POLITYKA

Czyli wszystko to co nie mieści się w powyższych kategoriach - taki nasz mały hutniczy Hyde Park:)

Moderator: dUfio

Awatar użytkownika
metal
Site Admin
Kontakt:

Re: Broń

Postautor: metal » pn mar 09, 2009 10:49 am

BINGONH pisze:.
Owszem są sytuacje że wpadasz w szał i chcesz kogoś zastrzelić, ale takich rzeczy nigdy się nie wyeliminuje.
Dla mnie głównym problem jest to że jak sam napisałeś dostęp mają bandyci a zwykli obywatele już nie.

Bingo -
1) jak to się nie wyeliminuje - TERAZ jest to wyeliminowane - nawet jak wpadnę w szał to nikogo nie kropnę bo NIE MAM BRONI.
2) nie odpowiedziałeś czy to DLA CIEBIE jest problem (że przestępcy mają broń) - trzymał Cię kiedyś na muszce ktoś inny niż pączkojad?
ObrazekStaram się pisać poprawnie po polsku!

Awatar użytkownika
BINGONH

Re: Broń

Postautor: BINGONH » pn mar 09, 2009 12:30 pm

metal pisze:
BINGONH pisze:.
Owszem są sytuacje że wpadasz w szał i chcesz kogoś zastrzelić, ale takich rzeczy nigdy się nie wyeliminuje.
Dla mnie głównym problem jest to że jak sam napisałeś dostęp mają bandyci a zwykli obywatele już nie.

Bingo -
1) jak to się nie wyeliminuje - TERAZ jest to wyeliminowane - nawet jak wpadnę w szał to nikogo nie kropnę bo NIE MAM BRONI.
2) nie odpowiedziałeś czy to DLA CIEBIE jest problem (że przestępcy mają broń) - trzymał Cię kiedyś na muszce ktoś inny niż pączkojad?

1. Miałem na myśli to że każdemu mogą puścić nerwy bez znaczenia na to czy mam broń czy nie. Zwróć uwagę na to że w takich sytuacjach ludzie łapią co jest pod ręką noże siekiery itp. a z dwojga złego to wolą bym już być zastrzelony niż porąbany siekerą,
Z drugiej strony to osoba przez ciebie zaatakowana będzie się mogła bronić skutecznie.

Takich sytuacji moglibyśmy wymieniać masę. To jest typowy temat rzeka i nigdy nam nie braknie argumentów do dyskusji.

2. Nie na szczęście nikt mnie na muszce nie trzymał.

Jeszcze jedno

Ja uważam że broń to nie jest przedmiot dla wybranej elity tylko dla każdego. Towarzyszyła ludziom od zawsze. Nikt nie robi mi łaski dając pozwolenie bo mam prawo się bronić.
Nie należy ograniczać ludziom dostępu do broni a jedynie pozbawiać możliwości posiadania broni te osoby które się do tego nie nadają

Awatar użytkownika
birkut

Postautor: birkut » pn mar 09, 2009 9:45 pm

powinno być w dziale kibice
8)

a nasz chłopiec piłkę kopie:
http://www.glos.com.pl/index.php?option ... &Itemid=76

Co robi Donald Tusk, Grzegorz Schetyna i paru posłów PO w czasie ważnych głosowań w Sejmie? Biegają po boisku!

Jak ustalili reporterzy programu "Teraz My", w zeszły czwartek podczas dyskusji nad rządowym raportem o sytuacji budżetu państwa i głosowań dotyczącymi veta prezydenta, premier kopał piłkę.

Ekipa "Teraz My" nagrała jak od 20.30 przez ponad godzinę Donald Tusk, Grzegorz Schetyna i Roman Kosecki ganiali za futbolówką. Towarzyszył im także szef Kancelarii Premiera Tomasz Arabski.

podatników politycy zamiast obowiązków wybrali relaks na świeżym powietrzu? Rzecznik Rządu Paweł Graś potwierdził, że premier w czwartek wieczorem grał w piłkę zamiast brać udział w pracach Sejmu, bo? zwyczajnie o nich nie wiedział!

