"Około 15 tysięcy osób obejrzało koncerty gwiazd tegorocznego Sacrum Profanum. Szóstą edycję Festiwalu zakończyły weekendowe koncerty legendarnej niemieckiej formacji Kraftwerk.
Kultowy niemiecki zespół wystąpił w piątek, sobotę i niedzielę (19-21 września) w hali ocynowni chemicznej dawnej Huty im. T. Sendzimira (ArcelorMittal Poland). Szóstej gwieździe Festiwalu towarzyszył promocyjny namiot krakowskiego projektu „6 zmysłów”, którego Sacrum Profanum jest jednym z elementów. Do udziału w festiwalowych prezentacjach akredytowało się prawie 160 dziennikarzy krajowych i zagranicznych, reprezentujących największe redakcje oraz stacje radiowe i telewizyjne świata.
Już pierwsze oceny Festiwalu Sacrum Profanum nie pozostawiają cienia wątpliwości, że było to wydarzenie na skalę światową. „Ambitny program oraz światowe gwiazdy potwierdziły wysoką renomę krakowskiej imprezy” – pisze Tomasz Handzlik w dzisiejszej (22 września) Gazecie Wyborczej. Joanna Weryńska z Gazety Krakowskiej cytuje jednego z fanów, który na występ Kraftwerku przyjechał aż z Nowej Zelandii: ”To był najlepszy koncert, jaki widziałem w życiu”, mówił dziennikarce wielbiciel twórczości tej formacji..."
Kraftwerk to kultowy zespół niemiecki, założony w 1970 r. przez Floriana Schneidera i Ralfa Hüttera, znany ze swoich odkryć na polu eksperymentalnych syntetycznych brzmień. Grupa uznawana jest za pioniera nurtu techno i prekursora gatunków spod znaku elektro i house, takich jak ambient, elektropop, rave, house..."

"Mnie sprawy tych dzikusów nie obchodzą. Ja jestem chrześcijaninem" - Zakari Lambo