metal pisze:Bingo - żartujesz?
Art. 256.
Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
To jest moja odpowiedz
Co do moich poglądów to nie mogę się określić mianem faszyst bo nie ze wszystkim założeniami się zgadzam. Najbliżej mi do poglądów przedwojennego ONR-u i ogólnie do ideologi Dmowskiego zwłaszcza tej z lat 30 zakładam że w ankiecie faszyzm wyszedł mi dal tego iż gospodarczo mam poglądy bliższe korporacjonizmowi niż kapitalizmowi
Żałuje bo chętnie bym z tobą na ten temat podyskutował w każdym razie dla zainteresowanych PROSZĘ NIE MYLIĆ
Porównanie faszyzmu z nazizmem
W faszyzmie włoskim kwestie dotyczące rasy są pomijane, natomiast w nazizmie stanowią ważną składową ideologii, zwłaszcza w postaci obsesyjnego antysemityzmu. Nazizm także próbował się osadzić w tradycji ludowej, co się nie udawało faszyzmowi. Różne także było podejście do przemocy i terroru - we Włoszech nie wprowadzono obozów zagłady, a sama liczba aresztowań na tle politycznym była o wiele mniejsza. Nazizm był antyreligijny, natomiast faszyzm szukał oparcia w Kościele. Faszyści podbijali kraje w imieniu agresywnego imperializmu, natomiast naziści pod hasłami obsesyjnego rasizmu.
Konstytucja RP gwarantuje wolnośc poglądów ale daje mozliwości swobodnego ich wyrażania.
Zamieściłem tylko wynik mojego testu - tak po prostu mi wyszło
Internet nie jest anonimowy a fora kibicowski są inwigilowane przez Policje i inne służby
Toteż jakakolwiek dyskusja na tematy
- faszyzmu
-nazizmu
- komunizmu
Nie ma tu miejsca.
A panom z spec służb polecam stronę
http://www.kompol.type.pl/ może ich to zainteresuję. Swoją drogą to widać skutecznośc naszego państwa w egzekwowaniu Art. 256.