Szef klubu PO Zbigniew Chlebowski przyznał, że dla posłów, którzy opuszczają ważne głosowania nie ma usprawiedliwienia poza wyjątkowymi przypadkami takimi jak ważne sprawy rodzinne, choroba lub obowiązki wagi państwowej. Minister finansów Jacek Rostowski z sejmowej trybuny ostro upominał szefa opozycji i "potencjalnego premiera" Jarosława Kaczyńskiego, którego nie było na sali podczas debaty kryzysowej. Tymczasem aktualny premier prezentuje podobne podejście do swoich obowiązków.
TVN24/PK
Wzruszająca jest troska premiera i jego zauszników o losy państwa, prawda? Budżet się wali, robotnicy wychodzą na ulice, zbrojeniówka ledwo dyszy, a Tusk gania za piłką i strzela bramki. Mam nadzieję, że ta polityczna będzie samobójcza, starczy już tego klowna!

Awatar użytkownika
metal
Site Admin
Kontakt:

Postautor: metal » wt mar 10, 2009 8:13 am

Wklej jeszcze proszę wyjaśnienia na temat kar finansowych (dotyczące tego wydarzenia a potem dla porównania dotyczące pamiętnych 300 złotych posłów PiSu)

Awatar użytkownika
birkut

Postautor: birkut » wt mar 10, 2009 4:04 pm

wystarczylo wczoraj ogladnąć sobie "Teraz my" (wg. Ciebie pewnie program proPiSowski :lol: :lol: :lol: )
żeby zobaczyć zakłamanie parti miłosci.
Bezczelne kłamstwa wprost do kamery i rechot Chlebowskiego.
Jak juz wiedzieli ze TVN ma na nich film to zrobili badania opini spolecznej z których wyszlo że spoleczeństwo domaga się kar, wiec premier zgłosil sie na ochtnika.

Ciebie z kolei prosze o przypomnienie zbrodni PiS rządu i min Ziobry osobiście.
Pomogę ci.
Nr 1 -zamordowanie laptopa :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
metal
Site Admin
Kontakt:

Postautor: metal » wt mar 10, 2009 5:06 pm

1) nie oglądam TV, więc się nie odniosę do Twojej porady
2) nie wkleiłeś nic o tych 300 pln
3) nie jestem zwolennikiem PO, ale nie wiem jakie ich zbrodnie masz na myśli. Z resztą Ziobro dostał wyrok nie za laptopa.
4) jeśli mówisz o cynizmie to wspomnij :ciemny lud" proszę...

Staszek
Kontakt:

Postautor: Staszek » wt mar 10, 2009 6:51 pm

Awatar użytkownika
BINGONH

Postautor: BINGONH » wt mar 10, 2009 7:29 pm

A możesz to w skrócie na polski przetłumaczyć?

Awatar użytkownika
Raven

Re: KŚ

Postautor: Raven » wt mar 10, 2009 7:38 pm

Artykuł według mnie nie jest ścisły.
Zapis w TL wygląda tak :
(a) Article 2(2) of the ECHR:

“Deprivation of life shall not be regarded as inflicted in contravention of this article
when it results from the use of force which is no more than absolutely necessary:

—-(a) in defence of any person from unlawful violence;
—-(b) in order to effect a lawful arrest or to prevent the escape of a person lawfully detained;
—-(c) in action lawfully taken for the purpose of quelling a riot or insurrection.”

(b) Article 2 of Protocol No 6 to the ECHR:

“A State may make provision in its law for the death penalty in respect of acts
committed in time of war or of imminent threat of war; such penalty shall be applied
only in the instances laid down in the law and in accordance with its provisions…”

W a jest mowa o "Deprivation of life" czyli pozbawieniu życia. W punkcie b o karze śmierci ("death penalty"). Więc kara śmierci może być wprowadzona tylko w wypadku wojny lub nadciągającej wojny.

Nie zmienia to faktu że punkt a jest bardzo niepokojący (zwłaszcza w podpunkcie c). Na moje rozumienie angielskiego pozwala na użycie broni w celu pozbawienia życia w trakcie tłumienia zamieszek albo powstania. Oczywiście to "oni" będą ustalali gdzie jest granica "absolutely necessary".

Widać twórcy TL czerpali pełnymi garściami z dokonań wybitnego działacza socjalistycznego Władysława Gomółki (pseudonim "Wiesław") , bo czyż nie oznacza to jego słynnego stwierdzenia "Władzy raz zdobytej nie oddamy nigdy" :?:

Staszek
Kontakt:

Na szybko

Postautor: Staszek » wt mar 10, 2009 7:42 pm

BINGONH pisze:A możesz to w skrócie na polski przetłumaczyć?

W telegraficznym skrócie: jakiś humanista (?) z uniwersytetu w Norymberdze znalazł fragment traktatu lizbońskiego, wg którego zostanie przywrócona kara śmierci za… zamieszki i przewroty. Wg niego zostało to starannie ukryte - jako przypis do przypisu.

