KACZYŃSKI vs KOMOROWSKI

Czyli wszystko to co nie mieści się w powyższych kategoriach - taki nasz mały hutniczy Hyde Park:)

Moderator: dUfio

NA KOGO ODDASZ SWOJ GLOS W 2 TURZE

Czas głosowania minął ndz lip 04, 2010 1:31 am

KACZYŃSKI
56
52%
KOMOROWSKI
52
48%

Liczba głosów: 108

MISIEK72

Postautor: MISIEK72 » śr cze 23, 2010 5:38 pm

BarteKSH pisze:
metal pisze:
Dla mnie jest sprawa jasna - kto wierzy w Kaczyńskiego nie da się przekonać, kto go nie lubi - na bank zdania nie zmieni. Mam wrażenie , że wszystkie argumenty już padły - jak nie tutaj to w mediach...

Dokładnie ale najgorsze jest to, że ja nie chce nikogo przekonywać. Walcze tylko o to aby ludzi pokroju Wałęsa Kaczyński mimo ich wad SZANOWAĆ i 'atakować' jedynie konstruktywną krytyką a nie wyimaginowanymi zarzutami i obrażaniem...

Masz rację dyskusja za bardzo odbiegła od tematu... Swoją drogą druga tura Komorowski a w pierwszej był JKM.

Mialem juz glosu nie zabierać ,ale co tam jeszcze raz się skuszę, bo Wałęsa to dla mnie ważny temat.
Powiem tylko tyle, ze rozumiem , ze jestes bardzo młodym człowiekiem i nie masz najmniejszej wiedzy historycznej okresu PRL-U. Tak więc przed zabieraniem głosu, na temat o którym ma sie zerową wiedze, radziłbym uzupełnic braki,poprzez poczytanie choćby nawet w internecie róznych źródeł(to tylko dobra rada,nie zamierzałem cie obrazić)
Lech Wałęsa to postać ,która kładzie się cieniem na całym 20-to leciu po 1989 roku. Był agentem SB TW"Bolek". Donosil na swoich kolegów i czynił to z najniższych pobudek jakie drzemią w człowieku-po prostu robił to za pieniądze. Mówili o tym Walentynowicz,Gwiazdowie,Wyszkowski.Mówili funkcjonariusze SB. Wałęsa zamiast posypać głowę popiolem i poprostu się przyznac zawsze szedł w zaparte i atakował wszystkch dookoła włócząc kogo sie da po sądach. Wałęsa mając możliwosci wydobył swoje akta z archiwum UOP-u i do dziś nie wiadomo gdzie są. Później to była jego linia obrony , ze nie ma na niego kwitów. Do czasu jednak gdy w archiwum IPN powoli odkrywano pojedyncze ślady działalności Bolka. Dlatego z taką zajadłościa atakował nie tak dawno IPN.
Tak naprawdę to komuna nigdy nie upadła.Można powiedziec ze trwa do dzis i winnym takiej sytuacji jest własnie Wałęsa. Czlowiek który panicznie bał się zdemaskowania jadł komunistom z ręki. To dzięki niemu obyło sie bez dekomunizacji, czego skutkiem była sytuacja, ze aparatczyk komunistyczny Kwaśniewski przez 10 lat był prezydentem tego kraju.(celowo nie piszę Polski bo byłaby to obraza dla ludzi którzy oddali zycie walcząc z komunistycznym najeźdzcą), ze stary beton komunistyczny pod zmienionym szyldem rządzil tym krajem, że po 89 roku powstawaly poteżne firmy,banki, koncerny telewizyjne na bazie komunistycznego(zdefraudowanego ze skarbu państwa) kapitału i komunistycznych układów powiązanych ze służbami wojskowymi.
4 czerwca 19992 roku szef MSW w rządzie Olszewskiego, Antoni Macierewicz wykonał sejmową ustawę lustracyjną ogłosił "Listę Macierewicza", zawierającą informacje o współpracy znanych polityków (m.in. ówczesnego prezydenta Lecha Wałęsy i marszałka Sejmu, prezesa jego własnej partii, Wiesława Chrzanowskiego).
To co nastapilo poźniej nie opisze cytat:
Społeczeństwo polskie starało się jednaki spontanicznie wyrwać spod władzy komunistycznych układów i w grudniu 1991 r. uformował się rząd Jana Olszewskiego, przeciwny i czerwonym, i różowym, a dążący do osiągnięcia tożsamości i autentyczności polskiej. Kiedy okazało się, że ten rząd chce definitywnie zrzucić obrożę dziedzictwa sowieckiego, obie owe frakcje, natolińska i puławska, przeraziły się, a z nimi razem wszyscy ich satelici, zwłaszcza agenci. Premier Jan Olszewski wyczuł, że się ma na kryzys i zwrócił się z zapytaniem do wojska, kogo ono w razie czego poprze. Ale WSI, pomijając swego szefa Mariana Sobolewskiego, powiadomiło o tym potajemnie Wałęsę (za "Gazetą Wyborczą" 30.09 i 1.10.2006 r.). Wałęsa nie będąc pewny wojska, na wszelki wypadek zwołał przywódców opozycyjnych partii i w nocy parlament obalił Olszewskiego. W ten sposób WSI uratowały Wałęsę i zarazem obie frakcje postkomunistyczne: czerwoną i różową. I okazało się, że jakieś elementy WSI nie są za sprawą polską. Oczywiście, WSI nie mogą być utożsamiane z całym wojskiem.

