pamiętnik pijaka :)

Czyli wszystko to co nie mieści się w powyższych kategoriach - taki nasz mały hutniczy Hyde Park:)

Moderator: dUfio

dzuhas
Posty: 2395
Rejestracja: śr gru 15, 2004 2:35 pm
Lokalizacja: KrK
Kontakt:

Postautor: dzuhas » śr mar 29, 2006 2:24 am

taaaa, wlezienie podczas dyskusji na słup wysokiego napiecia na placu i stamtad dalsze kontynuowanie dysputy to rzecz powszechna jak srajtasma.To takie pierwsze ze brzegu co mi sie przypomniało
pzdr Osiek

alkofan
Posty: 73
Rejestracja: czw lis 25, 2004 5:26 pm

Postautor: alkofan » śr mar 29, 2006 3:31 pm

iii opieranie sie głową o słup, szczanie i rzyganie jednoczesnie z kamieniami w kieszeniach na stacji benzynowej :shock:
Krótkie życie skraca picie.

Awatar użytkownika
Stefek_Burczymucha
Posty: 723
Rejestracja: sob wrz 04, 2004 10:03 pm

Postautor: Stefek_Burczymucha » śr mar 29, 2006 4:37 pm

trzeba miec talent i fantazje!
Wasting time is an important part of living.

BIMBER
Posty: 1164
Rejestracja: wt sie 24, 2004 11:47 am
Lokalizacja: KRAKÓW

Postautor: BIMBER » śr mar 29, 2006 6:29 pm

A wogole to alkohol jest niezdrowy....
BIEDA NIGDY NIE JEST SMUTNA

Troublemaker
Posty: 2733
Rejestracja: pt paź 01, 2004 2:00 pm

Postautor: Troublemaker » śr mar 29, 2006 7:53 pm

BIMBER pisze:A wogole to alkohol jest niezdrowy....


...za taka krzywdzącą i sprzeczną z medycyną dla hutniczej społeczności demagogię powinieneś bez dwóch zdań bana otrzymać 8) :wink:

...no chyba, że przez zrządzenie losu zapomniałeś dopisać, że niezdrowy jest jego niedobór... 8) Z tym juz się zgodzę!
Quam dulce et decorum est pro patria mori

BIMBER
Posty: 1164
Rejestracja: wt sie 24, 2004 11:47 am
Lokalizacja: KRAKÓW

Postautor: BIMBER » śr mar 29, 2006 9:44 pm

Troublemaker pisze:
BIMBER pisze:A wogole to alkohol jest niezdrowy....


...za taka krzywdzącą i sprzeczną z medycyną dla hutniczej społeczności demagogię powinieneś bez dwóch zdań bana otrzymać 8) :wink:

...no chyba, że przez zrządzenie losu zapomniałeś dopisać, że niezdrowy jest jego niedobór... 8) Z tym juz się zgodzę!


"Organizm przekształca alkohol w aldehyd octowy, następnie w kwas octowy i w końcu w dwutlenek węgla. Głównym sprawcą kaca jest najprawdopodobniej aldehyd octowy, znany z tego, że powoduje ból głowy i nudności. Jedną z metod powstrzymywania ludzi od alkoholu jest właśnie wzmocnienie tych nieprzyjemnych efektów ubocznych. Gdy alkohol zostanie wchłonięty do krwioobiegu, zaczyna się doświadczanie efektów wywołanych bezpośrednio przez etanol, a następnie przez aldehyd octowy. Z chwilą, gdy alkohol zaczyna się rozkładać, rozpoczyna się również proces trzeźwienia. Niestety, rozpoczęcie tworzenia się aldehydu octowego oznacza też początek kaca. Teoretycznie można przyśpieszyć proces trzeźwienia, zwiększając ilość ADH. Natomiast na pewno nie przyśpieszy trzeźwienia żadna z popularnych metod, jak pocenie się w saunie, gwałtowna gimnastyka, czarna kawa czy zanurzenie głowy w zimnej wodzie."


inny tekst....:



"Spożywanie alkoholu wpływa zarówno na wiele funkcji fizjologicznych, jak i na zachowanie. Jednak u osób chronicznie pijących często rozwija się tolerancja na przynajmniej niektóre efekty alkoholu. Pojęcie "tolerancja" oznacza, że po pewnym okresie picia spożywanie stałej ilości alkoholu przynosi mniejsze efekty lub że do osiągnięcia tych samych efektów konieczna jest większa dawka alkoholu [1]. Pomimo tej prostej definicji naukowcy wyróżniają kilka typów tolerancji wytwarzanych przez różne mechanizmy.

Tolerancja na działanie alkoholu wpływa na zachowania związane z piciem i na konsekwencje picia na kilka sposobów. W tym numerze Alcohol Alert opisano, jak rozwój tolerancji zachęca do spożywania alkoholu, przyczyniając się do uzależnienia od niego i do uszkodzeń narządów wewnętrznych; jak wpływa na wykonywanie czynności w stanie nietrzeźwym, takich jak prowadzenie samochodu; jak przyczynia się do braku skuteczności lub toksyczności innych zażywanych substancji psychoaktywnych i leków oraz zwiększa ryzyko wystąpienia alkoholizmu.

