Wybory parlamentarne 2015

Czyli wszystko to co nie mieści się w powyższych kategoriach - taki nasz mały hutniczy Hyde Park:)

Moderator: dUfio

Awatar użytkownika
BINGONH

Postautor: BINGONH » czw sie 13, 2015 8:21 am

Troublemaker

Nie wdając się w dyskusję na temat historii bo to nie ten temat (może sobie założymy taki), mogę odpowiedzieć na to

Troublemaker pisze:Można wysnuć wniosek, iż to Mesjasz. :)
Tylko on ma takową odwagę? Tylko on dostrzega owo zagrożenie?! Idąc tym tropem dedukcji mnie śmiało również możesz uznać za "proroka".

Tak, w moim odczuciu Korwin ma coś z proroka czy mesjasza.
Wystarczy poczytać to co pisał 20-30 lat temu i dziś widać, że jak nikt inny bezbłędnie przewidział przyszłość.
Są ludzie, którzy to rozumieją i dostrzegają, ale to zdecydowana mniejszość.
Trudno natomiast wskazać drugiego polityka/publicystę, który od tylu lat konsekwentnie głosi te same tezy, które się po latach okazują prawdziwe.

Zdaje mi się, że w XX wieku jedynie Winston Churchill posiadał tak wybitny umysł polityczny. Tylko On zaraz po wybuch rewolucji październikowej przewidział jakim złem będzie komunizm i bezskutecznie domagał się pomocy dla Białych, aby zdławić komunistów w zarodku.
Niestety z czasem i on zatracił gdzieś swój geniusz i wybrał drogę pragmatyzmu czego wynikiem była Jałta.

Korwin mógłby opowiadać dyrdymały jak Duda, Kaczyński czy Tusk i obiecywać po 500zł na dziecko, tanie mieszkania lub miliardy z Unii, tylko, że to jest działanie polityków myślących co najwyżej o tym jak wygrać następne wybory.
Nie wizjonerów, którzy myślą jak będzie wyglądał świata za 50 czy 100 lat.
Ja być może dożyje tego, że zachodnia Europa stanie się jednym wielkim kalifatem (bo w zryw białych europejskich chrześcijan jakoś nie wierzę).
I wtedy błagalnym wzrokiem będziemy patrzeć na Kreml by prawosławna Rosja udzieliła nam wsparcia, bo znajdziemy się na pierwszej linii frontu...

I znów będę musiał stanąć przed dylematem czy głosować na wizjonera, którego masy nie rozumieją czy pragmatycznie bronić się przed powrotem do władzy tych, którzy mogą zaszkodzić jeszcze bardziej mojej Ojczyźnie...

Troublemaker

Postautor: Troublemaker » czw sie 13, 2015 6:37 pm

BINGONH pisze:Troublemaker

Nie wdając się w dyskusję na temat historii bo to nie ten temat (może sobie założymy taki), mogę odpowiedzieć na to

I tutaj, wbrew pozorom, dochodzimy do meritum kwestii, którą wcześniej poruszyłem, a Ty jej nie dostrzegasz, tudzież nie chcesz dostrzec.

Polityka i historia są ze soba nierozerwalnie związane i aż dziw bierze, że muszę to podkreślać. Są to de facto więzy niezrozerwalne.
Ad rem.
W wiekszości wypowiedzi - i słusznie - nawiązujesz do historii (znamienne, że również tyczy się to tej ostatniej), ale gdy dostrzegasz konstruktywną korektę, celowo nie używam nawet słowa "krytyka", dokonujesz swoistej wolty, jakoby było to nieistotne. Niejednokrotnie już sie tak zdarzało i posłużę się jednym z ostatnich przykładów podkreslonych przez Dziadka:
BINGONH pisze:Z historii Europy to Francuzi też wyszli kiedyś na ulicę i stworzyli największą rzeź w historiii

Dobrze widać, że dysponujesz wiedzą historyczną, ale nurtuje mnie swoiste hiperpolizowanie opinii Korwina (m.in. za jeden z wielu przykładów niech posłuży już przywoływana kwestia rewolucji francuskiej w oczach JKM), którymi sobie strzelasz w stopę.
Gdyby nie sympatia, a raczej deifikacja polityczna Janusza, byłbym przekonany, że ironizujesz.
Już o tym - i jeżeli mnie pamięć nie myli nie tylko ja - nawet w mojej ostatniej wypowiedzi wspominałem.
Właśnie to jest ta istotna w owej wymianie zdań kwestia socjotechniczna, definiując ją z grubsza w ten sposób.

