Ogólnohutnicza pomoc
Moderator: dUfio
-
Siema. Zamierzam kiupic aparat ale nie mam pojecia jak sie do tego zabrac tz. na co zwracac uwage itp. jaki wedlug Was aparat jest godny polecenia
cena do 400GBP
Z gory dzieki za odp.
PS. co myslicie o takim http://www.currys.co.uk/gbuk/canon-eos- ... 1-pdt.html moze ktos posiada takowy aparacik hymmm?
cena do 400GBP
Z gory dzieki za odp.
PS. co myslicie o takim http://www.currys.co.uk/gbuk/canon-eos- ... 1-pdt.html moze ktos posiada takowy aparacik hymmm?
CHWDP JEBANYM KATOM/"Przypomnij sobie jak kiedyś byłeś gumiorem, odłóż sprzęt walcz z honorem"
-
Rozumiem, że chcesz kupić lustrzankę?
To istotne, bo jeśli chcesz poznać na czym polega fotografia, jak ustawiać sprzęt i będzie Cię to ciekawiło to OK - lustrzanka. Natomiast dla osoby, która nie bardzo umie się nim obsłużyć i nie chce tego poznać to lepszy będzie zwykły kompakt albo jakaś hybryda. Lżejsze, tańsze, mniejsze i często programy automatyczne działają lepiej niż w lustrzankach.
Nie znam cen sprzętu na pamięć, ale jeśli już mówimy o lustrzankach to szukaj Canon lub Nikon. Ja używam Canona, był lepszy przez długie lata, ostatnio troszkę Nikon za to mu dołożył, ale to non stop jest na porównywalnym poziomie. Ten, który wkleiłeś jest OK na początek. Ma dość ciemny obiektyw (będą kłopoty w słabo oświetlonych miejscach), ale "jasny" obiektyw sam kosztuje więcej niż podałeś na całość sprzętu. Z tego co pamiętam to chyba najniższy obecnie model Canona. I tutaj dochodzę do zalety, wchodząc w jeden system (czy to Canon czy Nikon) możesz stopniowo sobie go rozszerzać. Stwierdzisz, że robisz zdjęcia z dużej odległości to jakieś tele, zdjęcia makro to inny obiektyw itp. Nie pali się i można spokojnie to rozbudowywać.
Odradzam systemy Sony. One mają solidną kampanie, fajne ceny, jednak brak im produktów z najwyższej półki. A tak jak pisałem zawsze możesz się później rozwijać i kupować kolejne elementy. Poza tym jak są jakieś dodatki firm "neutralnych" to zawsze są z mocowaniami do Canona i Nikona, a często brakuje do innych systemów.
Jak będziesz miał kilka propozycji aparatów, które będziesz rozważał to podeślij na pw - wówczas coś więcej napisze.
PS. I uważaj, bo jak Cię wciągnie to będzie to taka skarbonka bez dna, ciągle będziesz chciał coś nowego żeby foty były lepsze.
To istotne, bo jeśli chcesz poznać na czym polega fotografia, jak ustawiać sprzęt i będzie Cię to ciekawiło to OK - lustrzanka. Natomiast dla osoby, która nie bardzo umie się nim obsłużyć i nie chce tego poznać to lepszy będzie zwykły kompakt albo jakaś hybryda. Lżejsze, tańsze, mniejsze i często programy automatyczne działają lepiej niż w lustrzankach.
Nie znam cen sprzętu na pamięć, ale jeśli już mówimy o lustrzankach to szukaj Canon lub Nikon. Ja używam Canona, był lepszy przez długie lata, ostatnio troszkę Nikon za to mu dołożył, ale to non stop jest na porównywalnym poziomie. Ten, który wkleiłeś jest OK na początek. Ma dość ciemny obiektyw (będą kłopoty w słabo oświetlonych miejscach), ale "jasny" obiektyw sam kosztuje więcej niż podałeś na całość sprzętu. Z tego co pamiętam to chyba najniższy obecnie model Canona. I tutaj dochodzę do zalety, wchodząc w jeden system (czy to Canon czy Nikon) możesz stopniowo sobie go rozszerzać. Stwierdzisz, że robisz zdjęcia z dużej odległości to jakieś tele, zdjęcia makro to inny obiektyw itp. Nie pali się i można spokojnie to rozbudowywać.
Odradzam systemy Sony. One mają solidną kampanie, fajne ceny, jednak brak im produktów z najwyższej półki. A tak jak pisałem zawsze możesz się później rozwijać i kupować kolejne elementy. Poza tym jak są jakieś dodatki firm "neutralnych" to zawsze są z mocowaniami do Canona i Nikona, a często brakuje do innych systemów.
Jak będziesz miał kilka propozycji aparatów, które będziesz rozważał to podeślij na pw - wówczas coś więcej napisze.
PS. I uważaj, bo jak Cię wciągnie to będzie to taka skarbonka bez dna, ciągle będziesz chciał coś nowego żeby foty były lepsze.
-
Mam prośbę do hutniczych statystyków o pomoc:
największe sukcesy Hutnika -w tym daty:
- sukcesy seniorskie i juniorskie piłka nożna
- mistrzostwa Polski innych dyscyplin
- olimpijczycy z Hutnika (+ medale)
oraz najczarniejsze dni - daty:
- upadek Hutnika (ten pierwszy - to był chyba upadek KS)
- upadek SSA
- upadek HKS pana G.
największe sukcesy Hutnika -w tym daty:
- sukcesy seniorskie i juniorskie piłka nożna
- mistrzostwa Polski innych dyscyplin
- olimpijczycy z Hutnika (+ medale)
oraz najczarniejsze dni - daty:
- upadek Hutnika (ten pierwszy - to był chyba upadek KS)
- upadek SSA
- upadek HKS pana G.
