Wódka, browar, a może wino??

Czyli wszystko to co nie mieści się w powyższych kategoriach - taki nasz mały hutniczy Hyde Park:)

Moderator: dUfio

Który alkohol preferujesz?

Wódka
73
31%
Wino
9
4%
Browar
154
65%

Liczba głosów: 236

Awatar użytkownika
metal
Site Admin
Kontakt:

Postautor: metal » czw lip 29, 2010 11:29 pm

Piotrek: pozwolę się z Tobą nie zgodzić, moim zdaniem różnica pomiędzy piwem niepasteryzowanym (np. Żywe) a pasteryzowanym (np. Żywiec) jest taka jak pomiędzy pomidorami z ogródka a pomidorami z puszki.

A to, że niektóre browary oszukują np. poddając piwo obróbce termicznej o niższej temperaturze to inna sprawa.

Spróbuj PRAWDZIWEGO niepasteryzowanego piwa (krótki termin przydatności!) - poczujesz różnicę.
ObrazekStaram się pisać poprawnie po polsku!

stazyja69

Postautor: stazyja69 » pt lip 30, 2010 12:02 am

Obrazek

70 % - niestety pustawa !!! Poszła po meczyku .
Mocą Swojego Urzędu zaświadczam:
cudowny trunek w tą butlę wlany, Łącką Śliwowicą zwany, pędzony nocą skrycie w blasku księżyca, jest najlepszym medykamentem i przedłuża życie.

krowodrzaHKS

Postautor: krowodrzaHKS » pt lip 30, 2010 1:19 am

Piotrek pisze:nie dalej jak we wtorek miałem przyjemność porównać Bosmana z Bosmanem niepasteryzowanym, te całe niepasteryzacje to chyba jedna wielka ściema, chwyt marketingowy itd.
i jedno pytanie czy ktoś może pił polskie piwo na którym podany był skład( nawet na wodach mineralnych podane w % czego ile jest), czy na wszystkich pisze tylko że zawiera słód?? nie wiem czy na tym forum ktoś napisał czy gdzieś usłyszałem że piwa się już niestety nie waży, tylko produkuje

gdzie kupiłeś Bosmana?
raval pisze:Nasz klub jest kurwa zajbisty kocham go, kurwa ale patologia, ja pierdole

Obrazek

Piotrek

Postautor: Piotrek » pt lip 30, 2010 8:40 am

metal pisze:Piotrek: pozwolę się z Tobą nie zgodzić, moim zdaniem różnica pomiędzy piwem niepasteryzowanym (np. Żywe) a pasteryzowanym (np. Żywiec) jest taka jak pomiędzy pomidorami z ogródka a pomidorami z puszki.

A to, że niektóre browary oszukują np. poddając piwo obróbce termicznej o niższej temperaturze to inna sprawa.

Spróbuj PRAWDZIWEGO niepasteryzowanego piwa (krótki termin przydatności!) - poczujesz różnicę.

Zgodzę się, że piwa typu Żywe(jeszcze nie piłem), Koźlak, Ciechan są inne w smaku, ale ja porównuje piwa tej samej marki typu Bosman, Kasztelan i tu stwierdzam że to marketing, tzn moje podniebienie tak stwierdza :)

i do Krowodrzy, Bosmana kupiłem w miejscowości Jastrowie- takie małe miasteczko 30 km za Piłą, w tamtym regionie dawniej było pyszne pifko co się zwało Kanclerz, był to browar słupski- potem przejął go Brok i sie skiepściło

i jeszcze słówko o śliwowicy, identycznej używam i naprawdę polecam, tylko to trzeba pić z małych kieliszków takich 20-25 gram, bo idzie zapłonąć :twisted: (dla kobiet polecam Gruszkówkę 55%-ten sam producent, tylko zielona etykieta)

Awatar użytkownika
fubu

Postautor: fubu » pt lip 30, 2010 8:58 am

Kanclerz jest w Słupsku piwo
Hutnik Kraków
Obrazek

Awatar użytkownika
PSKNHKS

Postautor: PSKNHKS » pt lip 30, 2010 11:20 am

Bosmana można kupić również w Łodzi na Lutomierskiej 30, ale nie polecam, raz, że produkcją zajmuje się Car.....g znany z tego ze psuje piwo, to nie wiem czy to przez kapsel, czy przez co, ale miało jakiś metaliczny posmak i chyba najgorszy lager jaki piłem.