Lech Wałęsa niejednokrotnie bronił się przed zarzutami współpracy faktem, że SB fałszowało dokumenty na jego temat w celu kompromitacji go w oczach kapituły Nagrody Nobla. Niemniej jednak nigdy nie wytłumaczył dlaczego SB miałoby robić fałszywki na młodego robotnika w latach 70-76. Dlaczego miałoby fałszować własne nr ewidencyjne, które i tak można odczytać tylko znając metodologię działań operacyjnych Służby Bezpieczeństwa. Wiedzy tej nie mogliby mieć robotnicy a tym bardziej obcokrajowcy, więc takie dane nie mogłyby ich zmusić do nie przyznania nagrody Wałęsie.

Kiedyś Adam Malysz nie potrafil sklecic 2 zdań w wywiadach w TV, ale ze jest inteligenty, dzis wypowiada sie swobodnie z polotem . Wałęsa niestety chyba jest inteligenty inaczej skoro do dziś nie potrafi sklecic sensownie paru zdań. Do dziś chodzi z Matką Boską w klapie a ksiądz z jego parafii poczciwy staruszek powiedział ,że za mlodu Wałęsy ani razu w kościele nie widział. Takie zero zostalo bohaterem na szczęscie już tylko dla nielicznych. Bo ludzie którzy L.W. uważają za bohatera i autorytet na szczęscie juz wyginęli jak dinozaury.

P.S. Co do wyborów to glosujcie wg, własnych sumień i pogladów, bo w końcu kibice Hutnika są jak puzzle.....

BarteKSH

Postautor: BarteKSH » śr cze 23, 2010 6:31 pm

MISIEK72 pisze: Tak więc przed zabieraniem głosu, na temat o którym ma sie zerową wiedze, radziłbym uzupełnic braki,poprzez poczytanie choćby nawet w internecie róznych źródeł

Mam takie pytania.
Czytałeś "SB a Lech Wałęsa. Przyczynek do biografii" ??
Jeżeli tak to Edward G. żyje ??

na szczęscie już tylko dla nielicznych. Bo ludzie którzy L.W. uważają za bohatera i autorytet na szczęscie juz wyginęli jak dinozaury.

Ja do niego szacunek mam. I równie dobrze mogę stwierdzić, że na szczęście ludzi którym tego szacunku brakuje i snują teorie spiskowe na podstawie poszlak i domysłów sami nie mając odpowiedniej wiedzy jest jeszcze mniej.