Tolerancja funkcjonalna
Rozwój tolerancji u ludzi i zwierząt następuje wówczas, gdy funkcje ich mózgów przystosowują się do kompensowania zakłóceń - zarówno w zachowaniu, jak i czynnościach fizjologicznych - powodowanych przez alkohol. Tego typu adaptacja nosi miano tolerancji funkcjonalnej [2]. U osób chronicznie i intensywnie pijących przejawia się tym, że wykazują one niewiele oczywistych oznak intoksykacji nawet przy wysokim poziomie alkoholu we krwi, który u innych ludzi powodowałby poważne zaburzenia, czy wręcz śmierć [3]. Tolerancja umożliwia spożywanie większych ilości alkoholu, ponieważ pijący nie doświadcza znaczącego upośledzenia funkcjonowania w wyniku picia. Konsekwencją tego może być uzależnienie fizyczne i uszkodzenia narządów spowodowane przez alkohol.

Jednak tolerancja funkcjonalna nie rozwija się w takim samym stopniu w odniesieniu do wszystkich efektów alkoholu [4-6]. W konsekwencji człowiek może być zdolny do wykonywania pewnych czynności pod wpływem alkoholu, a nie być w stanie wykonać innych. W jednym z badań u młodych ludzi tolerancja rozwijała się znacznie szybciej, gdy wykonanie zadania wymagało zaangażowania funkcji umysłowych - jak przy wypełnianiu testu, niż gdy wymagało koordynacji wzrokowo-ruchowej [4], jak przy prowadzeniu samochodu. Rozwój tolerancji różnego stopnia na różne efekty alkoholu wpływa również na to, jak dużo dana osoba pije. Szybki rozwój tolerancji na nieprzyjemne - ale nie na przyjemne - skutki spożywania alkoholu może przyczyniać się do wzrostu jego konsumpcji [7].

Poniżej opisano różne typy tolerancji funkcjonalnej i czynniki wpływające na ich rozwój. W trakcie powtarzającego się spożywania niewielkich ilości alkoholu rozwój tolerancji mogą ułatwiać sygnały pochodzące z otoczenia oraz procesy związane z pamięcią i uczeniem się; podczas spożywania dużych dawek rozwój tolerancji następuje niezależnie od wpływu otoczenia.

Tolerancja ostra (acute tolerance)
Rozwój tolerancji na większość efektów alkoholu wymaga czasu i wielokrotnego picia, zaobserwowano jednak wystąpienie tolerancji w ciągu pojedynczej sesji picia. Zjawisko to zwane jest tolerancją ostrą [2] i polega na tym, że upośledzenie różnych funkcji organizmu wywołane alkoholem mierzone wkrótce po rozpoczęciu jego spożywania jest silniejsze, niż gdy mierzy się je później w trakcie dalszej konsumpcji, nawet jeśli poziom alkoholu we krwi nie uległ zmianie [8-10].

Tolerancja ostra nie rozwija się w odniesieniu do wszystkich skutków działania alkoholu, ale dotyczy uczucia bycia pijanym doświadczanego po spożyciu alkoholu [4]. Może to zachęcać pijącego do konsumpcji większej ilości alkoholu, co z kolei obniża sprawność wykonywania tych czynności lub zaburza te funkcje fizjologiczne, których zjawisko tolerancji ostrej nie obejmuje.

Tolerancja zależna od środowiska (environment-dependent tolerance)
Rozwój tolerancji na działanie alkoholu w ciągu kilku sesji picia następuje szybciej, jeśli alkohol jest zawsze podawany w tym samym otoczeniu lub towarzyszą temu te same sygnały. Efekt ten związany jest z tzw. tolerancją zależną od środowiska. Szczury, które regularnie otrzymywały w jednym pomieszczeniu alkohol, a w innym placebo, wykazywały tolerancję na uspokajające działanie alkoholu i obniżanie temperatury przez alkohol wyłącznie w otoczeniu skojarzonym z alkoholem [11]. Podobne wyniki uzyskano w badaniach nad przyspieszeniem akcji serca wywołanym przez alkohol u ludzi [12]. Gdy osoby badane otrzymywały alkohol zawsze w tym samym miejscu, ich tętno w mniejszym stopniu wzrastało po wypiciu w tym pomieszczeniu niż w nowych warunkach.

Tolerancja zależna od środowiska rozwija się w odpowiedzi na sygnały skojarzone z alkoholem nawet u osób pijących towarzysko. W badaniu nad wpływem alkoholu na wykonywanie zadania sprawdzającego koordynację wzrokowo-ruchową grupie mężczyzn zaklasyfikowanych do pijących towarzysko podawano alkohol albo w biurze, albo w pomieszczeniu przypominającym bar. Większość badanych wykonała zadanie lepiej (tj. miała wyższy poziom tolerancji) podczas konsumpcji w otoczeniu przypominającym bar [13]. Sugeruje to, że dla wielu osób w środowisku baru występują bodźce skojarzone ze spożywaniem alkoholu, przyczyniające się do rozwoju tolerancji zależnej od środowiska.