BINGONH pisze:Są ludzie, którzy to rozumieją i dostrzegają, ale to zdecydowana mniejszość.
Trudno natomiast wskazać drugiego polityka/publicystę, który od tylu lat konsekwentnie głosi te same tezy, które się po latach okazują prawdziwe.

Primo: Powtarzam, należę do tej mniejszości.
Secundo: nie negowałem tego i szanuję to. Nie widzę powodu, żeby w stosunku do mnie wysuwać ów argument, no chyba, że każdą zaletę JKM z automatu musisz podkreslić.

BINGONH pisze:Tylko On zaraz po wybuch rewolucji październikowej przewidział jakim złem będzie komunizm i bezskutecznie domagał się pomocy dla Białych, aby zdławić komunistów w zarodku.

Primo: 100 % poparcia, ale jak mniemam wiesz, że nie tylko on, chociaż uważać go ówcześnie można było (oprócz "białych" Rosjan) za czołowego antykomunistę.

BINGONH pisze:Wystarczy poczytać to co pisał 20-30 lat temu i dziś widać, że jak nikt inny bezbłędnie przewidział przyszłość.

Piszesz o naszej Ojczyźnie, czy publicystyce światowej...?

BINGONH pisze:Zdaje mi się, że w XX wieku jedynie Winston Churchill posiadał tak wybitny umysł polityczny [jak Korwin]

:shock:
Co tam De Gaulle, Brandt, nie mieszczący się w Twojej cezurze czasowej Stefan Buszczyński, Dmowski, czy nawet Piłsudski (ocena na temat przyszłej armii i wojny, zwanej później pierwszą ; wybacz, że go tutaj umieściłem). Muszą znać swoje miejsce w szeregu...

Na tym muszę zakończyć, gdyż mimo faktu, że Cię nie znam, to Cię szanuje, lecz jako osoba, która troszkę zna historię nie jestm już w stanie wymieniać "argumentów", ponieważ to się mija z celem wedle mojej oceny. Szanuję zdania innych i każdy ma do niego prawo, lecz uważam, że powinniśmy być po prostu poważni.

Konkludując. Przypominało mi się zdanie Moniki Płatek w czasie debaty z Korwinem, kiedy to wspomniała o tym, iż więcej, bądź tyle samo (pamięć szwankuje) dzieci rodzi się z par homoseksualnych, aniżeli heteroseksualnych...

BINGONH pisze:Ja być może dożyje tego, że zachodnia Europa stanie się jednym wielkim kalifatem (bo w zryw białych europejskich chrześcijan jakoś nie wierzę).

Oby(śmy) się mylili Bingo, oby.
Quam dulce et decorum est pro patria mori

Awatar użytkownika
BINGONH

Postautor: BINGONH » czw sie 13, 2015 7:44 pm

Troublemaker pisze:Na tym muszę zakończyć, gdyż mimo faktu, że Cię nie znam, to Cię szanuje, lecz jako osoba, która troszkę zna historię nie jestm już w stanie wymieniać "argumentów", ponieważ to się mija z celem wedle mojej oceny. Szanuję zdania innych i każdy ma do niego prawo, lecz uważam, że powinniśmy być po prostu poważni.

No nie do końca się zgodzę z tym co piszesz, ale faktycznie w tym, iż warto zakończyć tą debatę się zgodzę. Moglibyśmy to sobie tłumaczyć bez końca i pewnie byśmy nie doszli do porozumienia. A jak już tak gadać bez końca to lepiej przy piwie niż przez forum :)

Byliście ostatnio na stronie PKW?
na obecną chwilę 37 komitetów!

