POLITYKA

Czyli wszystko to co nie mieści się w powyższych kategoriach - taki nasz mały hutniczy Hyde Park:)

Moderator: dUfio

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » pt lis 26, 2010 11:58 am

BINGONH pisze:Ale Ja jestem za tym aby uzdrowić kraj a nie odwrotnie.
Co do sprawy Jaruzelskiego to większość normalnych sądów miała by problemy ze skazanie, bo on miał prawo wprowadzić stan wojenny!.

Ja słyszałem co innego - że właśnie złamał prawo i nie mógł tego wprowadzić.

Może zostałem trochę źle zrozumiany, ale uważam, że:

- najpierw powinno się zmienić ten zakłamany kraj (IV RP? ;))
- a później osądzić Jaruzelskiego

W obecnym kształcie naszej Polski, nie ma się co oszukiwać, że taki sąd kiedykolwiek będzie miał miejsce.

Co do UPA, Bingo, mam praktycznie zerową wiedzę na ten temat.
I to jest kolejny błąd naszych jaśnie oświeconych elit.
Generalnie pewne rzeczy wiedzą ludzie, którzy się pasjonują daną sprawą i wertują książki, a cała reszta społeczeństwa żyje w głębokiej nieświadomości.

I Zgadzam się z Tobą, że powinno się poruszyć również tę kwestię.
Tylko jak to zrobić, dążąc jednocześnie do wzmocnienia prozachodnich tendencji Ukrainy (co jest w naszym interesie)?

Rozkład sił w ich parlamencie, niestety, jest, jaki jest.

Marcin - to uważasz, że słusznie zaproszono Jaruzelskiego, czy nie?
...więc gdy goły opadniesz na lód, mały biznes zrób, szybki biznes zrób, jakiś biznes zrób. Potem laba! Tylko skok, jeden skok, na bank...

Marcin_SuchaBeskidzka

Postautor: Marcin_SuchaBeskidzka » pt lis 26, 2010 1:34 pm

Odpowiedź jest w tekście Graczyka. Uważam, ze jeśli przyjęto zasadę, by zaprosić wszystkich prezydentów i premierów po 4 czerwca 1989 r., to konsekwentnie Jaruzelski powinien być zaproszony. Natomiast pytanie brzmi, czy taka zasada jest słuszna; moim - jak i Graczyka - zdaniem, niespecjalnie. Ale nie ze względu na Jaruzelskiego, tylko na to, że o tego rodzaju sprawach powinni dyskutować przede wszystkim fachowcy od spraw wschodnich - podany przez Graczyka przykład byłego komunisty Cioska i zdeklarowanego antykomunisty Nowaka jest idealny.

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » pt lis 26, 2010 4:01 pm

No OK.

Z tym, że, moim zdaniem, słowo "niespecjalnie" jest zbyt słabe do określenia tej sytuacji.
...więc gdy goły opadniesz na lód, mały biznes zrób, szybki biznes zrób, jakiś biznes zrób. Potem laba! Tylko skok, jeden skok, na bank...

Marcin_SuchaBeskidzka

Postautor: Marcin_SuchaBeskidzka » pt lis 26, 2010 4:18 pm

Wg Ciebie zbyt słabe, a wg mnie nie :) Jak sądzę Ty patrzysz na to prawdopodobnie ze stanowiska, że skandalem jest zapraszanie komunistycznego aparatczyka, pewnie i zbrodniarza itp., a z kolei ja patrzę wyłącznie przez pryzmat zasadności merytorycznej - gdyby np. miało chodzić o wszystkich prezydentów i premierów po 1992 r. (wtedy już o Jaruzelskim w ogóle mowy by nie było) miałbym na ten temat identyczne zdanie.

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » pt lis 26, 2010 4:36 pm

Marcin_SuchaBeskidzka pisze:pewnie i zbrodniarza itp.

Na pewno.

Ludzie nie powinni o tym zapominać.