Tolerancja wyuczona (learned tolerance)
Również wykonywanie zadań pod wpływem alkoholu może przyśpieszać rozwój tolerancji. Zjawisko to zwane jest tolerancją wzmacnianą poprzez zachowanie (tj. wyuczoną). Początkowo zaobserwowano je u szczurów będących pod wpływem alkoholu, które uczono odnajdywać drogę w labiryncie [14]. Jedna grupa szczurów otrzymywała alkohol przed przystąpieniem do treningu, zaś drugiej grupie podawano taką samą jego ilość po zakończeniu ćwiczeń. U szczurów, które wykonywały zadanie pod wpływem alkoholu, tolerancja rozwijała się szybciej niż u tych, którym wcześniej go nie podano.

U ludzi również tolerancja rozwija się szybciej, i to przy mniejszych dawkach alkoholu, jeżeli ćwiczą wykonywanie zadania pod wpływem alkoholu. Sprawdzano poziom wykonania pod wpływem alkoholu zadania wymagającego koordynacji wzrokowo-ruchowej. Badani, którzy trenowali wykonywanie tego zadania po spożyciu alkoholu uzyskali lepsze wyniki niż ci, którzy trenowali je przed spożyciem alkoholu [15]. Osoby, które po wypiciu trenowały wykonywanie tego zadania jedynie w wyobraźni, wykazywały ten sam poziom tolerancji co rzeczywiście trenujący je pod wpływem alkoholu [15].

Na rozwój tolerancji w sposób istotny wpływają oczekiwania dotyczące pozytywnego wyniku lub nagrody za pomyślne wykonanie zadania. Gdy osoby badane wiedziały, że otrzymają pieniądze lub inną nagrodę za pomyślne wykonanie zadania pod wpływem alkoholu, tolerancja rozwijała się u nich znacznie szybciej niż gdy nie spodziewały się gratyfikacji [16]. Motywacja do skutecznego działania przyczynia się do rozwoju wyuczonej tolerancji.

Zarówno tolerancja wyuczona, jak i zależna od środowiska, mają ważne konsekwencje dla takich sytuacji, jak prowadzenie pojazdu w stanie nietrzeźwym. Wielokrotne wykonywanie danego zadania pod wpływem niewielkiej ilości alkoholu, np. prowadzenie samochodu określoną trasą, może prowadzić do rozwoju tolerancji, która z kolei zmniejsza zaburzenia spowodowane przez alkohol [16]. Jednakże tolerancja osiągnięta w przypadku specyficznego zadania lub w specyficznym otoczeniu nie przenosi się łatwo na nowe warunki [17, 18]. Kierowca znajdujący się w nowym otoczeniu lub napotykający niespodziewaną sytuację może nagle stracić nabytą wcześniej tolerancję na zaburzenia spowodowane alkoholem podczas prowadzenia samochodu.

Tolerancja niezależna od środowiska (environment-independent tolerance)
Spożywanie dużych ilości alkoholu może doprowadzić do funkcjonalnej tolerancji niezależnej od wpływów otoczenia. Zostało to wykazane u szczurów, które wdychały opary alkoholu [19]. W innym badaniu myszy wykazywały tolerancję w innych warunkach niż te, w których podawano im alkohol [20]. Do wykształcenia tolerancji niezależnej od otoczenia konieczne były znacznie większe dawki alkoholu niż w przypadku tolerancji zależnej od otoczenia [20].

Tolerancja metaboliczna
Tolerancja wynikająca z szybszej eliminacji alkoholu z organizmu zwana jest tolerancją metaboliczną (metabolic tolerance)[2]. Wiąże się ona z działaniem grupy enzymów wątroby, które metabolizują alkohol i są uaktywniane w wyniku długotrwałego spożywania alkoholu [21, 22]. Uaktywnienie enzymu przyśpiesza rozkład alkoholu i skraca czas, w którym alkohol w organizmie jest aktywny [2], a tym samym skraca czas trwania skutków intoksykacji alkoholowej.

Jednakże niektóre z tych enzymów przyśpieszają również metabolizm pewnych substancji psychoaktywnych i leków, powodując rozmaite szkody zdrowotne u pijącego. Na przykład gwałtowny rozkład środków uspokajających (takich jak barbiturany) [23] może wytworzyć tolerancję na nie i zwiększyć ryzyko stałego ich używania i nadużywania. Przyśpieszony metabolizm niektórych przepisanych środków, takich jak leki zapobiegające krzepnięciu krwi lub leki stosowane przy cukrzycy, zmniejsza ich skuteczność u chronicznie pijących, a nawet u zdrowiejących alkoholików [24]. Podczas przyspieszonego rozkładu zwykłego paracetamolu stosowanego jako środek przeciwbólowy wytwarzane są toksyczne dla wątroby substancje [25], które mogą spowodować uszkodzenie tego organu u pijących chronicznie.