Awatar użytkownika
birkut

Postautor: birkut » wt mar 10, 2009 8:30 pm

metal pisze:[color=darkblue]
1) nie oglądam TV, więc się nie odniosę do Twojej porady]

to poczytaj na necie co tam było :roll:
metal pisze:[2) nie wkleiłeś nic o tych 300 pln - ]

zastosowałem twoją metode odbicia i zmieniłem temat. wszak ja pisałem o meczyku premierka.
metal pisze:[3) nie jestem zwolennikiem PO, ale nie wiem jakie ich zbrodnie masz na myśli. ]
[color=red]porównywali JarKacza do Putina, a IVRP do stalinizmu. Rządy PiSu i przystawek to min wg GWna czas strasznych rzeczy. PO miał to wykazać i dotąd największa ujawniona zbrodnia to wspomniany laptop :lol:
Zresztą Ziobro dostał wyrok nie za laptopa.
za słowa o doktorze G., któryjest oskarżony o popełnienie 42 przestępstw, polegających na przyjęciu korzyści majątkowych (w jednym przypadku - korzyści osobistej) od pacjentów lub członków ich rodzin, a także o uporczywe naruszanie praw pracowniczych na szkodę personelu medycznego

Awatar użytkownika
metal
Site Admin
Kontakt:

Postautor: metal » śr mar 11, 2009 9:57 am

Ech...
Związek pomiędzy meczem premiera a łaszeniem się posłów PiSu na 300 pln jest jasny. Obie grupy polityków nie przybyły na ważne posiedzenie, jedna uczciwie powiedziała - daliśmy dupy i jesteśmy gotowi ponieść konsekwencje, druga.... no wiesz co robiła ta druga.

Ziobro popełnił przestępstwo, co nie uprawnia np. mnie do tego, żeby mówić we wszystkich programach, że ukarano go i już nikogo nie zabije.

Awatar użytkownika
birkut

Postautor: birkut » śr mar 11, 2009 7:55 pm

metal pisze:Ech...
Związek pomiędzy meczem premiera a łaszeniem się posłów PiSu na 300 pln jest jasny. Obie grupy polityków nie przybyły na ważne posiedzenie, jedna uczciwie powiedziała - daliśmy dupy i jesteśmy gotowi ponieść konsekwencje, druga.... no wiesz co robiła ta druga.

Pierwsza to PiS a druga PO?
Bo w sprawie futbolowej słyszałem tylko kłamstwa i zapieranie się.

metal pisze:Ziobro popełnił przestępstwo, co nie uprawnia np. mnie do tego, żeby mówić we wszystkich programach, że ukarano go i już nikogo nie zabije.

jakie przestępstwo popełnił ZZ?? :shock:

Awatar użytkownika
metal
Site Admin
Kontakt:

Postautor: metal » śr mar 11, 2009 9:03 pm

Awatar użytkownika
Cato

Re: Na szybko

Postautor: Cato » czw mar 12, 2009 10:55 pm

Staszek pisze:
BINGONH pisze:A możesz to w skrócie na polski przetłumaczyć?

W telegraficznym skrócie: jakiś humanista (?) z uniwersytetu w Norymberdze znalazł fragment traktatu lizbońskiego, wg którego zostanie przywrócona kara śmierci za… zamieszki i przewroty. Wg niego zostało to starannie ukryte - jako przypis do przypisu.

ja to tlumaczę,że w momencie zamieszek i rozruchów mozna karę śmieci odmrozić. czyli gdyby wrócił stan wojenny trup ścieliłby się gęsto.

co do broni i jej posiadania. o zdarzeniach z baden-wutenbergu słyszał każdy. jedna z niemieckich tv zrobła podsumowanie - ile z ostatnich amoklaf`ów <tak tu nazywają rozwałki w szkołach> było spowodowanych strzelbą tatusia amaatora polowań - od 1996 było chyba 8 takich <oczywiście mniejszych niż ta, ofiarowo że tak powiem, ale czy to aż taka róznica ? > i az nich 7 przez niezabezpieczone odpowiednio gnaty. gdy do tego się doda,że wg innych, medycznych źródeł - ok. 20 % neimieckim dzieciom w szkołach z róznych przyczyn przydałaby się pomoc psychologa..to pytanie, czy na pewno ta broń powinna być dostępna..
być HUTNIKIEM to być najgorętszym
ten kawałek męczy niekumatych