Ogólnohutnicza pomoc
Moderator: dUfio
- Lukasz_HKS
Lukasz_HKS pisze:Do fotografow:
Do znawcow:
Jak odroznic prawdziwy od falszywego banknot np. 1 USD ?
Banknoty najłatwiej odróżnic po papierze. Z zawodu jestem drukarzem to sie tochę na tym znam przynajmniej w teori

Lukasz_HKS pisze:Do fotografow:
Mam aparat Panasonic Lumix TZ3 - Jak ustawic parametry zebym mogl robic dobre zdjecia "pod slonce", w otowych ustawieniach nie ma takiego tematu.
Na początku chcę zaznaczyć, że jestem tylko niedzielnym fotografem (nie uznaję reklamacji

Ogólnie pod słońce zdjęć za bardzo nie da się robić - za duży kontrast. Nawet człowiek patrząc pod słońce widzi kiepsko, a należy pamiętać, że aparat fotograficzny ma o wiele mniejszy zakres tonalny (z grubsza, jak bardzo „kontrastowe” sceny jest w stanie oddać).
Jeśli fotografujesz pod niezerowym kątem w stosunku do słońca słońca możesz ustawiać ekspozycję na niebo (w słoneczny dzień raczej nie widać niedoświetlenia tego co na ziemi) - blokujesz ekspozycję na niebie lub fotografując dany obiekt lekko niedoświetlasz zdjęcie (0,3-0,6EV). Możesz także zainteresować się filtrem polaryzacyjnym.
PS Warto byłoby się też dowiedzieć w jakiej czułości Twój aparat ma największy zakres tonalny.
- Stefek_Burczymucha
KuNzUś pisze:Witam, pisze z zapytaniem czy wie ktoś może o jakiejś osiedlowej sieci internetu WIFI na os. Ogrodowym. Wprowadzam się tam od przyszłego poniedzialku i wsumie pasowalo by mieć neta.
a na kij ci net wifi? jeden glupi kabelek, do tego kupujesz za kilkadziesiat zeta AP i masz net w calym domu, na lawce pod blokiem, u sasiadki tez bedzie

na ogrodowym to albo Blast - http://blast.pl albo Chello - http://www.upc.pl/internet
jesli bierzesz net na wiecej osob niz Ty jeden to nawet nie baw sie w Blasta tylko bierz Chello Sprint lub Turbo. korzysci z Chello sa nastepujace: mozesz dzielic do woli bo nie sprawdzaja tego, predkosci ktore podaja na stronie sa realne, masz zewnetrzne IP, nie blokuja portow, nie atakuja/sniffuja cie nastoletnie skrypciaki z sieci lokalnej, lejesz na humory admina a co najwazniejsze masz pełną kontrole nad łączem. jedynym plusem Blasta sa lokalne zasoby ale to juz od innych uzytkonikow zalezy czy bedzie to plus "dodatni"

Wasting time is an important part of living.
-
OrlO pisze:wiec tak mam taki problem:
napisala do mnie wojskowa komenda uzupelnien i kaza mi sie wstawic na rakowicka w celu powolania do czynnej sluzby wojskowej a ja sie nadal ucze w technikum. czy to sie wiaze z tym ze bede musial isc teraz do wojska
We ze szkoły papier że się uczysz i mogš ci naskoczyć

My Hutnika fani po świecie rozsypani za Hutnik za HKS pójdziemy aż po życia kres.
Pawełek__NH pisze:OrlO pisze:wiec tak mam taki problem:
napisala do mnie wojskowa komenda uzupelnien i kaza mi sie wstawic na rakowicka w celu powolania do czynnej sluzby wojskowej a ja sie nadal ucze w technikum. czy to sie wiaze z tym ze bede musial isc teraz do wojska
kazdy poborowy ma obowiazek zgłosic sie do 15 wrzesnia ze sprawa odroczenia a ze konyczi sie obowiazkowa słuzba to hartuja kazdego wiec jak najszybciej sie idz odwaja bo mozesz wrocic za 9 miecha

Przy Arce wierne jest Przy Arce HKS !!!
gooryl pisze:Pawełek__NH pisze:OrlO pisze:wiec tak mam taki problem:
kazdy poborowy ma obowiazek zgłosic sie do 15 wrzesnia ze sprawa odroczenia a ze konyczi sie obowiazkowa słuzba to hartuja kazdego wiec jak najszybciej sie idz odwaja bo mozesz wrocic za 9 miecha
Obowiązek masz się stawić tylko na pixemne wezwanie od WKU i tylko wtedy gdy było wysłane listem poleconym. W innym wypadku możesz ich olać bo nie ma potwierdzenia że wezwanie do ciebie dotarło. poczta często głubi przesyłki. Wez koniecznie zaświadczenie ze szkoły i po kłopocie. A i jeszcze jedno jakieś 2 tygodnie temu czytałem na stronie MON że każdy poborowy który się odracza na szkołę może do 31 grudnia złożyc wniosek o przeniesienie do rezerwy i zostanie przeniesiony 30 stycznia 2009. Spytaj o taki wniosek jak będziesz bo sam jestem ciekaw
- stefan batory