Wszystko o Nowej Hucie

Czyli wszystko to co nie mieści się w powyższych kategoriach - taki nasz mały hutniczy Hyde Park:)

Moderator: dUfio

Awatar użytkownika
metal
Site Admin
Kontakt:

Postautor: metal » pt maja 29, 2009 1:17 pm

ObrazekStaram się pisać poprawnie po polsku!

Awatar użytkownika
birkut

Postautor: birkut » sob cze 06, 2009 10:29 am

w dzisiejszym Dz.P. jest o M. Twarogu:
http://www.dziennik.krakow.pl/Artykul-d ... 7ae.0.html
niestety nie mam dostępu

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » ndz cze 07, 2009 2:51 pm

OŻÓG 1950 pisze:Obrazek

Kawałek wywiadu z Prof. Jerzym Bralczykiem pt. "Pora na wytwornych" - Gazeta "Echo miasta" 17 lipca 2008r.

Aldaris pisze:Profesor, a nie wie, że NH nigdy nie była osobnym organizmem miejskim, za to Kleparz osobnym miastem był. No i nie "do Ursusa" tylko na Ursusie :wink:

Aldaris pisze:Prosze nie siać stalinowskiej propagandy :wink: Była zaplanowana, budowana, ale oddzielnych praw miejskich nie miała, a zatem oddzielnym miastem nigdy nie była.

Raven pisze:Rzeczywiście ciekawa sprawa. Nie jestem kompletnie zorientowany w tym temacie ale wydaje mi się , że skoro Krakowowi nadano lokacje w roku 1257 wcale to nie oznacza , że przed tym rokiem nie można o nim mówić jako o mieście . Na pewno nie był miastem de iure czyli według prawa , natomiast de facto miastem był. Myślę , że taką samą logikę można by zastosować do Nowej Huty z okresu od 1949 do 1952 (1953 ? ).

bn pisze:
Encyklopedia PWN pisze:Nowa Huta, dzielnica samorządowa we wschodniej części Krakowa, nad Wisłą; funkcje gł. przem.-mieszkaniowe; oddział Mittal Steel Poland SA (dawniej Huta im. T. Sendzimira i koksowna), cementownia, zakłady tytoniowe; teatr, muzea; tereny rekreacyjne; od 1949 budowa miasta, od 1950 kombinatu metalurg.; 1951 włączona do Krakowa jako jedna z 6 dzielnic adm., od 1973, po reformie adm., jedna z 4 dzielnic Krakowa, którą 1990 przekształcono w 5 dzielnic samorządowych: XIV (Czyżyny), XV (Mistrzejowice), XVI (Bieńczyce), XVII (Grębałów), XVIII (Nowa Huta).

Oro pisze:De iure była, czy nie była, to nieważne, dla części z Nas (a mam nadzieję, że dla większości, a nawet i dla wszystkich) do tej pory jest osobnym miastem tylko czasowo znajdującym się pod krakowską okupacją, ergo: zwrot "w Nowej Hucie" jest jak najbardziej wskazany i prawidłowy, o czym wielokrotnie przekonali się moi znajomi spoza NH, na których za zwrot "na Hucie" systematycznie i konsekwentnie darłem ryja :)

OŻÓG 1950 pisze:Mylisz się. Nowa Huta była osobnym organizmem miejskim przez dwa lata.
Jeśli mi nie wierzysz, to proponuję podejść do muzeum na os. Słonecznym i zapytać Pana Leszka Sibilę.

PS: Warto czasem zwiedzać w trakcie Nocy Muzeów nasz nowohucki kombinat ;)[/quote]

Aldaris pisze:
Nowa Huta nigdy osobnym miastem nie była, bo nigdy nie miała władz miejskich, a co za tym idzie praw miejskich. Była planowana jako osobne miasto - tak. A to, że od 23 czerwca 1949 do 1 stycznia 1951 zbudowano "pare" bloków o niczym nie świadczy.

Co innego świadomość mieszkańców, o tym lepiej pisać...

OŻÓG 1950 pisze:
Nowa Huta – część Krakowa powstała w latach 1949–1990, zaprojektowana od podstaw. W latach 1949 do 1951 samodzielne miasto. Od 1951 dzielnica administracyjna Krakowa. W 1990 podzielona na 5 dzielnic samorządowych: Dzielnica XIV Czyżyny, Dzielnica XV Mistrzejowice, Dzielnica XVI Bieńczyce, Dzielnica XVII Wzgórza Krzesławickie i Dzielnica XVIII Nowa Huta.