W temacie wyborów... Kolejny powód by nie głosować na PIS
https://www.youtube.com/watch?v=5mA1-SB4SY0
W tym takie kwiatki jak:

Komitet Wyborczy Wyborców Zbigniewa Stonogi
Komitet Wyborczy Wyborców Krzysztofa Cugowskiego
Komitet Wyborczy Wyborców Min. 15zł/h Świeckie Państwo Zus Max. 30%

Zwłaszcza Ci ostatni mi przypadli do gustu :D

Troublemaker

Postautor: Troublemaker » pt sie 14, 2015 10:18 am

BINGONH pisze:
Troublemaker pisze:Na tym muszę zakończyć, gdyż mimo faktu, że Cię nie znam, to Cię szanuje, lecz jako osoba, która troszkę zna historię nie jestm już w stanie wymieniać "argumentów", ponieważ to się mija z celem wedle mojej oceny. Szanuję zdania innych i każdy ma do niego prawo, lecz uważam, że powinniśmy być po prostu poważni.

No nie do końca się zgodzę z tym co piszesz, ale faktycznie w tym, iż warto zakończyć tą debatę się zgodzę. Moglibyśmy to sobie tłumaczyć bez końca i pewnie byśmy nie doszli do porozumienia. A jak już tak gadać bez końca to lepiej przy piwie niż przez forum :)

Dokładnie, ale w moim mniemaniu powinieneś zacytować całość tej części wypowiedzi:

Troublemaker pisze:
BINGONH pisze:Zdaje mi się, że w XX wieku jedynie Winston Churchill posiadał tak wybitny umysł polityczny [jak Korwin]

:shock:
Co tam De Gaulle, Brandt, nie mieszczący się w Twojej cezurze czasowej Stefan Buszczyński, Dmowski, czy nawet Piłsudski (ocena na temat przyszłej armii i wojny, zwanej później pierwszą ; wybacz, że go tutaj umieściłem). Muszą znać swoje miejsce w szeregu...

Na tym muszę zakończyć, gdyż mimo faktu, że Cię nie znam, to Cię szanuje, lecz jako osoba, która troszkę zna historię nie jestm już w stanie wymieniać "argumentów", ponieważ to się mija z celem wedle mojej oceny. Szanuję zdania innych i każdy ma do niego prawo, lecz uważam, że powinniśmy być po prostu poważni.

Wiem, musiałem. :wink:

BINGONH pisze:Komitet Wyborczy Wyborców Min. 15zł/h Świeckie Państwo Zus Max. 30 %

Musiałem sprawdzić u źródła. Hit. :)

Awatar użytkownika
sudione

Postautor: sudione » pt sie 14, 2015 11:59 am

Panowie! Gdzie Wy widzicie aktualny spis komitetów wyborczych na stronie PKW, bo ja chodzę po tej stronie i widzę tylko ogłoszenia.:(

Troublemaker

Postautor: Troublemaker » pt sie 14, 2015 12:20 pm

HAMAS

Postautor: HAMAS » pt sie 14, 2015 4:04 pm

Na wszystkich tylko nie na pis.

Awatar użytkownika
sudione

Postautor: sudione » pt sie 14, 2015 5:12 pm

HAMAS pisze:Na wszystkich tylko nie na pis.
Na wszystkich, tylko nie na tych co siedzą już 26 lat na tych samych stołkach!:D

JOK_NH

Postautor: JOK_NH » sob sie 15, 2015 12:30 am

sudione pisze:
Na wszystkich, tylko nie na tych co siedzą już 26 lat na tych samych stołkach!:D

Dokładnie, nie zmienimy niczego głosując w kółko na tych samych...

Awatar użytkownika
stefan batory

Postautor: stefan batory » ndz sie 16, 2015 7:57 pm

Po 8 latach rządów platformy słowa "na wszystkich tylko nie na pis" brzmią bardzo ironicznie. Zdecydowanie nie na tych którzy już byli, Polska potrzebuje szybkiej zmiany elit politycznych.
HUTNICZY KLUB SPORTOWY

Piotrek

Postautor: Piotrek » pn sie 17, 2015 8:52 pm

http://zs.org.pl/
"Polska nasza przeżywa kryzys - z wymarzonej wolności, 35 lat temu, przez Solidarność przetrwały tylko strzępy i 21 postulatów jako historyczna zachęta do dobrobytu."
jak może Związek Słowiański odnosić się do Solidarności? po czym piszą, że:
"Program ZS nawiązuje do Manifestu Zjazdu Słowiańskiego w Pradze w 1848 r., ma na celu obronę praw i interesów Narodu Polskiego i zachowanie jego słowiańskiej tożsamości. "
Odradzam głosowanie na nich.

