Ogólnohutnicza pomoc

Czyli wszystko to co nie mieści się w powyższych kategoriach - taki nasz mały hutniczy Hyde Park:)

Moderator: dUfio

Awatar użytkownika
Cato

Postautor: Cato » śr lis 17, 2010 10:36 pm

dzięki koledzy, bardzo pomocne i jasne wytłumaczenie. Andrew, właśnie o to mi chodzi. Tylko jedna sprawa - piszesz - "jest utrudnione". To sobie wyobrażam, ale czy to jest jakoś prawnie uwarunkowane ( np. jakaś ustawa czy coś ) - czy każda firma ma "inaczej". Bo wtedy nie zdziwiłbym się, gdyby np. niektóre firmy mialy zasadę - jak zamkną się drzwi za kurierem - to bujaj się potem kliencie, ich to więcej nie obchodzi. Tak mniemam, bo z gadki aroganckiego cygana z "7", co mnie dzisiaj nawiedził ( stąd ten temat ), tak wynika.
Marian - jasna sprawa 8)
być HUTNIKIEM to być najgorętszym
ten kawałek męczy niekumatych

bn

Postautor: bn » śr lis 17, 2010 10:52 pm

http://www.siodemka.com/uploads/pdf/regulamin.pdf

§10. [Uszkodzenie Przesyłki]
W przypadku uszkodzenia lub ubytku Przesyłki przedstawiciel SIÓDEMKI obowiązany jest spisać protokół w obecności Odbiorcy, w którym ujęta będzie data i godzina doręczenia oraz opis uszkodzenia lub ubytku Przesyłki. Prawidłowo sporządzony protokół (podpisany przez Odbiorcę i przedstawiciela SIÓDEMKI) jest podstawą do zapłacenia odszkodowania. Wskutek przyjęcia przez Odbiorcę Przesyłki bez zastrzeżeń wygasają wszelkie roszczenia przeciwko SIÓDEMCE. Nie dotyczy to jednak roszczeń z tytułu niewidocznych ubytków lub uszkodzeń przesyłki zgłoszonych SIÓDEMCE przez Odbiorcę nie później niż po upływie 7 dni od dnia przyjęcia przesyłki.

Awatar użytkownika
MarianHKS

Postautor: MarianHKS » czw lis 18, 2010 3:22 pm

Kurier nie ma obowiązku wracać jednak u nas zwyczajowo jest przyjete ,że ktos dzwoni tego samego dnia to podjezdza sie spisac protokol w wolnej chwili, po pracy lub po prostu nastepnego dnia .Wiadomo ,że spisujac w ten sposob protokol troszke poswiadcza sie nie prawde bo wcale nei mam gwarancji ze odbiorca np nie zdazyl czegos zepsuc ,zbic, ukrasc, zeby dostac jeszcze jedno. Zapomnialem o jednym kurier na pewno w takiej sytuacji bedzie wymagal aby na protokole podpisac sie pod protokolem na , ktorym jest wyraznie zaznaczone ze nie bylo zabezpieczen i uszkodzen zewnetrznych
Hutnik Centrum B

Awatar użytkownika
Cato

Postautor: Cato » czw lis 18, 2010 4:38 pm

dzięki bn i Marian, czyli :
jeśli jest zew. uszkodzenie - to protokół spisany wspólnie od razu, potem mam 7 dni na otwarcie paczki i stwierdzenie, czy nie ma was takich powstałych np. przez rzucanie paczką ?
być HUTNIKIEM to być najgorętszym

ten kawałek męczy niekumatych

bn

Postautor: bn » czw lis 18, 2010 4:54 pm

Według mnie, zgodnie z ww. regulaminem kurier ma obowiązek poczekać i na miejscu spisać protokół, jeśli są uszkodzenia zewnętrzne a dla niewidocznych z zewnątrz uszkodzeń termin reklamacji wynosi do 7 dni.

Andrew

Postautor: Andrew » czw lis 18, 2010 8:20 pm

Panowie nie chce tutaj oczerniać żadnej firmy, ale akurat 7 i opek to są chyba najgorsze firmy kurierskie na naszym rynku (jest to moja opinia, jeśli ktoś tam pracuje to może myśli inaczej) Ja pracowałem chwilkę w OPEK i przez dłuższy czas w UPSie. W Upsie zdażyło mi się raz, jechać spisać protokół szkody. Chodziło o jakąś pralkę, która była zapakowana na palecie i z zewnątrz nie było widać uszkodzenia. Klient podpisał normalnie odbiór a póżniej sklep internetowy zgłosił reklamację do centrali UPSa z Warszawy i oni przysłali zlecenie do mnie. Pojechałem, spisałem, a że nie było to liczone jako "stop" nikt za to nie zapłacił. Nie pracuje już tam od paru lat więc przepisów nie przytoczę. W każdym razie nieraz ludzie chcieli otwierać niepodpisując, ale wtedy mówiłem, że zabieram to spowrotem, niech jadą sobie do centrali.

JOK_NH

Postautor: JOK_NH » pt lis 19, 2010 12:06 pm

Moja dziewczyna pracowała w OPEK - potwierdzam Twoja opinię. Byłem tam u niej kilka razy, jak ją z pracy odbierałem - żenada. Ona sama długo nie wytrzymała tam...

TEKLA

Postautor: TEKLA » sob lis 20, 2010 8:30 am

poszukuje instrukcji do radyjka Pioneer DEH 2220 UB oczywiscie PL...pomozcie pliss :P

Awatar użytkownika
Stefek_Burczymucha

Postautor: Stefek_Burczymucha » sob lis 20, 2010 8:36 am

TEKLA pisze:poszukuje instrukcji do radyjka Pioneer DEH 2220 UB oczywiscie PL...pomozcie pliss :P

http://130.com.ua/manuals/en/Manual-CD- ... 2220UB.pdf
nie PL co prawda ale...
Wasting time is an important part of living.

TEKLA

Postautor: TEKLA » sob lis 20, 2010 8:46 am

po angielsku to mam w ksiazeczce dolaczonej do radia zawierajacej instrukcje obslugi w kilkunastu jezykach :( ....oprocz PL

pavel

Postautor: pavel » sob lis 20, 2010 9:21 am

TEKLA

Postautor: TEKLA » ndz lis 21, 2010 4:50 pm

wielkie dzieki

Awatar użytkownika
BINGONH

Postautor: BINGONH » pn lis 22, 2010 5:21 pm

Wie ktoś gdzie w Krakowie można kupić papierosy ziołowe?

HAMAS

Postautor: HAMAS » wt lis 23, 2010 7:26 am

Ziele ?

Awatar użytkownika
BINGONH

Postautor: BINGONH » wt lis 23, 2010 10:25 am

HAMAS pisze:Ziele ?
:P

Papierosy ziołowe jest coś takiego dla osób chcący rzucić palenie, Ja chciałem skosztować jak to smakuje - znalazłem już na allegro