Liczba mieszkańców: ok. 220 tys. Powierzchnia: 110.7 km²

Wikipedia (wiem, że niezbyt wiarygodne źródło)

------------------------------------------------------------------------------------
to źródło, tak na szybkości znalezione, już chyba lepsze:

Nowa Huta od 1949 do grudnia 1950 roku była administracyjnie samodzielnym miastem. W obręb Krakowa została włączona na mocy decyzji z 14 grudnia 1950 roku. Formalnie, częścią wielkiego Krakowa stała się 1 stycznia 1951 roku

http://www.60nh.pl/pl/13/0/1/?show=all

bn pisze:
Wikipedia - art. "Nadania praw miejskich" pisze:Nowa Huta – czasem podawana jako miasto w latach 1949-1951, po czym stała się dzielnicą Krakowa. Nowa Huta wymieniana jest w Dzienniku Ustaw jako miasto Nowa Huta. Użyte tam określenie "budowane miasto Nowa Huta" sugeruje, że jeszcze praw miejskich nie miała. Natomiast uchwała z 17 marca 1951 r. nie wspomina już by Nowa Huta była miastem. Ponieważ data nadania ewentualnych praw miejskich nie jest niezweryfikowana, sugeruje to, że Nowa Huta zapewne była budowana w intencjach przekształcenia w miasto, którym ostatecznie nie została przez włączenie do Krakowa.

1950N-H pisze:Nie wiem jak jest, jak bylo i jak bedzie, ale wiem napewno ze jezeli ktos wychowal sie w Hucie to bedzie ona dla niego miastem. POZDRO

OŻÓG 1950 pisze:
MONITOR POLSKI

Tytuł:

Zarządzenie Ministra Budownictwa z dnia 30 maja 1950 r. w sprawie powołania Dyrekcji Osiedli Robotniczych dla Miasta Nowa Huta.

Organ wydający: Minister Budownictwa

Status aktu prawnego: Uchylony

Data wydania: 1950-05-30

Data wejścia w życie: 1950-06-09

Data obowiązywania: 1950-06-01
-------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------
MONITOR POLSKI

Tytuł:

Uchwała nr 205 Rady Ministrów z dnia 17 marca 1951 r. w sprawie utworzenia dzielnicy Nowa Huta w m. Krakowie. (to ta uchwała, o której jest mowa w tym, co napisał bn)

Organ wydający: Rada Ministrów

Status aktu prawnego: Uchylony

Data wydania: 1951-03-17

Data wejścia w życie: 1953-05-26

Data obowiązywania: 1953-05-26
-------------------------------------------------------------------------------------

Oro pisze:Ożóg, dla mnie jako prawnika to jest jasne i jednoznaczne: było miasto :)

I tak w ogóle brawa za znalezisko

OŻÓG 1950 pisze:No według mnie też było miasto. Miasto już było, niewielkie, bo niewielkie, ale jednak i ciągle się rozbudowywało.

Zresztą można wejść na stronę GUSu, a tam na podstronę Bank Danych Regionalnych i zobaczyć, np. po populacji, że miasto wcale nie musi być duże.

PS: Ciekawe wnioski mnie naszły analizując granicę dzielnicy Nowa Huta z 1951 roku...

Granice zachodnie: ul. Akacjowa, ul. Ułanów, ul. Dobrego Pasterza

Podejrzewam, że gdyby NH została samodzielnym miastem, to została by zachowana odległość, dystans pomiędzy Nową Hutą a Krakowem, a co za tym idzie Nowa Huta rozrosła by się w innym kierunku i wtedy nowych osiedli (w tym i mojego) gdzieś tak od DH Wanda do dawnego Geanta by nie było.

(ale to już tylko moje spekulacje)

bn pisze:
OŻÓG 1950 pisze:Tytuł:
Zarządzenie Ministra Budownictwa z dnia 30 maja 1950 r. w sprawie powołania Dyrekcji Osiedli Robotniczych dla Miasta Nowa Huta.

Tamto zarządzenie mówi o powołaniu "Dyrekcji Budowy Miasta Nowa Huta", stąd łatwo wyciągnąć wniosek, że miasto było planowane, ale jeszcze nie istniało.