Tolerancja a skłonność do alkoholizmu
Badania prowadzone na zwierzętach wykazują, że niektóre aspekty tolerancji są uwarunkowane genetycznie. Rozwój tolerancji analizowano na specjalnie wyhodowanych dwóch odmianach szczurów - takich, które wolały alkohol niż wodę i takich, które nie preferowały alkoholu [26, 27]. U szczurów preferujących alkohol szybciej i/lub w większym stopniu niż u nie preferujących alkoholu rozwinęła się tolerancja ostra na niektóre jego efekty [26]. Ponadto wyłącznie u szczurów preferujących alkohol stwierdzono rozwój tolerancji po kilkakrotnym jego spożyciu [27]. Różnice te sugerują, że rozwój tolerancji jest uwarunkowany genetycznie i może przyczyniać się do wzrostu spożycia alkoholu.

W przypadku ludzi genetycznie uwarunkowane różnice w zakresie tolerancji, które wpływają na zachowania związane z piciem, badano porównując synów ojców alkoholików z synami ojców niealkoholików. Wyniki kilku badań potwierdziły, że alkohol w mniejszym stopniu powoduje zaburzenia u synów ojców alkoholików niż u synów ojców niealkoholików [28, 29]. W innych pracach stwierdzono, że synowie ojców alkoholików w porównaniu z synami ojców niealkoholików byli pod większym wpływem alkoholu w początkowej fazie spożywania alkoholu, ale w trakcie dalszej konsumpcji rozwijała się u nich większa tolerancja [30]. Wyniki tych badań sugerują, że na początku picia - gdy przeważają przyjemne skutki działania alkoholu - synowie ojców alkoholików odczuwają je bardzo silnie, natomiast w dalszej fazie spożywania alkoholu - gdy dominują zaburzające efekty - nie odczuwają ich tak silnie, ponieważ rozwinęła się już tolerancja [30]. Tego typu predyspozycje mogą przyczyniać się do wzrostu spożycia alkoholu i zagrożenia alkoholizmem w przypadku synów ojców alkoholików.

Alkohol a tolerancja - komentarz dyrektora NIAAA dr. med. Enocha Gordisa
Występowanie zjawiska tolerancji może być przydatną dla klinicystów wskazówką w rozpoznawaniu pacjentów zagrożonych rozwojem problemów związanych z alkoholem. Na przykład młodsi pacjenci, których historia picia dopiero się zaczyna i którzy twierdzą, że mają "mocną głowę", mogą pić w sposób, który spowoduje, że znajdą się w grupie zagrożonej problemami zdrowotnymi, w tym alkoholizmem. Ważny jest też fakt, że tolerancja na różne efekty alkoholu nie rozwija się równocześnie; ludzie o umiarkowanej tolerancji mogą wykazywać więcej objawów zaburzeń w przypadku działania w nowej sytuacji, takiego jak jazda w nieznanym terenie, niż gdy podejmują działania rutynowe, takie jak przejazd z domu do pracy. Na koniec warto stwierdzić, że choć wiemy, iż początkowa wrażliwość na alkohol może odgrywać dużą rolę w rozwoju alkoholizmu, to jednak rola tolerancji w podtrzymywaniu uzależnienia od alkoholu wymaga dalszych badań."

:D
BIEDA NIGDY NIE JEST SMUTNA

Troublemaker
Posty: 2733
Rejestracja: pt paź 01, 2004 2:00 pm

Postautor: Troublemaker » śr mar 29, 2006 9:55 pm

W tej sytuacji apeluję do administratorów o bgezzwłocznego i natychmiastowego bana! 8) :wink:

Napisz szczerze czy przeczytałeś z przytoczonego fragmentu chociaż jeden akapit? :wink:
Mnie szczególnie zaintrygował artykuł o "tolerancji alkoholu" i doszedłem do wniosku, iż niestety tolerancyjny jestem.... :lol: A tfuuu!
Quam dulce et decorum est pro patria mori

BIMBER
Posty: 1164
Rejestracja: wt sie 24, 2004 11:47 am
Lokalizacja: KRAKÓW

Postautor: BIMBER » śr mar 29, 2006 10:43 pm

A ty co sie tam pucujesz do Adminów? 8) Alkohol to wróg najgorszy ze wszystkich zaraz po komunistach :D


http://www.hasiok.com/connect.php?id=1771
BIEDA NIGDY NIE JEST SMUTNA

Awatar użytkownika
centrum nh
Posty: 1907
Rejestracja: sob lis 12, 2005 10:32 am
Lokalizacja: dark side

Postautor: centrum nh » śr mar 29, 2006 11:18 pm

[quote="BIMBER"] Alkohol to wróg najgorszy ze wszystkich zaraz po komunistach :D
gdzieś już ktoś podobnie mówił :wink: chyba ojciec Tadeusz nawet tu zaczyna mieć wpływy :lol:

Troublemaker
Posty: 2733
Rejestracja: pt paź 01, 2004 2:00 pm

Postautor: Troublemaker » śr mar 29, 2006 11:40 pm

BIMBER pisze:A ty co sie tam pucujesz do Adminów? 8) Alkohol to wróg najgorszy ze wszystkich zaraz po komunistach :D


http://www.hasiok.com/connect.php?id=1771


Gdzie ty pucuwę widzisz?? :wink: ja nie łamię zasad forum w związku z czym nie ma takiej potrzeby...