Awatar użytkownika
BINGONH

Postautor: BINGONH » pt lis 26, 2010 6:19 pm

OŻÓG 1950 pisze:I Zgadzam się z Tobą, że powinno się poruszyć również tę kwestię.
Tylko jak to zrobić, dążąc jednocześnie do wzmocnienia prozachodnich tendencji Ukrainy (co jest w naszym interesie)?

Nie uważam aby to było w naszym interesie.

Co do Jaruzelskiego nie śledzę tego aż trak dobrze ale z tego co wiem to faktycznie była możliwość wprowadzenia stanu wojennego, a sądzony jest konkretnie za strzelanie do górników.
Bo w każdym państwie władza ma prawa wprowadzać stany wyjątkowe czy wojenne, ale jeszcze nie słyszałem by w którymś służby porządkowe miały prawo łamać strajki przy użyciu broni palnej.
Użycie broni palnej jest zawsze ostatecznością dopuszczaną tylko w skrajnych przypadkach.
Tak że o Jaruzelskim trzeba by jeszcze gdzieś doczytać, ze względu na postać ciężko będzie o w miarę obiektywne źródło - może jakiś biuletyn IPN

stazyja69

Postautor: stazyja69 » pt lis 26, 2010 7:23 pm

Autorzy projektu uchwały zaproponowali uznanie mordu na polskich oficerach wiosną 1940 roku za zbrodnię reżimu stalinowskiego, a ZSRR - za państwo totalitarne.

http://www.rp.pl/artykul/2,569649_Przel ... odnie.html

Jeszcze z mojej strony o Jaruzelskim .
Jako nastolatek wychowywany byłem w duchu nienawiści do Wojciecha J.
Przekładając to na język dzisiejszych młodocianych - Wojciech samo zło .
W dniu dzisiejszym nie wiem jak na to patrzeć .
Jednoznacznego wyroku nie jestem w stanie dać .
Czasami zastanawiam się , czy nie pisałbym dzisiaj cyrylicą - jeżeli wogóle
:wink:

Dla tych , co mają nadzieję na zmiany ;

Tak pracują na Wiejskiej. Poseł przemawiał do pustej sali

http://wiadomosci.dziennik.pl/polityka/ ... -sali.html :!:
Ostatnio zmieniony pt lis 26, 2010 8:06 pm przez stazyja69, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
PennyWise

Postautor: PennyWise » pt lis 26, 2010 8:04 pm

stazyja69 pisze:Autorzy projektu uchwały zaproponowali uznanie mordu na polskich oficerach wiosną 1940 roku za zbrodnię reżimu stalinowskiego, a ZSRR - za państwo totalitarne.

http://www.rp.pl/artykul/2,569649_Przel ... odnie.html

Jeszcze z mojej strony o Jaruzelskim .
Jako nastolatek wychowywany byłem w duchu nienawiści do Wojciecha J.
Przekładając to na język dzisiejszych młodocianych - Wojciech samo zło .
W dniu dzisiejszym nie wiem jak na to patrzeć .
Jednoznacznego wyroku nie jestem w stanie dać .
Czasami zastanawiam się , czy nie pisałbym dzisiaj cyrylicą - jeżeli wogóle
:wink:

20 lat relatywizmu moralnego wypaczyło Ci poglądy 8)
Ostatnio zmieniony pt lis 26, 2010 8:34 pm przez PennyWise, łącznie zmieniany 1 raz.
BOG Z Nami, chuj z Nimi.
Oldschool Fan

stazyja69

Postautor: stazyja69 » pt lis 26, 2010 8:10 pm

PennyWise pisze:20 lat relatywizmu moralnego wybaczyło Ci poglądy 8)

Jestem usprawiedliwiony ?, mogę spać spokojnie?
Niestety nie :!:

dan1950

Postautor: dan1950 » pt lis 26, 2010 10:45 pm

Stazyj, byłeś w dzieciństwie wychowywany w nienawiści do ślepowrona a teraz co? Stacyja TVN Cię nawróciła? Doprawdy wzruszające.

stazyja69

Postautor: stazyja69 » pt lis 26, 2010 10:59 pm

dan1950 pisze:Stazyj, byłeś w dzieciństwie wychowywany w nienawiści do ślepowrona a teraz co? Stacyja TVN Cię nawróciła? Doprawdy wzruszające.