Zarządzenie Ministra Budownictwa pisze:1. Powołuje się Dyrekcję Osiedli Robotniczych pod nazwą "Dyrekcja Budowy Miasta Nowa Huta".
2. Obszar działania Dyrekcji obejmuje budowane miasto Nowa Huta w województwie krakowskim.

Z tych źródeł, a także braku ewentualnych dokumentów o utraceniu praw miejskich, wynika, że Nowa Huta miała być miastem, ale plany się zmieniły i ostatecznie została dzielnicą, czyli na stronie 60nh.pl faktycznie pojawiła się pomyłka. : )

OŻÓG 1950 pisze:
Pierwsze osiedla robotnicze były już w latach 49 - 51, więc co to było?
Ludzie tu mieszkali, ale nic tu nie było tak?

Taką samą filozofią można stwierdzić, że nie było "Dzielnicy Nowa Huta", tylko była "Budowana Dzielnica Nowa Huta". Tylko kiedy ona się nią stała? Jak już wszystko wybudowali? Czyli kiedy? Bo ja widzę nadal budujące się bloki.

majlech pisze:http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Najmniejsze-miasto-w-Polsce-swietuje-670-lecie-istnienia,wid,10195290,wiadomosc.html?ticaid=1825e

Szanownym adwersarzom proponuje poswiecenie czasu i przygotowanie artykulu naukowego na wyzej wymieniony temat - o ile mi wiadomo do tej pory nikt na ten temat nie napisal rozprawy. Opublikowanie go w czasopismie naukowym ucieloby dywagacje. :-)

[EDIT: Admin prosił o przeniesienie CENNYCH postów a nie WSZYSTKICH postów ]

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » ndz cze 07, 2009 7:45 pm

Awatar użytkownika
Lucas[NH]

Postautor: Lucas[NH] » ndz cze 07, 2009 8:35 pm

Czy ktoś wie czy na PC będą jeszcze jakieś koncerty,występy itd?

Pawełek__NH

Postautor: Pawełek__NH » śr cze 10, 2009 6:58 pm

Nowa Huta dziś i jutro
Obrazek

Obrazek
My Hutnika fani po świecie rozsypani za Hutnik za HKS pójdziemy aż po życia kres.

Pawełek__NH

Postautor: Pawełek__NH » śr cze 10, 2009 7:01 pm

Lucas[NH] pisze:Czy ktoś wie czy na PC będą jeszcze jakieś koncerty,występy itd?

Będą będą i to nie jeden zapytaj jednego z użytkowników raf75nh on ci dokładnie powie.
My Hutnika fani po świecie rozsypani za Hutnik za HKS pójdziemy aż po życia kres.

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » śr cze 10, 2009 9:30 pm

Pawełek__NH pisze:Nowa Huta dziś i jutro
Obrazek

Obrazek

Paweł co to wkleiłeś?

Awatar użytkownika
Stefek_Burczymucha

Postautor: Stefek_Burczymucha » śr cze 10, 2009 9:39 pm

rondo mogilskie i dworzec główny :lol:
Wasting time is an important part of living.

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » śr cze 10, 2009 9:46 pm

Stefek_Burczymucha pisze:rondo mogilskie i dworzec główny :lol:

Faktycznie :) Tylko czemu to miało służyć?
Rondo Mogilskie można się było domyśleć, ale że Dworzec Główny, to się nie kapnąłem.

Awatar użytkownika
birkut

Postautor: birkut » śr cze 10, 2009 10:00 pm

Lucas[NH] pisze:Czy ktoś wie czy na PC będą jeszcze jakieś koncerty,występy itd?

13 czerwca godz. 18 plac Centralny
„Dla Nowej to Huty piosenka” – koncert
z cyklu Nowa Huta. Dlaczego Nie?!

Tu masz wszystko - kliknij KULTURĘ

Awatar użytkownika
dziadekrk

Postautor: dziadekrk » wt cze 16, 2009 1:22 pm

Taką fotę gdzieś w necie kiedyś wyhaczyłem, chyba jeszcze jej tu nie było:

Obrazek
Obrazek
Hinduskie ścierwo won z Nowej Huty!!

Awatar użytkownika
metal
Site Admin
Kontakt:

Postautor: metal » śr cze 17, 2009 11:01 pm

ObrazekStaram się pisać poprawnie po polsku!

Awatar użytkownika
Lucas[NH]

Postautor: Lucas[NH] » wt cze 23, 2009 4:52 pm

Awatar użytkownika
KoKoNH

Postautor: KoKoNH » czw cze 25, 2009 11:52 am