Przed komunistami powinni być policmajstrzy i "miedzowi".... a potem czerwoni!!

Pzdr!
Quam dulce et decorum est pro patria mori

Awatar użytkownika
PennyWise
Posty: 1335
Rejestracja: pn kwie 18, 2005 2:09 pm
Lokalizacja: spod budki z piwem;]

Postautor: PennyWise » czw mar 30, 2006 12:12 am

Co Wy wiecie o piciu 8).
Moderator to jest pijak 8)
BOG Z Nami, chuj z Nimi.
Oldschool Fan

BIMBER
Posty: 1164
Rejestracja: wt sie 24, 2004 11:47 am
Lokalizacja: KRAKÓW

Postautor: BIMBER » czw mar 30, 2006 6:32 am

Troublemaker pisze:
BIMBER pisze:A ty co sie tam pucujesz do Adminów? 8) Alkohol to wróg najgorszy ze wszystkich zaraz po komunistach :D


http://www.hasiok.com/connect.php?id=1771


Gdzie ty pucuwę widzisz?? :wink: ja nie łamię zasad forum w związku z czym nie ma takiej potrzeby...

Przed komunistami powinni być policmajstrzy i "miedzowi".... a potem czerwoni!!

Pzdr!


ja nie łame zasad forum co najwyżej to moge komus kości połamać Pozdro. :D
BIEDA NIGDY NIE JEST SMUTNA

Troublemaker
Posty: 2733
Rejestracja: pt paź 01, 2004 2:00 pm

Postautor: Troublemaker » czw mar 30, 2006 8:26 am

:roll:....kości powiadasz...Hmmmm...żeby sie zazraz internetowa napinka z tego nie zrobiła... :wink:

Ja przecież nie napisałem, żę łamiesz zasady forum... Wiesz jednak za co bana powinieneś wg mnie otrzymać 8) :lol:

OK. Moze nie rozmywajmy tego jakże ciekawego tematu...chyba, że chciałbyś się podzielić ze mną i forumowiczami swymi pijackimi "story"... :lol:

Pozdro!
Quam dulce et decorum est pro patria mori

dUfio
Posty: 9738
Rejestracja: pn sie 30, 2004 2:08 pm
Lokalizacja: ja to znam

Postautor: dUfio » czw mar 30, 2006 8:43 am

wczorej troszeczkie sie popilo co mi sie zadko zdarza w srodku tygodnia.
zaraz po wykladach na AE które trwały az do 19, w ekspresowym tempie (ok 20-30s) wypity harnas w samochodzie kumpla potem szybki sprint na pilsudskiego gdzie bylismy ustawieni zeby potem odebrac pewnego zagranicznego goscia który jest fanem pewnej zagranicznej ekipy :) i wypad na rynek. Tam wiadomo, w mocnohutniczym+nasz gosc gronie pare piwek+nudny mecz lm;]. byla okazja ze bedzie ciekawiej gdyz niektorzy z nas nie kryli sie z przynaleznoscia klubowa ale rozeszlo sie po kosciach ;]

Awatar użytkownika
szczękościsk
Posty: 107
Rejestracja: czw cze 30, 2005 12:19 pm

Postautor: szczękościsk » czw mar 30, 2006 9:01 am

BIMBER pisze:
Troublemaker pisze:
BIMBER pisze:A wogole to alkohol jest niezdrowy....


...za taka krzywdzącą i sprzeczną z medycyną dla hutniczej społeczności demagogię powinieneś bez dwóch zdań bana otrzymać 8) :wink:

...no chyba, że przez zrządzenie losu zapomniałeś dopisać, że niezdrowy jest jego niedobór... 8) Z tym juz się zgodzę!