Odpowiedz czy czytałeś tą książkę to wtedy mam jeszcze kilka pytań do Ciebie.

dzuhas
Kontakt:

Postautor: dzuhas » śr cze 23, 2010 6:49 pm

Mimo ze naleze do mlodszego pokolenia to uwazam ze Misiek dobrze napisal. Bartek zreszta tez dobrze napisal bo jest to teoria spiskowa , aczkolwiek w mojej opini bardzo prawdopodobna. Opinia ,ze to szkalowanie jednego z niewielu Polskich bohaterow jest troche smutne ,to tez prawda ale co zrobic

odblokujcie na Boga temat o mistrzostwach w Rpa bo zamiast podzielic sie info o tym co ten Jasina i Szpakowski pierdola (dzis widzieli BOBA Clintona z Usa) to musze nawijac o Walesie , ktory jest smutny niczym Komorowski (hehe tak zeby nie bylo ze off topic;)
pzdr Osiek

Awatar użytkownika
PennyWise

Postautor: PennyWise » czw cze 24, 2010 9:08 am

Jeszcze pare słów o Bolku.
Wcale nie był inicjatorem strajku sierpniowego, zaczeli go młodzi robotnicy(między innymi Borowczyk), Lech na ich wniosek objął przywództwo. Następnie schańbił się , kiedy po uzyskaniu początkowych celów(powyżka) nawoływał do zakończenia strajku , mimo , że w ten sposób "zostawiał na lodzie" załogi innych przedsiębiorstw , które przyłaczyły się do strajku, dopiero interwencja osób trzecich , odwróciła sytuację i strajk był kontynuowany. Mija pare lat i jest sytuacja analogiczna , sierpień 88 , komuna w gospodarczej śmierci klinicznej , wybuchają strajki na wybrzeżu, Hucie, Stalowej Woli, ludzie zdeterminowani spokojnie dopieli by swego , ale Bolek podpisuje porozumienie z "lewicą" i kończy strajki. Potem był haniebny okrągły stół, prezydentura(pomińmy ją milczeniem) i późniejsza działalność "naukowa" . Zaryzykuje stwierdzenie , że to nie żaden autorytet , tylko przekleństwo Polaków. że osoba nie reprezentująca sobie żywcem nic, nie potrafiąca sklecić zdania w rodzinnym języku, mówiąca albo same banały, albo same głupoty, o ego większym niż długi S.S.A jest wizytówką naszej ojczyzny to po prostu przykre.
BOG Z Nami, chuj z Nimi.
Oldschool Fan

Awatar użytkownika
metal
Site Admin
Kontakt:

Postautor: metal » czw cze 24, 2010 9:44 am

To Wałęsa startuje w II turze?
Totalna kompromitacja demokracji...
ObrazekStaram się pisać poprawnie po polsku!

viki

Postautor: viki » czw cze 24, 2010 11:35 am

PennyWise pisze:jest sytuacja analogiczna , sierpień 88 , komuna w gospodarczej śmierci klinicznej , wybuchają strajki na wybrzeżu, Hucie, Stalowej Woli, ludzie zdeterminowani spokojnie dopieli by swego , ale Bolek podpisuje porozumienie z "lewicą" i kończy strajki.

Penny, sięgnij proszę do kalendarium i sprawdź dokładnie jak to wtedy było. Strajki wiosenne 88 roku zaczęli bodaj kierowcy MPK w Bydgoszczy. Chodziło wyłącznie o kasę. Potem stanęła Nowa Huta i pojawił się postulat relegalizacji Silidarności. Stalowa Wola strajkowała krótko. Zastrajkowała też Stocznia Gdańska. Gdy spacyfikowano strajk w NH stocznia w Gdańsku strajkowała OSAMOTNIONA jeszcze prawie tydzień. Wałęsa wyszedł na czele stoczniowców z krzyżem.

Dopiero w sierpniu, gdy stanął Śląsk, Solidarność dostała mocny mandat do działania i negocjacji z komunistami.

