Sezon 2025/26 - sparingi, transfery, info

Wszystko o nowym, NASZYM Hutniku.

Moderatorzy: dUfio, majlech, lucero

bn

Re: Sezon 2025/26 - sparingi, transfery, info

Postautor: bn » pn cze 30, 2025 9:36 pm

metal pisze:
bn pisze:A co do drugiego wątku, to tak właśnie moim zdaniem powinno być, żeby grali Polacy, a nie jakieś zaciągi z zagranicy. Choć w przypadku ww. graczy to akurat jest ok, bo są jak najbardziej zaklimatyzowani, mówią po polsku, więc moga być.

Nieśmiało pragnę zauważyć, że największy sukces piłkarski w historii Hutnika zawdzięczamy m. in. Szypowskiemu, Yahai i Lambo. Dwaj z nich za chuj się nie zasymilowali (chyba o to słowo chodziło. BTW jak zaczniemy jeszcze szykanować społeczność za brak umiejętności pisania po polsku, to już w ogóle nigdzie nie zajdziemy :P ) i raczej nie mówili po polsku.

Niech sobie tam będą Ukraińcami, Amerykanami, czy innymi Burkinafasyńczykami, tylko żeby serducho zostawiali na boisku i dali nam ten wymarzony awans.

To prawda, że wtedy mieliśmy największy sukces, aczkolwiek również nieśmiało zauważę, że wtedy byli to pojedynczy zawodnicy (pamiętajmy, że Yahaya zastąpił Lambo). Zatem raczej wyjątki potwierdzające regułę i takich jeden, max dwóch graczy nie zmieniało polskiego charakteru zespołu.

Obecnie, jak czasem włączam mecze ekstraklasy, to często trudno wypatrzyć Polaka. Moim zdaniem to błąd i osobiście jestem za tym aby większość składu polskiego zespołu to byli Polacy, a jak już mówimy o trzecim poziomie rozgrywkowym to taki import obcokrajowców wydaje mi się już zupełnie kuriozalny. Niemniej co kto lubi... : )

Awatar użytkownika
metal
Site Admin
Kontakt:

Postautor: metal » pn cze 30, 2025 10:22 pm

bn pisze:
metal pisze:
bn pisze:A co do drugiego wątku, to tak właśnie moim zdaniem powinno być, żeby grali Polacy, a nie jakieś zaciągi z zagranicy. Choć w przypadku ww. graczy to
To prawda, że wtedy mieliśmy największy sukces, aczkolwiek również nieśmiało zauważę, że wtedy byli to pojedynczy zawodnicy (pamiętajmy, że Yahaya zastąpił Lambo). Zatem raczej wyjątki potwierdzające regułę i takich jeden, max dwóch graczy nie zmieniało polskiego charakteru zespołu.

Obecnie, jak czasem włączam mecze ekstraklasy, to często trudno wypatrzyć Polaka. Moim zdaniem to błąd i osobiście jestem za tym aby większość składu polskiego zespołu to byli Polacy, a jak już mówimy o trzecim poziomie rozgrywkowym to taki import obcokrajowców wydaje mi się już zupełnie kuriozalny. Niemniej co kto lubi... : )

Chyba się pogubiłem. Trzech lub dwóch to są pojedynczy? Ekstraklasa? Wydaje się kuriozalny?
Poprzednik napisał, że nie został u nas niemal żaden obcokrajowiec, Ty napisałeś że tak na zostać. Ja napisałem, że dwóch, czy trzech nie zaszkodzi.
A jeśli pytasz co lubię, to lubię Hutnika w pierwszej lidze z Lambo niż w drugiej z Marcinkowskim.
ObrazekStaram się pisać poprawnie po polsku!

bn

Postautor: bn » pn cze 30, 2025 11:06 pm

Po prostu zrozumiałem Twoje ostatnie zdanie, że nie chodzi Ci o maks 1-2 tylko, że ogólnie nie ma znaczenia jakiej narodowości liczbowo są zawodnicy na boisku. A w latach 90. pojedynczy (podwójni?), bo w porywach maksymalnie dwóch (Szypowski, Lambo/Yahaya) było ich w ekstraklasie w Hutniku na boisku.

W sumie to mieliśmy jeszcze wiele różnych przykładów: "Ide", Gruzini, Sunday itp. ale już grali ligę/ligi niżej. Był jeszcze niedawno Hiszpan (który chyba po Hutniku skończył z futbolem) i Francuz, ale kariery nie zrobili. Jest osobny wątek o obcokrajowcach.