"Organizm przekształca alkohol w aldehyd octowy, następnie w kwas octowy i w końcu w dwutlenek węgla. Głównym sprawcą kaca jest najprawdopodobniej aldehyd octowy, znany z tego, że powoduje ból głowy i nudności. Jedną z metod powstrzymywania ludzi od alkoholu jest właśnie wzmocnienie tych nieprzyjemnych efektów ubocznych. Gdy alkohol zostanie wchłonięty do krwioobiegu, zaczyna się doświadczanie efektów wywołanych bezpośrednio przez etanol, a następnie przez aldehyd octowy. Z chwilą, gdy alkohol zaczyna się rozkładać, rozpoczyna się również proces trzeźwienia. Niestety, rozpoczęcie tworzenia się aldehydu octowego oznacza też początek kaca. Teoretycznie można przyśpieszyć proces trzeźwienia, zwiększając ilość ADH. Natomiast na pewno nie przyśpieszy trzeźwienia żadna z popularnych metod, jak pocenie się w saunie, gwałtowna gimnastyka, czarna kawa czy zanurzenie głowy w zimnej wodzie."


inny tekst....:



"Spożywanie alkoholu wpływa zarówno na wiele funkcji fizjologicznych, jak i na zachowanie. Jednak u osób chronicznie pijących często rozwija się tolerancja na przynajmniej niektóre efekty alkoholu. Pojęcie "tolerancja" oznacza, że po pewnym okresie picia spożywanie stałej ilości alkoholu przynosi mniejsze efekty lub że do osiągnięcia tych samych efektów konieczna jest większa dawka alkoholu [1]. Pomimo tej prostej definicji naukowcy wyróżniają kilka typów tolerancji wytwarzanych przez różne mechanizmy.

Tolerancja na działanie alkoholu wpływa na zachowania związane z piciem i na konsekwencje picia na kilka sposobów. W tym numerze Alcohol Alert opisano, jak rozwój tolerancji zachęca do spożywania alkoholu, przyczyniając się do uzależnienia od niego i do uszkodzeń narządów wewnętrznych; jak wpływa na wykonywanie czynności w stanie nietrzeźwym, takich jak prowadzenie samochodu; jak przyczynia się do braku skuteczności lub toksyczności innych zażywanych substancji psychoaktywnych i leków oraz zwiększa ryzyko wystąpienia alkoholizmu.

Tolerancja funkcjonalna
Rozwój tolerancji u ludzi i zwierząt następuje wówczas, gdy funkcje ich mózgów przystosowują się do kompensowania zakłóceń - zarówno w zachowaniu, jak i czynnościach fizjologicznych - powodowanych przez alkohol. Tego typu adaptacja nosi miano tolerancji funkcjonalnej [2]. U osób chronicznie i intensywnie pijących przejawia się tym, że wykazują one niewiele oczywistych oznak intoksykacji nawet przy wysokim poziomie alkoholu we krwi, który u innych ludzi powodowałby poważne zaburzenia, czy wręcz śmierć [3]. Tolerancja umożliwia spożywanie większych ilości alkoholu, ponieważ pijący nie doświadcza znaczącego upośledzenia funkcjonowania w wyniku picia. Konsekwencją tego może być uzależnienie fizyczne i uszkodzenia narządów spowodowane przez alkohol.

Jednak tolerancja funkcjonalna nie rozwija się w takim samym stopniu w odniesieniu do wszystkich efektów alkoholu [4-6]. W konsekwencji człowiek może być zdolny do wykonywania pewnych czynności pod wpływem alkoholu, a nie być w stanie wykonać innych. W jednym z badań u młodych ludzi tolerancja rozwijała się znacznie szybciej, gdy wykonanie zadania wymagało zaangażowania funkcji umysłowych - jak przy wypełnianiu testu, niż gdy wymagało koordynacji wzrokowo-ruchowej [4], jak przy prowadzeniu samochodu. Rozwój tolerancji różnego stopnia na różne efekty alkoholu wpływa również na to, jak dużo dana osoba pije. Szybki rozwój tolerancji na nieprzyjemne - ale nie na przyjemne - skutki spożywania alkoholu może przyczyniać się do wzrostu jego konsumpcji [7].

Poniżej opisano różne typy tolerancji funkcjonalnej i czynniki wpływające na ich rozwój. W trakcie powtarzającego się spożywania niewielkich ilości alkoholu rozwój tolerancji mogą ułatwiać sygnały pochodzące z otoczenia oraz procesy związane z pamięcią i uczeniem się; podczas spożywania dużych dawek rozwój tolerancji następuje niezależnie od wpływu otoczenia.

Tolerancja ostra (acute tolerance)
Rozwój tolerancji na większość efektów alkoholu wymaga czasu i wielokrotnego picia, zaobserwowano jednak wystąpienie tolerancji w ciągu pojedynczej sesji picia. Zjawisko to zwane jest tolerancją ostrą [2] i polega na tym, że upośledzenie różnych funkcji organizmu wywołane alkoholem mierzone wkrótce po rozpoczęciu jego spożywania jest silniejsze, niż gdy mierzy się je później w trakcie dalszej konsumpcji, nawet jeśli poziom alkoholu we krwi nie uległ zmianie [8-10].

Tolerancja ostra nie rozwija się w odniesieniu do wszystkich skutków działania alkoholu, ale dotyczy uczucia bycia pijanym doświadczanego po spożyciu alkoholu [4]. Może to zachęcać pijącego do konsumpcji większej ilości alkoholu, co z kolei obniża sprawność wykonywania tych czynności lub zaburza te funkcje fizjologiczne, których zjawisko tolerancji ostrej nie obejmuje.