Pomysl1950

Postautor: Pomysl1950 » pt lip 30, 2010 12:14 pm

Obrazek

polecam każdemu, kto wybiera się do wielkopolski, o wiele lepszy od znanego nam lecha premium

stazyja69

Postautor: stazyja69 » pt lip 30, 2010 12:42 pm

Niezależnie od preferowanego rodzaju alkoholu , pamiętać należy o :

http://www.kazdypromil.pl/ :wink:

MAX

Postautor: MAX » pt lip 30, 2010 1:11 pm

admin - ciekawy wątek

a nawiązując do niepasteryzowanego piwa a właściwie do nieścisłości związanych min z datą ważności i produkcją to podejrzewam, że większość z Was nie piła czystej, prawdziwej łąckiej śliwowicy - dałbym sobie rękę uciąć :)

jak dla mnie to SOLIDNE żyto bije na głowę śliwkę, gruszę oraz jabłko.

Awatar użytkownika
BINGONH

Postautor: BINGONH » pt lip 30, 2010 4:44 pm

Odnośnie tej pasteryzacji to mój brat specjalizuje się w produkcji różnego rodzaju alkoholu na własny użytek :P
W tym miedzy innymi piwa domowego z twego co pamiętam to wcale tego nie pasteryzowaliśmy a i tak musiało leżeć 3 miechy w piwnicy żeby dojrzeć po czym zdatne do picia był jeszcze przez ponoć 2 miesiące (choć tego akurat nie udało nam się sprawdzić :P )
Ale to i tak wychodziło by z pól roku popytam go przy okazji to się dowiem

Awatar użytkownika
SopL

Postautor: SopL » pt lip 30, 2010 11:28 pm

A mi z tych mniej popularnych posmakował ostatnio Lach z browaru w Grybowie.

A na osłodę deszczowej pogody Orkiszowe z miodem.
Obrazek

Te dwa oraz kilka innych rodzajów dostępne w delikatesach przy Krakowskiej 7.
Biało-Błekitno-Niebieskie - te barwy mówia WSZYSTKO...

flagus

Postautor: flagus » sob lip 31, 2010 7:56 am

Holenderski piwowar wyprodukował najmocniejsze piwo świata

Właściciel browaru "Mrożony statek" Jan Nijboer twierdzi, że wyprodukował najmocniejsze piwo świata, które zawiera 60 proc. alkoholu. "Nie pije się go jak piwo, lecz jak koktajl, w ładnym kieliszku do koniaku lub whisky" - powiedział Nijboer holenderskiej agencji ANP, którą cytuje portal Yahoo News.
Reuters nazywa Nijboera "piwowarem z zamiłowaniem do walki z konkurencją", bo przyznał on w rozmowie z ANP, że do wyprodukowania extra-mocnego trunku skłoniły go browary szkockie, eksperymentujące z coraz większą zawartością alkoholu w piwie.

Poprzedni rekord Nijboera - 45-procentowe piwo Oblix - został przyćmiony przez Szkotów. Mały tamtejszy browar BrewDog uwarzył niedawno 55-procentowe piwo o nazwie "Koniec historii" (The End of History). Wyprodukowano tylko 12 butelek, a w każdej było - pisze Reuters - wypchane zwierzę (agencja nie podała jakie, ani jakich rozmiarów).

za: http://wiadomosci.[usuwamy]/Wiadomosci/ ... _piwo.html
http://www.pajacyk.pl
http://www.pustamiska.pl
Jedno kliknięcie dziennie --- to chyba niewiele.

Krzycho

Postautor: Krzycho » pn sie 02, 2010 1:06 pm

SopL pisze:
A na osłodę deszczowej pogody Orkiszowe z miodem.

Te dwa oraz kilka innych rodzajów dostępne w delikatesach przy Krakowskiej 7.

w weekend rowniez smakowalem sie tym piwkiem ( dostepne w nocnym na oswiecenia ).
Ktos sie orientuje czy gdzies w Hucie, mozna kupic piwo Orkiszowe, ale te wersje bez miodu?
walka z pijaństwem obowiązkiem społecznym

Awatar użytkownika
SopL

Postautor: SopL » wt sie 03, 2010 11:44 am

Krzycho pisze:Ktos sie orientuje czy gdzies w Hucie, mozna kupic piwo Orkiszowe, ale te wersje bez miodu?

Widzę, że zbyt wielkiego odzewu nie ma więc odpowiem Ci, że poza Hutą ww. Krakowska 7. Zwykłego orkiszowego pod dostatkiem, do tego takie piwka jak brackie, koźlak, kaper. Kilka niemieckich z browaru Cornelius, czeski Zubr i Staropramen.
Biało-Błekitno-Niebieskie - te barwy mówia WSZYSTKO...

JOK_NH

Postautor: JOK_NH » wt sie 03, 2010 11:49 am

W dużym wyborze piwka polecam 24/h na Zwierzynieckiej. Jest nawet Specjal, a pamiętam, że w Iławie części naszej Braci smakowało. Cena 2,25 - więc nie zdzierają :D