Więc nie pisz proszę, że na wiosnę 88 ludzie "spokojnie dopieli by swego". I o jakim porozumieniu Bolka z "lewicą" piszesz??? :shock:
ezswaz aN Hutnik

Awatar użytkownika
Lucas[NH]

Postautor: Lucas[NH] » czw cze 24, 2010 1:54 pm

MISIEK72

Postautor: MISIEK72 » czw cze 24, 2010 2:30 pm

Do BartekKSH: Widze, że jesteś oczytany...Książke czytałem(nie tą jedna zreszta tylko....). Nie zamierzam z Tobą polemizować, wyraziłem swoje zdanie, ty masz inne i niech tak zostanie.
Odnośnie Wałęsy to jeszcze tylko tyle:

jestem tylko ciekawy dlaczego Lechu nie pozwal Morawieckiego za te słowa w wywiadzie skoro wszystkich pozywał do sądu.....
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,page,3 ... omosc.html

Mówi pan, że jest lepszy od pozostałych dziewięciu kandydatów, a jest pan lepszy od Lecha Wałęsy?

- Tu to już nie mam wątpliwości. Lech Wałęsa był bardzo złym prezydentem. Chociażby dlatego, że był politycznym oszustem. Bardzo mocno rozmijał się z tą rzeczywistością, która dotknęła go kiedy był młodym człowiekiem. On wprowadził do przestrzeni społecznej straszną słabość. Symboliczny wyraziciel pięknego ruchu, jakim była Solidarność, tę ideę zaprzepaścił, zmarnował. Myślę, że skoro teraz mamy 30-lecie istnienia Solidarności, to trzeba mu to wytknąć. Chcę powiedzieć Polakom, że mimo zachowania i postawy Lecha Wałęsy, nasza wtedy jedność w latach 1980-81 i nasza walka i konspiracja w latach 80. była czymś ważnym i wielkim.

Podręczniki nie piszą prawdy o Lechu Wałęsie? Był tajnym współpracownikiem „Bolkiem”?

- Niestety nie piszą. A jak młody, odważny, historyk, jak na przykład pan Zyzak, stara się w swej pracy magisterskiej dotrzeć do prawdy, potem musi szukać pracy za oceanem

Ale sąd uznał za nieprawdziwe wpisane w kalendarium daty zarejestrowania Lecha Wałęsy i wyrejestrowania z rejestru "czynnych agentów SB", podczas gdy wyrok sądu lustracjnego oczyścił Lecha Wałęsę z tych zarzutów. Zdaniem sądu, "autor książki jako historyk w pracy naukowej powinien przynajmniej przytoczyć to orzeczenie i odnieść się do niego"…

- Ten wydany wyrok, to jest kompromitacja sądu, składu sędziowskiego. To jest w ogóle kompromitacja polskiego wymiaru sprawiedliwości.

Rozmawiał pan o tym z Lechem Wałęsą?

- O tym wyroku – nie rozmawiałem. Ale gdy przed laty na spotkaniu we Wrocławiu próbowałem pytać: „Panie Prezydencie, dżentelmeni o faktach nie rozmawiają, ale proszę mi powiedzieć dlaczego się Pan nie przyznał?” No to Lech Wałęsa odpowiedział: „Panie Kornelu, cieszę się, że pana widzę. Ale niech mi pan wierzy, jak Boga kocham, tajnym współpracownikiem nie byłem”. Najgorsze jest to, że ludzie, którzy otaczali Lecha Wałęsę, już za czasów wolnej Polski, nie zmusili go do powiedzenia prawdy. To jest głębsza przypadłość tego wszystkiego. To nie jest tylko problem z Lechem Wałęsą, ale problem z nami.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kornel_Morawiecki

9 listopada 1987 – po 6 latach konspiracyjnej działalności podziemnej – został zatrzymany przez Służbę Bezpieczeństwa we Wrocławiu. W wyniku jego aresztowania nie wpadło żadne mieszkanie, w którym się ukrywał, ani archiwa SW. Natychmiast został przetransportowany helikopterem do Warszawy (SB obawiała się próby odbicia) i osadzony w areszcie na Rakowieckiej. W wyniku gry operacyjnej SB został zmuszony 30 kwietnia 1988 szantażem moralnym do wyjazdu wraz z Andrzejem Kołodziejem do Włoch. Po trzech dniach podczas próby powrotu został deportowany z lotniska w Warszawie do Wiednia bez prawa powrotu

Można było tak i mozna bylo tak.