Tolerancja zależna od środowiska (environment-dependent tolerance)
Rozwój tolerancji na działanie alkoholu w ciągu kilku sesji picia następuje szybciej, jeśli alkohol jest zawsze podawany w tym samym otoczeniu lub towarzyszą temu te same sygnały. Efekt ten związany jest z tzw. tolerancją zależną od środowiska. Szczury, które regularnie otrzymywały w jednym pomieszczeniu alkohol, a w innym placebo, wykazywały tolerancję na uspokajające działanie alkoholu i obniżanie temperatury przez alkohol wyłącznie w otoczeniu skojarzonym z alkoholem [11]. Podobne wyniki uzyskano w badaniach nad przyspieszeniem akcji serca wywołanym przez alkohol u ludzi [12]. Gdy osoby badane otrzymywały alkohol zawsze w tym samym miejscu, ich tętno w mniejszym stopniu wzrastało po wypiciu w tym pomieszczeniu niż w nowych warunkach.

Tolerancja zależna od środowiska rozwija się w odpowiedzi na sygnały skojarzone z alkoholem nawet u osób pijących towarzysko. W badaniu nad wpływem alkoholu na wykonywanie zadania sprawdzającego koordynację wzrokowo-ruchową grupie mężczyzn zaklasyfikowanych do pijących towarzysko podawano alkohol albo w biurze, albo w pomieszczeniu przypominającym bar. Większość badanych wykonała zadanie lepiej (tj. miała wyższy poziom tolerancji) podczas konsumpcji w otoczeniu przypominającym bar [13]. Sugeruje to, że dla wielu osób w środowisku baru występują bodźce skojarzone ze spożywaniem alkoholu, przyczyniające się do rozwoju tolerancji zależnej od środowiska.

Tolerancja wyuczona (learned tolerance)
Również wykonywanie zadań pod wpływem alkoholu może przyśpieszać rozwój tolerancji. Zjawisko to zwane jest tolerancją wzmacnianą poprzez zachowanie (tj. wyuczoną). Początkowo zaobserwowano je u szczurów będących pod wpływem alkoholu, które uczono odnajdywać drogę w labiryncie [14]. Jedna grupa szczurów otrzymywała alkohol przed przystąpieniem do treningu, zaś drugiej grupie podawano taką samą jego ilość po zakończeniu ćwiczeń. U szczurów, które wykonywały zadanie pod wpływem alkoholu, tolerancja rozwijała się szybciej niż u tych, którym wcześniej go nie podano.

U ludzi również tolerancja rozwija się szybciej, i to przy mniejszych dawkach alkoholu, jeżeli ćwiczą wykonywanie zadania pod wpływem alkoholu. Sprawdzano poziom wykonania pod wpływem alkoholu zadania wymagającego koordynacji wzrokowo-ruchowej. Badani, którzy trenowali wykonywanie tego zadania po spożyciu alkoholu uzyskali lepsze wyniki niż ci, którzy trenowali je przed spożyciem alkoholu [15]. Osoby, które po wypiciu trenowały wykonywanie tego zadania jedynie w wyobraźni, wykazywały ten sam poziom tolerancji co rzeczywiście trenujący je pod wpływem alkoholu [15].

Na rozwój tolerancji w sposób istotny wpływają oczekiwania dotyczące pozytywnego wyniku lub nagrody za pomyślne wykonanie zadania. Gdy osoby badane wiedziały, że otrzymają pieniądze lub inną nagrodę za pomyślne wykonanie zadania pod wpływem alkoholu, tolerancja rozwijała się u nich znacznie szybciej niż gdy nie spodziewały się gratyfikacji [16]. Motywacja do skutecznego działania przyczynia się do rozwoju wyuczonej tolerancji.

Zarówno tolerancja wyuczona, jak i zależna od środowiska, mają ważne konsekwencje dla takich sytuacji, jak prowadzenie pojazdu w stanie nietrzeźwym. Wielokrotne wykonywanie danego zadania pod wpływem niewielkiej ilości alkoholu, np. prowadzenie samochodu określoną trasą, może prowadzić do rozwoju tolerancji, która z kolei zmniejsza zaburzenia spowodowane przez alkohol [16]. Jednakże tolerancja osiągnięta w przypadku specyficznego zadania lub w specyficznym otoczeniu nie przenosi się łatwo na nowe warunki [17, 18]. Kierowca znajdujący się w nowym otoczeniu lub napotykający niespodziewaną sytuację może nagle stracić nabytą wcześniej tolerancję na zaburzenia spowodowane alkoholem podczas prowadzenia samochodu.

Tolerancja niezależna od środowiska (environment-independent tolerance)
Spożywanie dużych ilości alkoholu może doprowadzić do funkcjonalnej tolerancji niezależnej od wpływów otoczenia. Zostało to wykazane u szczurów, które wdychały opary alkoholu [19]. W innym badaniu myszy wykazywały tolerancję w innych warunkach niż te, w których podawano im alkohol [20]. Do wykształcenia tolerancji niezależnej od otoczenia konieczne były znacznie większe dawki alkoholu niż w przypadku tolerancji zależnej od otoczenia [20].

