
Czy naprawdę chcesz dalej tego samego...
Normalnie nie do wiary...

.

kolejny raz ten sam beznadziejny "argument"
prosiłem kilka stron temu, by ktokolwiek uważający te "liczne" veta ś.p. Kaczyńskiego choć jedno uargumentował na swój sposób - ale nie..lepiej przytaczać do usranej śmierci populistyczne "Kaczyński wetował - nic nie dało się przepchnąć"bo to chwytne. tylko co faktycznie zawetował, czego Ci tak brak kolego ??
być HUTNIKIEM to być najgorętszym
ten kawałek męczy niekumatych

stazyja69

Postautor: stazyja69 » pt cze 25, 2010 2:40 pm

W okresie rządów PO zawetowano 17 ustaw – przez całą kadencję prezydenta Lecha Kaczyńskiego zawetowano 18 ustaw

http://www.prezydent.pl/aktywnosc/ustaw ... age,1.html

17 x weto za kadencji PO
1 X weto za kadencji PIS,LPR,SAMOOBRONA

PRZYPADEK :shock:

Awatar użytkownika
Cato

Postautor: Cato » pt cze 25, 2010 3:18 pm

widzisz przypadek w demokracji ?? czy może coś dziwnego ??

wskaż, które weto WG CIEBIE było niesłuszne i dlaczego

świadomie uparcie o to pytam kolejny raz, bo w moim odczuciu elektorat platformy to W ZDECYDOWANEJ WIĘKSZOŚCI ludzie zupełnie nie znający programu PO, nie znający jej członków, nie wiedzący, jak w poszczególnych głosowaniach sejmowych zachowuje się ich partia, a całkiem nawiasem - równie często nie mający bladego pojęcia, co NA PRAWDĘ dzieje się w polityce, jakie ustawy przechodzą, jakie nie, już pomijam znajomość konstytucji, ścieżek legislacyjnych itp. - słowem - wybór PO to antywybór Kaczyńskiego, bo krzykacz, bo staromodny, bo za kościołem a przeciw nowoczesnej europie
a Kaczyński to nei panaceum na bolączki naszego kraju. Ale gwarantuje mi spokój i swobodę działania..i nie rusza moich korzeni. A koledzy zbyt zaangażowani w przeszlościowe tematy z naszej smutnej historii- nadróbcie nieco z zakresu bieżącej polityki..
być HUTNIKIEM to być najgorętszym

ten kawałek męczy niekumatych

Awatar użytkownika
metal
Site Admin
Kontakt:

Postautor: metal » pt cze 25, 2010 3:23 pm

Cato:.... czego dowodem było słynne wystąpienie Giertycha

http://www.youtube.com/watch?v=TQWsQVUhYc4

Proponuję nie generalizować, wyjdzie nam wszystkim na dobre.
ObrazekStaram się pisać poprawnie po polsku!

Siergiej

Postautor: Siergiej » pt cze 25, 2010 8:31 pm