A w którym roku dowiedziałeś się że Wałęsa to Bolek ?
Mam nadzieję że Wiesz do czego zmierzam :wink:

Awatar użytkownika
BINGONH

Postautor: BINGONH » sob lis 27, 2010 7:55 am

stazyja69 pisze:A w którym roku dowiedziałeś się że Wałęsa to Bolek ?

Wielu ludzi ma tak jak Starzyja np. mój ojciec bo ja z komuny to pamiętam głównie pusty półki w sklepie na centrum :D
Ludzie walczyli, angażowali się a potem wyszło na jaw że robili to pod wodzą agentów bezpieki. Chyba nikt poza SB i Wałęsą nie znał prawdy przed 90 rokiem.
Tak że Ja rozumiem to co pisze starzyja, bo znam wielu ludzi którzy się w tym pogubili kto jest kto i dlaczego jest tak źle jak miało być tak dobrze

jak to śpiewa Kazik

" rozmontowaliśmy razem komunę, lecz po co Ja do dziś"
http://www.youtube.com/watch?v=MZq8PtjTYoU

Awatar użytkownika
PITROL

Postautor: PITROL » sob lis 27, 2010 2:24 pm

W ta macie ULTRAS INFO za mieściłem tekst o zakazach klubowych.

http://forum.Hutnik.krakow.pl/viewtopic ... 570#123570

Generalnie jestem oczywiście przeciw zakazom.
Zastanawia mnie tylko motywacja posłów PiS-u.
Czy jest to chęć odegrania się na Walterze, czy już zabiegają o głosy kibiców :?:
Mówię to co myślę, robię to co mówię

Awatar użytkownika
BINGONH

Postautor: BINGONH » sob lis 27, 2010 2:32 pm

W PIS jest wielu prawników, dostrzegli ten bubel prawny który jest w moim mniemaniu sprzeczny

a. z Konstytucją - ogranicza prawo do wolność
b. z podstawową zasadą że nikt nie może być sędzią we własnej sprawie (klub łączy funkcję prokuratora i sędziego)

Sprawa za pewne do wygrania, co do motywacji to skłaniał bym się bardziej ku temu że tą ustawę wprowadziła PO niż chęcią niesienia pomocy kibicom.

No ale jaka by motywacja nie była - wyjdzie nam to na dobre.

Tak że punkt dla PIS-u (jak wygrają tą w trybunale)

--------------------------------------------------------------------------------

Marcin_SuchaBeskidzka pisze:Tak, to rzeczywiście jest pewien argument. Z tym że w identycznej sytuacji jest tez Mazowiecki.

Bardzo podobnej nie identycznej wszak 4 czerwca były wybory, co prawda tylko częściowo wolne ale zawsze.

dan1950

Postautor: dan1950 » sob lis 27, 2010 5:44 pm

stazyja69 pisze:
dan1950 pisze:Stazyj, byłeś w dzieciństwie wychowywany w nienawiści do ślepowrona a teraz co? Stacyja TVN Cię nawróciła? Doprawdy wzruszające.

A w którym roku dowiedziałeś się że Wałęsa to Bolek ?

Stazyj, robisz debila ze mnie? Dobrze wiem o co Ci chodzi, zmierzasz do tego, że o Bolesławie dowiedziałem się ze śmiesznych książek i gazetek a Ty o Jaruzelu czerpiesz wiedzę z doświadczeń życiowych. Muszę Cię zmartwić, o Bolku słyszałem już dużo wcześniej, przed przeczytaniem "SB a Lech Wałęsa". Może nie obserwowałem jego działań (zbyt młody byłem) ale to nie znaczy, że Ty jako przedstawiciel ministerstwa prawdy masz zawsze racje. Tak na marginesie pojawiłeś się na tym forum bardzo niedawno i od razu siejesz napinke. :D