P.S. Przepraszam, ze znowu nie na temat

MISIEK72

Postautor: MISIEK72 » czw cze 24, 2010 2:47 pm

Odnośnie Kaczyńskiego. Zdrażnił mnie okrutnie łaszeniem się do komuchów.Żadne powody nie są dla mnie wytłumaczeniem takiej postawy. Dla mnie jako bezwzględnego antykomunisty(tak naprawdę to po wojnie w Polsce rządzila żydokomuna) taka postawa jest nie do zaakceptowania. Wiec głosu prawdopodobnie ode mnie nie dostanie żaden z "kandydatów'.

MISIEK72

Postautor: MISIEK72 » czw cze 24, 2010 9:33 pm

http://fakty.interia.pl/raport/wybory-2 ... go,1497195

Czy to nie jest żenująca sytuacja dla B.K i J.K. W jakiej oni roli się stawiają wobec tego czerwonego pajaca "mlodej lewicy" (lewicy o twarzy prezia Kwasniewskiego, Millera, Oleksego i innych aparatczyków komunistycznych.) Kurwa rzygac sie chce. Rozumiem , że wybory ale komunistów należy niszczyć i gnieść aż do skutku. Rozumiem ,ze te kilkanascie procent zawdziecza koalicji TV PIS-u z komuchami. Rozumiem, że pokazywanie wszem i wobec Napieralskiego miało na celu nie dopuszczenie do wygrania przez B.K. w pierwszej turze. Rozumiem ale nie akceptuje takiego stanu rzeczy . Normalnie Napieralski by przegrał z Korwinem. A teraz komuchy odtrabily zwycięstwo i podniecają się niemiłosiernie. Triumfuja wszem i wobec. Polityka to jedno wielkie gówno. Przeciez Kaczyński wcale nie musi na siłę tych wyborów wygrac. Platforma mając prezydenta , przez rok do wyborów parlamentarnych, o ile nie rozpierdoli doszczętnie do tego czasu Polski w chuj(co do tego mam wątpliwwości), sama się wykończy swoim brakiem pomysłu na rządzenie. Dlatego dla 2 tury mówie stop.

GULIWER

Postautor: GULIWER » czw cze 24, 2010 10:30 pm

II-tura to oczywiście Bronek żeby tylko uniknąć powrotu IV-Rp i paczenia na posła ZERO i reszty błaznów pisiorów!!! wielu zapomniało już jarka premiera?! ale jeśli zostanie prezydentem to stawiam że pierwszą dama zostanie Bielan!
PS. Ciekaw jestem co by było jakby JKM popierany przez wielu na forum został wybrany! Wystąpienie z unii, zmiana ustroju( JKM jest przeciwny demokracji) miłość do naszej wspaniałej waluty(przeciwny euro) no ciekawe co ten człowiek by robił w belwederze?!

Awatar użytkownika
jarkonh

Postautor: jarkonh » czw cze 24, 2010 10:43 pm

OŻÓG 1950 pisze:a). zależy mi na gazie łupkowym (mimo podpisania przedłużki GazPromu przez Pawlaka, jestem przekonany, że warto wejść w gaz łupkowy)

I Kaczyński jako prezydent Ci to załatwi oczywiście...
Przypomnij Sobie jednak dlaczego Tusk nie startuje w wyborach.
Co do władzy absolutnej to przecież za rok wybory parlamentarne i nie rozumiem czemu w ludziach tyle strachu... Bez przesady...
Poza tym na Lecha mnóstwo osób narzekało, teraz się okazuje że Jarosław ma szanse wygrać choć był mniej lubiany od brata - niezłe jaja :lol:
Obrazek

Awatar użytkownika
OŻÓG 1950

Postautor: OŻÓG 1950 » czw cze 24, 2010 11:26 pm

jarkonh pisze:I Kaczyński jako prezydent Ci to załatwi oczywiście...
Przypomnij Sobie jednak dlaczego Tusk nie startuje w wyborach.
Co do władzy absolutnej to przecież za rok wybory parlamentarne i nie rozumiem czemu w ludziach tyle strachu... Bez przesady...