Awatar użytkownika
PITROL

Postautor: PITROL » pn sie 17, 2015 11:16 pm

Nie jestem za Pis-em.
Ale w myśl tej zasady PO utrzymało się przez 8 lat u władzy.
A może tak dla odmiany na wszystkich Tylko nie PO.
Bo te curwy się ośmiorniczek nażarły a teraz zrobią wszystko aby władzy nie oddać.
I to jest dopiero niebezpieczne.
Mówię to co myślę, robię to co mówię

stazyja69

Postautor: stazyja69 » sob sie 22, 2015 10:32 pm

HAMAS

Postautor: HAMAS » ndz sie 23, 2015 1:11 pm

Dla zwolenników pis

Sukcesy PISu
1. Autostrady 7 km bieżących
2. Mieszkania 3mln ale na papierze
3. Peron Gosiewskiego we Włoszczowa
4. Mundurki szkolne
5. Teczki
6. Podsłuchy
7. Inwigilacje
8. Prowokacje zastraszanie
9. Pacyfikacja pielęgniarek
10. Zawłaszczenie publicznych mediów
11. Ciepłe posadki w spółkach skarbu państwa
12. Umorzenie długów kaczego Porozumienia Centrum za pieniądze podatników
13. Promowanie Lepperów, Łyżwińskich i innych Begerów
14. Wykorzystywanie CBA i ABW do prywatnej walki z konkurencją polityczną
15. Usługiwanie biskupom i rydzykom - by czarnym pasożytom, nierobom i darmozjadom żyło się lepiej.
16. Skłócenie narodu i nieomal doprowadzenie do wojny domowej w Polsce.
17. Uznanie kiboli - bandytów stadionowych za największych polskich patriotów
18. Doprowadzenie do katastrofy smoleńskiej i w następstwie PIShisterii - gigantyczne koszty w wyniku następstw tej katastrofy - zapłacą podatnicy !
19. Kupno rafinerii Możejki i straty związane z tą transakcją
20. Spotkanie z L.Millerem
21. Negowanie konstytucji
22. Nawoływanie do anarchii
23. Nieuznawanie demokratycznych wyborów i władz
PiS to stan umysłu

huteusz
Kontakt:

Postautor: huteusz » ndz sie 23, 2015 1:37 pm

:shock: :lol:

Odniosę się do kilku:

3. Czemu nikt nie płacze że Opoczno Południe powstało niedawno na CMK? Przecież to stacja tej samej "klasy" co Włoszczowa Północ? Co więcej wg. moich informacji umożliwiła ona m.in. wyciągnięcie dotacji z UE na ukochane przez wielu Pendolino ze środków na rozwój regionów czy coś tam - dzięki temu że niektóre kursy zatrzymują się właśnie tam, czyli na terenie woj. Świętokrzyskiego. No i zaczęła się zwracać. Inna sprawa jak wkur**a gdy się tam stoi kilka minut w polu :)
4. Dla mnie to jeden ch.., czy były czy nie. Moje gimnazjum i tak wymagało.
5.6.7.10.11, zupełnie nietrafne moim zdaniem, teraz co niby mamy/mieliśmy?
13. Co złego w Lepperze? Kiedyś było "trendy" ponabijać się z niego, a rzeczywistość zweryfikowała kto mówił prawdę. To może by chwyciło 10 lat temu jako argument :P
15. Przykład proszę, kolejne wyświechtane hasełko z dupy moim zdaniem, sorry.
16. Gdzie ta wojna? :lol:
17. Na tym forum to juz w ogóle zajebioza punkt :lol:
22. Przykład proszę? ciekawa opinia

Kurna, serio? :lol: