dziadekrk pisze:Mnie to wygląda na wjazd do kombinatu, końcówka ulicy Za górą, okolice tunelu w Wadowie.
Gdzie ulica Za górą jest to nie wiem, ale to faktycznie okolice tunelu w Wadowie. Brawo!
W nagrodę drugie zdjęcia stamtąd:

Moderator: dUfio
dziadekrk pisze:Mnie to wygląda na wjazd do kombinatu, końcówka ulicy Za górą, okolice tunelu w Wadowie.
Aldaris pisze:Jak dla mnie to full wypas. Raz, że to jedni z moich ulubionych wykonawców, a dwa, że będzie to w Hucie. Jak ktoś nie zna to poniżej macie linki z koncertów tej grupy.
Najbardziej kojarzonego z Nową Hutą samorządowca, byłego radnego LPR-u Macieja Twaroga, nie będzie w radzie programowej obchodów 60-lecia tej dzielnicy.
Wczoraj jego popularności i wyrazistości przestraszyli się zarówno politycy PiS-u, jak i PO. Świętowanie rocznicy od początku budziło wątpliwości. Bo w końcu trudno strzelać fajerwerki z okazji powstania dzielnicy, która miała utemperować niezależność Krakowa i zmienić jego inteligenckie oblicze. Ponieważ radni lubią jednak jubileusze, uznali, że poradzą sobie z tymi sprzecznościami. I radzą jak potrafią.
Kandydaturę Twaroga do rady programowej zaproponował prezydent Jacek Majchrowski. Zaprotestowali radni. Dlaczego? Oficjalnie żaden z nich tego tego nie powie. Nieoficjalnie - powodów jest kilka. Pierwszy: radni boją się, że Twaróg, chłopak wychowany w Nowej Hucie, będzie za bardzo gloryfikował pierwsze lata jej istnienia. Drugi: tryskający energią i niekonwencjonalnymi pomysłami Twaróg mógłby zrobić coś, co popsuje układną atmosferę wokół jubileuszu (ostatnio zwrócił na przykład tytuł Nowohucianina Roku). Trzeci: świetnie wypadający w mediach Twaróg mógłby zdominować relacje z posiedzeń rady programowej. Wszędzie Twaróg! I być może właśnie to popularność najbardziej mu zaszkodziło: lepiej przecież, by dziennikarze cytowali radnych PiS-u i PO, którzy w kolejnych wyborach będą walczyć o głosy nowohucian, a nie samego Twaroga.
Organizatorzy jubileuszu zapomnieli o jednym. Tego typu fet nie organizuje się po to, by zrobić cokolwiek, przy czym będzie się można publicznie pokazać. Jeśli już wydajemy pokaźne publiczne pieniądze na jubileusz, to m.in. po to, by promować Nową Hutę, a przy okazji Kraków w całej Polsce, a może nawet i w świecie. A do tego trzeba nietypowych inicjatyw, kontrowersyjnych postaci, nieudawanego żaru w oczach, czasem nawet przejaskrawionego i nieuzasadnionego zachwytu. Czy rada złożona z obecnych radnych i urzędników (taki będzie mieć ostateczny kształt) wykrzesze z siebie to wszystko? Mody na Nową Hutę nie wykreowali przecież pracownicy magistratu. A Maciej Twaróg się do niej przyczynił.
Źródło: Gazeta Wyborcza Kraków
1950N-H pisze:Mieszkańcy os. Willowego w Nowej Hucie alarmują: kombinat znów nas truje. Wczoraj osiedla w tej dzielnicy aż błyszczały się od opiłków. - Proszę do nas przyjechać - zadzwonił do nas zdenerwowany mężczyzna. - Zobaczycie!
http://polskalokalna.pl/wiadomosci/malo ... em,1120745
JOK_NH pisze:Aldaris pisze:Jeszcze nie wiem. Jak koncertowali pare lat temu w Warszawie bilety były jakoś w okolicach 100 zł.
Adaris daj znać, jak będziesz cos wiedział już.
THX z góry.