1). Nie wiem, czy załatwi, czy nie, ale zawsze lepiej jest mieć u władzy kogoś za. Jeśli nie ze względu na konkretne decyzje, to chociażby ze względy na lobbing międzynarodowy.

2). Masz rację, że wybory parlamentarne już za rok, ale mimo wszystko wolę, żeby był ktoś, kto będzie patrzył PO na ręce (weto). Bronek w ciągu tego krótkiego okresu, kiedy jest p.o. prezydenta, zdążył już trochę nadziałać, więc boję się, co mogli by narobić (PO) w ciągu tego roku.

A skąd te moje obawy? Z przekonania. Uważam, że PO dba przede wszystkim o swoje interesy, o interesy lobby związanych z tą opcją polityczną i uważam też, że działania tzw. liberałów odczują najbardziej na swojej skórze zwykli, biedni ludzie.
...więc gdy goły opadniesz na lód, mały biznes zrób, szybki biznes zrób, jakiś biznes zrób. Potem laba! Tylko skok, jeden skok, na bank...

BarteKSH

Postautor: BarteKSH » pt cze 25, 2010 12:00 am

MISIEK72 pisze:Do BartekKSH: Widze, że jesteś oczytany...Książke czytałem(nie tą jedna zreszta tylko....). Nie zamierzam z Tobą polemizować, wyraziłem swoje zdanie, ty masz inne i niech tak zostanie.

Widzisz zacząłeś dyskusję jeszcze od ataku na mnie że skoro nie mam o czymś pojęcia to lepiej poczytać... A teraz przyznajesz że ja mam swoje zdanie a Ty swoje i nie zmienimy tego. I z tym drugim sięzgadzam ale to pierwsze było nie na miejscu troszkę...

Zdrażnił mnie okrutnie łaszeniem się do komuchów

Przecież to jest LEWICA ;)

żydokomuna

Wiesz czemu ludzie używający tego stwierdzenia zostali zmarginalizowani, a samo stwierdzenie pojawia się tak często w publicznej dyskusji jak zaćmienie słońca ??

Widzę, że mamy zupełnie inne poglądy. Podstawowa różnica między nami polega jednak na tym, że Ty odesłałeś mnie w celu edukacji zanim usłyszałeś argumenty. Jak je usłyszałeś stwierdziłeś, że nie ma sensu dyskutować...
I faktycznie nie ma sensu. Napiszę Ci tak samo jak Ty mi wytknąłeś młody wiek. Nalezysz do pokolenia a właściwie do grupy osób z kompleksem komuny. Masz pretensję do całego świata o to, że komuna trwa dalej, że nie została rozliczona, że Bolek to zdrajca... rozdrażniło Cię, że Jarek teraz się układa z komunistami mimo, że jak wspomniałem w AWS którego był jednym z założycieli było w 97 więcej członków PZPR niż w SLD. Winni złu są żydzi i masoni.

To tyle nie rozmywajmy już tematu

Nie zamierzam z Tobą polemizować, wyraziłem swoje zdanie, ty masz inne i niech tak zostanie.

Awatar użytkownika
jarkonh

Postautor: jarkonh » pt cze 25, 2010 12:42 am

OŻÓG 1950 pisze:2). Masz rację, że wybory parlamentarne już za rok, ale mimo wszystko wolę, żeby był ktoś, kto będzie patrzył PO na ręce (weto). Bronek w ciągu tego krótkiego okresu, kiedy jest p.o. prezydenta, zdążył już trochę nadziałać, więc boję się, co mogli by narobić (PO) w ciągu tego roku.

Przez 3 lata miałeś to co chcesz ponownie czyli prezydenta Kaczyńskiego patrzącego na ręce PO ( weto )...
Uważasz że to była zdrowa sytuacja to co się działo...
Czy naprawdę chcesz dalej tego samego...
Normalnie nie do wiary...
Jak Ci zależy na tym gazie łupkowym to za rok są wybory parlamentarne i wówczas można walczyć o takie inicjatywy, a nie przy wyborze osoby która ma Nas reprezentować przed całym światem...
Obrazek