Moim zdaniem lepiej na trzecim poziomie lepiej grać (ogólnie, nie tylko w Hutniku) polskimi zawodnikami, choć wciąż będzie jeden czyli Motrych. Po prostu nastały takie czasy - przynajmniej w ekstraklasie - że obcokrajowiec był wyjątkiem, teraz wyjątkiem w składzie jest Polak. Więc cieszę, że nas to jeszcze za bardzo nie dotknęło.... : )

Awatar użytkownika
Winnetou

Postautor: Winnetou » wt lip 01, 2025 12:41 am

Wtrącę się kolegom między wódkę, a zakąskę. Otóż pominięty przez Was został Wiktor Sydorenko, grający u nas w Ekstraklasie przez 1,5 roku. Był to bardzo solidny piłkarz, który zagrał dla Hutnika 39 meczów i strzelił 2 gole. Po 7 latach tułaczki m.in na Reymonta, powrócił do nas na rok w 2.lidze. Prywatnie był mężem (pewnie wciąż jest) pingpongistki Wandy Kraków Wandy Lityńskiej - Sydorenko.

Co do różnych wynalazków to 3 lata temu mieliśmy też ofensywnego pomocnika Brazylijczyka Elorhana Matheusa Vitala Gomesa de Senę. Zagrał dla Hutnika tylko 7 meczów. Miał bardzo fajną kiwkę. Niestety musiał odejść ponieważ w ogóle się nie wracał na swoją połowę i nie chciał się uczyć języka angielskiego. Obecnie w 3.lidze w Carinie Gubin.

Awatar użytkownika
metal
Site Admin
Kontakt:

Postautor: metal » wt lip 01, 2025 6:34 am

bn pisze:Po prostu zrozumiałem Twoje ostatnie zdanie, że nie chodzi Ci o maks 1-2 tylko, że ogólnie nie ma znaczenia jakiej narodowości liczbowo są zawodnicy na boisku. A w latach 90. pojedynczy (podwójni?), bo w porywach maksymalnie dwóch (Szypowski, Lambo/Yahaya) było ich w ekstraklasie w Hutniku na boisku.

W sumie to mieliśmy jeszcze wiele różnych przykładów: "Ide", Gruzini, Sunday itp. ale już grali ligę/ligi niżej. Był jeszcze niedawno Hiszpan (który chyba po Hutniku skończył z futbolem) i Francuz, ale kariery nie zrobili. Jest osobny wątek o obcokrajowcach.

Moim zdaniem lepiej na trzecim poziomie lepiej grać (ogólnie, nie tylko w Hutniku) polskimi zawodnikami, choć wciąż będzie jeden czyli Motrych. Po prostu nastały takie czasy - przynajmniej w ekstraklasie - że obcokrajowiec był wyjątkiem, teraz wyjątkiem w składzie jest Polak. Więc cieszę, że nas to jeszcze za bardzo nie dotknęło.... : )

Przecież podstawowym założeniem NH2010 jest budowa Hutnika w oparciu o wychowanków.
Mnie bardziej chodziło o to, że uzupełniając skład nie należy się kierować niczym innym jak tylko umiejętnościami zawodnika.
ObrazekStaram się pisać poprawnie po polsku!

JOK_NH

Postautor: JOK_NH » wt lip 01, 2025 12:27 pm

Proste. Skoro pozwalają na to zasady, które zgodzę sięz kolegą, są chore w ekstraklapie, to należy z nich korzystać dla dobra klubu. Tyle, że korzystać, a nie na siłę wpychać w skład :)
Mi się w Hutniku najbardziej wbili w pamięć Ci Gruzini hehe, obrońca i chyba napadzior i w sumie dobrze ich wspominam.

tomabon

Postautor: tomabon » wt lip 01, 2025 12:43 pm

nie zapominajmy o Hafezie

Awatar użytkownika
dziadekrk

Postautor: dziadekrk » wt lip 01, 2025 1:02 pm

JOK_NH pisze:Mi się w Hutniku najbardziej wbili w pamięć Ci Gruzini hehe

A jak Zaza coś chujowo zagrał to były komentarze na trybunach: "idze idze Latsabidze" :lol:
Obrazek
Hinduskie ścierwo won z Nowej Huty!!

LOKO

Postautor: LOKO » wt lip 01, 2025 2:27 pm

wojo77

Postautor: wojo77 » wt lip 01, 2025 2:50 pm

Dobra wiadomość Hoyo zostaje, stoperów już mamy na pomocników i napastnika czekamy :D

mr.Vitaminka

Postautor: mr.Vitaminka » wt lip 01, 2025 3:47 pm

wojo77 pisze:Dobra wiadomość Hoyo zostaje, stoperów już mamy na pomocników i napastnika czekamy :D

no i na bramkarza.
Wawrów! <oklaski> Wawrów!

luke.krak

Postautor: luke.krak » wt lip 01, 2025 7:38 pm

vitoss

Postautor: vitoss » wt lip 01, 2025 8:03 pm

W sumie to nic konkretnego nie powiedzieli , to że płacimy mniej od niektórych drużyn w 2 lidze a nawet w 3 to wiadomo nie od dzisiaj.
Przynajmniej jest stabilnie finansowo i nasza nadzieją są młodzi z niższych lig którzy będą chcieli się wybić.