W KRS:
KLUB SPORTOWY Hutnik KRAKÓW
Data wykreślenia z rejestru stowarzyszeń 2010-09-13
Data uprawomocnienia wykreślenia z KRS 2010-10-13
Dwa ostatnie wciąż formalnie istnieją i nie są nawet w likwidacji.
Ogólnie daty realnego upadku nie pokrywają się z formalnym wykreśleniem z KRS.
KLUB SPORTOWY Hutnik KRAKÓW
Data wykreślenia z rejestru stowarzyszeń 2010-09-13
Data uprawomocnienia wykreślenia z KRS 2010-10-13
Dwa ostatnie wciąż formalnie istnieją i nie są nawet w likwidacji.
Ogólnie daty realnego upadku nie pokrywają się z formalnym wykreśleniem z KRS.
-
-
mi intuicja mowi ze to 2002.
Hutnik Kraków znalazł się u progu rundy wiosennej w poważnym kłopocie. Chciałby się wzmocnić kilkoma piłkarzami, a tymczasem PZPN ukarał klub rocznym zakazem dokonywania transferów.
Przyczyn trzeba szukać jeszcze w maju 2002 r. Wtedy piłkarski sąd polubowny przy PZPN uznał pretensje piłkarza Marcina Jałochy wobec Hutnika i zasądził na jego korzyść 14 tys. zł. Były to zaległe wypłaty. Do tej pory klub ich nie uregulował.
W międzyczasie doszło jednak do istotnych zmian w samym Hutniku. W lipcu powstała Sportowa Spółka Akcyjna i przejęła trzecioligowych piłkarzy wraz z rezerwami. W październiku ogłoszono upadłość KS Hutnik.
Więcej... http://krakow.[usuwamy]/krakow/1,35800, ... z1kyXyfSbJ
Cześć, mam problem z komputerem (dyskiem twardym?). Komputer po samorzutnym wyłączeniu się (nie znam okoliczności), najpierw zaczął zgłaszać problem "boot disk failure", po odpięciu i zapięciu taśmy od dysku wczoraj działał dziś w trakcie działania zawiesza się. Dziś znowu zrobiłem ten myk z taśmami i zwracał problem "boot disk failure", po ponownym (trzecim z kolei) wypięciu i wpięciu taśm zaczął działać, póki co się jeszcze nie zawiesił. Da się to zdiagnozować bez przekładania części z innego komputera? Dołączam informacje z HD Tune:

HZA_Hutnik pisze:A może ktoś będzie pamiętał sam rok: zwłaszcza nie pamiętam tego słynnego ogłoszenia upadku KS Hutnik. Pamiętam, że to był nius w wiadomościach tvp1.
O ile dobrze pamiętam to było to jakoś pod koniec 2002 r., chyba jesienią (październik albo listopad).
Ostatnio zmieniony pn sty 30, 2012 9:39 pm przez Ares, łącznie zmieniany 1 raz.
huteusz pisze:z glupich rzeczy - zasilanie docisnięte? wymiana taśmy? naprawianie bledow na dysku?(wiem ze to chyba bez sensu ale sprobowac mozna)
Na razie przepiąłem taśmę do innego wejścia na płycie głównej, zobaczę co się stanie. Dzięki za zainteresowanie i odpowiedź! W sumie nie pomyślałem o takich prostych sprawach. Sprawa jest w toku, Huteuszu bądź czujny.

PS Co rozumiesz przez naprawianie błędów na dysku? Scandisk? Znalazłem jakieś diagnozowanie dysku w Windowsie 7, ale to odpali się dopiero po restarcie (chodzi o to: .http://windows.microsoft.com/pl-PL/windows-vista/Check-your-hard-disk-for-errors).
- Stefek_Burczymucha
36 realokowanych sektorów
scandiskiem nic nie zrobisz, mozna tylko pogorszyc
pokaz reszte SMART-a i benchmark z hdtune
to jest 7200.12 - dość nowy dysk - kwalifikuje sie na wymiane gwarancyjna
napisz jeszcze jaka masz plyte gł. - moze trzeba go przestawic na SATA I
btw. http://seagate.custkb.com/seagate/crm/s ... cId=213891
scandiskiem nic nie zrobisz, mozna tylko pogorszyc
pokaz reszte SMART-a i benchmark z hdtune
to jest 7200.12 - dość nowy dysk - kwalifikuje sie na wymiane gwarancyjna
napisz jeszcze jaka masz plyte gł. - moze trzeba go przestawic na SATA I
btw. http://seagate.custkb.com/seagate/crm/s ... cId=213891
Wasting time is an important part of living.
-
Ja nie odrzuca³bym od razu Sony bo to dobry aparat lustrzanka i cena te¿ jest fajna bo za 2500 z kawa³kiem mo¿esz mieæ ju¿ ca³y zestaw z obiektywem 18-55 potem do tego tylko jak±¶ d³u¿sz± ogniskow± ¿eby mo¿na zrobiæ ³adny portrecik i masz wszystko. Do tego jest porêczny i stosunkowo niedu¿y oczywi¶cie wiêkszy ni¿ kompakt ale nie mo¿na mieæ. Uwaga „pstrykanie” naprawdê wci±ga!