Ogólnohutnicza pomoc
Moderator: dUfio
OŻÓG 1950 pisze:Ile czasu może trwać serwisowanie urządzenia, które zgłosiłem w terminie gwarancji? Orientuje się ktoś?
To wszystko z mojej wiedzy zależy od wewnętrznych ustaleń gwaranta...
Widywałem serwisy w których biorą sobie 20~ dni roboczych = na dobrą sprawę miesiąc.
Nie dam sobie ręki za to uciąć
OŻÓG 1950 pisze:Ile czasu może trwać serwisowanie urządzenia, które zgłosiłem w terminie gwarancji? Orientuje się ktoś?
Aleś precyzyjne pytanie zadał

Po pierwsze co to za urządzenie?
Po drugie, gdzie jest serwis? Na miejscu, czy odsyłają gdzieś dalej?
Po trzecie co dokładnie w Twoim przypadku oznacza serwisowanie?
Przegląd? Naprawa? Konserwacja?
Najlepiej było spytać osobę która od Ciebie przyjmowała, ten sprzęt. Orientacyjny czas powinni Ci podać, jak brali...
Panowie ( i Panie) potrzebuje kupić urządzenie wielofunkcyjne (skaner,ksero,drukarka) do biura. cz/b , Wifi konieczne. Co możecie doradzić. Może być droższe jeżeli tanie w eksploatacji.
Metal dziękuje za pomoc.
Metal dziękuje za pomoc.
Ostatnio zmieniony pt sty 24, 2014 12:53 pm przez Marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
- metal
- Site Admin
- Kontakt:
Doradzę Ci byś przed zakupem dokładnie przeczytał warunki gwarancji, bardzo często sprzedawca wystawia kombajn w niskiej cenie a następnie każe serwisować u siebie maszynę np raz na kwartał i słono sobie za to płacić. Co ma się nijak do wymagań producenta.
Mam doświadczenie w użytkowaniu urządzeń Konica-Minolta z serii BizHub, koszt wydruku bez kosztów serwisu cz/b około 1 gr. Kolor ok. 4 gr za stronę A4 (5% pokrycia), ale nasze urządzenia nie mają Wifi. Gdybyś jednak zdecydował się na tę markę to mogę Ci wtedy przesłać opinie o serwisach w okolicy.
Mam doświadczenie w użytkowaniu urządzeń Konica-Minolta z serii BizHub, koszt wydruku bez kosztów serwisu cz/b około 1 gr. Kolor ok. 4 gr za stronę A4 (5% pokrycia), ale nasze urządzenia nie mają Wifi. Gdybyś jednak zdecydował się na tę markę to mogę Ci wtedy przesłać opinie o serwisach w okolicy.

huteusz pisze:OŻÓG 1950 pisze:Ile czasu może trwać serwisowanie urządzenia, które zgłosiłem w terminie gwarancji? Orientuje się ktoś?
To wszystko z mojej wiedzy zależy od wewnętrznych ustaleń gwaranta...
Widywałem serwisy w których biorą sobie 20~ dni roboczych = na dobrą sprawę miesiąc.
Nie dam sobie ręki za to uciąć
Chodzi mi raczej o jakieś ogólne przepisy.
W kodeksie cywilnym nie dostrzegłem nic o czasie naprawy, a karta gwarancyjna to jedno wielkie lanie wody.
Z tego co ja słyszałem, to są dwie ścieżki, tj. można skorzystać z:
- niezgodności towaru z umową i wtedy są ustawowe terminy albo
- gwarancji i wtedy ważne jest tylko to co w gwarancji.
Może telefon do federacji konsumentów by coś pomógł by się dowiedzieć :)
http://www.federacja-konsumentow.org.pl ... rakow.html
- niezgodności towaru z umową i wtedy są ustawowe terminy albo
- gwarancji i wtedy ważne jest tylko to co w gwarancji.
Może telefon do federacji konsumentów by coś pomógł by się dowiedzieć :)
http://www.federacja-konsumentow.org.pl ... rakow.html
SIMON NH pisze:gwarant ma się ustosunkowac w ciągu 14 dni
każdy dzień zwłoki to już akceptacja rozszczenia np wymiana,zwrot kasy,itd
a naprawa ile może trwać?to już regulamin ale maks 30dni
W 14 dni to musi się ustosunkować, jak bierze na niezgodność towaru z umową. W Polsce nie ma prawa nakazującego zrobić naprawę gwarancyjną w 14 dni. Ten czas ustala producent i jest to raczej forma grzecznościowa.