Wszystko o Nowej Hucie

Czyli wszystko to co nie mieści się w powyższych kategoriach - taki nasz mały hutniczy Hyde Park:)

Moderator: dUfio

Awatar użytkownika
BINGONH

Postautor: BINGONH » pt kwie 29, 2011 10:18 am

Najlepsze jest to że radny PIS-u który tak za tym optuje nie jest radnym z Nowej Huty tylko Krakowa :D
Widać w mniemaniu krakusów jesteśmy drugą kategorią i trzeba nas politycznie oświecić.

JOK_NH

Postautor: JOK_NH » pt kwie 29, 2011 11:49 pm

BINGONH pisze:Najlepsze jest to że radny PIS-u który tak za tym optuje nie jest radnym z Nowej Huty tylko Krakowa :D
Widać w mniemaniu krakusów jesteśmy drugą kategorią i trzeba nas politycznie oświecić.

Widocznie tak :lol:

Ares

Postautor: Ares » sob kwie 30, 2011 10:42 am

BINGONH pisze:Najlepsze jest to że radny PIS-u który tak za tym optuje nie jest radnym z Nowej Huty tylko Krakowa :D

Jest radnym z okręgu który obejmuje Dzielnice I oraz II czyli Stare Miasto i Grzegórzki. Tak więc można stwierdzić, że ów radny reprezentuje tzw. Śródmieście, a nie cały Kraków. Subtelna różnica, ale jednak. Jeśli chcesz aby Twoja dzielnica była traktowana osobno, to nie wrzucaj innych do jednego wspólnego wora, bo jest to zwykła manipulacja i ignorancja.

Z drugiej strony każdy radny(bez względu na okręg wyborczy) ma prawo zgłaszać uchwały i głosować w sprawach które dotyczą całego Krakowa, a nie tylko jego okręgu wyborczego.

Jakich krakusów? Z tego artykułu wynika że autorem pomysłu jest jedna osoba, więc skąd ta liczba mnoga? Gdzie jest napisane że ktoś kogoś traktuje za drugą kategorie i chce politycznie oświecać? Czuje się krakusem i nikogo nie mam zamiaru oświecać ani traktować jak obywatela drugiej kategorii. No ale wolałeś nas wszystkich wrzucić do jednego wora, bo tak Ci wygodniej wyznawać swoją ideologię, o tym jak to my ludzie z Krakowa jesteśmy zli i jak bardzo Was nie lubimy. Jeden facet wyskoczył z jakimś pomysłem, ale już musiałeś dorobić do tego ideologię i zakwalifikować jako ogólną tendencję panującą w Krakowie.
Równie dobrze ja mógłbym napisać: "widocznie nowohucianie są wiecznie niezadowoleni, roszczeniowi i udają pokrzywdzonych obwiniając resztę Krakowa za wszystkie swoje niepowodzenia". Tylko po co?

Osobiście nie popieram tego pomysłu z tym pomnikiem Reagana, ale mogę sie założyć że co by tam postawili lub nie postawili to i tak zawsze będą niezadowoleni.

Z tym pomnikiem JP II to chyba jakiś żart. Mało ich w całym mieście?

Awatar użytkownika
BINGONH

Postautor: BINGONH » sob kwie 30, 2011 3:04 pm

Ares na jednym mnie tylko złapałeś i przyznam Ci rację że mojej wypowiedzi był błąd.
Słowo krakusów powinienem zastąpić słowem pisowców.
Bo w tym wypadku jest to raczej pomysł PIS-u niż Krakowian.
Co nie zmienia faktu że Krakowa jako miasta nie lubię, że uważam iż dyskryminuje Hutę, że Nowa Huta powinna być oddzielnym miastem...
Temat już przerabialiśmy
A i nie zgodzę się z tym jeszcze żeby radny wybrany z okręgu nr I zajmował się sprawami okręgu nr XVIII.
Radny powinien zajmować się sprawami swojej dzielnicy (poza oczywiście sprawami ogólnymi) a stawianie pomnika taką nie jest.
I jeszcze jedno Krakowa jako miasta nie lubię i to bardzo ale jego mieszkańców nie wrzucam do jednego wora tylko oceniam indywidualnie jak każdego człowieka bez względu na jego przynależność do jakieś grupy.
Za to z zasady nie lubię tych co się mieszają w nie swoje sprawy.

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » wt maja 03, 2011 4:10 pm

reż. Marcin Kaproń, prod. Muzeum Historyczne Miasta Krakowa 2009

http://www.youtube.com/watch?v=qpWPrtR5 ... dded#at=10
...więc gdy goły opadniesz na lód, mały biznes zrób, szybki biznes zrób, jakiś biznes zrób. Potem laba! Tylko skok, jeden skok, na bank...

HandballMPHutnikKraków

Postautor: HandballMPHutnikKraków » wt maja 03, 2011 9:36 pm

OŻÓG 1950 pisze:reż. Marcin Kaproń, prod. Muzeum Historyczne Miasta Krakowa 2009

http://www.youtube.com/watch?v=qpWPrtR5 ... dded#at=10

Oglądałem to z wielkim zaciekawieniem :)
Historia huty w pigułce.
Yours faithfully Tomix

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » pt maja 06, 2011 5:14 pm

Obrazek

To i wiele innych zdjęć ze spotkania z przywódcami Solidarności na stadionie Hutnika na stronie: http://www.wszechnica.solidarnosc.org.pl/?page_id=15350
...więc gdy goły opadniesz na lód, mały biznes zrób, szybki biznes zrób, jakiś biznes zrób. Potem laba! Tylko skok, jeden skok, na bank...

Awatar użytkownika
PITROL

Postautor: PITROL » sob maja 28, 2011 11:18 am

Wczoraj w godzinach wczesnopopołudniowych w barze BISTRO (piwiarnia przy alei Solidarności pod główną bramą HTS)pojawili się przedstawiciele austryjackiej TV robiący reportaż na temat „Jak się żyję młodym ludziom we współczesnej NH?”.
Wśród pijących tam piwo nie znaleźli jednak chętnych do udzielania wywiadów. Wręcz przeciwnie wysłuchali kilka epitetów w stylu „wypierdalać potomkowie Hitlera”, że przytoczyłem jeden z łagodniejszych. Swoją drogą chętnie bym obejrzał ich produkt finalny.
Bo jeśli mieli jakieś negatywne stereotypy to akurat w tym barze zostali skutecznie w nich utwierdzeni.
Mówię to co myślę, robię to co mówię

MarchewaNH

Postautor: MarchewaNH » ndz maja 29, 2011 1:48 pm

Niemieckich studentów ogólnie interesuje temat Nowej Huty. Szkoda że nie ma ich kto oprowadzić i młodzieży szukają w barach pod bramą kombinatu..
Jeszcze Stylową niech odwiedzą. :roll:
"Od północnego wschodu miasto narasta i wrasta w ciało starego miasta"
http://www.marchewa-plastyka.blog.onet.pl
http://new.fundacjanh.pl/enha-trip/

JOK_NH

Postautor: JOK_NH » śr cze 22, 2011 10:32 am

Radni dzielnicy XVIII do grona wybitnych patronów dokładają właśnie Lecha i Marię Kaczyńskich, którym chcą oddać aleję Przyjaźni. I prawdopodobnie nie zależy im na jakimkolwiek kompromisie.
Ma Nowa Huta wspaniałych patronów. Uczciła Ronalda Reagana (wbrew woli mieszkańców dodając do placu Centralnego imię prezydenta), "Solidarność", Władysława Andersa i Jana Pawła II. Radni dzielnicy XVIII, największej z nowohuckich, uznali, że ta tradycja powinna być zachowana - kto wielki i zasłużony, musi zostać patronem ulicy lub placu. Do grona wybitnych patronów dokładają właśnie Lecha i Marię Kaczyńskich, którym chcą oddać aleję Przyjaźni. I prawdopodobnie nie zależy im na jakimkolwiek kompromisie, jak w przypadku prezydenta USA - plac Centralny im. Ronalda Reagana. Bo jak brzmiałaby nazwa aleja Przyjaźni im. Lecha i Marii Kaczyńskich? Radni dobrze wiedzą, że przyjaźń pięknie komponuje się z parą prezydencką ("Sami dla siebie byli największymi przyjaciółmi"), ale wiedzą też, że nie ta przyjaźń, na cześć której kilkadziesiąt lat temu aleję nazwano ("Bo my tu dobrze wiemy, o jaką chodziło i z kim").
Pomysł nie jest przecież nowy. Pojawił się po raz pierwszy dwa miesiące po katastrofie smoleńskiej. Wtedy radni szybciutko urządzili głosowanie na fali podobnych inicjatyw w całym kraju. Uchwała trafiła do rady miasta poprzedniej kadencji, nikt się nią nie zajął. Ówczesny przewodniczący RMK przytomnie stwierdził, że nie będzie żadnego szaleństwa nazewniczego (Józef Pilch, PiS), żeby spokojnie poczekać, aż "zapał nieco okrzepnie i pojawią się naprawdę sensowne inicjatywy".

Więc radni "osiemnastki", ci z PiS, poczekali. Wytrwali rok. Na ostatniej sesji do sprawy wrócili. Nawet nie ukrywali, że uchwała, którą zamierzają się zająć, jest "czysto polityczna". Zarządzili głosowanie imienne. "Skandal!" - oburzali się radni nie z PiS. "To polityczny szantaż!". A pisowscy radni bez żenady tłumaczyli: głosowanie imienne jest po to, żeby wiedzieć, kto i jak głosował, żeby potem tych nieprawidłowo głosujących rozliczyć. Potem, czyli po jesiennych wyborach. Bo radni z PiS nie mieli wątpliwości, kto je wygra (i utwierdzali współradnych w tym przekonaniu). Ci, którym pomysł się nie podobał, wyszli z sali: "Bo nie pozwolimy tak sobą pomiatać". Radni PiS (jest ich ośmiu) przegłosowali więc swój pomysł z pomocą kilku radnych niezależnych, których być może przekonały argumenty.

Jakie? Lech i Maria Kaczyńscy pięknie dopełniają historię Polski (dodawano też "historię Polski w Nowej Hucie"). I tym podobne, równie merytoryczne. Kiedy radnym nie z PiS skończyły się obmyślane przez rok kontrargumenty, odwołali się do topografii Nowej Huty: "Aleja Przyjaźni jest mało reprezentacyjna. Zaczyna się przy pizzerii i kończy na zajezdni autobusowej, są tam też toalety przenośne. Może trzeba poszukać jakiegoś godnego wiaduktu?". A że godnego wiaduktu w Nowej Hucie nie ma, o czym informowali się podczas sesji na ucho, pomysł wydał im się całkiem bezpieczny.

Uchwała "osiemnastki" trafi do rady miasta. Czy się nad nią pochyli? Jeżeli nie, to z pewnością "osiemnastka" przygotuje kolejną, potem kolejną i jeszcze jedną. "Nie spoczniemy, nim nie nazwiemy" - tak tłumaczyli, śmiejąc się trochę, że taki średni rym im wyszedł.

stazyja69

Postautor: stazyja69 » śr cze 22, 2011 11:08 am

No , nie wiem , nie wiem czy pomysł jest bezpieczny .
Aleja miała kiedyś przypominać o przyjaźni z bratem radzieckim .
Drzewiej pomniczek stał rewolucjonisty .
To jakaś prowokacja musi być :!:

Awatar użytkownika
BINGONH

Postautor: BINGONH » śr cze 22, 2011 11:48 am

Swego czasu było takie dobre powiedzenie po łacinie

Cuius regio, eius religio

Dziś mamy czyja władza tego ulice.

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » śr cze 22, 2011 4:35 pm

Swego czasu napisałem maila do dra Bukowskiego ws. głazu na Placu Centralnym. Odpisał, z czego się ucieszyłem. Odpisał kulturalnie i grzecznie, z czego jeszcze bardziej się ucieszyłem. Ale... Nie przedstawił żadnych merytorycznych racji przemawiających za tą koncepcją. Stwierdził tylko, że "różnimy się, ale fajnie, że jesteśmy w stanie rozmawiać". I tyle... Merytoryczne argumenty poszły tylko z mojej strony...

I tak samo jest z tym pomysłem. Niestety...

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » śr cze 22, 2011 6:56 pm

Najlepszy dowód na to, że elewacje "Starej Huty" powinny być oczyszczone i odmalowane (zwłaszcza, że kombinat już tak nie smrodzi):

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... fR3YMUFjFU

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » sob cze 25, 2011 12:22 am