Tolerancja metaboliczna
Tolerancja wynikająca z szybszej eliminacji alkoholu z organizmu zwana jest tolerancją metaboliczną (metabolic tolerance)[2]. Wiąże się ona z działaniem grupy enzymów wątroby, które metabolizują alkohol i są uaktywniane w wyniku długotrwałego spożywania alkoholu [21, 22]. Uaktywnienie enzymu przyśpiesza rozkład alkoholu i skraca czas, w którym alkohol w organizmie jest aktywny [2], a tym samym skraca czas trwania skutków intoksykacji alkoholowej.

Jednakże niektóre z tych enzymów przyśpieszają również metabolizm pewnych substancji psychoaktywnych i leków, powodując rozmaite szkody zdrowotne u pijącego. Na przykład gwałtowny rozkład środków uspokajających (takich jak barbiturany) [23] może wytworzyć tolerancję na nie i zwiększyć ryzyko stałego ich używania i nadużywania. Przyśpieszony metabolizm niektórych przepisanych środków, takich jak leki zapobiegające krzepnięciu krwi lub leki stosowane przy cukrzycy, zmniejsza ich skuteczność u chronicznie pijących, a nawet u zdrowiejących alkoholików [24]. Podczas przyspieszonego rozkładu zwykłego paracetamolu stosowanego jako środek przeciwbólowy wytwarzane są toksyczne dla wątroby substancje [25], które mogą spowodować uszkodzenie tego organu u pijących chronicznie.

Tolerancja a skłonność do alkoholizmu
Badania prowadzone na zwierzętach wykazują, że niektóre aspekty tolerancji są uwarunkowane genetycznie. Rozwój tolerancji analizowano na specjalnie wyhodowanych dwóch odmianach szczurów - takich, które wolały alkohol niż wodę i takich, które nie preferowały alkoholu [26, 27]. U szczurów preferujących alkohol szybciej i/lub w większym stopniu niż u nie preferujących alkoholu rozwinęła się tolerancja ostra na niektóre jego efekty [26]. Ponadto wyłącznie u szczurów preferujących alkohol stwierdzono rozwój tolerancji po kilkakrotnym jego spożyciu [27]. Różnice te sugerują, że rozwój tolerancji jest uwarunkowany genetycznie i może przyczyniać się do wzrostu spożycia alkoholu.

W przypadku ludzi genetycznie uwarunkowane różnice w zakresie tolerancji, które wpływają na zachowania związane z piciem, badano porównując synów ojców alkoholików z synami ojców niealkoholików. Wyniki kilku badań potwierdziły, że alkohol w mniejszym stopniu powoduje zaburzenia u synów ojców alkoholików niż u synów ojców niealkoholików [28, 29]. W innych pracach stwierdzono, że synowie ojców alkoholików w porównaniu z synami ojców niealkoholików byli pod większym wpływem alkoholu w początkowej fazie spożywania alkoholu, ale w trakcie dalszej konsumpcji rozwijała się u nich większa tolerancja [30]. Wyniki tych badań sugerują, że na początku picia - gdy przeważają przyjemne skutki działania alkoholu - synowie ojców alkoholików odczuwają je bardzo silnie, natomiast w dalszej fazie spożywania alkoholu - gdy dominują zaburzające efekty - nie odczuwają ich tak silnie, ponieważ rozwinęła się już tolerancja [30]. Tego typu predyspozycje mogą przyczyniać się do wzrostu spożycia alkoholu i zagrożenia alkoholizmem w przypadku synów ojców alkoholików.

Alkohol a tolerancja - komentarz dyrektora NIAAA dr. med. Enocha Gordisa
Występowanie zjawiska tolerancji może być przydatną dla klinicystów wskazówką w rozpoznawaniu pacjentów zagrożonych rozwojem problemów związanych z alkoholem. Na przykład młodsi pacjenci, których historia picia dopiero się zaczyna i którzy twierdzą, że mają "mocną głowę", mogą pić w sposób, który spowoduje, że znajdą się w grupie zagrożonej problemami zdrowotnymi, w tym alkoholizmem. Ważny jest też fakt, że tolerancja na różne efekty alkoholu nie rozwija się równocześnie; ludzie o umiarkowanej tolerancji mogą wykazywać więcej objawów zaburzeń w przypadku działania w nowej sytuacji, takiego jak jazda w nieznanym terenie, niż gdy podejmują działania rutynowe, takie jak przejazd z domu do pracy. Na koniec warto stwierdzić, że choć wiemy, iż początkowa wrażliwość na alkohol może odgrywać dużą rolę w rozwoju alkoholizmu, to jednak rola tolerancji w podtrzymywaniu uzależnienia od alkoholu wymaga dalszych badań."

:D



BIMBER- Ty sobie banieczke walnij chłpaku lepiej :wink: